Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Festival stripa

  • Điđi Kavenago u striparnici "Južni Darkvud"; foto: Dušan Mladenović

    Još više ljubitelja stripa na niškoj "Striporami"

    Bar za trećinu više ljudi nego prošlog leta bilo je na ovogodišnjem festivalu stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održao kada i “Nišvil” džez festival, naveo je organizator festivala Zlatibor Stanković. Ono što “obećava” je mnogo više osnovaca i srednjoškolaca u publici, a najveću pažnju privukao je crtač Điđi Kavenago i proslava 30. rođendana Dilana Doga.

    detaljnije
  • Proslava 30. rođendana Dilana Doga u petak 11. avgusta

    Umesto Rekjonija na “Striporamu” dolazi Điđi Kavenago

    Na ovogodišnjem festivalu stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održava u okviru “Nišvila” od 10. do 13. avgusta, biće proslavljen 30. rođendan Dilana Doga u Srbiji. Tim povodom je na festival trebalo da dođe glavni urednik izdanja Roberto Rekjoni, ali je zbog nepredviđenih okolnosti otkazao dolazak u Niš, pa će umesto njega glavna zvezda biti Luiđi Điđi Kavenago.

    detaljnije
  • Strip "Dilan Dog" se pre 30 godina pojavio u Srbiji

    “Striporama” posvećena godišnjici izlaska “Dilana Doga” na srpsko tržište

    Gost niškog festivala stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održava kada i “Nišvil”, od 10. do 13. avgusta u Tvrđavi, biće glavni urednik izdanja “Dilana Doga” Roberto Rekjoni. Niš će tada posetiti i urednici srpskog izdanja Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović, kao i predstavnici najuticajnije škole stripa - američke, francuske, italijanske i japanske.

    detaljnije
  • plakat

    Na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu gosti iz 54 zemlje

    Ljubitelji devete umetnosti moći će da posete, kako kažu organizatori, “najstariji strip festival bivše Jugoslavije”, koji će se održati u Leskovcu od 30. juna do 2. jula u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra. Organizatori najavljuju, da će biti skoro 3.000 učesnika iz 54 zemlje, a tradicionalno će se dodeljivati i nagrade najboljim mladim strip autorima.

    detaljnije
  • Strip crtači iz Italije predstaviće se Nišlijama na festivalu; foto: JV

    Crtači Dilana Doga i Zagora dolaze na niški festival stripa

    Ovogodišnji festival stripa “Medijana - Nifest” ugostiće legendarne italijanske crtače kultnih stripova Dilana Doga i Zagora, Danijela Kalurija i Marčela Manđantinija. Nišlijama će se predstaviti i sugrađanin Vladimir Krstić Laci, autor stripskog Šerloka Holmsa. U okviru festivala, koji počinje 11. i traje do 14. maja na Niškom sajmištu, biće organizovan sajam strip izdavača, škola stripa, ali i predavanja i izložbe.

    detaljnije
  • nemanjići

    U Nišu izložba crtača Dragana Paunovića i promocija književne trilogije “Nemanjići”

    Ilustracije beogradskog slikara i strip-crtača Dragana Paunovića Nišlije će moći da pogledaju u Domu Vojske od 12. maja od 18:30. U sklopu izložbe biće promovisana i trilogija “Nemanjići” niškog pisca Dejana Stojiljkovića i beogradskog Vladimira Kecmanovića, koju je Paunović ilustrovao.

    (2) detaljnije
  • strip

    Festival stripa na Niškom sajmištu

    Sajam stripa “Nifest” biće otvoren u četvrtak 5. maja u 18 sati i trajaće do nedelje 8. maja u Niškom sajmištu.

    detaljnije
  • Skola-stripa-Leskovac.jpg

    Crtačima stripa 19 nagrada na 3 međunarodna festivala

    U godini jubileja, kada Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan“ obeležava 20 godina postojanja, crtači su na 3 festivala osvojili čak 19 nagrada među kojima i jednu od dve najznačajnije strip nagrade u regionu Gran-pri Međunarodnog salona stripa u Velesu.

    detaljnije
  • striporama

    Počinje "Striporama" fest

    Otvaranjem izložbe radova Rajka Mitića Gere, renomiraniranog autora stripova “Tor“ za Marvel i "Betman Eternal“ za DC, večeras u 18 sati u Paviljonu u Tvrđavi počeće prvi “Striporama” fest u Nišu.

    detaljnije
  • izlozba

    Izložbe fotografije i stripa na “Nišvilu”

    Otvaranjem izložbe fotografija Davorina Dinića “Senke starog Niša” u utorak 11. avgusta na platou kod izgorelih ateljea u Tvrđavi, počeće serija postavki fotografija i stripa koje su deo ovogodišnjeg “Nišvila”.

    detaljnije
  • strip

    Sajam, tribine, radionice i izložbe na Niškom festivalu stripa

    Niški sajam stripa “Nifest” počinje u četvrtak 23. aprila i trajaće do nedelje 26. aprila, a osim Sajma na kome će biti predstavljena strip izdanja, biće održane brojne tematske izložbe, tribine, predavanja i radionice.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: