Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Internet

  • digitalna prevara

    Posle nedelju dana nema ni poternice, a ni troje programera koje traži Amerika - kako su nestali i dalje enigma

    Troje programera od 11 koliko ih je hapšeno pre više od godinu dana zbog internet prevare vredne 70 miliona dolara, nestalo je početkom avgusta i još se ne zna gde su. Još veća je enigma kako su nestali dok su čekali odluku o izručenju i bili u obavezi da se javljaju policiji. Analitičari i nekadašnji inspektori kažu da se iz zemlje najčešće izlazi sa lažnim pasošima, ali sumnjaju i na pozadinu ovog slučaja.

    (31) detaljnije
  • niš

    Ministarka Matić: Širokopojasni internet u Nišu za 20 naselja i 3.200 domaćinstava

    Izgradnju širokopojasnog interneta kojim će biti obuhvaćeno 20 naselja u Nišu, sa više od 3.200 domaćinstva, najavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić prilikom posete Nišu.

    (22) detaljnije
  • računari

    Viši sud opet odobrio da 10 programera iz Niša mogu da se izruče Americi

    Nakon što je pre skoro mesec dana Apelacioni sud oborio odluku Višeg suda u Beogradu da deset osoba iz Niša koje su osumnjičene za digitalnu prevaru budu izručene Americi, iz Suda navode da su sada utvrđene sve zakonske pretpostavke za izručenje. Međutim, u toku je žalbeni postupak, pa očekuju da će predmet uskoro opet razmatrati Apelacioni sud.

    (20) detaljnije
  • DIDS

    "DIDS 2021 Digital" privukao veliki broj gledalaca

    Prva digitalna DIDS konferencija po nekim parametrima je nadmašila svoje oflajn prethodnike. Jedan od njih je broj posetilaca, ovoga puta digitalnih. U okruženju u kom su svi internet sadržaji na samo klik daleko, zadržati pažnju na onlajn konferenciji nimalo nije lak zadatak, ali ovogodišnji DIDS je uspeo u tome. Video platforma, sa koje je vršen prenos uživo na dids.rs sajtu, zabeležila je preko 600 jedinstvenih gledalaca. Sedamnaest učesnika iz zemlje i sveta uspelo je da zaokupi pažnju gledalaca i ponudi raznolikost pristupa osnovnoj temi – internet kao sluga i kao gospodar.

    (1) detaljnije
  • žene programeri

    Ukinuto rešenje o izručenju Americi 10 programera iz Niša osumnjičenih za digitalnu prevaru

    Deset osoba iz Niša koje su osumnjičene za digitalnu prevaru do daljeg će ostati u Srbiji, pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo odluku Višeg suda u Beogradu da su ispunjeni svi zakonski uslovi da programeri budu izručeni Sjedinjenim Američkim Državama. Rešenje je "oboreno" nakon žalbe advokata, a zbog, kako kažu iz Apelacionog, bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te je Višem sudu vraćeno da ponovo odluči o izručenju.

    (16) detaljnije
  • bitcoinc

    Nišlija izručen Americi zbog digitalne prevare vredne 70 miliona dolara

    Jedan od mladića sa prebivalištem u Nišu iz grupe programera koji se sumnjiče za digitalnu prevaru, 32-godišnji A. S, kako stoji na sajtu američke ambasade u Srbiji koja prenosi saopštenje vršioca dužnosti tužioca za Severni okrug države Teksas Preraka Šaha, izručen je Sjedinjenim Američkim Državama po optužnici da je prevario investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

    (24) detaljnije
  • Jovan Turanjanin

    Nišlija napravio program koji latinične internet strane pretvara u ćirilične

    Samo nedelju dana trebalo je Nišliji Jovanu Turanjaninu da osmisli i programira dodatak za internet pretraživače koji latinične internet strane preslovljava u ćirilične. Na ideju za "Ćirilizator", kako ga je nazvao, kaže da je došao je iz ljubavi prema ćirilici, a pisanju koda posvetio je slobodno vreme.

    (40) detaljnije
  • selo internet Facebook

    Promocijom sela na internetu južnjaci pokreću turizam i čuvaju rodna mesta od zaborava

    Ljubav prema rodnom mestu i nada da ono ponovo zaživeti kada se o njemu bude pisalo na internetu, navele su ljude sa juga da naprave internet i Fejsbuk prezentacije sela. Tako, kako kažu, čuvaju njihovu istoriju i običaje od zaborava i nadaju se da će neka od objava zapasti za oko turistima koji bi posetama mogli dodatno da ožive zaboravljene krajeve juga Srbije.

    (5) detaljnije
  • programeri

    Apelacioni sud ukinuo pritvor programerima iz Niša i naložio kućni zatvor

    Odluku Višeg suda da grupa programera iz Niša okrivljena za digitalnu prevaru bude u pritvoru još dva meseca ili najduže do izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Apelacioni sud danas je zamenio zabranom napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora. U rešenju navode da nema opasnosti da će sedmoro okrivljenih pobeći ili da će se kriti, pa zato smatraju da je dovoljno da budu u kućnom zatvoru.

    (10) detaljnije
  • Mobilni telefon ilustracija google

    Onlajn radionica za roditelje o opasnosti na internetu

    Konkretne savete, razgovor i primere iz prakse koji bi mogli da pomognu roditeljima kako bi svoju decu zaštitili od potencijalnih opasnosti na internetu, moći će da dobiju zainteresovani roditelji na onlajn radionici EU info kutka iz Niša.

    (1) detaljnije
  • Dete kuca laptop internet

    U Nišu radionica za roditelje o bezbednosti dece na internetu

    Koji su rizici za decu u svetu interneta i kako ih umanjiti, kako razviti odnos deteta prema virtuelnoj sferi, odgovorno ponašanje i postavljanje prema privatnom i javnom, kako se suočiti sa sajber nasiljem i pružiti podršku detetu - teme su o kojima će roditeljima školaraca govoriti psihoterapeutkinje na radionici najavljenoj za četvrtak, 10. septembar u niškom City smart clubu-u.

    (2) detaljnije
  • bitcoinc

    SAD još nisu poslale zahtev za izručenje 11 Nišlija osumnjičenih za digitalnu prevaru

    Iako Amerikancima stoji na raspolaganju mogućnost da traže izručenje Nišlija osumnjičenih za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, takav zahtev nije stigao, navode iz beogradskog Višeg suda. Nišlije su uhapšene 24. jula, a SAD ima 60 dana da traži ekstradiciju.

    (16) detaljnije
  • bitcoinc

    Nišlijama osumnjičenim za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara preti izručenje SAD-u

    Iako državljani Srbije, pritvorene Nišlije koje su osumnjičene za digitalne prevare od 70 miliona dolara, mogle bi biti izručene Sjedinjenim Američkim Državama i Teksasu. Srbija od prošle godine ima ugovor o ekstradiciji sa SAD, a advokat optuženih Milan Petrović kaže da bi Nišlijama u Teksasu bila ugrožena ljudska prava i traži da se istraga i suđenje obavi u Srbiji.

    (39) detaljnije
  • bitcoinc

    Krivični postupak za digitalnu prevaru vodi se u SAD, ali moguće je suđenje u Srbiji

    Digitalna prevara koju su sprovodili državljani nekoliko zemalja sa boravištem u Nišu alarmirala je američki FBI, na čiju inicijativu je grupa i uhapšena. Sada se, kako kažu u Tužilaštvu za organizovani kriminal, krivični postupak vodi u SAD, ali niški advokat Marko Krstić kaže da na osnovu srpskog zakonodavstva postoji mogućnost da se uhapšenima sudi u Srbiji.

    (5) detaljnije
  • bitcoinc

    Detalji akcije FBI: Digitalne prevare iz Niša donele milione dolara

    Krajem prošle nedelje 11 osoba je uhapšeno zbog sumnje da su se od 2011. godine bavili digitalnim prevarama i, kako piše u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal, učestvovali su u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu. Tako su zaradili 70 miliona dolara, a svi su boravište imali u Nišu.

    (26) detaljnije
  • online shoping

    Raste onlajn kupovina tokom pandemije, iz ministarstva upozoravaju na neregistrovane trgovce

    Zbog vanrednog stanja i pandemije korona virusa ljudi izbegavaju odlazak u kupovinu, pa su se mnoge prodavnice “preselile” na internet, mnoge od njih vrše i besplatnu dostavu, pa je u Srbiji zabeležen porast onlajn kupovine, ali je moguća i veća pojava trgovaca na crno - ističe Marko Mudrinić sa portala Netokracija. Iz Ministarsva trgovine savetuju potrošače da proveravaju trgovce i ne kupuju od onih koji nisu registrovani i provereni.

    (5) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: