Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Gvozdeni puk Kuršumlija

  • spomenik gvozdenom puku

    U kuršumlijskom selu Igrište obeležava se 109 godina od formiranja Gvozdenog puka

    U kuršumlijskom selu Igrište, gde je krajem 2016. godine otkriven prvi spomenik junacima Gvozdenog puka, a odakle se tokom Prvog svetskog rata iz 12 kuća u selu 17 meštana dobrovoljno priključilo jedinici Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, u nedelju, 3. oktobra obeležava se 109. godišnjica od formiranja te najodlikovanije srpske vojne jedinice.

    (4) detaljnije
  • potomci

    Potomci junaka Gvozdenog puka nakon 100 godina pronašli grob svog pretka

    Nakon više od jednog veka, potomci nastradalog pripadnika Topličkog Gvozdenog puka Vukoja Perišića iz kuršumlijskog sela Danković, posetili su njegov grob, zapalili sveću i prekrili zemljom koju su poneli iz rodnog sela. Grob je pronađen u Severnoj Makedoniji, u selu Orehovo, a nadgrobni spomenik je, kažu, i danas dobro očuvan.

    (4) detaljnije
  • kursumlija policija u skupstini foto lj..m

    Sukobi, izbacivanja i policija na sednici Skupštine u Kuršumliji

    Još jedna sednica kuršumlijske Skupštine, četvrta u nizu, završena je u kabinetu predsednika Opštine Radoljuba Vidića, nakon sukoba i teških reči odbornika opozicije i pozicije koje su pale u skupštinskoj sali. Pozvana je i policija, međutim oni nisu regovali, a posle nekog vremena napustili su zgradu Opštine. Predsednik Opštine ne odgovara na pozive novinara, a opozicija tvrdi da je povod plakat koji su zalepili na stubu u sali sa "pobrojanim svim lažnim investicijama lokalne vlasti“.

    (1) detaljnije
  • Protest Kuršumlija 3  foto lj.m

    U Kuršumliji protesti protiv lokalne vlasti i režima Aleksandra Vučića

    Simboličnim otvaranjem nepostojeće fabrike u nekadašnjoj zgradi konfekcije “7. jul” nedaleko od centra Kuršumlije, a za koju je u prethodnom periodu potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković javno, u dva navrata, rekao da je otvorena još krajem proleća, stotinak građana Kuršumlije je i zvanično započelo protest protiv režima Aleksandra Vučića i lokalne vlasti u ovoj opštini koju predvodi Srpska napredna stranka. Proteste najavljuju svakog četvrtka.

    (13) detaljnije
  • sednica kursumlija foto privatna arhiva

    Nastavlja se kriza u kuršumlijskoj Skupštini, od četvrtka protesti opozicije

    Opstrukcija u radu, isključenje odbornika, policija u civilu i još jedna sednica koja je završena u kancelariji predsednika Opštine, obeležili su najnovije zasedanje lokalnog parlamenta u Kuršumliji. Opozicioni odbornici ističu da se sednice namerno izmeštaju u kancelariju predsednika, kako bi se u neuslovnom prostoru za njihovo održavanje na prečac usvojile sporne odluke koje lokalna većina predlaže. Opozicija najavljuje i proteste za četvrtak od 18 sati u centru grada.

    detaljnije
  • sednica so kursumlija foto: privatna arhiva

    Prekinutu sednicu u Kuršumliji vlast nastavila u kabinetu sa svojim odbornicima

    Nakon incidenta koji je počeo ukazivanjem pojedinih odbornika predsedniku kuršumlijske Skupštine Dejanu Loviću na kršenje poslovnika i pokušaja odbornika opozicionog "Gvozdenog puka" Slavka Ilića da ukaže na neregularnosti, poslednja sednica je prekinuta, pa posle sat vremena nastavljena u kabinetu predsednika, ali samo sa odbornicima vladajuće većine koju čine SNS i SPS.

    (3) detaljnije
  • DSCF1187.jpg

    Rezervisti traže isplatu ratnih dnevnica

    Nekoliko stotina ratnih vojnih rezervista iz Kuršumlije zatražilo je od države isplatu zaostalih ratnih dnevnica. Predsednik "Gvozdenog puka" Dejan Milošević kaže da borcima sleduje po 5.000 evra.

    (3) detaljnije
  • 490x370-rezervisti-borci-sator-3.jpg

    Isplatu dnevnica čeka 200.000 rezervista

    Predsednik kuršumlijskog udruženja "Gvozdeni puk“ koje okuplja učesnike rata Dejan Milošević kaže da je broj onih kojima sleduju naknade za učešće u ratu 1999. godine oko 200.000.

    (6) detaljnije
  • Dejan Milošević Kuršumlija

    Kuršumlija: uhapšen zamenik predsednika Opštine

    Dejan Milošević lider udruženja boraca "Gvozdeni puk" i predsednik G17 plus u Kuršumliji uhapšen večeras oko 19 sati, saznaju Južne vesti.

    (2) detaljnije
  • "Gvozdeni puk" prešao u G17 plus

    Grupa građana "Gvozdeni puk" iz Kuršumlije kolektivno pristupila partiji G17, koja na poslednjim izborima nije prešla cenzus.

    (2) detaljnije
  • Nova vlast u Kuršumliji

    "Gvozdeni puk" izbačen, novu skupštinsku većinu formirali Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: