Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Festival šljive Blace

 • dani šljive

  Dragana Mirković i Leksington bend za “Dane šljiva” u Blacu

  Na jubilarnoj 20. po redu manifestaciji “Dani šljive” koja se održava u Blacu od 19. do 21. avgusta u muzičkom delu programa nastupaće Dragana Mirković, Leksington bend, Igor Mitić i Gabrijela Pejčić. Blace je za ovaj deo manifestacije iz gradske kase izdvojilo oko 5 miliona dinara.

  (2) detaljnije
 • dani šljive

  Anketom na gradskom sajtu Blačani biraju pevača za "Dane šljiva"

  Ovogodišnja manifestacija "Dani šljive" Blace 2022. biće održana 19., 20. i 21. avgusta, a ko će u muzičkom delu nastupiti tokom manifestacije odlučuju građani koji mogu glasati na zvaničnom sajtu za svog favorita. Organizatori su predložili preko 100 izvođača zabavne i narodne muzike, među kojima su najpoznatija muzička imena iz Srbije i okruženja od Jelene Karleuše, Cece, Dragane Mirković, Ace Lukasa, do Riblje Čorbe, JU grupe, Kerbera, Bajage, Generacije 5.

  (4) detaljnije
 • dani šljive

  Anketom na gradskom sajtu Blačani biraju pevača za "Dane šljiva"

  Ko će održati koncert na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani šljive" u Blacu, odlučiće građani koji mogu glasati na zvaničnom sajtu ove opštine za svog favorita. Iz Opštine su predložili 12 izvođača - Jelenu Karleušu, Radišu Trajkovića Đanija, Tanju Savić, Marinka Rokvića, Ljubu Aličića, Daru Bubamaru, Danicu Crnogorčević, Anu Bekutu, Zoricu Brunslik, Bajagu, Tropiko bend i Kerber, a građani mogu i predložiti nove potencijalne izvođače.

  (18) detaljnije
 • dani sljive foto ljm

  U Blacu završeni 17. "Dani šljive"

  Najbolji proizvođači šljiva, ali i proizvoda od ovog voća po kojem je Blace prepoznatljivo, izabrani su po 17. put, a brojni posetioci su toko 4 dana imali prilike da vide i brojne prateće programe i koncerte koji su održali Miroslav Ilić, Boban Zdravkovic, Alen Islamovic, Željko Joksimović i grupa Balkanika.

  (1) detaljnije
 • Dani šljive Blace

  Tokom vikenda u Blacu "Dani šljive"

  Niz edukativnih i kulturno-zabavnih manifestacija, na kojima će učestvovati pevači i grupe poput "Amadeus benda", Ace Lukasa, Goce Tržan, Dejana Petrovića i grupe "Van Gog", od petka do nedelje održavaće se u Blacu, na tradicionalnoj manifestacija “Dani šljive”, tokom koje organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja.

  (2) detaljnije
 • arhiva dani sljive foto lj.m

  Počinju "Dani šljive" u Blacu

  Predavanjima o proizvodnji i preradi, izborom za najbolje voćare i najbolje proizvode od šljive, ali i uz koncerte "Lexington benda", "Crvene jabuke", Halida Bešlića i grupe "Legende", u Blacu se od 25. do 27. avgusta održava tradicionalna manifestacija "Dani šljive".

  (1) detaljnije
 • IMG-4052.JPG

  Blace: statua i fontana u čast šljive

  Prvog dana blačke manifestacije "Dani šljive" zvanično je postavljena bronzana statua šljive i fontana u čast ove voćke.

  (3) detaljnije
 • blace,-dani-sljive.jpg

  Statua u čast šljive u Blacu

  Blačka opština odlučila je da u centru Blaca postavi bronzanu statuu šljive, kojom se simbolično ističe značaj ove voćke u kraju.

  (8) detaljnije
 • dani sljive

  Blace: stranci pomažu "Dane šljive"

  Kanadska kompanija “Ultra Lithium Inc.” i kineska kompanija "Betec”, koje su u Blacu nedavno započele sa geološkim istraživanjima rude litijuma, uplatile su donaciju za "Dane šljive". 

  (1) detaljnije
 • blace, dani sljive

  Dani šljive u Blacu od 23. avgusta

  Manifestacija "Šljivo moja 2012" biće održana u Blacu od 23. do 26. avgusta, a u cilju afirmacije otvoren je i sajt sa svim informacijama.

  detaljnije
 • blace, dani sljiva

  Počinju "Dani šljive" u Blacu

  U blačkoj opštini 26. avgusta počinje deveta manifestacija „Dani šljive“. Ove godine nastupaju Ansambl Kolo, Leo Martin, Dženan Lončarević, Snežana Đurišić, Piloti, Riblja Čorba i drugi.

  detaljnije
 • Severina pevala u Blacu (video)

  Hrvatska zvezda nastupila pred više od 20.000 ljudi u okviru "Dana šljive". Koncert prošao bez incidenata.

  (3) detaljnije
 • Severina večeras u Blacu

  Zvezda druge večeri 8. "Dana šljive" u Blacu popularna hrvatska pevačica. 

  (4) detaljnije
 • Severina peva u Blacu

  Poznata hrvatska pevačica odžaće koncert 27. avgusta na festivalu šljive "Šljivo moja..." u Blacu.

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Sad kad nađu zlato obnoviće Fabriku obojenih matala. Zlatno doba.

Srbija u doba krede Čitalac

Tekst: Od prokupačke poznate fabrike u bivšoj Jugoslaviji ostali samo pehari i medalje