Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Hidrocentrala Pirot

 • zavojsko

  Nivo Zavojskog jezera opet nizak, prioritet proizvodnja struje

  Prekomerno ispuštanje vode kako bi se proizvodila struja, ali i suša koja traje mesecima, učinili su da Zavojsko jezero kod Pirota opet više liči na prizor iz postapokaliptičnih filmova, nego na biser turističke ponude grada. Pad nivoa jezera ne utiče na živi svet u njemu, jer se ribe povlače tamo gde ima vode, ali ipak se pokazuje da je proizvodnja struje, zbog čega je i nastalo to veštačko jezero, iznad zaštite prirodne sredine.

  (17) detaljnije
 • nišava pirot

  Gradonačelnik Pirota i EPS razmenjuju pisma zbog HE Zavoj, još bez rešenja za vodostaj Nišave

  Da prilagode režim rada Hidroelektrane "Pirot“ naročito u letnjim mesecima i da se voda iz Zavojskog jezera ne ispušta direktno u Nišavu, već najpre u kompenzaciono jezero, od nadležnih u Elektroprivredi Srbije, Ministarstvu rudarstva i energetike, kao i od hidroelektrane "Đerdap“, traži gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je uputio otvoreno pismo na te adrese. Iz EPS-a odgovaraju Vasiću da ne rade mimo zakona i da nije tačno da je elektrana svojim radom uticala ne nedavne nemile događaje na Nišavi.

  (2) detaljnije
 • nišava

  Peti dan potrage za utopljenom Piroćankom i dalje bez rezultata

  Više od 100 sati traje potraga za 17-godišnjakinjom iz Pirota koja je u ponedeljak, 22. februara, upala u Nišavu i od tada joj se gubi trag. Dok potraga za njenim telom i dalje traje, sve je veći broj njenih sugrađana koji indirektnog krivca nalaze u Hidroelektrani "Pirot" koja ispuštanjem vode povećavanja nivo Nišave kroz Pirot, što se tog dana i dogodilo.

  (4) detaljnije
 • kej policija

  Još se traga za nestalom devojkom u Pirotu, pokrenuta peticija za uređenje ispuštanja vode iz jezera u Nišavu

  Četvrti dan traje potraga za nestalom 17-godišnjom Piroćankom koja je u ponedeljak, 22. februara, upala u Nišavu, a za sada nema rezultata potrage. U međuvremenu, neki od njenih sugrađana pokrenuli su peticiju da se se uredi ispuštanje vode iz Zavojskog jezera, jer smatraju da je Hidroelektrana "Zavoj" indirektni krivac za utapanje srednjoškolke.

  (3) detaljnije
 • gradsko-kupaliste-pirot-ponovo-radi.jpg

  Pirotsko kupalište ponovo otvoreno za kupače

  Nakon što je zbog pojave algi gradsko kupalište u Pirotu prestalo sa radom usled nedostatka vode zbog posebnog režima koji diktira Hidroelektrana “Đerdap", dogovoreno je da se kupalište ponovo otvori i da se voda za prečišćavanje obezbedi za naredne 2 nedelje.

  detaljnije
 • gk-pi-2.jpg

  Pirotsko kupalište zatvoreno za kupače zbog algi

  Zbog pojave algi u vodi od utorka ne radi gradsko kupalište u Pirotu, a razlog je, kažu nadležni, nedostatak vode za prelivanje i prečišćavanje vode u bazenu zbog posebnog režima rada koji diktira Hidroelektrana Đerdap.

  (1) detaljnije
 • 490x370-kupaliste-pirot.jpg

  Otvara se pirotsko kupalište

  Pirotsko gradsko kupalište počeće sa radom u petak, 21. jula, a kupalištem će, tokom letnjih meseci, gazdovati Sportski centar Pirot.

  detaljnije
 • 490x370-kupaliste-pirot.jpg

  Spor oko pirotskog kupališta

  Nova kupališna sezona na otvorenom u Pirotu verovatno neće početi na vreme jer ugovor između Hidroelektrane Pirot i Opštine još uvek nije potpisan, a spor je nastao kada je Hidroelektrana tražila da Opština isplaćuje štetu vlasnicima njiva koje su plavljene zbog njenog rada.

  detaljnije
 • Rekord Hidroelektrane Pirot

  Hidroelektrana u novembru dvostruko premašila plan proizvodnje struje za ovu godinu, ali i rekordnu od 178 megavat sati. 

  detaljnije
 • Zavojsko jezero blizu maksimuma

  Voda u jezeru u podne bila na svega metar ispod nivoa preliva preko brane, a vodostaj i dalje raste. Za sada nema opasnosti od preliva, tvrde nadležni.

  (1) detaljnije