Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Francuski institut u Nišu

 • Narodno pozorište Niš

  U Nišu nadmetanje za najboljeg pevača na francuskom jeziku

  Šesnaest takmičara u dve kategorije nadmetaće se za titulu najboljeg pevača na francuskom jeziku. Takmičenje za frankofonu pesmu održaće se u nedelju, 24. marta od 14 sati u niškom Narodnom pozorištu. Ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • francuski dan

  Mart - mesec frankofonije u Nišu

  Polufinalnim takmičenjem za frankofonu pesmu 2. marta u Niškom simfonijskom orkestru, u Nišu će početi “Dani frankofonije”, a do kraja meseca biće održana predavanja, predstava, karavan francuskih filmova, izložba i veče poezije.

  (1) detaljnije
 • ciklus glumice

  Francuski filmski karavan "Glumice" dolazi u Niš

  U Niškom kulturnom centru će od ponedeljka, 26. novembra do četvrtka, 29. novembra biti prikazan ciklus filmova koji predstavlja dve glumice i, prema rečima organizatora iz Francuskog instituta, gotovo mitske ličnosti francuskog filma, talentovane i karakterne žene - Romi Šnajder i Žan Moro.

  (1) detaljnije
 • bataljon

  Izložba o oslobođenju Srbije 1918. “putuje” od Pirota do Niša

  Svi oni koji bi želeli da vide izložbu “Naša istorija, naša sećanja”, na kojoj će biti prikazana svedočanstva o oslobođenju Srbije u jesen 1918. godine od strane Istočne armije, moći će to da učine, u Pirotu, Prokuplju, Leskovcu i Nišu od 3. oktobra.

  (1) detaljnije
 • evropski dan jezika

  Kroz muziku, ples i razgovor u Nišu se obeležava Evropski dan jezika

  Evropski dan jezika, 26. septembar, biće obeležen na Filozofskom fakultetu u Nišu programom koji su pripremili studenti i profesori, kao i “Polyglot” kafeom gde će zainteresovani moći da vežbaju strani jezik kroz razgovor.

  detaljnije
 • francuski film

  Francuski filmovi o Velikom ratu u otvorenom bioskopu u Banovini

  Povodom obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog Rata, Francuski institut je pripremio filmove koji se bave ovom epohom, a koji će biti prikazani od petka, 27. jula do nedelje 29. jula u dvorištu niškog Univerziteta.

  detaljnije
 • Pariz

  Francuska književnica gošća jubilarnih Molijerovih dana u Nišu

  Ovogodišnji slogan 10. "Molijerovih dana" koje organizuje Francuski institut u Srbiji je književnost, pa će u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu biti održani susreti pisaca i kulturnih poslenika. Gošća Niša biće Kamij Lorans, koja je dosad objavila 11 romana, a program u kome će učestvovati biće održan u utorak 15. maja, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

  detaljnije
 • Izložba slika Merak

  Na slikama Nišlijke splet tihih šetnji Francuskom i srpskog meraka

  Sa jedne strane melanholične šetnje kroz francuske gradove, a sa druge srpski merak, isprepletani su na slikama niške autorke Aleksandre Mirić. Krcat Oficirski dom u Nišu ispratio je otvaranje izložbe slika "Merak", a sve u sklopu proslave 15 godina postojanja Francuskog instituta u Nišu.

  detaljnije
 • Zastava Francuska

  U Nišu Gradski forum o odnosima Srbije i Francuske

  O kulturno-istorijskom prožimanju Srbije i Francuske, kao i o tome kakva je budućnost odnosa ove dve zemlje, na Gradskom forumu u Oficirskom domu govorće ambasador Francuske u Srbiji i gradonačelnik Niša. Forum je zakazan za ponedeljak 16. april, a počinje u 16:30.

  (6) detaljnije
 • elektronski

  “Karavan za klimu” kreće iz Niša

  Praktična rešenja u borbi protiv globalnog zagrevanja, kako kažu organizatori, biće predstavljena građanima kroz “Karavan za klimu” koji će putovati kroz Srbiju tokom 2018. Izložbom, filmom i debatom karavan će krenuti 30. marta iz Niša u okviru festivala nauke „Nauk nije bauk“ na Elektronskom fakultetu.

  detaljnije
 • mikrofon

  Na finalnom takmičenju za Frankofonu pesmu i nagrada publike

  Najlepši frankofoni glasovi Srbije takmičiće se u nedelju 25. marta od 14 sati u Narodnom pozorištu u Nišu za titulu najboljeg pevača na francuskom jeziku, a pobednik u seniorskoj konkurenciji dobija put u “zemlju ljubavi”, dok je nagrada za juniore put u Tunis. Prvi put će i publika biti žiri, a takmičar koji bude najbolji dobija profesionalni mikrofon.

  detaljnije
 • pariz

  Mesec Frankofonije i ove godine tokom marta u Nišu

  Već 15 godina je mart mesec u Nišu, mesec Frankofonije, a tradicionalno se tada održava takmičenje za Frankofonu pesmu, filmski karavan, radionice za decu, dok je ove godine novina Gradski forum na kome će se govoriti o francuskom jeziku, kao i veče poezije i seminar za profesore.

  detaljnije
 • Luvr Pariz

  Diskusija o francuskom jeziku u Media centru

  Ujedinjene nacije, Svetska trgovinska organizacija, Crveni Krst, NATO, Savet Evrope koriste francuski kao službeni jezik, napominju organizatori Gradskog foruma „FrankofoNI: Francuski jezik – tvoj izbor za budućnost“, koji je najavljen za 1. mart od 15 sati u Media centru u Nišu.

  (1) detaljnije
 • poster film

  Crtani film uz kokice u Francuskom institutu

  Mališani, ne mlađi od 5 godina, moći će da pogledaju francuski crtani film “Magareća koža”, koji će biti prikazivan u Francuskom institutu u Nišu 8. decembra od 19:30. Svi koji budu došli, kažu u Francuskom institutu, dobiće i besplatne kokice.

  detaljnije
 • filmska klapa

  Počinje ciklus francuskog filma Nišu

  Ljubitelji francuske kulture i kinematografije, od večeras će u Pozorištu lutaka moći da gledaju filmove koji su producirani u ovoj evropskoj zemlji, a na repertoaru je od 21 sat “Polina živi za ples”.

  detaljnije
 • svetlost

  Igre svetlosti na Frankofonoj večeri u Nišu

  Frankofono veče, na kojem će posetioci moći da nauče nešto o slikanju svetlom (light painting), održaće se 7. septembra od 18:30 sati.

  detaljnije
 • praznik muzike

  “Praznik muzike” na 5 lokacija u Nišu

  U Gradskoj kući, Čairu, Obrenovićevoj, na Univerzitetu i u sali Simfonijskog orkestra, u sredu 21. juna, slušaće se muzika u okviru, sada već tradicionalne manifestacije “Praznik muzike”.

  (5) detaljnije
 • "Fidelio, Alisino putovanje"

  „Žene na filmu“ tema novog Karavana francuskog filma

  Ostvarenja francuske kinematografije „Žeronimo“, „Fidelio, Alisino putovanje“, „Bruklin“ i „Lepe godine“ publika u Nišu će moći da pogleda od 8. do 11. juna u „Kupini“. Filmovi iz ciklusa „Žene na filmu“ će se prilkazivati svakog dana od 18:15.

  detaljnije
 • Francuski književnici plakat

  Francuski romansijeri na "Molijerovim danima" u Nišu

  O savremenom francuskom društvu, “identitetima u pokretu i našem odnosu prema drugom”, na književnim susretima “Molijerovi dani” govoriće Nataša Apana, Majlis de Kerangal, Sedrik Gra, Nina Jaržekov i Filip Klodel. Kako najavljuju iz Francuskog instituta, događaj počinje u 18 sati, 19. maja na Filozofskom fakultetu, ulaz je slobodan i obezbeđen je prevod na srpski jezik.

  detaljnije
 • Komentarisaće najzanimljivije scene iz filma; foto: Flickr/Ginny

  Niški Francuski institut organizuje filmsko veče

  Romantičnu komediju “Porodica u najam” Nišlije će moći da pogledaju na Filmskoj večeri koja se organizuje u petak 28. aprila od 19 sati. Nakon projekcije koja se održava u Francuskom institutu u Nišu, posetioci će komentarisati delove filma koji su na njih ostavili najveći utisak.

  detaljnije