Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Gradska uprava Leskovca

 • Zagađenje vazduha

  U Leskovcu nije problem samo kontrola vazduha, nego i kontrola onih koji kontrolišu zagađenje

  Već godinama Udruženje ”Tim 42” pokušava da na različite načine Gradskoj upravi ukaže na problem zagađenosti vazduha u Leskovcu, a poslednji u nizu pokušaja bio je prigovor na rad Odeljenja za zaštitu životne sredine zbog nepotpunih merenja štetnih materija i čestica. Međutim, prigovor je odbijen uz obrazloženje načelnika Gradske uprave da je on nepotpun i neprecizan, zbog čega iz ”Tima 42” sumnjaju da načelnik izbegava da izvrši kontrolu Odeljenja i tako krši Zakon o opštem upravnom postupku.

  (1) detaljnije
 • 20220713_142701

  Leskovčanin osuđen za nasilje u porodici dobio od Grada novac za borbu protiv nasilja u porodici

  U Leskovcu je prošle nedelje otvorena SOS kancelarija za pomoć žrtvama porodičnog nasilja, a tom kancelarijom, koja je od lokalne samouprave dobila 250.000 dinara rukovodiće Miodrag Stanković, koji je i sam u leskovačkom Osnovnom sudu dva puta osuđivan za nasilje u porodici. Iz Centra za socijalni rad ogradili su se od ove kancelarije, uz tvrdnju da to udruženje nema licencu za rad sa žrtvama nasilja. Iz Odeljenja za društvene delatnosti najavljuju proveru nepravilnosti.

  (3) detaljnije
 • Miloš Cvetanović - Gradska uprava Leskovac

  Još jedan mandat za načelnika Gradske uprave Leskovca

  Miloš Cvetanović, diplomirani pravnik i član Srpske napredne stranke, i u narednih pet godina upravljaće Gradskom upravom Leskovca, pošto su gradski većnici jednoglasno usvojili tu odluku. Reizbor načelnika podržao je i gradonačelnik Goran Cvetanović, ali je istakao da je njegov prezimenjak previše fleksibilan i da zaposleni u radno vreme obavljaju svoje privatne obaveze.

  detaljnije
 • Zagađen vazduh

  U Leskovcu počinje merenje štetnih PM čestica u vazduhu

  Kako bi u narednim godinama pokušali da smanje zagađenost vazduha u Leskovcu, Odeljenje za zaštitu životne sredine donelo je kratkoročni Akcioni plan koji podrazumeva da se smanji zagađanje iz gradskih kotlarnica i individualnih ložišta, ali i da se redovno vrši kontrola zagađenosti vazduha i merenje PM čestica. Akcioni plan usvojen je i na poslednjem zasedanju Skupštine, a odbornici opozicione grupe ”Za Leskovac zajedno” uputili su niz kritika na čitav plan.

  (5) detaljnije
 • park Madera Le

  Leskovčani zbog gradnje višespratnice na mestu parka pisali Vučiću, najavljuju i prijave protiv nadležnih

  Stanari zgrada kod popularne ”Pepeljugine vile” u centru Leskovca više od pola godine bore se protiv izgradnje višespratnice na mestu gde se nalazi park za decu, a pošto, kako navode, iz Gradske uprave ništa ne preduzimaju, uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije od koga zahtevaju da se i on uključi i pomogne im u borbi. Takođe, iz novoformiranog Udruženja ”Zeleni ustanak” najavljuju i krivične prijave protiv odgovornih u Gradskoj upravi i u Direkciji za urbanizam.

  (10) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  Posle 5 godina opet najavljeno postavljanje mernih stanica za kvalitet vazduha u Leskovcu

  Baš kao i pre pet godina, gradski većnici usvojili su predlog Odeljenja za zaštitu životne sredine za postavljanje mernih stanica o zagađenju vazduha u Leskovcu. Kako je saopšteno, u planu je da se merenjem kvaliteta vazduha počne od 2022. godine, a da se praćenje vrši na tri merna mesta, dok će za realizaciju celokupnog projekta iz gradskog budžeta biti izdvojeno do 1,5 miliona dinara.

  (3) detaljnije
 • Park Madera Le

  Stanari traže poništenje odluke o izgradnji višespratnice umesto parka u centru Leskovca

  Kako bi sprečili izgradnju višespratnice na mestu gde se trenutno nalazi park za decu, stanari zgrada kod popularne ”Pepeljugine vile” uložili su prigovor na odluku Gradske uprave, koja je pre nekoliko dana privatnom investitoru dala odobrenje za gradnju. Stanari u žalbi traže poništenje rešenja, kao i objašnjenje zašto je promenjena firma koja je izradila prvi projekat, ali i podsećaju da se u tom delu Leskovca već nalazi 8 višespratnica, te da su deci neophodan park i zelenilo.

  (2) detaljnije
 • Park

  Odobrena izgradnja višespratnice na mestu parka za decu u centru Leskovca, stanari najavljuju nove proteste

  I pored nekoliko protesta, prikupljenih 1.500 potpisa protiv gradnje, Komisija za planove grada Leskovca odobrila je zahtev privatnog investitora za gradnju višespratnice na mestu gde se sada, između 3 zgrade, nalazi park za decu. U saopštenju stanari zgrada kod popularne ”Pepeljugine vile” za ovakvu odluku direktno krive Gradsku upravu koja je potvrdila tu odluku, ali i navode da su interesi investitora najvažniji, što ih neće sprečiti da nastave sa protestima.

  (10) detaljnije
 • gradska uprava

  Zaposleni u leskovačkoj Gradskoj upravi evakuisani zbog dima i kvara na instalacijama

  Zbog dima koji se oko podneva proširio zgradom Gradske uprave Leskovca, svi zaposleni su evakuisani, a kako kaže načelnik Uprave Miloš Cvetanović, nije došlo do požara, već je od glavnog dovodnog kabla potekao dim, pa je problem rešen isključenjem struje.

  (3) detaljnije
 • komarci

  Prskanje protiv komaraca u četvrtak u Leskovcu

  U gradskim parkovima i na svim zelenim površinama u Leskovcu, odrasle forme komaraca zaprašivaće se u četvrtak, 16. jula, saopštavaju iz Odeljenja za zaštitu životnu sredine, a ekipe će na terenu biti od 18 sati.

  detaljnije
 • glasačka kutija

  Građani na jugu Srbije mogu da provere birački spisak i svoje podatke

  Nakon ukidanja vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije virusa korona, nastavljene su političke aktivnosti, a izbori pomereni za 21. jun. Građani Niša, Leskovca i Vranja mogu proveriti da li su upisani u birački spisak i da li su im podaci tačni.

  (6) detaljnije
 • naju2-foto-akademija

  Radnici gradskih uprava uče da komuniciraju sa strankama i rešavaju konflikt

  Državne i gradske službenike, posebno one najizloženije koji rade na šalteru sa građanima, u Srbiji često opisuju kao neljubazne, neprofesionalne ili rečenicom: “Fali ti jedan papir”. Kako bi pokušali da promene ovu sliku, iz Nacionalne akademije za javnu upravu organizuju brojne obuke, a mnoge od njih prošli su i radnici uprava iz Niša, Leskovca i Vranja.

  (13) detaljnije
 • dubočica građani okupljanje

  Inspekcija: Zidanje u leskovačkoj Dubočici nelegalno

  Nakon što je grupa Leskovčana koja se mesecima bori protiv zidanja novih zgrada na zelenim površinama u naselju Dubočica slučaj prijavila, iz Inspekcije odgovaraju da plan detaljne regulacije za to naselje nije usaglašen sa generalnim urbanističkim planom. Aktivisti ovog naselja kažu da to znači da su bili u pravu i da je njihova borba opravdana. Iako su nadležni govorili da je sve urađeno po zakonu, zasad se o novonastaloj situaciji nisu oglašavali.

  (2) detaljnije
 • kej leskovac

  Od kukastog krsta do cvetova na leskovačkom keju

  Na keju na Veternici, u blizini leskovačke Gradske uprave u petak su “osvanula” 2 kukasta krsta. Građani koji često prolaze ovuda kažu da je bilo kakvo skrnavljenje javnog dobra, naročito fašističkim znacima, za svaku osudu. Kukasti krstovi u međuvremenu su prekrečeni i pretvoreni u cvetove, a nadležni kažu da su slučaj prijavili policiji. Osuda vandalizma, ali i promovisanja fašizma je izostala.

  detaljnije
 • Aleksandar Rangelov Leskovac

  Leskovački aktivista: Ne želimo da zbog betonizacije živimo kao sardine u konzervi

  Dva meseca traje borba stanara leskovačog naselja Dubočica protiv zidanja novih zgrada unutar postojećih blokova. Iako nadležni uveravaju da će se dodatnom urbanizacijom život građana poboljšati, stanari se sa tim ne slažu. Predstavnik Građanske inicijative "Dubočica u srcu" Aleksandar Rangelov u emisji "15 minuta" rekao je da građani od borbe ne odustaju dok se ne uradi prenamena zemljišta jer ne žele da žive kao "sardine u konzervi" i da oko zgrada nemaju drveće, mesto za odmor i igrališta.

  detaljnije
 • dubocica građani okupljanje

  Stanari leskovačke Dubočice: Želimo obustavu planirane gradnje

  Još jednom su se Leskovčani koji žive u naselju Dubočica okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom da se na postojećim dečjim igralištima izgrade nove zgrade. Dodatnu urbanizaciju, kako kažu, ne žele, a nadležne pozivaju da povuku ovu odluku.

  (4) detaljnije
 • naselje dubočica leskovac

  Stanari leskovačkog naselja Dubočica protiv zidanja novih zgrada

  Leskovčani koji žive u zgradama S4, S5 i S6 u naselju Dubočica ne slažu se sa planom da između postojećih zgrada “niknu” dve nove. I dok nadležni kažu da nema mesta panici i da je sve urađeno po urbanističkom planu, predstavnici građanskih inicijativa kažu da ljudi treba da se bore i promene ono što im smeta.

  (6) detaljnije
 • studenti praksa

  Leskovački studenti na stručnoj praksi u javnim preduzećima

  U naredna 3 meseca studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Leskovca praksu će obavljati u Gradskoj upravi i u javnim preduzećima. Studenti ističu da im je ovo prilika da steknu iskustvo iz oblasti za koje se školuju, a na praksu će ići njih 25.

  (2) detaljnije
 • gradska uprava

  Za projekte u kulturi u Leskovcu 9 miliona dinara

  Umetnička udruženja i ustanove iz Leskovca koje se bave kulturom i očuvanjem kulturne baštine, mogu se do 1. aprila prijaviti na konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz ovih oblasti. Iz gradskog budžeta je za ove namene izdvojeno 9 miliona dinara.

  detaljnije
 • 2 Bojan Tojaga

  Smenjen Bojan Tojaga zbog “guranja” sumnjivog konkursa

  Šef leskovačkog Odeljenja društvenih delatnosti i lokalnog razvoja Bojan Tojaga smenjen je sa ove funkcije, potvrdio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Kao razlog smene, Cvetanović je naveo da je Tojaga pokušao "da pogura" odobrenje odluke o finansiranju ženskog preduzetništva, iako je novac trebalo da dobije i žena jednog od člana komisije.

  (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

Zato mi neće zakrčujemo putovi, će ni se ovi od sever smeju kakvi krševi teramo.

Bidža Sinkovce čitalac

Tekst: Na severu blokada, na jugu "Traktorijada" - poljoprivrednici na jugu biraju "mistera" među traktorima