Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Gostuša

 • gostusa-foto-Elena-V-P.jpg

  Priča o pirotskom selu Gostuša predstaviće se i u Bosni i Crnoj Gori

  Gostovanjima u 4 grada Srbije i regiona, Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović predstaviće svoje aktivnosti u okviru projekta “Oživljavanje kamenog sela" koji je obuhvatao radionice izrade crepulja i tradicionalne pripreme hleba i obnavljanje čuvenog pirotskog sela Gostuša. Izložbe će biti održane u Novom Sadu, Beogradu, Kotoru i Banja Luci.

  (3) detaljnije
 • gostusa-foto-Elena-V-P.jpg

  Kameni krovovi sela Gostuša i tradiconalna priprema hleba zavredili nagradu Saveta Evrope

  Evropska priča o nasleđu pirotskog sela Gostuša - radionice izrade crepulja i pečenja hleba kao pre 7.000 godina, tradicionalne građevinske tehnike obnove objekata i druge aktivnosti, donele su Eleni Vasić Petrović i Fondaciji "Arhitekta Aleksandar Radović" nagradu Saveta Evrope. Selo na obroncima Stare planine čuveno je po svojim kućama prilikom čije gradnje nije korišćen vezivni materijal, a krovovi su od kamenih ploča. Projekat zaštite sela Gostuša je dobitnik nagrade Evropa Nostra i gran-prija EU za 2016.godinu.

  (2) detaljnije
 • gostusa-foto-Elena-V-P.jpg

  "Oživljavanje kamenog sela" na obroncima Stare planine

  Gostuša - "kameno selo" na obroncima Stare planine ugostiće učesnike radionica na kojima će učiti kako se prave crepulje i tradicionalno pečenje hleb, kao i polaznike konzervatorskog kampa i stručne konferencije koje su deo projekta "Oživljavanje kamenog sela".

  detaljnije
 • gostusa2-B.R

  “Kameno selo” nadomak Pirota - jezgro seoskog turizma [video]

  Na obroncima Stare planine, nadomak Zavojskog jezera, krije se arhitektonski dragulj, selo Gostuša koja je poslednjih godina u fokusu svih onih koji vole planinarenje, miran ambijent, dobru hranu i odlučuju se za seoski turizam.

  (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Kazem ja svima generacija 1980. najbolja u gradu!

Najjači smo Čitalac

Tekst: Nišlije u proseku imaju oko 43 godine