Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Gostuša

  • gostusa-foto-Elena-V-P.jpg

    Priča o pirotskom selu Gostuša predstaviće se i u Bosni i Crnoj Gori

    Gostovanjima u 4 grada Srbije i regiona, Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović predstaviće svoje aktivnosti u okviru projekta “Oživljavanje kamenog sela" koji je obuhvatao radionice izrade crepulja i tradicionalne pripreme hleba i obnavljanje čuvenog pirotskog sela Gostuša. Izložbe će biti održane u Novom Sadu, Beogradu, Kotoru i Banja Luci.

    (3) detaljnije
  • gostusa-foto-Elena-V-P.jpg

    Kameni krovovi sela Gostuša i tradiconalna priprema hleba zavredili nagradu Saveta Evrope

    Evropska priča o nasleđu pirotskog sela Gostuša - radionice izrade crepulja i pečenja hleba kao pre 7.000 godina, tradicionalne građevinske tehnike obnove objekata i druge aktivnosti, donele su Eleni Vasić Petrović i Fondaciji "Arhitekta Aleksandar Radović" nagradu Saveta Evrope. Selo na obroncima Stare planine čuveno je po svojim kućama prilikom čije gradnje nije korišćen vezivni materijal, a krovovi su od kamenih ploča. Projekat zaštite sela Gostuša je dobitnik nagrade Evropa Nostra i gran-prija EU za 2016.godinu.

    (2) detaljnije
  • gostusa-foto-Elena-V-P.jpg

    "Oživljavanje kamenog sela" na obroncima Stare planine

    Gostuša - "kameno selo" na obroncima Stare planine ugostiće učesnike radionica na kojima će učiti kako se prave crepulje i tradicionalno pečenje hleb, kao i polaznike konzervatorskog kampa i stručne konferencije koje su deo projekta "Oživljavanje kamenog sela".

    detaljnije
  • gostusa2-B.R

    “Kameno selo” nadomak Pirota - jezgro seoskog turizma [video]

    Na obroncima Stare planine, nadomak Zavojskog jezera, krije se arhitektonski dragulj, selo Gostuša koja je poslednjih godina u fokusu svih onih koji vole planinarenje, miran ambijent, dobru hranu i odlučuju se za seoski turizam.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: