Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Izbori/bojkot 2020

  • izbori

    USS ostao bez mandata u Crvenom krstu sa 3,5 % glasova, u NKD kažu zbog lažnog cenzusa

    Zato što nisu dobili mandat na izborima u niškoj Opštini Crveni Krst sa osvojenih 3,5 % glasova, odbor Ujedinjene seljačke stranke u ovoj Opštini podneo je žalbu Upravnom sudu. Da je to zbog “lažnog cenzusa” koji je služio da "navuče ljude" da izađu na izbore, a da je u praksi za dobijanje mandata u lokalnim parlamentima sa malo odborničkih mesta bilo potrebno osvojiti više od 4 %, tumačenje je Mladena Jovanovića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

    (7) detaljnije
  • glasanje

    Upravni sud poništio odluku OIK u Svrljigu, nema ponovnog glasanja u selu Okolište

    Izborne kalkulacije u Svrljigu konačno su završene nakon što je Upravni sud kasno sinoć poništio rešenje Opštinske izborne komisije da se izbori u selu Okolište ponove, a koje je donešeno nakon žalbe predstavnika Jedinstvene Srbije kojima je na lokalu nedostajalo 18 glasova kako bi prešli cenzus.

    (2) detaljnije
  • Donji Neradovac

    Neradovčani ne priznaju glasine: Nismo glasali za stranku Mađara, već za SNS

    Selo Donji Neradovac kod Vranja postalo je popularno nakon što su se proširile informacije da su većinski glasali za Savez vojvođanskih Mađara. Zvaničnih rezultata glasanja koji bi potvrdili pisanje medija još nema, a sami meštani kažu da je najviše njih glasalo za SNS. Kako je SVM ipak dobio glasove kojima su iznenađeni i u ovoj stranci, jedno od objašnjenja jeste da bi trebalo da zahvale Srpskoj desnici, sa kojom su na izborima delili broj 4 - SVM na listiću za parlamentarne, Desnica na listiću za lokalne izbore.

    (9) detaljnije
  • kutija

    Dok se čekaju zvanični rezultati izbora, Vranje nezvanično proglašeno za grad Mađara

    Zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora u Vranju još nema, ali je u javnosti ovaj grad već označen kao grad Mađara, iako se prema poslednjem popisu iz 2011. godine u ovom gradu 6 građana izjasnilo da je mađarske nacionalnosti. Razlog za to je što je, prema nezvaničnim rezultatima, lista Saveza vojvođanskih Mađara osvojila 3. mesto po broju glasova za narodne poslanike u ovom gradu i nalazi se iza SNS-a i SPS-a.

    (4) detaljnije
  • Glasanje

    Savez za Srbiju Leskovac: Održani izbori predstava, bojkot uspeo

    Da su parlamentarni i lokalni izbori održani u nedelju, 21. juna, predstava za naivne i lakoverne i da ni u jednom trenutku nisu predstavljali demokratski izbor, smatraju u leskovačkom Savezu za Sbriju. Članice Saveza izbore su i na lokalnom i na parlamentarnom nivou bojkotovale, a kako kažu leskovački opozicionari, bojkot je uspeo jer je na izborima izašlo najmanje birača od 2016. godine.

    detaljnije
  • skupština grada

    Niška skupština: Ko će biti novi odbornici

    U budućem sazivu niškog parlamenta Vučićeva lista imaće 47 mesta od 61, Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija imaće 6 mesta, “Niš, moj grad” 4, Šapićev SPAS 3, a Ruska stranka 1 mesto. Više od polovine budućih odbornika biće prvi put u skupštinskim klupama, pokazuju predizborne liste.

    (22) detaljnije
  • izbori

    Misterioznih 21: Višak listića u Panteleju, rezultati izbora anulirani na 2 mesta

    Na izbornom mestu u niškom naselju Pantelej, gde je napadnuta ekipa Južnih vesti, pronađen je 21 listić više u kutiji nego što je glasalo ljudi, pa su izbori poništeni, saopštila je Opštinska izborna komisija. Izbori su poništeni i na biračkom mestu u OŠ “Njegoš” u istoj Opštini.

    (13) detaljnije
  • izbori

    Komisija u Svrljigu konačno objavila rezultate izbora, ponovno glasanje u selu Okolište

    Opštinska izborna komisija je, nakon 3 dana od glasanja, objavila rezultate lokalnih izbora prema kojima će u Skupštini Svrljiga apsolutnu većinu imati koalicija SNS, USS i PUPS sa 62,4%, a odbornike će, bar za sada, imati još samo Pokret za spas Svrljiga i SPS. Najbliža prelasku cenzusa bila je još Jedinstvena Srbija, koja je uložila prigovor, a OIK doneo odluku da se izbori ponove u selu Okolište.

    detaljnije
  • izbori

    Niški odbornik poziva na ujedinjenje opozicije, iz DS-a oštri prema onima koji su odustali od bojkota

    Dok Miodrag Stanković, budući odbornik grupe “Niš, moj grad” i doskorašnji demokrata, poziva na ujedinjenje opozicije, iz niške Demokratske stranke poručuju toj grupi građana da su mandati koje su osvojili važni “samo njima samima”, a da budućnost pripada istinskoj opoziciji i građanima koji su bojkotovali izbore 21. juna. Demokrate ocenjuju da je bojkot uspeo jer će SNS vladati sam.

    (11) detaljnije
  • glasanje

    Ponavljaju se izbori na 2 biračka mesta u Medijani

    Nišlije će u nedelju 28. juna opet na glasanje na 2 biračka mesta - u Osnovnoj školi “Sveti Sava” i u Gradskoj upravi. Opštinska izborna komisija Medijane poništila je glasanje na ovim mestima zbog propusta u organizaciji početka glasanja.

    (3) detaljnije
  • zena-spiskovi-foto-matija-g

    Iz Crte kažu da je ženu sa spiskovima trebalo udaljiti 50 metra od birališta, za GIK u Nišu to nije nepravilnost

    Žena koju je ekipa Južnih vesti fotografisala na dan izbora ispred biračkog mesta u Nišu i koja je kod sebe imala spisak, kako je rekla, “članova koje obilazi i proverava”, trebalo je da bude udaljena bar 50 metara od biračkog mesta - tumačenje je organizacije Crta. Predsednica GIK-a u Nišu Ljiljana Berić kaže da ne može da govori o događaju kojem nije prisustvovala, kao i da ne vidi povredu izbornih pravila - uticaja na birače ili isticanje političkih stranaka.

    (6) detaljnije
  • izbori

    Zvanični podaci GIK-a: Izlaznost u Nišu manja od 45%, Vučićeva lista 58%

    Na lokalne izbore u Nišu izašlo je 102. 332 birača, što predstavlja manje od republičkog proseka i iznosi 44.28% upisanih, pokazuju podaci Gradske izborne komisije. Najviše glasova, blizu 60.000, osvojila je lista pod imenom Aleksandra Vučića, a u gradski parlament ušle su još 4 liste.

    (25) detaljnije
  • Lokalni izbori 2020 slika1; foto: Matija Gačić

    I u niškim opštinama prosečna izlaznost manja od 50 %, većina mandata za SNS, u dve opštine i PSG

    Najmanja izlaznost na izborima zabeležena je u najvećoj niškoj opštini Medijana (40 %), a najveća u najmanjoj Niškoj Banji (60 %), dok je u svih 5 gradskih opština prosečna izlaznost manja od 50 %. Najveći broj građana je zaokružio listu Srpske napredne stranke, koja je osvojila i ubedljivo najveći broj mandata. Svoje predstavnike u nekim opštinskim Skupštinama imaće i stranke koje su se tokom kampanje predstavljale kao opozicija.

    (9) detaljnije
  • izbori

    Naprednjacima većina u Pčinjskom okrugu, pobeda im izmakla u Surdulici i Bujanovcu

    Prema rezultatima izbornih komisija u Pčinjskom okrugu, naprednjaci na lokalnim izborima nisu pobedili samo u Surdulici i Bujanovcu, dok najubedljiviji rezultat imaju u Vranju, Bosilegradu i Trgovištu. Izbori u Vladičinom Hanu biće ponovljeni na dva biračka mesta, ali prema preliminarnim rezultatima, Srpska napredna stranka je i u toj opštini ostvarila najbolji rezultat.

    detaljnije
  • izbori

    Naprednjaci mogu samostalno da formiraju vlast u celom Pirotskom okrugu

    Srpska napredna stranka ubedljivo je pobedila u svim opštinama Pirotskog okuga. Pored Pirota, gde su naprednjaci osvojili 57,38 % glasova, sličan broj glasova osvojili su u Dimitrovgradu, a još ubedljiviji su bili u Babušnici i Beloj Palanci gde imaju preko 75 % glasova izašlih birača.

    (5) detaljnije
  • spisak

    UNS: Novinarima onemogućeno da rade uoči i tokom izbora

    Pretnje i verbalni napad na fotografa i novinara Južnih vesti na dan izbora nije bio jedini slučaj da je novinarima tokom jučerašnjeg dana i poslednjih dana izborne kampanje bilo onemogućeno da rade svoj posao, kažu u Udruženju novinara Srbije (UNS). Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najavilo da će pratiti epilog slučaja napada na ekipu Južnih vesti i tražiti informacije o toku procesa.

    (2) detaljnije
  • Glasanje

    SNS bez pobede na lokalu u Surdulici i Bujanovcu

    Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, na lokalnim izborima u Vranju izašlo 58.11 % od ukupnog broja upisanih birača, a najviše glasova osvojio je SNS - 51,48 %. U Bosilegradu i Trgovištu naprednjaci su dobili skoro 100% glasova, dok je SNS na lokalnim izborima nadjačan u Surdulici gde je Socijalistička partija Srbija pobedila i u Bujanovcu gde je Demokratska partija Nagipa Arifija osvojila najviše glasova.

    (1) detaljnije
  • Prvi presek; foto: M. G.

    Crta: Nepravilnostima podizana izlaznost, bez toga bila bi oko 45%

    Na jučerašnjim izborima bilo je duplo više nepravilnosti i incidenata nego 2016, a izbori su bili minimalno demokratski, ocenjuje programski direktor Crte Raša Nedeljkov. Prema podacima ove organizacije koja je posmatrala izbore, nepravilnostima je podizana izlaznost, a bez njih bi bila za 4% manja i iznosila bi oko 45%.

    (5) detaljnije
  • Lokalni izbori 2020; foto: Matija Gačić

    I u Nišavskom okrugu pobedili naprednjaci, u Doljevcu izlaznost veća od 80 %, najmanja u Aleksincu

    Podršku Srpskoj naprednoj stranci dali su i građani Nišavskog okruga, a najveća izlaznost bila je u Doljevcu gde je čak 82 % upisanih birača glasalo i 90 % njih podršku dalo naprednjacima. Slično je i u Merošini i Gadžinom Hanu, dok je u Aleksincu primetno manja izlaznost i iznosi oko 55 %, a u lokalnu Skupštinu ući će i grupe građana.

    (15) detaljnije
  • sns slavlje

    Naprednjaci na izborima pobedili u svim opštinama Jablaničkog okruga

    Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, na lokalne izbore u Leskovcu izašlo je oko 58 % od ukupnog broja upisanih birača. Najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka - 35.651, a u lokalni parlament ući će i Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, koalicija Bolja Srbija - Zdrava Srbija, Grupa građana "Za Leskovac zajedno" i Grupa građana "Gojko Veličković". I u ostalim opštinama Jablaničkog okruga naprednjaci su odneli ubedljivu pobedu.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: