Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Gradsko veće Niš

  • Niš centar

    Rebalans niškog budžeta: Više za prevoz srednjoškolaca i užine, putevi i osvetljenje prioritet

    Jednokratna pomoć za đake prvake, besplatan prevoz za učenike srednjih škola, više novca za besplatne užine, veća ulaganja za održavanje puteva i osvetljenja, kao i izgradnju dečijih i školskih igrališta, predlozi su Gradskog veća o novom rebalnsu budžeta. Gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da su odlučivali između besplatnog prevoza i kompleta udžbenika, te da je mišljenjem većine doneta odluka.

    (3) detaljnije
  • voda, isključenje vode

    Uvedena nova stavka na računu za vodu, Nišlije će plaćati dodatnih 230 dinara mesečno

    Na avgustovskim računima za vodu nalaziće se nova stavka - “pogonska spremnost sistema”, pa će Nišlije, bez obzira na potrošnju, račune plaćati po 231 dinar više. To je odluka Nadzornog odbora JKP "Naissus", koju je odobrilo niško Gradsko veće. Nova stavka "Vodovodu" će donositi oko 21 milion dinara mesečno.

    (68) detaljnije
  • grejanje u Nišu

    Gradsko veće usvojilo, grejanje u Nišu poskupljuje

    Gradsko veće usvojilo je predlog o poskupljenju cene grejanja, pa će tako Nišlije od oktobra varijabilni deo računa plaćati 7,11 dinara, umesto dosadašnjih 6,56 dinara po kilovat satu, što je poskupljenje od 8,42%.

    (22) detaljnije
  • grejanje u Nišu

    Od oktobra skuplje grejanje u Nišu

    Umesto dosadašnjih 6,56 dinara po kilovat satu, Nišlije će varijabilni deo računa za grejanje od oktobra plaćati 7,11 dinara, ako Gradsko veće usvoji predlog Nadzornog odbora "Toplane". To je poskupljenje od 8,42%, a iz tog preduzeća kažu da je razlog porast cena gasa i mazuta.

    (16) detaljnije
  • tvrđava

    Niš dobija jedinice civilne zaštite, komanduje im Sotirovski

    Opšta i specijalizovana jedinica civilne zaštite biće formirane u Nišu, odluka je Gradskog veća, a one će biti angažovane prilikom vanrednih situacija i događaja, usled opasnosti od elementarnih nepogoda i u slučaju ratnog stanja. Njima će rukovoditi gradonačelnica kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, a u slučaju vanrednog stanja pripadnike će pozivati Ministarstvo odbrane.

    (25) detaljnije
  • gradska kuca u nisu 1, jun 2022, foto jv ljubica jocic

    Sotirovski pre 3 meseca obećala, ali većina direktora javnih preduzeća u Nišu i dalje nema rešen status

    Iako je pre više od 3 meseca gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila da će nadležni početi da rešavaju problem v. d. statusa direktora u skoro svim javnim preduzećima u Nišu, to još nisu započeli, pa većina njih i dalje, skoro dve godine, ima "nerešen" status. Komisija za izbor direktora jeste formirana, ali se već dve godine nije sastala, a predsednik Radan Ilić kaže da nisu imali šta da rade, jer nijedan konkurs nije raspisan. Vršioci dužnosti direktora uglavnom kažu da im ovakav status ne smeta, jer ih ne ograničava u radu.

    (8) detaljnije
  • gradska kuca, gradonacelnica

    Grad Niš: Članovi Saveta rade volonterski

    Svi saveti Grada Niša koje je formirala gradonačelnica, kao i Privredno-ekonomski savet, rade volonterski, navode iz pres službe gradonačelnice.

    (3) detaljnije
  • gradska kuca u nisu, foto jv ljubica jocic

    11 gradskih Saveta u Nišu - ko krije dnevnice, ko prima 2.000 po sednici, a ko savetuje volonterski

    U Nišu ima ukupno jedanaest Saveta - za pitanja starosti, mladih, javnih službi, bezbednost grada, migracije, za rad sa osobama sa invaliditetom, rodnu ravnopravnost, kulturno stvaralaštvo, zapošljavanje, za bezbednost saobraćaja i privredno-ekonomski savet. U pola njih gradonačelnica je predsedavajuća, a u pojedinim Savetima članovi rade volonterski, u nekima se prisustvo sednicama plaća oko 2.000 dinara, dok neki nisu ni naveli da li primaju neke naknade.

    (8) detaljnije
  • zgrade niš

    Zgrade u Nišu još mogu da konkurišu za subvencije za obnovu fasada, krovova i liftova

    Stambene zajednice u Nišu još mogu da se prijave za subvencije za obnovu fasada, krovova i liftova na zgradama, pošto je od predviđenih 30 do sada utrošeno 20 miliona dinara za to, kaže direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević.

    (1) detaljnije
  • gradsko veće 2 niš

    Sednice Gradskog veća u Nišu - često telefonske i skrivene od "očiju javnosti"

    Iako bi sednice Gradskog veća, u skladu sa Zakonom, Statutom, a prema Informatoru trebalo da budu javne, u Nišu predstavnike medija pozivaju samo na određene, dok se druge održavaju iza očiju javnosti. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da se novinari pozivaju na sednice “koje su uživo”, a da su ostale telefonske.

    (6) detaljnije
  • trg kralja milana 2 foto todorović

    Rebalans niškog budžeta: Više za plate u gradskim upravama, manje za besplatnu užinu

    Povećanje novca za plate zaposlenima u gradskim upravama i za hvatanje pasa i mačaka na ulicama, a manje para za besplatnu užinu, za novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama i za udžbenike dece roditelja sa invaliditetom - neke su od stavki rebalansa budžeta Niša. Odluku je juče donelo Gradsko veće, a građani primedbe mogu slati samo do petka u 14 sati.

    (26) detaljnije
  • Jasenoković protest

    Hitnu smenu većnika Stankovića traže zbog "zloupotrebe ličnih podataka"

    Niški većnik Nenad Stanković nije ispunio datu reč da će podneti ostavku ako je na protestu za odbranu Belog vrha bio neko iz Jasenovika, a u svoju odbranu je novinarima rekao da taj čovek ne živi u tom selu, otkrio njegovu "pravu adresu" i izneo podatke koje ima policija. Matejevčani zato više ne traže njegovu ostavku, već hitnu smenu, jer smatraju opasnom ovu zloupotrebu ličnih podataka. Advokat Rodoljub Šabić je objasnio da jeste reč o kršenju zakona, jer lični podaci građana ne smeju da dođu do funkcionera koji ih koriste u politikantske svrhe, kao što se to desilo u ovom slučaju.

    (4) detaljnije
  • Nenad-Stankovic-foto-Grad-Nis

    Većnik Stanković ne razmišlja o ostavci koju je sam najavio, za nepristojan rečnik se ne izvinjava

    Niški većnik Nenad Stanković ne razmišlja o ostavci koju je sam najavio - iako je na protestu sa Matejevčanima bio i stanovnik Jasenovika. Novinarki Južnih vesti je poručio da se bavi malo istraživačkim novinarstvom i sama utvrdi da Jasenovčanin koji je potvrdio da tamo živi i bavi se poljoprivredom zapravo ne živi u tom selu, jer se, kako većnik kaže, "prizetio" u Malči. Nije se izvinio za nepristojnost prema novinarima i poručio je da će o tome pričati verovatno sutra na sednici Skupštine "pred širim auditorijumom".

    (36) detaljnije
  • uprava za društvene delatnosit

    Umesto novog konkursa opet produžili v. d. status u niškoj Upravi

    Zbog propalog konkursa za načelnika Uprave za društvene delatnosti u Nišu na funkcijama su ostali vršioci dužnosti, a iako im je taj status bio produžen "najduže do 3 meseca", Gradsko veće je ponovo produžilo taj status v. d. načelnice Pavlini Mihajlenko i njenom v. d. zamenika Miljanu Ćirkoviću.

    (6) detaljnije
  • skupstina

    Niška Skupština ima hitnu sednicu - zbog pašnjaka

    Odbornici niške Skupštine zasedaće tek drugi put ove godine, a u pozivu za hitnu sednicu našla se samo jedna tačka - prestanak prava korićenja pašnjaka u selima Jasenovik i Gornji Matejevac. Nije jasno o čemu je reč ni na osnovu materijala koje je Gradsko veće dostavilo, osim da traže hitno zasedanje, a odbornik Branislav Jovanović kaže da je i za njih to misterija, ali da svakako ima važnijih tačaka za građane koje se nisu našle na dnevnom redu. Pretpostavlja da država planira na tih 90 hektara pašnjaka neku investiciju, ali napominje da treba javno da kažu koji projekat je u pitanju, kako bi odbornici znali da li će takvu ideju da podrže ili ne.

    (14) detaljnije
  • Uprava za građevinarstvo; foto: Grad Niš

    V. d. i zvanično imenovan za načelnika Uprave za građevinu u Nišu, kompletirana i Uprava za finansije

    I na konkurs za izbor načelnika Uprave za građevinarstvo u Nišu prijavio se samo tada aktuelni vršilac dužnosti Goran Zdravković, koga je Gradsko veće Niša i zvanično imenovalo za načelnika pre 10 dana, a to je ozvaničeno tek juče. Samo jedan kandidat prijavio se i da bude zamenik načelnice Uprave za finansije, pa je na tu poziciju postavljen Branislav Stojković, do tada rukovodilac Sektora za trezor i računovodstvo.

    (16) detaljnije
  • Zagađenje vazduha

    U niškom Fondu za zaštitu životne sredine duplo manje para za kvalitet vazduha

    Budžetski Fond za zaštitu životne sredine u Nišu za ovu godinu je oko 43 miliona dinara, što je skoro 5 miliona manje nego što je bilo u toj kasi prošle godine. Manje je para za praćenje kvaliteta vazduha, za šta je prošle godine bilo odobreno 5,6 miliona dinara, dok je sada taj iznos i više od duplo manji i opredeljeno je svega 2,4 miliona za merenje zagađenja, izveštavanje i mere za njegovo unapređenje. Ipak, iznos za dezinsekciju je ostao 20 miliona dinara, dok će uz elaborat biti i veći za 600.000 dinara.

    (2) detaljnije
  • autobus

    Nišlije mogu anketom da se izjasne o radu javnog prevoza

    Anketom o radu Direkcije za javni prevoz Grada Niša, građani će jednom godišnje imati mogućnost da se izjasne o kvalitetu gradskog i prigradskog prevoza, odlučeno je na sednici Gradskog veća. Nisu pecizirali kako će da rade anketu, a iz Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove kažu da ukoliko rezultati ankete budu negativni, Direkcija će imati 90 dana da otkloni sve nedostatke.

    (18) detaljnije
  • zgrade

    U Nišu će moći da se legalizuju i zgrade sa tri sprata viška

    Vlasnici stanova u zgradama koje imaju tri sparta više od predviđene spratnosti, a koje su izgrađene do 27. novembra 2015. godine, moći će da ih legalizuju, odluka je Gradskog veća u Nišu. Iz Uprave za građevinarstvo kažu da će povećanjem dozvoljene spratnosti od jedne na tri etaže biti rešen problem građana koje su investitori prevarili, pošto se oko 20 njih do sada sa tim problemom javilo nadležnima.

    (34) detaljnije
  • Sotirovski

    Sotirovski: Novinari misle da je izbor načelnika gradskih uprava izbor za mis, a ljudi mogu da ostanu bez posla

    Gradske uprave u Nišu od dolaska Dragane Sotirovski na mesto gradonačelnice, odnosno čak dve godine, nisu imale načelnike u punom mandatu, a tako je i dalje u 4 od 6 uprava, ali ona objašnjava da to nije "izbor za mis" kako novinari misle, već težak zadatak, jer oni koji dobiju tu funkciju lako mogu da ostanu bez nje, a samim tim i bez stalnog posla. O tome je govorila na Gradskom veću, gde je konačno kompletirana Uprava za imovinu i održivi razvoj, jer je dosadašnji v. d. zamenika načelnice izabran na konkursu na tu funkciju.

    (26) detaljnije
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: