Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Gradsko veće Leskovca

 • Gradsko veće

  Leskovac daje zemljište državi, kažu plan je da tu turski investitor gradi fabriku

  Građevinsko zemljište u Zelenoj zoni, koje čine tri parcele površine 6,7 hektara, Grad Leskovac će bez naknade ustupiti bez naknade Republici Srbiji, odlučili su gradski većnici. Razlog je to što će, prema rečima načelnika Gradske uprave Grada Leskovca Miloša Cvetanovića, na tim parcelama kasnije turski investitor izgraditi fabriku koja će zaposliti 338 ljudi.

  (2) detaljnije
 • Zamenica gradonačelnika i 3 leskovačka većnika podneli ostavke, Cvetanović pronašao zamene

  Samo 9 meseci od početka mandata, 4 člana Gradskog veća Leskovca podnelo je ostavke na te funkcije, a gradonačelnik Goran Cvetanović je već pronašao njihove zamene za koje se očekuje da na sutrašnjoj Skupštini budu imenovani. Među članovima Veća koji su podneli ostavke nalazi se i zamenica gradonačelnika Ana Janković Stojanović, a na njeno mesto će biti postavljena Lidija Dimitrijević, koja je do sada bila odbornica Srpske napredne stranke u lokalnom parlamentu.

  (2) detaljnije
 • Planirani budžet Leskovca manji za 150 miliona od ovogodišnjeg, najveći deo ide za plate u javnom sektoru

  Planirani budžet Leskovca za sledeću godinu, koji je Gradsko veće uputilo odbornicima Skupštine na usvajanje, iznosi 4,55 milijarde dinara, što je za oko 150 miliona manje u odnosu na ovu godinu. Najviše prihoda planirano je od poreza na zarade - oko 1,7 milijardi, za 294 miliona više nego u 2020. godini, a najveći deo rashoda otići će na plate zaposlenih u javnom sektoru i to oko 26,5 % planiranog budžeta.

  (1) detaljnije
 • opstina leskovac

  Za podsticaj zapošljavanja Leskovac izdvaja 25 miliona dinara

  Kroz programe stručne prakse, javnih radova, ali i subvencionisanjem samozapošljavanja, Leskovčani će moći da počnu da rade, a od novca poreskih obveznika je za ove namene izdvojeno 25 miliona dinara, 5 miliona više u odnosu na 2019. godinu. Konkursi će, kažu nadležni, biti raspisani uskoro.

  detaljnije
 • gradsko vece leskovac

  Politička smena i ostavka u Gradskom veću Leskovca

  Bez većničkog mandata u oblasti socijalne zaštite i zdravstva ostala je Ljiljana Dinić iz Jedinstvene Srbije, čije je razrešenje predložio gradonačelnik Goran Cvetanović zbog toga što ta stranka na lokalu nastupa na strani opozicije, te, smatra gradonačelnik, ne može imati člana u vladajućim redovima. Dinićevu će na mestu većnika zameniti Aleksandra Stevanović, a novog većnika Leskovac će dobiti i u oblasti razvoja Gradske uprave jer je dosadašnji, Slobodan Glišić, podneo ostavku. Njega će zameniti Vladimir Petković, master istoričar.

  (13) detaljnije
 • opstina leskovac

  Psovke, vređanja i rasprava na ulazu u leskovačku Skupštinu

  U jutranjem delu skupštinskog zasedanja, na ulazu u zgradu leskovačkog parlamenta, došlo je do svađe između opozicionog odbornika Demokratske stranke Saše Stojanovića i gradskog većnika Božidara Vučkovića, predsednika Pokreta socijalista. Stojanović kaže da mu je Vučković psovao majku jer mu se obratio i govorio o nezakonitostima u radu veća i komisije kojom je predsedavao. Vučković kaže da jeste u afektu opsovao, ali da se izvinio i da nije želeo da ostane nem na uvrede koje je dobio od Stojanovića.

  detaljnije
 • pare

  Za koncertnu dvoranu Leskovac izdvaja 20 miliona, ostatak novca traži od ministarstva

  Da bi krenula u dugonajavljivanu izgradnju koncertne dvorane, odnosno rekonstrukciju dela Doma vojske, i povećala šanse da za to dobije novac na konkursu Ministarstva kulture, gradska vlast u Leskovcu je rešila da izdvoji 20 miliona dinara za prvu fazu ovog projekta.

  detaljnije
 • pare

  Iz republičke u leskovačku kasu 150 miliona dinara, novac i za koncertnu dvoranu

  Za projekat “Gradovi u fokusu” u leskovačku iz republičke kase sliće se 150 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović, a nova obećanja stižu i za izgradnju koncertne dvorane - polovinu novca, oko 27 miliona dinara, Gradu će prebaciti Ministarstvo kulture.

  (2) detaljnije
 • pozoriste leskovac

  Šest premijera tokom 2020. u leskovačkom Pozorištu

  Novu godinu u Narodnom pozorištu u Leskovcu otvoriće 17. januara predstava njihovog teatra Ako se probudiš ili kao da je važno ovog teatra, a iz Pozorišta tokom 2020. godine najavljuju nove predstve, kako na dečijoj, tako i na večernjoj sceni.

  detaljnije
 • minimalac

  Leskovački budžet najviše se puni od poreza na zarade, a prazni na plate u javnom sektoru

  U prvih 9 meseci godine Grad Leskovac "zaradio" je oko 2,6 milijardi dinara, a najviše novca se u gradsku kasu slilo od naplate poreza na zarade - skoro milijardu dinara. I dok gradski budžet najviše puni od poreza na plate, dosta se i prazni za zarade i naknade zaposlenima u gradskim službama.

  detaljnije
 • Komarac

  Za dezinsekciju i deratizaciju Leskovca 6 miliona iz gradskog budžeta

  U toku 2019. godine će za suzbijanje krpelja, komaraca, muva i drugih prenosilaca zaraznih bolesti u Leskovcu iz budžeta biti izdvojeno 3 miliona dinara. Ista suma predviđena je i za sistemsku deratizaciju, a datumi početka borbe protiv insekata i glodara biće utvrđeni nakon izbora izvođača.

  detaljnije
 • budžet

  Realizovano skoro 90% leskovačkog budžeta za 2018. godinu

  Nakon jednog rebalansa tokom 2018. godine, od prihoda i rashoda u Leskovcu je ostvareno skoro 90% od planiranog. Ovo je nešto lošiji “skor” u odnosu na 2017. kada je izvršenje budžeta bilo oko 95%.

  detaljnije
 • gradsko vece leskovac

  Gradsko veće Leskovca dobilo nove članove

  Odbornici leskovačke Skupštine potvrdili su mandate novim gradskim većnicima - Stefanu Kitanoviću i Slobodanu Glišiću. Obojica su kadrovi Srpske napredne stranke, a prethodno su radili kao pomoćnici gradonačelnika. Za njihovo imenovanje glasalo je 55 od 58 odbornika.

  detaljnije
 • gradsko vece leskovac

  Promene u Gradskom veću Leskovca

  Dosadašnji pomoćnici gradonačelnika Stefan Kitanović i Slobodan Glišić iz Srpske napredne stranke, prema podacima sa gradskog sajta, trebalo bi da postanu novi većnici na predlog gradonačelnika Gorana Cvetanovića. Oni će zameniti Dejana Cakića i Radoslava Stevanovića koji su podneli ostavke iz, kako je saopšteno, ličnih razloga.

  detaljnije
 • opstina leskovac

  Leskovac se zadužuje 400 miliona dinara zbog obilaznice, puteva i trga

  Iako se u prethodne 3 godine Grad Leskovac nije zaduživao, u 2019. će, kako su izglasali gradski većnici, biti podignut kredit od 400 miliona dinara za kapitalne infrastrukturne projekte, odnosno da bi se završili započeti poput obilaznice. Ovu odluku treba da potvrde i leskovački odbornici.

  detaljnije
 • budzet leskovac

  Predloženi budžet Leskovca za 2019. godinu veći od ovogodišnjeg

  Planirani budžet grada za narednu godinu iznosi 4,45 milijardi dinara i veći je u odnosu na ovogodišnji za oko 170 miliona. Najviše prihoda očekuje se od poreza na zarade, kaže šefica Odeljenja za finansije Marija Milosavljević, i to zbog povećanja minimalne cene rada, kao i od nenamenskih i kapitalnih transfera. Nakon pristanka Gradskog veća, budžet treba da izglasaju i odbornici na sednici Skupštine 14. decembra.

  detaljnije
 • opstina leskovac

  Opozicija tražila da se većnicima ukinu plate, gradonačelnik Leskovca ih "branio"

  Odbornik opozicione Demokratske stranke u leskovačkom parlamentu Saša Stojanović podneo je predlog da se gradskim većnicima ukinu mesečne naknade koje ukupno, za sve većnike, prema njegovim rečima, iznose oko 10.000 evra. Ovaj predlog je odbijen, a gradonačelnik Goran Cvetanović ih je "branio" činjenicom da su njima plate smanjene dva puta po 10% lokalnim i republičkim uredbama.

  (1) detaljnije
 • budžet

  Za 6 meseci realizovano skoro 50 % leskovačkog budžeta

  Iako je plan bio da se za prvih 6 meseci u ovoj godini realizuje polovina planiranog budžeta, ukupni prihodi i rashodi realizovani su u nešto manjoj meri. U prvoj polovini godine gradska kasa najviše je prihodovala od poreza na zarade, dok je na rashodnoj strano najviše novca otišlo upravo na zarade zaposlenih u gradskim ustanovama.

  detaljnije
 • opstina leskovac

  Gradsko veće u Leskovcu dobilo novog člana

  Većinom glasova odbornika u leskovačkoj Skupštini, diplomirani pravnik Vladimir Branković, član SNS, novi je gradski većnik zadužen za sistem standardizacije. Na ovom mestu zamenio je Nikolu Jakovljevića, koji je podneo ostavku.

  detaljnije