Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Internet

 • improvizovana bandera

  Improvizovana bandera delo Belopalančanina, čekao nadležne da zamene palu, pa izgubio strpljenje

  Meštaninu sela Vrandol kod Bele Palanke komšijina ograda već mesecima služi kao bandera jer je na nju okačio kabl za telefon i internet, pošto je drveni stub sa priključkom kompanije “Telekom Srbija” pao na put. Ukazuje da je to nebezbedno i da su radnici samo pomerili stub sa puta, ali da nakon toga niko ne odgovara na pozive. Iz ove kompanije tvrde da bezbednost nije ugrožena i da će problem biti rešen u najskorije vreme.

  (1) detaljnije
 • digitalnalna ekspedicija

  "Digitalna ekspedicija" danas u Nišu

  Koje usluge se mogu završiti preko eUprave, kako funkcioniše internet trgovina i kako bezbedno koristiti društvene mreže, neke su od stvari o kojima su građani mogli da se informišu na karavanu Digitalne ekspedicije u Nišu.

  (4) detaljnije
 • digitalna prevara

  Posle nedelju dana nema ni poternice, a ni troje programera koje traži Amerika - kako su nestali i dalje enigma

  Troje programera od 11 koliko ih je hapšeno pre više od godinu dana zbog internet prevare vredne 70 miliona dolara, nestalo je početkom avgusta i još se ne zna gde su. Još veća je enigma kako su nestali dok su čekali odluku o izručenju i bili u obavezi da se javljaju policiji. Analitičari i nekadašnji inspektori kažu da se iz zemlje najčešće izlazi sa lažnim pasošima, ali sumnjaju i na pozadinu ovog slučaja.

  (31) detaljnije
 • niš

  Ministarka Matić: Širokopojasni internet u Nišu za 20 naselja i 3.200 domaćinstava

  Izgradnju širokopojasnog interneta kojim će biti obuhvaćeno 20 naselja u Nišu, sa više od 3.200 domaćinstva, najavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić prilikom posete Nišu.

  (22) detaljnije
 • računari

  Viši sud opet odobrio da 10 programera iz Niša mogu da se izruče Americi

  Nakon što je pre skoro mesec dana Apelacioni sud oborio odluku Višeg suda u Beogradu da deset osoba iz Niša koje su osumnjičene za digitalnu prevaru budu izručene Americi, iz Suda navode da su sada utvrđene sve zakonske pretpostavke za izručenje. Međutim, u toku je žalbeni postupak, pa očekuju da će predmet uskoro opet razmatrati Apelacioni sud.

  (20) detaljnije
 • DIDS

  "DIDS 2021 Digital" privukao veliki broj gledalaca

  Prva digitalna DIDS konferencija po nekim parametrima je nadmašila svoje oflajn prethodnike. Jedan od njih je broj posetilaca, ovoga puta digitalnih. U okruženju u kom su svi internet sadržaji na samo klik daleko, zadržati pažnju na onlajn konferenciji nimalo nije lak zadatak, ali ovogodišnji DIDS je uspeo u tome. Video platforma, sa koje je vršen prenos uživo na dids.rs sajtu, zabeležila je preko 600 jedinstvenih gledalaca. Sedamnaest učesnika iz zemlje i sveta uspelo je da zaokupi pažnju gledalaca i ponudi raznolikost pristupa osnovnoj temi – internet kao sluga i kao gospodar.

  (1) detaljnije
 • žene programeri

  Ukinuto rešenje o izručenju Americi 10 programera iz Niša osumnjičenih za digitalnu prevaru

  Deset osoba iz Niša koje su osumnjičene za digitalnu prevaru do daljeg će ostati u Srbiji, pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo odluku Višeg suda u Beogradu da su ispunjeni svi zakonski uslovi da programeri budu izručeni Sjedinjenim Američkim Državama. Rešenje je "oboreno" nakon žalbe advokata, a zbog, kako kažu iz Apelacionog, bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te je Višem sudu vraćeno da ponovo odluči o izručenju.

  (16) detaljnije
 • bitcoinc

  Nišlija izručen Americi zbog digitalne prevare vredne 70 miliona dolara

  Jedan od mladića sa prebivalištem u Nišu iz grupe programera koji se sumnjiče za digitalnu prevaru, 32-godišnji A. S, kako stoji na sajtu američke ambasade u Srbiji koja prenosi saopštenje vršioca dužnosti tužioca za Severni okrug države Teksas Preraka Šaha, izručen je Sjedinjenim Američkim Državama po optužnici da je prevario investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

  (23) detaljnije
 • Jovan Turanjanin

  Nišlija napravio program koji latinične internet strane pretvara u ćirilične

  Samo nedelju dana trebalo je Nišliji Jovanu Turanjaninu da osmisli i programira dodatak za internet pretraživače koji latinične internet strane preslovljava u ćirilične. Na ideju za "Ćirilizator", kako ga je nazvao, kaže da je došao je iz ljubavi prema ćirilici, a pisanju koda posvetio je slobodno vreme.

  (39) detaljnije
 • selo internet Facebook

  Promocijom sela na internetu južnjaci pokreću turizam i čuvaju rodna mesta od zaborava

  Ljubav prema rodnom mestu i nada da ono ponovo zaživeti kada se o njemu bude pisalo na internetu, navele su ljude sa juga da naprave internet i Fejsbuk prezentacije sela. Tako, kako kažu, čuvaju njihovu istoriju i običaje od zaborava i nadaju se da će neka od objava zapasti za oko turistima koji bi posetama mogli dodatno da ožive zaboravljene krajeve juga Srbije.

  (5) detaljnije
 • programeri

  Apelacioni sud ukinuo pritvor programerima iz Niša i naložio kućni zatvor

  Odluku Višeg suda da grupa programera iz Niša okrivljena za digitalnu prevaru bude u pritvoru još dva meseca ili najduže do izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Apelacioni sud danas je zamenio zabranom napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora. U rešenju navode da nema opasnosti da će sedmoro okrivljenih pobeći ili da će se kriti, pa zato smatraju da je dovoljno da budu u kućnom zatvoru.

  (10) detaljnije
 • Mobilni telefon ilustracija google

  Onlajn radionica za roditelje o opasnosti na internetu

  Konkretne savete, razgovor i primere iz prakse koji bi mogli da pomognu roditeljima kako bi svoju decu zaštitili od potencijalnih opasnosti na internetu, moći će da dobiju zainteresovani roditelji na onlajn radionici EU info kutka iz Niša.

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Ne. Nisam toliko bogat da letujem u Srbiji.

Aleksandar Stošić čitalac

Tekst: Od danas prijava za vaučere od 15.000 dinara