Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Gradsko veće Niš

 • UPSS

  Stanari nezadovoljni izmenama Odluke o grejanju, traže javnu raspravu

  Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) koji se godinama bori za bolje daljinsko grejanje u Nišu, nije zadovoljan predloženim izmenama Odluke o načinu snabdevanja toplotnom energijom. Osim što, kako navode, nije u skladu sa nekoliko zakona, u njenom donošenju nisu učestvovali građani Niša.

  detaljnije
 • Objedinjena naplata

  Troškovi prinudne naplate dugova za komunalije ubuduće manji

  Gradsko veće Niša naložilo je javnim preduzećima da ubuduće u postupcima izvršenja ne angažuju advokate, čije troškove na kraju plaćaju građani kojima se prinudno naplaćuju komunalne usluge. Ovo će, kazao je gradonačelnik Darko Bulatović, smanjiti trošak za 6.000 dinara. 

  detaljnije
 • Narodno pozorište

  Ubuduće centralizovana javna nabavka za niške ustanove

  Kancelarijski materijal, hemijska i sredstva za higijenu, energenti i usluge koje koriste gradske ustanove u Nišu, odsada će se kupovati preko jedinstvene javne nabavke koju sprovodi Gradska uprava. Direkotri ustanova se nadaju da će im ova odluka Gradskog veća olakšati posao, a u Gradskoj upravi tvrde da će se tako uštedeti novac.

  detaljnije
 • Čišćenje grada

  Manje para za održavanje grobalja i čišćenje grada

  Ove godine iz gradske kase će na održavanje grobalja otići duplo manje novca nego u 2016, dok je za čišćenje grada planirano 14 % manje. Za održavanje zelenila po programu koje je usvojilo Gradsko veće je čak 40 % manje para, ali će, kako objašnjavaju iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, ovo biti dodatno finansirano iz budžeta za zaštitu životne sredine. 

  detaljnije
 • semafor

  Pare od saobraćajnih kazni biće uložene u bezbednost školskih zona

  Iako će Savet za bezbednost saobraćaja ulagati u moderne semafore, kamere za prepoznavanje tablica, ali i kacige i druge biciklističke opreme, gradski većnik Igor Vojinović kaže da će ove godine akcenat biti na bezbednost školskih zona.

  detaljnije
 • gradsko veće

  Tajne sednice Gradskog veća

  Već 3 sednice niškog Veća održane su od početka 2017, ali ni na jednoj nije bilo novinara niti je javnost bila upoznata sa njima, jer su prošle bez ikakvog obaveštenja i poziva. Međutim, zamenik gradonačelnika Miloš Banđur kaže da se radi "o par situacija, gde je trebalo hitno da se reaguje, pa su sednice održane telefonski”.

  detaljnije
 • tende

  Uklanjaju se bašte kafića iz Obrenovićeve, ugostitelji traže odlaganje

  Zbog odluke da sve bašte i tende kafića u Obrenovićevoj ulici u Nišu izgledaju isto, od sutra počinje uklanjanje postojećih konstrukcija od betona, metala i drveta koje već godinama prolaznici zaobilaze u zimskim mesecima. I dok u Udruženju ugostitelja Niša “Esnaf” traže odlaganje ove akcije, većnik Miloš Milošević kaže "da to ne dolazi u obzir".

  detaljnije
 • Gradska kuća

  Budžet za 2017. za četvrtinu manji od ovogodišnjeg

  9,9 milijardi dinara je planirani budžet Niša za narednu godinu, što je 25% manje u odnosu na 2016. Načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović kaže da je budžet projektovan na osnovu realno sagledanih prihoda. Pred gradskim odbornicima budžet 20. decembra, kada je i zakonski rok za usvajanje. 

  detaljnije
 • Zgrada gradske uprave

  Od sledeće godine Niš ima jednu upravu i 13 sekretarijata

  Ubuduće bi Niš trebalo da ima jednistvenu Gradsku upravu, sa jednim načelnikom i 13 sekretara koji će biti zaduženi za posebne oblasti u funkcionisanju Grada. 

  detaljnije
 • vece

  I Gradsko veće može da predlaže smene direktora preduzeća

  Iako ni Statut Grada nije mogao da bude izmenjen tako da Gradsko veće Niša ima veću kontrolu nad dirketorima javnih preduzeća, ova mogućnost je na neki način, kako kažu u Upravi za komunalne delatnosti, predviđena izmenama Zakona o javnim preduzećima.

  detaljnije
 • Osamnaest klubova ima prednost u finansiranju iz gradske kase

  Prednost za dobijanje novca iz gradske kase opredeljenog za sport imaće 18 niških klubova koji su od strane Komisije za sport označeni kao klubovi od posebnog značaja.

  detaljnije
 • toplana

  Toplana predložila poskupljenje grejanja

  Zbog navodnog poskupljenja gasa, niška Toplana je predložila da varijabilni deo poskupi za skoro 2 dinara po kilovatu, a predloženo je i poskupljenje fiksnog dela za oko 1,5 dinara po kvadratu. U Toplani kažu da ne očekuju da će Gradsko veće prihvatiti predlog i unapred negoduju zbog toga.

  detaljnije
 • Gradsko veće

  Do kraja novembra Niš dobija novi Statut

  Izmenjen statut Grada Niša ipak neće omogućiti Gradskom veću da smenjuje direktore javnih preduzeća, kako je ranije rukovodstvo najavljivalo. Ovaj dokument, prema najavama, trebalo bi da bude usvojen do kraja novembra.

  detaljnije
 • Bager

  Najavljena izgradnja nove ambulante u Brzom Brodu

  Zdravstvena stanica u niškom naselju Brzi Brod bi trebalo da bude izgrađena sledeće godine, a stanovnici dobijaju novu ambulantu zahvaljujući inicijativi koju su pokrenuli. 

  detaljnije
 • Radnički-grupna---Vanja-Keser.jpg

  Pare za niške klubove u rukama Komisije za sport

  Ubuduće će o raspodeli novca sportskim klubovima odlučivati Komisija za sport, a ne gradonačelnik i Komisija kao što je do sada bio slučaj. Nema više “stimulativnih sredstava”, a poslovanje sportskih klubova nadgledaće sportski inspektor.

  detaljnije
 • Kasarna Apelovac

  "Lidl" stopirao izgradnju na Apelovcu, porodica traži svoju parcelu

  Nakon što su stari vlasnici zatražili da im se vrati davno oduzeta imovina, gradske vlasti su obustavile kupovinu bivše kasarne na Apelovcu koju su planirali da prodaju nemačom lancu supermaketa "Lidl".

  detaljnije
 • niska banja

  Tužbe pritisle Nišku Banju, traži se pomoć od Grada

  14 miliona dinara je predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović zatražio do Grada kako bi isplatio tužbe koje, kako kaže, stižu od bivše vlasti na ime neisplaćenih paušala i dnevnica. Bivši predsednik Skupštine kaže da dug nije toliki.

  detaljnije
 • statut

  Izmena Statuta Niša zapela oko načina izbora direktora?

  Da li bi direktore javnih preduzeća trebalo da biraju Skupština ili Gradsko veće - pitanje je koje je navodno podelilo nišku komisiju za izmenu gradskog Statuta.

  detaljnije
 • Groblje

  "Gorica" da vraća dugove tek od početka 2017.

  Gradsko veće još jednom je izašlo u susret “Gorici” i preporučilo javnim preduzećima da novac koji im "Gorica" duguje na ime pozajmica, počnu da naplaćuju tek od januara 2017. U "Mediani" i "Objedinjenoj naplati" kažu da im ova odluka neće ugroziti poslovanje.

  detaljnije
 • krstic-srs-yt

  Većnik: Puno problema u “Pčelici”, tužbe zaposlenih (ne)moralni čin

  Komentarišući odluku direktora niške “Pčelice” Zorana Jonića da tuži ustanovu koju vodi zbog neisplaćene jubilarne nagrade, većnik Bojan Krstić kaže da to više govori o onome ko je tužio, a što se Grada tiče, kako kaže, radi se na rešavanju problema u “Pčelici”.

  detaljnije