Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Festival stripa

  • Striporama

    Mister No na Bubnju, Betmen "kod Konja" - uvod u novu "Striporamu" sa svetskim gostima

    Promocije novih strip izdanja, izložbe, tribine, stip berza, ali i najavljen dolazak nekih od najprepoznatiljivijih imena domaće, regionalne i evropske strip scene očekuje posetioce Striporame koja će po 8. put biti održana od 10. do 13. avgusta, za vreme trajanja Nišvil džez festivala . Objavljene su i neke od ilustracija strip junaka i motiva Niša, po kojima je festival i postao prepoznatljiv.

    (4) detaljnije
  • Strip Pressing

    Počinje jubilarni 10. festival "devete umetnosti" u Nišu

    Stručna predavanja, tribine, okrugli stolovi, prezentacije, kao i samostalne i grupne izložbe, radionice i berze, kako bi se upoznale mogućnosti i dostignuća stripa kao uticajnog medija masovne komunikacije, biće organizovane na 10. Međunarodnom festivalu stipa "Nifestu", koji će biti održan od 25. do 28. maja od 11 do 21 sat u Niškom kulturnom centru.

    detaljnije
  • 307464783_109709965232376_6589920922412993019_n

    Leskovčanin dobitnik najznačajnijih strip nagrada Rumunije i Severne Makedonije

    Nakon što su stripovi Marka Stojanovića, predavača u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mladenović Kokan”, počeli da izlaze širom sveta, priznanja za njegov rad sada su stigla i iz regiona. Stojanović je proglašen za najboljeg predavača na Festivalu u Bukureštu, dok je u Velesu osvojio "Zlatni strip", najznačajniju strip nagradu Severne Makedonije.

    detaljnije
  • Striporama

    “Striporama” ponovo u Nišu, dolaze neki od najcenjenijih domaćih i stranih autora

    Neki od najpoznatijih crtača stripa i ilustracije iz regiona i Evrope biće gosti Međunarodnog festivala stripa i popularne kulture "Striporama", koji se sedmi put održava tokom "Nišvila", u “Zelenom strip ateljeu” u niškoj Tvrđavi, od 11. do 14. avgusta. Tema radova biće Niš, a posetioci će moći da se druže sa njima, dobiju crtež i posvetu.

    (3) detaljnije
  • strip

    Izložbe, radionice i predavanja na 9. Međunarodnom festivalu stripa u Nišu

    Ovogodišnji festival stripa Nifest u Nišu obuhvatiće sve važnije segmente stripske kulture, od edukacije mladih putem radionica, preko berze stripskih izdanja, stručnih predavanja i tribina, okruglih stolova, samostalnih i grupnih izložbi koje će svi zainteresovani moći da pogledaju od 26. do 28. maja, na nekoj od tri lokacije na koje će se odvijati festival.

    detaljnije
  • strip

    Berza stripova, izložbe i predavanja na osmom “Nifestu”

    Ljubitelji devete umetnosti će od 1. do 3. juna biti u prilici da uživaju u bogatom programu 8. Međunarodnog festivala stripa Nifest. Berza stripova, izložbe i predavanja ove godine odvijaće se na dve lokacije, u Paviljonu u Tvrđavi i Galeriji NKC-a.

    detaljnije
  • marko stojanović strip

    Leskovačkim stripadžijama nagrade na festivalu u Severnoj Makedoniji

    U konkurenciji od 176 autora iz celog sveta, nagradu "Zlaten strip" koja se na Međunarodnom salonu stripa u Velesu dodeljuje za najbolje delo, osvojio je leskovački autor Marko Stojanović. Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru osvojila je još 2 nagrade.

    (1) detaljnije
  • balkanska smotra mladih strip autora 2019

    Skoro 3.000 izlagača na ovogodišnjoj "Balkanskoj smotri mladih strip autora" u Leskovcu

    Iako je epidemija virusa korona odložila većinu kulturnih i zabavnih manifestacija, Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu biće održana od 14. do 16. avgusta. Ove godine neće biti predavanja i radionica, već će Smotru obeležiti izložbe. Prema rečima Marka Stojanovića, svoja dela prikazaće rekordnih 2.839 izlagača iz 73 zemlje sveta.

    detaljnije
  • balkanska smotra mladih strip autora 2019

    Ovogodišnja Balkanska smotra mladih strip autora samo kroz izložbe

    Iako je epidemija viursa korona odložila skoro sve kulturne i zabavne manifestacije, 22. Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu biće održana. Ipak, organizatori kažu da je program skraćen, pa će od 14. do 16. avgusta posetioci moći samo da uživaju u izložbama posvećenim stripu.

    detaljnije
  • helboj

    Na ovogodišnji niški festival stripa “Striporama” dolazi crtač "Dragonera"

    Prvi put u Srbiju, kako kažu organizatori Striporame, dolazi italijanski strip-crtač koji radi na serijalu "Dragonero" Đuzepe Mateoni. Pored njega, dodaju organizatori, na festivalu koji će u niškoj Tvrđavi biti održan od 8. do 11. avgusta, prisustvovaće veliki broj domaćih i stranih strip-autora, a biće organizovane i izložbe i tribine.

    (1) detaljnije
  • smotra strip nagrade

    Najbolji strip-autori nagrađeni na Smotri u Leskovcu

    Leskovac je i ove godine, po 21. put, bio domaćin strip-autorima iz celog sveta. U konkurenciji za nagrade bilo je preko 3.000 učesnika, a pored glavnih nagrada dodeljenih na otvaranju festivala, nagrađeni su i najbolji mladi autori. Balkanska smotra mladih strip autora održana je u Leskovcu od 28. do 30. juna.

    detaljnije
  • balkanska smotra mladih strip autora 2019

    Stripovi iz celog sveta na Smotri u Leskovcu

    Otvaranjem izložbe posvećene izradi francuskog stripa počela je Balkanska smotra mladih strip autora koja se u Leskovcu održava 21 godinu. Najstariji festival stripa na prostoru bivše Jugoslavije ugostiće autore iz celog sveta, a publika će moći da vidi njihovo stvaralaštvo i učestvuje u različitim predavanjima i radionicama.

    (3) detaljnije
  • nifest

    Aleksa Gajić izložbom otvara festival stripa u Nišu

    Berza stripa, izložbe, predavanja, promocije i druženje sa crtačima deo su programa šestog festivala stripa “Nifest” koji će biti održan od 29. do 1. juna u Paviljonu niške Tvrđave, kao i drugim lokacijama u gradu.

    detaljnije
  • panišer

    Supermen nad Tvrđavom, Panišer u Ćele-kuli, Modesti Blejz na keju…

    Zahvaljujući ilustracijama koje inostrani i domaći strip crtači rade za portfolio niškog festivala Striporama, Niš su proteklih godina “posetili” brojni superheroji i strip junaci poput Spajdermena, Konana, Dilana Doga, Zagora i Teksa Vilera. I za ovogodišnji festival, koji počinje 9. avgusta, urađene su kombinacije junaka i motiva Niša, pa tako Supermen “nadleće” Tvrđavom, dok Panišer dolazi u Ćele-kulu.

    detaljnije
  • striporama

    Ovogodišnja “Striporama” u Nišu u znaku Supermena

    Zvezde američkog, italijanskog i srpskog stripa biće gosti “Stiporame” koja se održava u vreme “Nišvila”, od 9. do 12. avgusta, a kako navode organizatori, centralna tačka ovogodišnjeg festivala biće proslava 80. rođendana superherojske franšize - Supermena.

    detaljnije
  • skola stripa logo

    Leskovčanima nagrade na strip festivalima u zemlji i regionu

    Troje polaznika Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” na održanim festivalima stripa u Srbiji i Hrvatskoj osvojili su nekoliko priznanja, dok je za kvalitet radova nagrađena i Škola stripa.

    detaljnije
  • balkanska smotra

    Balkanska smotra strip autora u Leskovcu okupila crtače iz celog sveta

    Najstariji strip festival na prostoru bivše Jugoslavije okupio je ove godine više od 2.700 crtača iz 61 zemlje, a Leskovčani će do 1. jula, kroz različite radionice, tribine, izložbe i projekcije dokumentarnih filmova, moći bolje da se upoznaju sa ovom umetnošću.

    detaljnije
  • strip

    U Leskovcu počinje Balkanska smotra mladih strip autora

    Izložbe, predavanja, tribine i projekcije dokumentarnih filmova o stripu obeležiće ovogodišnju 20. Balkansku smotru mladih strip autora. Takozvani “najstariji strip festival bivše Jugoslavije” biće otvoren 29. juna od 20 sati u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, a trajaće do 1. jula.

    detaljnije
  • strip

    Na Festivalu stripa izložba poznatog niškog umetnika

    U Salonu 77, u Tvrđavi otvorena je autorska izložba Nišlije Bobana Savića Geta pod nazivom “Dobrodošli u Geto 17”, koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala stripa “Nifest”. U okviru trodnevnog programa Festivala koji traje do 27. maja na više lokacija u gradu, biće organizovan i sajam strip izdavača, ali i predavanja, izložbe i promocije.

    detaljnije
  • foto-Flickr,-Associazione-Amici-di-Piero-Chiara

    Peti po redu sajam stripa u Nišu

    Svi ljubitelji stripa moći će da uživaju u bogatom programu Međunarodnog festivala stripa “Nifest” koji će ugostiti oko 40 stranih i domaćih strip autora i gostiju. U okviru trodnevnog programa, koji počinje 24. i traje do 27. maja na više lokacija u gradu, biće organizovan sajam strip izdavača, ali i predavanja, izložbe i promocije.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: