Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Gradsko veće Niš

 • gradsko veće

  Niški većnici podelili resore

  Na prvoj sednici Gradskog veća koje je sastavila nova gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski podeljeni su resori. Nenad Stanković biće zadužen za planiranje i izgradnju, Branislav Kačar zadržaće sport i omladinu, a Adriana Anastasov vodiće kulturu i turizam, oblast koju je gradonačelnica označila kao prioritet jer, kaže, do sad nije dobro iskorišćena.

  (52) detaljnije
 • većnici

  Ko su novi niški većnici?

  Nova gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je ponosna što je od 11 ljudi u vrhu niške vlasti 5 žena, a dodaje da su u Veću i nestranačke ličnosti. Novo Gradsko veće u Nišu imaće 9 članova, a zamenica gradonačelnice biće Dušica Davidović. Jedini iz prošlog mandata Veća je Branislav Kačar.

  (65) detaljnije
 • parking servis

  “Parking servis” se zadužuje još 30 miliona dinara, a već otplaćuje 2 kredita od 90 miliona

  Iako već otplaćuju jedan kredit po osnovu dozvoljenog minusa od 50 miliona dinara, još jedan od 40 miliona za kapitalne investicije i 2 lizinga, niški “Parking servis” zatražio je i dobio odobrenje Gradskog veća za još jedan kredit po osnovu dozvoljenog minusa od 30 miliona dinara. Razlog je, kako piše u obrazloženju, otežano poslovanje zbog pandemije virusa korona.

  (34) detaljnije
 • Parking servis

  Parking servis kupuje kamion od 85.000 evra, Grad odobrio zaduženje

  Kamion kiper koji će služiti za transport radnih mašina i stubova javne rasvete postaće deo voznog parka Javnog komunalnog preduzeća Parking servis, a Gradsko veće odobrilo im je kredit od 85.000 evra za kupovinu ovog vozila. Naplatu parkinga u vanrednom stanju kažu da rade da se ne bi stvarale gužve.

  (13) detaljnije
 • gradsko veće

  Banđur tvrdi da se nekom žuri da gradi, pa većnici pritiskaju Sekretarijat za ekologiju

  Niški građevinci hteli su da prave nove zgrade u Opštini Medijana, ali i da nadzidaju postojeće, Gradsko veće im je to dozvolilo, a onda povuklo sopstvenu odluku prošle nedelje. Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur tvrdi da postoje pritisci na Sekretarijat za zaštitu životne sredine koji procenjuje kako gradnja utiče na ekologiju, a da ti pritisci dolaze čak i iz Veća i Kabineta gradonačelnika.

  (18) detaljnije
 • Divlja deponija Maksim Gorki 1 i 2

  Neodgovorno bacanje smeća košta - 5 miliona dinara za 50 divljih deponija

  Divljih deponija ima svuda po Nišu, a procene iz Javnog komunalnog preduzeća Mediana kažu da na njima oko 4.500 kubika smeća. Da bi se sve one očistile, Gradsko veće je usvojilo predlog po kojem će za “veliko spremanje” biti potrošeno 5 miliona dinara za 50 divljih deponija.

  (12) detaljnije
 • radionica

  Grad Niš će pomagati lečenje dece u inostranstvu, ne zna se koliko

  Ubuduće će Grad Niš finansirati lečenje one dece u inostranstvu koja ne mogu da budu izlečena u Srbiji, najavljeno je danas na Gradskom veću. Ipak, nije poznato koliko će novca biti izdvojeno, govorilo se o proceduri i da će od ove godine sve ići preko republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

  (2) detaljnije
 • dajtek

  Srpska firma sa austrijskim vlasništvom bi da gradi fabriku pored “Jure”

  Na prostoru u Donjem Međurovu, do fabrike “Jura”, na kojoj je pre nekoliko godina “Dajtek” započeo, pa stao sa svojom investicijom, srpska kompanija sa austrijskim vlasništvom “Qualis Electronics” zainteresovana je da gradi fabriku i uposli 210 radnika. U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte kažu da će oni u narednom periodu raditi na elaboratu koji će pokazati da li fabrika i može tu da se gradi zbog sudskog spora koji traje.

  (7) detaljnije
 • grad Niš

  Gradska vlast nudi reprogram dužnicima za poslovni prostor

  Nakon izveštaja Državne revizorske agencije da Grad Niš loše upravlja poslovnim prostorom, na Gradskom veću doneta je odluka o reprogramu duga starim dužnicima po kojem će oni koji plate odmah sav dug dobiti oprost od 40%. Stara dugovanja sežu i u devedesete, navode iz Gradske uprave, iznose oko 230 miliona dinara, a do sada nisu naplaćena ni tužbama.

  detaljnije
 • milan ranđelović

  KLERP dobija novog načelnika jer je dosadašnji podneo ostavku - procudera razbesnela Banđura

  Nakon dugogodišnjeg rukovođenja niškom Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP), Milan Ranđelović podneo je ostavku na tu funkciju, jer je imenovan za v. d. direktora privrednog društva, koje će upravljati Naučno-tehnološkim parkom. Istog dana kada je podneo ostavku, pred Gradskim većem se našao predlog za novog direktora KLERP-a, a takva eksperesna procedura razbesnela je zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura.

  (37) detaljnije
 • gromobran

  Novi rok za uklanjanje radioaktivnih gromobrana po Nišu - proleće 2020.

  Radioaktivni gromobrani trebalo bi konačno da postanu prošlost narednog proleća, a to će koštati 15 miliona dinara, najavljeno je i usvojeno na Gradskom veću. Biće uklonjeno 26 gromobrana sa 18 lokacija u Nišu, a najavljeno je i postavljanje novih i bezbednijih za građane.

  (3) detaljnije
 • Divljana

  Treći rebalans budžeta - Grad Niš spasava “Divljanu”

  Grad Niš preuzeo je dugovanja ustanove "Divljana" u iznosu od 15 miliona dinara, odluka je Gradskog veća, pa će nakon rebalansa budžeta zaposlenima biti isplaćene zaostale plate. Najavljeno je da će sledeće godine odmaralište biti vraćeno deci, odnosno rekreativnoj nastavi, kao nekada. Rebalansom je i Opština Medijana dobila dodatnih 28 miliona dinara.

  (23) detaljnije
 • novac

  Niški "Vodovod" u kreditima, a pozajmljuje 2,5 miliona "Železničaru"

  Niški rukometni klub “Železničar” koji je u novu sezonu ušao sa finansijskim problemima, pokušaće da ih reši pozajmicom od 2,5 miliona dinara koju su tražili od JKP “Naissus” - preduzeća koje je “pod kreditima” i na čijem je čelu bivši predsednik kluba Igor Vučić. Novac im je neophodan za svakodnevni rad, kaže prvi čovek kluba Ljubomir Pavlović, a tražili su ga i od drugih preduzeća, ali je samo Vodovod na to pristao.

  (28) detaljnije
 • Toplana

  Poskupljuje grejanje u Nišu, jer poskupljuju energenti

  Iako će cena fiksnog dela računa ostati ista, jer Gradsko veće nije usvojilo predlog Nadzornog odbora Toplane za poskupljenje, ukupni računi za grejanje će Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje, ipak biti veći. Razlog za to je poskupljenje varijabilnog dela sa 5,83 na 6 dinara po isporučenom kilovat satu energije, a direktor Toplane Predrag Milačić kaže da je razlog za promenu cene poskupljenje energenata.

  (23) detaljnije
 • saobraćajna policija

  Niški saobraćajci dobijaju uređaj za detekciju droge u organizmu

  Pored alkohola, niška saobraćajna policija će, kako kaže gradski većnik Igor Vojinović, zahvaljujući novim uređajima, moći da kontroliše i da li su vozači konzumirali drogu. Ovakve uređaje će, dodaje Vojinović, niški saobraćajci dobiti do kraja godine.

  (6) detaljnije
 • Medijana

  Nalazište Medijana zaključano za posetioce, nadležni kažu još jedan projekat do otvaranja vrata

  Poslednja faza obnove Arheološkog nalazišta Medijana je, kako kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte - KLERP, rekonstrukcija Muzeja na samom lokalitetu, a pored novca iz Ministarstva kulture, odlukom Gradskog veća, iz budžeta Grada izdvojiće se dodatna 3,2 miliona dinara za protivpožarni sistem. Završetak radova očekuje se u proleće naredne godine.

  (5) detaljnije
 • bulatovic skup[tina

  Izveštaj Gradskog veća - za gradonačelnika i opoziciju paralelne realnosti

  Gradonačelnik Darko Bulatović podneo je godišnji izveštaj, a kao najbitnije izdvojio je stabilnost javnih finansija, smanjenje nezaposlenosti, veći broj turista, preduzeća i investicija. Suprotno pozitivnoj slici vlasti, opozicioni odbornici koji bojkotuju parlament tvrde da Gradsko veće nema rezultate i da naprednjačka vlast nijedan objekat od početka do kraja nije izgradila.

  (12) detaljnije
 • Slavoljub Savić

  Gradsko veće Niša dobilo novog većnika - Zečević podneo ostavku

  Godinu dana od preuzimanja resora obrazovanja i poljoprivrede u Gradskom veću Niša, Mirko Zečević je podneo ostavku na tu funkciju i ubuduće će biti odbornik. Kaže da je to morao da učini, jer nije imao ko da bude odbornik u niškoj Skupštini. U fotelji Veća zameniće ga stranački kolega iz PUPS-a Slavoljub Savić.

  (8) detaljnije
 • Skupština grada

  Ćirković i Jovanović: Skupština da utvrdi odgovornost većnika za stanje u Nišu

  Odbornici grupe “Niš, moj grad” Dragoslav Ćirković i Branislav Jovanović traže da se na sednici Skupštine grada u petak, 16. avgusta, utvrdi odgovornost gradskih većnika za, kako kažu, neispunjena obećanja i loše rezultate vlasti Srpske napredne stranke u prethodnih 7 godina.

  (20) detaljnije