Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Gradska skupština Leskovac

 • Gradsko veće Leskovac

  Nova promena u Gradskom veću Leskovca - pravnica zamenila ekonomistkinju

  Nakon što je Jelena Stefanović podnela ostavku na mesto većnika, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je predložio, a odbornička većina usvojila da njeno mesto zauzme master pravnica Aleksandra Pavlović. Iz Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” istakli su da je dobro što mlade osobe dobijaju priliku da obavljaju javnu funkciju, ali da oni slabo daju sopstvene predloge pa moraju da zastupaju ideje gradonačelnika.

  (16) detaljnije
 • 20221122_131644

  Budžet Leskovca u prvih 9 meseci ostvaren sa 74,2%, opozicija opet istakla slabu ostvarenost investicija

  Planirani budžet Leskovca za 2022. godinu je 5,66 milijarde dinara, a prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije Marije Milosavljević, on je u prvoj polovini ove godine ispunjen 74,2%, odnosno sa 4,08 milijarde dinara. Iz opozicione odborničke grupe ”Za Leskovac zajedno” opet su zamerili što planirane kapitalne investicije najavljene za 2022. godinu još nisu ni počele da se realizuju ili su ostvarene u malom procentu.

  detaljnije
 • Leskovac

  U Leskovcu opet konkurs za članove Antikorupcijskog plana, opozicija za propale konkurse optužuje vlast

  Iako u Leskovcu od 2017. godine postoji Lokalni antikorupcijski plan, on već godinama nema članove, s obzirom na to da se na prethodna dva konkursa nije prijavio dovoljan broj kandidata. Iz Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” za neuspele konkurse direktno su optužili aktuelnu vlast i gradonačelnika Gorana Cvetanovića zbog toga što, kako kažu, SNS vlast upravo zasniva na korupciji.

  detaljnije
 • Grad Leskovac - zgrada

  Budžet Leskovca u prvoj polovini 2022. godine ostvaren 57%, opozicija nezadovoljna kapitalnim investicijama

  Planirani budžet Leskovca za 2022. godinu nakon rebalansa je 5,66 milijarde dinara, a prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije Marije Milosavljević, on je u prvoj polovini ove godine ispunjen 57,7%, odnosno sa 2,85 milijarde dinara. Ipak, iz opozicione odbroničke grupe ”Za Leskovac zajedno” zameraju što planirane kapitalne investicije, za koje stiže novac iz državnog budžeta, još nisu počele da se realizuju.

  detaljnije
 • Opasan otpad

  Vlast odbila predlog leskovačke opozicije da se na Skupštini govori o fabrici za preradu opasnog otpada

  Nakon što su na pošlom skupštinskom zasedanju upravo odbornici Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” upoznali sugrađane da se planira izgradnja fabrike za preradu opasnog otpada, oni su danas predložili da se u raspravu uključe svi odbornici. Ipak, uz obrazloženje gradonačelnika Gorana Cvetanovića da je još rano da se o tome raspravlja na Skupštini, vladajuća većina odbila je predlog opozicije.

  detaljnije
 • opasan otpad elektronska industrija

  U Leskovcu i vlast i opozicija protiv fabrike za preradu opasnog otpada, a država - za

  Odbornik Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” Nenad Zdravković upozorio je Leskovčane da je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo gradnju fabrike za preradu opasnog otpada iza nekadašnje fabrike RUL, gde se nalazi i rezervni bunar za vodu. Da Leskovcu predstoji gradnja fabrike potvrdio je i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji ističe da su Vodovod i Odeljenje za zaštitu životne sredine dali negativno mišljenje, ali da je resorno ministarstvo odobrilo gradnju.

  (8) detaljnije
 • Skupština Leskovac

  Bivši narodni poslanici novi leskovački većnici

  Nakon ostavke tri člana Gradskog veća gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović predložio je na sednici Skupštine Grada da njihove mesto zauzmu bivši narodni poslanici Žarko Bogatinović i Olivera Pešić, dok će se na javnoj funkciji po prvi put naći i defektolog Sanja Milošević. Iz Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” izneli su niz kritika na predloge, pogotovo na račun bivših narodnih poslanika i istakli da su oni u za svoja tri mandata inkasirali čak 17 miliona dinara, a da nisu doprineli bilo kakvom napretku Leksovca.

  detaljnije
 • Zagađen vazduh

  U Leskovcu počinje merenje štetnih PM čestica u vazduhu

  Kako bi u narednim godinama pokušali da smanje zagađenost vazduha u Leskovcu, Odeljenje za zaštitu životne sredine donelo je kratkoročni Akcioni plan koji podrazumeva da se smanji zagađanje iz gradskih kotlarnica i individualnih ložišta, ali i da se redovno vrši kontrola zagađenosti vazduha i merenje PM čestica. Akcioni plan usvojen je i na poslednjem zasedanju Skupštine, a odbornici opozicione grupe ”Za Leskovac zajedno” uputili su niz kritika na čitav plan.

  (5) detaljnije
 • Gradsko veće Leskovac

  Leskovački većnici predložili Bratislava Cvetkovića za novog direktora JKP "Grdelica"

  Za novog v. d. direktora JKP Grdelica, nakon što je Goran Jović podneo ostavku, leskovački većnici predložili su Bratislava Cvetkovića, zaposlenog u tom preduzeću i pravnika koji je, kako se navodi u njegovoj biografiji, diplomirao na privatnom fakultetu sa prosečnom ocenom 6,83.

  detaljnije
 • Gradsko veće Leskovac

  Nova promena u leskovačkom Veću, opozicija negoduje što će pravnica biti zadužena za komunalne delatnosti

  Nakon što je gradski većnik Miloš Ilić podneo ostavku na tu funkciju, skupštinska većina usvojila je predlog gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića da Ilića zameni diplomirani pravnik Jelena Miljković, koja će, kako je rečeno, biti zadužena za komunalne delatnosti. Da prava nemaju nikakve veze sa poslom kojim će obavljati nova većnica smatra opozicioni odbornik Nebojša Cakić, koji je dodao i da je to verovatno još jedna osoba u timu gradonačelnika koja će biti zadužena da pravi većinu.

  (1) detaljnije
 • Skupština Leskovac

  Usvojen budžet Leskovca - za vlast razvojni, za opoziciju predizborni

  Na 5,06 milijardi dinara usvojen je budžet Leskovca za 2022. godinu, za koji gradonačelnik Goran Cvetanović tvrdi da je razvojni, a planirani su prihodi od 4,5 milijardi dinara, dok je iz ove godine u narednu preneto 424 miliona dinara. Opozicioni odbornici grupe ”Za Leskovac zajedno” smatraju da je, kako kažu, predizborni budžet nominalno manji nego prethodni, iako na papiru deluje da je veći, a odbornik Dragan Cakić svoje navode obrazlaže time da iz meseca u mesec raste inflacija.

  detaljnije
 • Aleksandar Pejčić

  Aleksandar Pejčić predložen za novog leskovačkog većnika

  Nekadašnji načelnik Jablaničkog okruga i predsednik DSS-a u Leskovcu i sadašnji odbornik SNS Aleksandar Pejčić predložen je za novog člana Gradskog veća u Leskovcu. U materijalu koji je dostavljen pred skupštinsko zasedanje zakazano za 15. decembar, navodi se da bi Pejčić trebalo da zameni Aleksandru Đorđević, koja je podnela ostavku.

  detaljnije
 • Narodni muzej Leskovac Marko Mitić

  Imenovan novi direktor leskovačkog Narodnog muzeja

  Master arheolog Nebojša Dimitrijević u naredne četiri godine biće direktor Narodnog muzeja u Leskovcu, odlučeno je na sednici Skupštine, pošto je njegovoj prethodnici Miri Ninošević istekao mandat.

  (1) detaljnije
 • Skupština Leskovac

  Odbornici leskovačke Skupštine usvojili rebalans budžeta, opoziciju brine realizacija

  Planirani budžet Leskovca za 2021. godinu bio je 4,55 milijardi dinara, ali zbog procene da će do kraja godine biti uvećan za 118,1, odbornici su usvojili odluku o rebalansu. U gradsku kasu najviše novca trebalo bi da stigne od poreza na zarade, a ono što brine odbornike grupe ”Za Leskovac zajedno” jeste to što je u mnogim kolonama izveštaja ostvareno ispod 10% od planiranog, kao i najniža primanja koja su u Srbiji, kako kažu, i dalje u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

  detaljnije
 • gasovod

  Gasifikacija Leskovca će koštati skoro 54 miliona evra, opozicija traži da Tužilaštvo za organizovani kriminal ispita projekat

  Odbornici leskovačkog parlamenta usvojili su projekat gasifikacije Leskovca, a kako je rekao gradski većnik Miloš Ilić, ukoliko bi se svi građani priključili na gas, kompletan projekat koji će finansirati Srbijagas bi koštao 53,9 miliona evra. Da je projekat gasifikacije jedna od najbitnijih tema složio se i opozicioni odbornik Nebojša Cakić, ali je istakao da je to previše skupa investicija i sumnja u celokupni projekat, pa je zatražio da se njegov govor prosledi Tužilaštvu za organizovani kriminal.

  (2) detaljnije
 • skupština leskovac

  Skoro polovina planiranog budžeta Leskovca ostvarena u prvih 6 meseci, za opoziciju realizacija naučna fantastika

  Planirani budžet Leskovca za 2021. godinu je 4,55 milijardi dinara, a prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije Marije Milosavljević, u prvih šest meseci ispunjeno je 49,6%, odnosno 2,2 milijarde dinara. Ipak, za odbornike grupe ”Za Leskovac zajedno” taj izveštaj je neprihvatljiv jer su u mnogim kolonoma još uvek nule, te smatraju da je ono što je navedeno u izveštaju - naučna fantastika.

  detaljnije
 • park Madera Le

  Cvetanović o izgradnji višespratnice zbog koje protestuju građani: Biće parka i parkinga

  Predlog odborničke grupe "Za Leskovac zajedno" da se na sednici Skupštine Leskovac raspravlja o izgradnji višespratnice na mestu parka za decu u centru grada, zbog čega građani protestuju, nije prihvaćen, ali je ipak bilo reči o tome. Gradonačelnik Goran Cvetanović po prvi put je javno komentarisao izgradnju višespratnice rekavši da su se u tom parku godinama unazad okupljali narkomani, ali da i će investitor o svom trošku u blizini izgraditi park za decu.

  (7) detaljnije
 • "Nepostojeća" Apotekarska ustanova Leskovac dobila novu direktorku

  Apotekarska ustanova Leskovac čiji lokali su ili prodati ili će biti dati u zakup, a koja je ostala i bez svih radnika, dobila je - novog direktora. Umesto Živorada Denića, koji je napustio direktorsko mesto na sopstveni zahtev i postao član Upravnog odbora ovog preduzeća, došla je Sunčica Stojanović, ali ostaje pitanje kome će ona biti direktor. Do najavljenih promena došlo je i u Centru za stručno usavršavanje, gde su odbornici Jedinstvene Srbije predložili Anđelu Kostić Minić umesto Emine Jovanović.

  (18) detaljnije
 • javna preduzeća

  Pet direktora u Leskovcu izabrano posle ponoći na sednici Skupštine

  Odbornici leskovačke Skupštine izglasali su noćas pet direktora javnih preduzeća - JKP Toplana, JKP Pijaca, JP Dom, JKP Vodovod i JKP Komunalac, a na tim mestima su se našla dobro poznata lica, odnosno dosadašnji v.d. direktori.

  (3) detaljnije
 • skupština leskovac

  Iz odborničke grupe "Za Leskovac zajedno" optužili vlast za pretnje, tvrdnje demantovao gradonačelnik

  Pošto su se jutros vratili u leskovački parlament nakon nekoliko rasprava na kojima nisu bili, odbornici grupe građana "Za Leskovac zajedno" pored toga što su negodovali zbog održavanja zasedanja usled nepoštovanja epidemioloških mera, izneli su niz optužbi da su im pretili ljudi bliski vlastima, nakon što su najavili da će se vratiti na skupštinska zasedanja kako bi javno diskutovali o odlukama.

  (50) detaljnije
KOMENTAR DANA

SNS Gondola! To nam treba.

Ivan Jović čitalac

Tekst: Poznata sudbina Vrežinskog mosta, biće srušen i novi neće biti izgrađen [anketa]