Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Hisar

 • iskopavanja

  U subotu arheološki dan na Hisaru, izložba pronađenih predmeta i etno koncert

  Ranovizantijski novac iz vremena cara Justinijana, kopče nakita iz 6. veka, germansko koplje sa zlatnom aplikacijom iz druge polovine 5.veka, vizantijski krst, kresiva, noževi, grnčarija i ostali predmeti koji su pronađeni tokom ove godine u okviru arheoloških iskopavanja na brdu Hisar, građani Prokuplja moći će da vide u subotu kada se organizuje mini izložba kao kraj ovogodišnjih iskopavanja. Celodnevna manifestacija se zove " U slavu grada svetog Prokopija", a počinje u 15 sati.

  detaljnije
 • policija leskovac

  Pronađen leš nepoznatog muškarca u kući u leskovačkom naselju Hisar

  U leskovačkom naselju Hisar u kasno popodnevnim satima policija je pronašla telo, za sada, nepoznate osobe, a kako kažu istraga je u toku i čeka se nalog Tužilaštva.

  detaljnije
 • hisar

  Još 17 miliona dinara za uređenje brda Hisar kod Prokuplja

  Nakon završene prve faze radova, koja je obuhvatila sanaciju bedema i popravku oštećenih delova zida, kao i osvetljenje prostora srednjovekovne tvrđave na najpoznatijem gradskom šetalištu, na brdu Hisar iznad Prokuplja, Ministarstvo trgovine i telekomunikacija je odobrilo još 17 miliona za nastavak radova koji će obuhvatiti rekonstrukciju i sanaciju puta.

  (5) detaljnije
 • hisar

  Raspisan tender za drugu fazu radova na uređenju brda Hisar kod Prokuplja

  Instaliranje i ugradnja javne rasvete i sanacija dela puta, kao i prilaz restoranu i tvrđavi na brdu Hisar, arheološkom lokalitetu iznad Prokuplja, deo su javnog poziva za drugu fazu radova koji je raspisao Grad Prokuplje, a koje sa 10 miliona dinara finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Rok za podnošenje ponuda ističe 30. novembra.

  detaljnije
 • tvrđava

  Omiljeno mesto Prokupčana dobilo potpuno novi izgled, otvara se koncertom Jardanke Jovanović

  Završeni su kompletni radovi na sanaciji, restauraciji i konzervaciji bedema tvrđave na brdu Hisar iznad Prokuplja, omiljenom šetalištu svih građana. U sklopu radova izgrađena je i staza do tvrđave, kao i osvetljenje, a vrednost radova koji su se odvijali u dve faze je 34,5 miliona dinara. Svečano otvaranje zakazano je za sredu od 19 sati, kada će na uređenom prostoru tvrđave nastupiti operska diva Jadranka Jovanović.

  (1) detaljnije
 • tvrđava

  Za rasvetu i uređenje puta ka tvrđavi na Hisaru Prokuplje dobilo još 10 miliona dinara

  Nakon završene prve faze radova na sređivanju i restauraciji srednjovekovne tvrđave na brdu Hisar kod Prokuplja koja je finansirana sa 20 miliona dinara, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je još 10 miliona dinara za instaliranje javne rasvete i uređenje puta ka ovom istorijskom objektu.

  (1) detaljnije
 • hisar

  Nastavljeni radovi na restauraciji tvrđave na Hisaru kod Prokuplja

  Uz poštovanje mera bezbednosti zbog pandemije virusa korona, radovi na sanaciji bedema i popravci oštećenih delova zida tvrđave na brdu Hisar, započeti krajem prošle godine, a zbog hladnog vremena prekinuti tokom zime, ponovo su nastavljeni, pa se očekuje da do kraja godine ovo omiljeno šetalište Prokupčana postane potpuno uređen prostor, sa osvetljenjem i montažnom letnjom pozornicom.

  detaljnije
 • skobaljić grad leskovac

  Virtuelna šetnja istorijskim lokalitetima sa juga Srbije

  Skobaljić grad kraj Leskovca, Hisar kod Prokuplja, Ivan kula kod Kuršumlije, Koprijan kod Malošišta i Latinska crkva kod Niša, samo su neki od lokaliteta koji se mogu i virtuelno posetiti. S obzirom na to da je vanredno stanje zbog virusa korona, iz leskovačke Turističke organizacije građane pozivaju da ostanu kod kuće, ali da na internet platformi prošetaju ovim lokalitetima.

  detaljnije
 • park devet jugovića leskovac

  Počelo sređivanje parka Devet Jugovića u Leskovcu

  Jedan od najstariji gradskih parkova u Leskovcu - Devet Jugovića na Hisaru, dobiće nove staze i ogradu, ali i fontanu. Počeli su pripremni radovi, a sve će koštati oko 7,4 miliona dinara.

  detaljnije
 • pošumljavanje leskovac

  Omladinci sadili drveće na leskovačkom brdu Hisar

  Dvadesetoro mladih iz Udruženja "Konektor" posadili su četinare na brdu Hisar i u obližnjem parku Devet Jugovića. Kažu da ovime žele da ukažu na značaj ovog leskovačkog brda i omiljenog izletišta i važnost njegovog očuvanja.

  detaljnije
 • smeće hisar

  Ponovo nagomilano smeće na leskovačkom Hisaru

  Mesec dana od kako su građani poslali fotografije na kojima se vide gomile smeća na putu oko leskovačkog brda Hisar, situacija je nepromenjena. Iako je u međuvremenu deponija očistišćena, a kontejneri i kante ispražnjeni, nove gomile smeća ponovo “krase” ovaj deo grada. Građanin koji je poslao fotografije Južnim vestima kaže da ne razume zašto se ovaj problem ne reši tako što će se postaviti još nekoliko kontejnera.

  detaljnije
 • smeće hisar

  Gomile smeća na leskovačkom Hisaru

  Put oko leskovačkog brda Hisar, onaj koji vodi do Sat mahale, prepun je smeća. Osim punih kontejnera, smeća ima i sa strane, a građani kažu da je situacija takva više od mesec dana. Nadležni zasad ne odgovaraju kada je kontejner poslednji put pražnjen, niti kada će očistiti ovaj deo grada.

  detaljnije
 • meteorska kisa

  Posmatranje kiše meteora sa leskovačkog Hisara

  U noći između ponedeljka i utorka, 12. i 13. avgusta, videće se meteorski roj Perseida, a oni koji žele da posmatraju ovaj fenomen, moći će to da urade sa brda Hisar u Leskovcu od 21 sat.

  detaljnije
 • The-Maze-Rage-avanturistička-trka-Jelašnička-klisura-8-foto-Južne-vesti-Vanja-Keser

  Desetak kilometara staze i 40 prepreka na avanturističkoj trci u Leskovcu

  Puzanje, preskakanje, gađanje mete, penjanje, neke su od prepreka koje čekaju učesnike na prvoj avanturističkoj trci Hisarom i Arapovom dolinom, koja će se održati u nedelju, 11. avgusta. Prijave za trku otvorene su do 4. avgusta.

  detaljnije
 • Hisar

  Za restauraciju tvrđave na Hisaru 20 miliona dinara iz republičke kase

  Sanacija bedema i popravka oštećenih delova zida, kao i osvetljenje prostora samo su neki od radova u okviru restauracije srednjevekovne tvrđave na najpoznatijem prokupačkom šetalištu - na brdu Hisar iznad Prokuplja. Radovi koštaju 20 miliona dinara, a finansiraju se iz budžeta Ministarstva trgovine i telekomunikacija. Tako će, najkasnije za godinu dana, prema najavama, Prokupčani dobiti potpuno uređeno mesto za razne kulturne manifestacije.

  (1) detaljnije
 • stepenice park devet jugovića leskovac

  Rekonstruisane stepenice do parka Devet Jugovića u Leskovcu

  Umesto oronulim i nebezbednim betonom, građani će do leskovačkog parka Devet Jugovića ubuduće dolaziti popločanim stepenicama. Putem do parka postavljeni su i rukohvati, a za radove je iz gradskog budžeta izdvojeno 880.000 dinara.

  detaljnije
 • stepenice park devet jugovica leskovac

  Rekonstruiše se stepenište do leskovačkog parka Devet Jugovića

  Nove betonske ploče i rukohvati biće postavljeni na stepeništu koje vodi do parka Devet Jugovića u Leskovcu. Radove izvodi preduzeće "Zadruga pionir" iz Vlasotinca, a za rekonstrukciju je iz gradskog budžeta izdvojeno nešto manje od 900.000 dinara.

  detaljnije
 • mobilijar hisar leskovac

  Postavljene nove klupice i držači za bicikle u Leskovcu

  U centralnom gradskom parku, zatim duž Bulevara Oslobođenja, na Hisaru, kod sportsko-rekreativnog centra “Dubičica” i na još nekoliko lokacija u gradu, postavljene su nove klupice, držači za bicikle, roštilji, oglasne table i kante. Za postavljanje novog mobilijara u Leskovcu, od para poreskih obveznika, izdvojeno je 1,8 miliona dinara.

  detaljnije
 • radovi stepeniste hisar foto lj.m.

  Počela rekonstrukcija stepeništa na prokupačkom brdu Hisar

  Za desetak dana, uz pomoć donacije, biće završeni radovi na sanaciji i rekonstrukciji stepeništa koje sa brda Hisar, najpoznatijeg izletišta u Prokuplju, vodi ka gradskom bazenu. Cela staza, dužine oko 150 metara, biće potpuno osvetljena, a iz donacije će se raditi i uređenje dečjih igrališta u ovom gradu.

  detaljnije
 • hisar

  Tradicionalna šetnja u susret Svetskom danu zdravlja

  U parku Devet Jugovića i ove godine počeće tradicionalna šetnja kojom Planinarsko-skijaški klub “Kukavica” i Zavod za javno zdravlje u Leskovcu, sa svojim sugrađanim, obeležavaju Svetski dan zdravlja. Šetnja se, javljaju organizatori, održava 31. marta sa početkom u 10 sati.

  detaljnije