Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Izbori/bojkot 2020

  • Foto Kareja

    "A sad, da izađete na glasanje" - dokumentarac o kupovini glasova u Kukulovcu premijerno na jugu

    Razmena "glasovi za asfalt" u Kukulovcu kraj Leskovca na izborima 2020. godine, našla se u dokumentarcu "A sad, da izađete na glasanje", pančevačkog Udruženja građana ”Institut za istraživanje korupcije Kareja”, koji će premijerno prikazati 10. oktobra u Nišu i Leskovcu, a sutradan i u Vranju.

    (4) detaljnije
  • Kukolovce

    Performans u Kukulovcu, selu poznatom po razmeni "glasovi za asfalt", pozvan i Drobnjak

    Inspirisani dešavanjima u leskovačkom selu Kukulovce pred izbore 2020. godine, iz pančevačkog Udruženja građana ”Institut za istraživanje korupcije Kareja” u tom selu uspostavili su ”Autohtonu školu vladavine prava Kukolovce 2020”, a večeras od 19 sati, kako kažu, proveravaće da li je asfaltiranje seoskog puta promenilo njihove živote. Poziv su uputili i direktoru JP Putevi Srbije Zoranu Drobnjaku, koji je dogovorio razmenu glasova za asfaltiranje ulice.

    detaljnije
  • Autohtona škola vladavina para

    Meštanima Kukulovca pretnja bojkota izbora rešila seoski put, sada postali primer "dobre prakse"

    Inspirisani dešavanjima u selu Kukolovce pred izbore 2020. godine, iz pančevačkog Udruženja građana ”Institut za istraživanje korupcije Kareja” rešili su da pokažu koliku moć ima vladavina prava i da nakon tog jedinstvenog primera uspostave ”Autohtonu školu vladavine prava Kukolovce 2020”. Iz Udruženja kažu da će dešavanja u selu kraj Leskovca ostati kao neki vid narodne mudrosti, jer su meštani uspeli da na vrlo lukav način dođu do zacrtanog cilja i asfaltiraju ulicu.

    (5) detaljnije
  • Naucno-tehnoloski park Nis; foto: S. Đ

    Život pored korone u 2020. - najvažniji nekovid događaji u Nišu

    Korona je obeležila 2020. godinu, ali i pored nje dešavao se život. Niš je dobio novu vladajuću većinu na najčudnijim i za mnoge posmatrače, naneregularnijim izborima usred pandemije. Ispisana je istorija finalom Kupa sa publikom. Skoro je da je izgrađen novi tržni centar, a Nišlije i dalje dišu najzagađeniji vazduh. Otvoren je Naučno-tehnološki park, a Trg kralja Milana ostao je nezavršen.

    (2) detaljnije
  • Izbori_2020_foto_Matija_Gacic_ JV (3)

    Pola godine od izbora, a dnevnice za dežurstvo kraj kutija u Nišu još nisu isplaćene svima

    Aktivisti koji su dežurali u biračkim odborima ispred Koalicije za Pantelej na opštinskim odborima u Nišu još nisu dobili obećane dnevnice. Lider koalicije Slaviša Dinić najavljuje tužbu i kaže da je to slučaj sa svim listama koje su učestvovale samo na opštinskim izborima, a u Opštini Pantelej ističu da će platiti čim im RIK dostavi zapisnike o prisutnosti.

    (13) detaljnije
  • Izbori_2020_foto_Matija_Gacic_ JV (1)

    “Kovid izbori” u Srbiji i Makedoniji - bez prava glasa u kućnom karantinu

    Iako je Ustavom garantovano, pravo glasa na izborima 21. juna bilo je uskraćeno hiljadama glasača u Srbiji jer su bez mogućnosti da ga ostvare ostali korisnici domova za stare i oni koji su, kao pozitivni na virus korona ili njihovi kontakti, bili u obaveznoj kućnoj izolaciji. “Kovid izbore” je organizovala i Severna Makedonija, ali je glasanje omogućila i onima u izolaciji, ipak ne u punom obimu. Priliku da “greške” isprave, Severna Makedonija i Srbija imaće oktobra 2021. i u proleće 2022. godine, za kad su njihovi zvaničnici najavili naredne parlamentarne izbore.

    (1) detaljnije
  • Prvi presek; foto: M. G.

    NKD: Predizbornu kampanju u Nišu obeležile bakljade, u Prokuplju glasači iz sedišta SNS išli na glasanje

    Predizbornu kampanju u Nišu obeležile su bakljade na krovovima zgrada, dok je u Prokuplju u blizini 3 biračka mesta sedište Srpske napredne stranke gde su birači odlazili pre i posle glasanja. To su iskustva lokalnih aktivista koji su prikupljali informacije i utiske o ovogodišnjim izborima, a rezultati su objedinjeni i sastavljeni u "Zbornik o izborima" Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

    (1) detaljnije
  • dss-zid-JV

    DSS ponovo formirao Gradski odbor u Nišu

    Posle nekoliko godina od rasturanja, Demokratska stranka Srbije u Nišu ponovo ima Gradski odbor, kažu u ovoj stranci. Upravljanje odborom povereno je akademiku Tomislavu Pavloviću.

    (5) detaljnije
  • kutija

    CRTA: Izborne kontroverze u Prokuplju kao i ranijih godina

    Funkcionerska kampanja, evidentiranje glasača, favorizovanje lokalnih medija vladajuće Srpske napredne stranke, samo su neke od izbornih kontroverzi koje su na poslednjim izborima uočili posmatrači nevladine organizacije CRTA. Nakon izbora, osim gradonačelnika, gotovo svi funkcioneri su ostali na svojim funkcijama.

    detaljnije
  • izbori

    CRTA: Izbore u Nišu obeležila funkcionerska kampanja, bakljada i kupovina glasova

    Zloupotreba javnih resursa, humanitarne pomoći, privatnosti birača, pa čak i usluga zdravstvene pomoći, samo su neke nepravilnosti i anomalije predizbornog i izbornog procesa u Nišu na nedavno održanim izborima, utvrdili su posmatrači nevladine organizacije CRTA. Izborna trka u ovim uslovima završena je tako što je u lokalni parlament na kraju ušlo 40 muškaraca i 21 žena, prosečne starosti 46 godina.

    (5) detaljnije
  • kukulovce

    “Transparentnost”: Odbačena prijava protiv Drobnjaka koji je u Kukulovcu pozivao na glasanje

    Više javno tužilaštvo u Nišu, kako kažu u organizaciji “Transparentnost Srbija”, odbacilo je krivičnu prijavu protiv direktora “Puteva Srbije” Zorana Drobnjaka, koji je desetak dana pred izbore u selu Kukulovce kod Leskovca pozivao na glasanje i obećao izgradnju puta. Iz nevladine organizacije najavljuju pritužbu VJT u Nišu i Državnom veću tužilaca.

    (3) detaljnije
  • Ponovljeni izbori; foto: V. Keser

    Dežurali na izborima, a bez dnevnica i posle 2 meseca - u GIK-u kažu problem zapisnici

    Više od 2 meseca je prošlo od poslednjih izbora u Srbiji. Glasalo se za republički, gradski i opštinske parlamente, bilo je puno kontrolora, a neki od njih koji su se javili Južnim vestima kažu da još nisu dobili obećane dnevnice. Predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Ljiljana Berić kaže da je novac na računu, ali da su problem zapisnici o prisutnosti koji zbog lošeg vođenja usporavaju isplate.

    (5) detaljnije
  • Predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladonović

    Izabrano novo - staro rukovodstvo Opštine Vladičin Han

    Još 4 godine na mestu predsednika Opštine Vladičin Han biće Goran Mladenović iz Srpske napredne stranke, dok će Skupštinom opet upravljati Danijela Popović. Naprednjaci su na nedavno održanim lokalnim izborima osvojili više od 60 % glasova i imaju 24 od 37 odbornika.

    (1) detaljnije
  • Debata na otvorenom u centru grada

    Izabrano novo-staro rukovodstvo Opštine Dimitrovgrad

    I u naredne 4 godine Dimitrovgradom će upravljati Vladica Dimitorv (SNS), koga su odbornici na konstitutivnoj sednici Skupštine izabrali za predsednika Opštine. Njegov zamenik i u narednom mandatu biće Zoran Gerov (SPS). I predsednik Skupštine nije se promenio, pa će lokalnim parlamentom predsedavati Zoran Đurov, kadar Srpske napredne stranke.

    (4) detaljnije
  • Mesto pomoćnika za socijalna pitanja opet upražnjeno

    Ivana Stojičić nova predsednica Opštine Babušnica

    Na konstitutivnoj sednici Skupštine odbornici su izglasali Ivanu Stojičić za novu predsednicu Opštine Babušnica. Stojičićeva je kadar Srpske napredne stranke, koja ima većinu u lokalnom parlamentu, i ona je druga žena na čelu opštine. Njena zamenica u narednom mandatu biće Kristina Jovanović, diplomirani hemičar. Za predsednika Skupštine izabran je Dalibor Jocić, takođe kadar SNS.

    (12) detaljnije
  • Goran Miljković Bela Palanka

    Naprednjaci sami formirali vlast u Beloj Palanci, Miljković 3. put predsednik Opštine

    I u naredne 4 godine Belom Palankom upravljaće Goran Miljković koga su na sednici Skupštine odbornici izglasali za predsednika Opštine. Miljković je kadar Srpske napredne stranke i njemu je ovo 3. mandat na čelu opštine. Naprednjaci su u Beloj Palanci samostalno formirali vlast i imaju 24 od 29 odbornika, a u lokalnom parlamentu su i predstavnici socijalista i radikala.

    (5) detaljnije
  • predsednik opštine Bratislav Petrović

    Bratislav Petrović novi predsednik Opštine Vlasotince

    Dosadašnji predsednik Skupštine Bratislav Petrović izglasan je za novog predsednika Opštine Vlasotince. Petrović je kadar Srpske napredne stranke i upravljaće opštinom u naredne 4 godine. Novi predsednik lokalnog parlamenta u sledećem mandatu biće Milan Jović iz Socijalističe partije Srbije.

    detaljnije
  • Crveni Krst konstitutivna u dvorištu

    Stanković opet predsednik Skupštine Crveni Krst, Milutinović jedini kandidat za predsednika Opštine

    Na mesto predsednika Skupštine niške Gradske Opštine Crveni Krst ponovo je postavljen Dragan Stanković iz SNS-a, a ime predsednika ove opštine saznaće se na narednoj sednici čiji datum još nije određen. Stanković kaže da je jedino ime koje u opticaju za predsednika Opštine Miroslav Milutinović koji je i u prethodnom mandatu bio na ovoj funkciji.

    (12) detaljnije
  • Vladan Vasić

    Vladan Vasić gradonačelnik Pirota - 5. put

    Na konstitutivnoj sednici Skupštine, koja je zbog epidemije virusa korona održana u sali Doma kulture, za gradonačelnika Pirota ponovo je izabran Vladan Vasić. Novom-starom gradonačelniku je ovo 5. mandat, a prvi kao funkcioneru Srpske napredne stranke. Lokalnim parlamentom prvi put će upravljati žene - za predsednicu je izabrana Milena Dimitrijević, a njena zamenica biće Katarina Tančić, obe kadar SNS-a.

    (4) detaljnije
  • sednica lebane

    Izabrano rukovodstvo Lebana, Bogdanoviću još jedan mandat na čelu Opštine

    I u naredne četiri godine predsenik Opštine Lebane biće Ivan Bogdanović, kadar Srpske napredne stranke, a Skupštinom će upravljati njegov stranački kolega i dosadašnji zamenik Boban Pejić. Pored naprednjaka, u lokalni parlament su i predstavnici Socijalističke partije Srbije, Grupe građana "Inicijativa za Lebane", Grupe građana "Goran Janjić" i Srpske radikalne stranke.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: