Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Francuski institut u Nišu

 • Pariz

  Francuska književnica gošća jubilarnih Molijerovih dana u Nišu

  Ovogodišnji slogan 10. "Molijerovih dana" koje organizuje Francuski institut u Srbiji je književnost, pa će u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu biti održani susreti pisaca i kulturnih poslenika. Gošća Niša biće Kamij Lorans, koja je dosad objavila 11 romana, a program u kome će učestvovati biće održan u utorak 15. maja, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

  detaljnije
 • Izložba slika Merak

  Na slikama Nišlijke splet tihih šetnji Francuskom i srpskog meraka

  Sa jedne strane melanholične šetnje kroz francuske gradove, a sa druge srpski merak, isprepletani su na slikama niške autorke Aleksandre Mirić. Krcat Oficirski dom u Nišu ispratio je otvaranje izložbe slika "Merak", a sve u sklopu proslave 15 godina postojanja Francuskog instituta u Nišu.

  detaljnije
 • Zastava Francuska

  U Nišu Gradski forum o odnosima Srbije i Francuske

  O kulturno-istorijskom prožimanju Srbije i Francuske, kao i o tome kakva je budućnost odnosa ove dve zemlje, na Gradskom forumu u Oficirskom domu govorće ambasador Francuske u Srbiji i gradonačelnik Niša. Forum je zakazan za ponedeljak 16. april, a počinje u 16:30.

  (6) detaljnije
 • elektronski

  “Karavan za klimu” kreće iz Niša

  Praktična rešenja u borbi protiv globalnog zagrevanja, kako kažu organizatori, biće predstavljena građanima kroz “Karavan za klimu” koji će putovati kroz Srbiju tokom 2018. Izložbom, filmom i debatom karavan će krenuti 30. marta iz Niša u okviru festivala nauke „Nauk nije bauk“ na Elektronskom fakultetu.

  detaljnije
 • mikrofon

  Na finalnom takmičenju za Frankofonu pesmu i nagrada publike

  Najlepši frankofoni glasovi Srbije takmičiće se u nedelju 25. marta od 14 sati u Narodnom pozorištu u Nišu za titulu najboljeg pevača na francuskom jeziku, a pobednik u seniorskoj konkurenciji dobija put u “zemlju ljubavi”, dok je nagrada za juniore put u Tunis. Prvi put će i publika biti žiri, a takmičar koji bude najbolji dobija profesionalni mikrofon.

  detaljnije
 • pariz

  Mesec Frankofonije i ove godine tokom marta u Nišu

  Već 15 godina je mart mesec u Nišu, mesec Frankofonije, a tradicionalno se tada održava takmičenje za Frankofonu pesmu, filmski karavan, radionice za decu, dok je ove godine novina Gradski forum na kome će se govoriti o francuskom jeziku, kao i veče poezije i seminar za profesore.

  detaljnije
 • Luvr Pariz

  Diskusija o francuskom jeziku u Media centru

  Ujedinjene nacije, Svetska trgovinska organizacija, Crveni Krst, NATO, Savet Evrope koriste francuski kao službeni jezik, napominju organizatori Gradskog foruma „FrankofoNI: Francuski jezik – tvoj izbor za budućnost“, koji je najavljen za 1. mart od 15 sati u Media centru u Nišu.

  (1) detaljnije
 • poster film

  Crtani film uz kokice u Francuskom institutu

  Mališani, ne mlađi od 5 godina, moći će da pogledaju francuski crtani film “Magareća koža”, koji će biti prikazivan u Francuskom institutu u Nišu 8. decembra od 19:30. Svi koji budu došli, kažu u Francuskom institutu, dobiće i besplatne kokice.

  detaljnije
 • filmska klapa

  Počinje ciklus francuskog filma Nišu

  Ljubitelji francuske kulture i kinematografije, od večeras će u Pozorištu lutaka moći da gledaju filmove koji su producirani u ovoj evropskoj zemlji, a na repertoaru je od 21 sat “Polina živi za ples”.

  detaljnije
 • svetlost

  Igre svetlosti na Frankofonoj večeri u Nišu

  Frankofono veče, na kojem će posetioci moći da nauče nešto o slikanju svetlom (light painting), održaće se 7. septembra od 18:30 sati.

  detaljnije
 • praznik muzike

  “Praznik muzike” na 5 lokacija u Nišu

  U Gradskoj kući, Čairu, Obrenovićevoj, na Univerzitetu i u sali Simfonijskog orkestra, u sredu 21. juna, slušaće se muzika u okviru, sada već tradicionalne manifestacije “Praznik muzike”.

  (5) detaljnije
 • "Fidelio, Alisino putovanje"

  „Žene na filmu“ tema novog Karavana francuskog filma

  Ostvarenja francuske kinematografije „Žeronimo“, „Fidelio, Alisino putovanje“, „Bruklin“ i „Lepe godine“ publika u Nišu će moći da pogleda od 8. do 11. juna u „Kupini“. Filmovi iz ciklusa „Žene na filmu“ će se prilkazivati svakog dana od 18:15.

  detaljnije
 • Francuski književnici plakat

  Francuski romansijeri na "Molijerovim danima" u Nišu

  O savremenom francuskom društvu, “identitetima u pokretu i našem odnosu prema drugom”, na književnim susretima “Molijerovi dani” govoriće Nataša Apana, Majlis de Kerangal, Sedrik Gra, Nina Jaržekov i Filip Klodel. Kako najavljuju iz Francuskog instituta, događaj počinje u 18 sati, 19. maja na Filozofskom fakultetu, ulaz je slobodan i obezbeđen je prevod na srpski jezik.

  detaljnije
 • Komentarisaće najzanimljivije scene iz filma; foto: Flickr/Ginny

  Niški Francuski institut organizuje filmsko veče

  Romantičnu komediju “Porodica u najam” Nišlije će moći da pogledaju na Filmskoj večeri koja se organizuje u petak 28. aprila od 19 sati. Nakon projekcije koja se održava u Francuskom institutu u Nišu, posetioci će komentarisati delove filma koji su na njih ostavili najveći utisak.

  detaljnije
 • Izložba Pavla Jovovića otvorena do 3. aprila; ilustracija: foto: GSLU

  Samostalna izložba slika i crteža mladog umetnika u Nišu u okviru Francuskih dana

  Izbor iz ciklusa “Stare zjale” i “Ciganski vrtovi”, koje čini petnaestak slika velikog formata rađene kombinovanom i tehnikom ulja na platnu, ali i crteži srednjeg formata, Nišlije će moći da vide na izložbi mladog umetnika Pavla Jovovića. Otvaranje je 23. marta u 19 sati, u niškoj Galeriji “Srbija”.

  detaljnije
 • Ciklus francuskih filmova do kraja nedelje u Nišu; foto: promo plakat Francuski institut

  Ciklus francuskih filmova koji se bave svakodnevnim nasiljem

  Filmove francuske kinematografije, Nišlije će od četvrtka 16. do nedelje 19. marta moći da gledaju u bioskopu “Kupina”, povodom Meseca frankofonije. Ciklus filmova nazvan je "Hronika svakodnevnog nasilja", a sve projekcije su od 18 sati.

  detaljnije
 • Gimnazija

  Knjige na francuskom za 5 niških i 2 škole u Kuršumliji

  Učenicima u Nišu i Kuršumliji koji uče francuski jezik, biće na raspolaganju časopisi, stripovi i rečnici na ovom jeziku u školskim bibliotekama, kao donacija francuske Adiflor fondacije koja izdaje knjige. Ambasadorka Francuske najavila nastavak saradnje.

  (1) detaljnije
 • Poster

  Francuski filmovi od 20. oktobra u "Kupini"

  Filmovi iz ciklusa “Doba sazrevanja” prikazivaće se u "Kupini" od 20. do 23. oktobra, a ljubitelji projekcija na velikom platnu, uz kartu će dobiti i kokice.

  detaljnije
 • Plakat.jpg

  Francuske komedije u Niškoj Banji, ulaz slobodan

  Na Maloj sceni u Niškoj Banji u subotu 17. septembra od 18 sati na "Francuskom filmskom karavanu" biće prikazane dve komedije - "Vetar u listovima" i "Devojka sa proslave 14. jula".

  (1) detaljnije
 • Dzez-foto-Francuski-institut-koncert.jpg

  Džez foto-koncert o Velikom ratu, ulaz slobodan

  Doživljaj Prvog svetskog rata, predstavljenog kroz 400 arhivskih fotografija koje je montirao režiser Žan-Fransoa Pe, na multimedijalnom događaju upotpuniće džez koncert - 11. septembra od 21 sat u niškom bioskopu „Kupina“.

  (1) detaljnije