Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Francuski institut u Nišu

 • harmonika

  Veče francuske šansone u dvorištu niške biblioteke

  Uz šansone i poeziju u dvorištu Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu u sredu, 23. juna, Francuski institut obeležiće 70 godina rada u Srbiji. Program počinje od 18 sati, a ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • mikrofon

  Frankofona pesma - onlajn finale u petak

  Petnaest takmičara boriće se za titulu pobednika takmičenja za Frankofonu pesmu 2020. u petak, 7. avgusta od 19 sati. Zbog epidemiološke situacije, ova muzička manifestacija će biti održana na onlajn platformi, a svi koji žele moći će da je prate na Fejsbuk profilima Francuskog instituta i Studentskog kulturnog centra Niš.

  detaljnije
 • narodna biblioteka

  Književna manifestacija "Molijerovi dani" u Nišu

  Počasni frankofoni pisac ovogodišnjih Molijerovih dana David Diop biće gost onlajn razgovora sa piscima, u ponedeljak 15. juna od 13 sati u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" u Nišu.

  detaljnije
 • galerija

  Francuska kulturna baština na izložbi u Prokuplju

  Međunarodni fotografi koji su svojim objektivima zabeležili najzanimljivije detalje tokom obilaska Francuske, a nastale fotografije predstavili na interaktivnoj izložbi "France eMotion“, moći će da pogledaju zainteresovani Prokupčani u Galeriji "Boža Ilić" svakog radnog dana od 9 do 20 sati, a subotom od 10 do 15. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

  detaljnije
 • studenti

  O studiranju u Francuskoj na prezentaciju u EU info kutku

  Kako izgleda studiranje u Francuskoj iz ugla alumnista francuskog visokog obrazovanja, kako se prijaviti za studiranje u toj zemlji i kakve stipendije su dostupne pitanja su na koja će biti odgovoreno na prezentaciji koja će biti održana u EU info kutku u Nišu u sredu, 26. februara od 15 do 17 sati.

  detaljnije
 • Narodna biblioteka Niš

  Otvaranje izložbe “France Emotion” u petak u Nišu

  Interaktivna izložba “France Emotion” biće otvorena u niškoj Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac“ u petak 8. novembra u 12 sati. Zainteresovani će moći da krenu na animirano putovanje i upoznavanje sa francuskim spomenicima, dvorcima i muzejima, kako najavljuju organizatori.

  detaljnije
 • Narodno pozorište Niš

  U Nišu nadmetanje za najboljeg pevača na francuskom jeziku

  Šesnaest takmičara u dve kategorije nadmetaće se za titulu najboljeg pevača na francuskom jeziku. Takmičenje za frankofonu pesmu održaće se u nedelju, 24. marta od 14 sati u niškom Narodnom pozorištu. Ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • francuski dan

  Mart - mesec frankofonije u Nišu

  Polufinalnim takmičenjem za frankofonu pesmu 2. marta u Niškom simfonijskom orkestru, u Nišu će početi “Dani frankofonije”, a do kraja meseca biće održana predavanja, predstava, karavan francuskih filmova, izložba i veče poezije.

  (1) detaljnije
 • ciklus glumice

  Francuski filmski karavan "Glumice" dolazi u Niš

  U Niškom kulturnom centru će od ponedeljka, 26. novembra do četvrtka, 29. novembra biti prikazan ciklus filmova koji predstavlja dve glumice i, prema rečima organizatora iz Francuskog instituta, gotovo mitske ličnosti francuskog filma, talentovane i karakterne žene - Romi Šnajder i Žan Moro.

  (1) detaljnije
 • bataljon

  Izložba o oslobođenju Srbije 1918. “putuje” od Pirota do Niša

  Svi oni koji bi želeli da vide izložbu “Naša istorija, naša sećanja”, na kojoj će biti prikazana svedočanstva o oslobođenju Srbije u jesen 1918. godine od strane Istočne armije, moći će to da učine, u Pirotu, Prokuplju, Leskovcu i Nišu od 3. oktobra.

  (1) detaljnije
 • evropski dan jezika

  Kroz muziku, ples i razgovor u Nišu se obeležava Evropski dan jezika

  Evropski dan jezika, 26. septembar, biće obeležen na Filozofskom fakultetu u Nišu programom koji su pripremili studenti i profesori, kao i “Polyglot” kafeom gde će zainteresovani moći da vežbaju strani jezik kroz razgovor.

  detaljnije
 • francuski film

  Francuski filmovi o Velikom ratu u otvorenom bioskopu u Banovini

  Povodom obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog Rata, Francuski institut je pripremio filmove koji se bave ovom epohom, a koji će biti prikazani od petka, 27. jula do nedelje 29. jula u dvorištu niškog Univerziteta.

  detaljnije
 • Pariz

  Francuska književnica gošća jubilarnih Molijerovih dana u Nišu

  Ovogodišnji slogan 10. "Molijerovih dana" koje organizuje Francuski institut u Srbiji je književnost, pa će u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu biti održani susreti pisaca i kulturnih poslenika. Gošća Niša biće Kamij Lorans, koja je dosad objavila 11 romana, a program u kome će učestvovati biće održan u utorak 15. maja, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

  detaljnije
 • Izložba slika Merak

  Na slikama Nišlijke splet tihih šetnji Francuskom i srpskog meraka

  Sa jedne strane melanholične šetnje kroz francuske gradove, a sa druge srpski merak, isprepletani su na slikama niške autorke Aleksandre Mirić. Krcat Oficirski dom u Nišu ispratio je otvaranje izložbe slika "Merak", a sve u sklopu proslave 15 godina postojanja Francuskog instituta u Nišu.

  detaljnije
 • Zastava Francuska

  U Nišu Gradski forum o odnosima Srbije i Francuske

  O kulturno-istorijskom prožimanju Srbije i Francuske, kao i o tome kakva je budućnost odnosa ove dve zemlje, na Gradskom forumu u Oficirskom domu govorće ambasador Francuske u Srbiji i gradonačelnik Niša. Forum je zakazan za ponedeljak 16. april, a počinje u 16:30.

  (6) detaljnije
 • elektronski

  “Karavan za klimu” kreće iz Niša

  Praktična rešenja u borbi protiv globalnog zagrevanja, kako kažu organizatori, biće predstavljena građanima kroz “Karavan za klimu” koji će putovati kroz Srbiju tokom 2018. Izložbom, filmom i debatom karavan će krenuti 30. marta iz Niša u okviru festivala nauke „Nauk nije bauk“ na Elektronskom fakultetu.

  detaljnije
 • mikrofon

  Na finalnom takmičenju za Frankofonu pesmu i nagrada publike

  Najlepši frankofoni glasovi Srbije takmičiće se u nedelju 25. marta od 14 sati u Narodnom pozorištu u Nišu za titulu najboljeg pevača na francuskom jeziku, a pobednik u seniorskoj konkurenciji dobija put u “zemlju ljubavi”, dok je nagrada za juniore put u Tunis. Prvi put će i publika biti žiri, a takmičar koji bude najbolji dobija profesionalni mikrofon.

  detaljnije
 • pariz

  Mesec Frankofonije i ove godine tokom marta u Nišu

  Već 15 godina je mart mesec u Nišu, mesec Frankofonije, a tradicionalno se tada održava takmičenje za Frankofonu pesmu, filmski karavan, radionice za decu, dok je ove godine novina Gradski forum na kome će se govoriti o francuskom jeziku, kao i veče poezije i seminar za profesore.

  detaljnije
 • Luvr Pariz

  Diskusija o francuskom jeziku u Media centru

  Ujedinjene nacije, Svetska trgovinska organizacija, Crveni Krst, NATO, Savet Evrope koriste francuski kao službeni jezik, napominju organizatori Gradskog foruma „FrankofoNI: Francuski jezik – tvoj izbor za budućnost“, koji je najavljen za 1. mart od 15 sati u Media centru u Nišu.

  (1) detaljnije