Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Južna Morava

 • reka

  Rastu vodostaji Toplice i Južne Morave

  Nakon što su se posle nedavnih poplave reke na jugu Srbije vratile u korita, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da će na donjim tokovima Toplice i Južne Morave sa pritokama vodostaji dostići i neznatno prevazići granice redovne odbrane od poplava.

  (1) detaljnije
 • poplava Bujanovačka banja

  Poplave na jugu - najteže u Leskovcu i okolini, poplavljeno i u Bujanovačkoj Banji

  Kiša koja je padala juče i sneg koji se topio podigli su nivo reka na jugu, pa su se neke od njih izlile. Meštani Šarlinca javljaju da su im potopljeni podrumi sa hranom, a iz Sektora za vanredne situacije u Jablanici kažu da najveće probleme sa poplavom imaju meštani Šišave, Vlasotinca, Novog Proma, gde su vatrogasci evakuisali ljude iz poplavljenih područja. Građani javljaju da vode u dvorištima ima i u Bujanovačkoj Banji.

  (1) detaljnije
 • han

  Pronađeno telo muškarca u Moravi u Vladičinom Hanu

  Beživotno telo 67-godišnjeg muškarca pronađeno je u Južnoj Moravi, potvrdili su u vranjskoj policiji. Nesreća se dogodila, kažu, kada je muškarac skočio sa mosta u reku, a događaj je prijavljen juče posle 17 sati.

  detaljnije
 • Toplica

  Udružuju se gradovi i opštine za veća ulaganja u izgradnju zaštitnih bedema duž sliva Južne Morave

  Kako bi jednostavnije i lakše konkurisali i dobili novac iz evropskih fondova za realizaciju projekata koji se tiču poboljšanja života građana i pre svega uređenja korita reka koje se ulivaju u Južnu Moravu, u Prokuplju je na sastanku predstavnika svih opština Topličkog okruga pokrenuta inicijativa za formiranje Udruženja gradova i opština sliva reke Južne Morave.

  (1) detaljnije
 • Vinogradska strnadica

  Posmatranje seobe ptica za vikend u Nišu

  Evropski vikend posmatranja ptica tradicionalno se održava prvog vikenda u oktobru, a ljubitelji prirode i ovih životinja moći će da posmatraju seobu ptica i u Nišu, na Južnoj Moravi kod sela Čokot.

  (3) detaljnije
 • ribe

  Reka nadošla, a otpad ugušio ribe u Južnoj Moravi kod Mezgraje

  U Južnoj Moravi, nizvodno od ušća Nišave kod Mezgraje, juče su plutale uginule ribe, a iz ribočuvarske službe Južna Morava 2, kažu da je pomor riba izazvan muljem i otpadnim materijama koje je sa dna podigao veći nivo Nišave. Ribolovci kažu da se osećao smrad iz kanalizacije, te da je upravo ta otpadna voda krivac za uginuće.

  (7) detaljnije
 • deponija reka

  Deponija kraj Južne Morave - građani izbacili đubre i knjigu “Bonton”

  Ribolovci koji su jučerašnje sunčano jutro iskoristili za pecanje na Južnoj Moravi zatekli su divlju deponiju nedaleko on Niša, kod Donjeg Međurova prema Čokotu. Pored raznog đubreta, od plastike do šuta, nesavesni građani bacili su na deponiju i knjigu “Bonton” o lepom ponašanju.

  (11) detaljnije
 • Radovi

  Vladičin Han i Surdulica dobijaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

  Opštine Vladičin Han i Surdulica gradiće zajedničku Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, a nakon Vranja, gde su nedavno počeli radovi, to će biti drugo postrojenje u Pčinjskom okrugu. U toku je izrada projektne dokumentacije, a procenjuje se da će projekat koštati između 15 i 20 miliona evra, potvrdio je Južnim vestima predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

  detaljnije
 • čamci nišavska regata

  U subotu se održava "Grdelička regata"

  Četrnaestu godinu zaredom najhrabriji će se spustiti niz Južnu Moravu na tradicionalnoj "Grdeličkoj regati". Spust će se održati u subotu, 3. avgusta, a okupljanje učesnika je u 11 sati ispred Doma kulture u Grdelici.

  detaljnije
 • pomor juzna morava leskovac

  Novi pomor riba u Južnoj Moravi

  Drugi put za mesec dana uginule ribe plutaju Južnom Moravom. Do pomora je došlo u okolini Leskovca, a u Ribolovačkoj službi "Veternica" kažu da su na terenu i vade uginule ribe iz reke.

  detaljnije
 • južna morava pomor

  Ministarstvo nije utvrdilo ko je krivac za pomor ribe u Južnoj Moravi

  Šta je tačan razlog pomora velikog broja riba koje su početkom jula ribolovci izvukli iz Južne Morave kod Vladičinog Hana, iz Ministarstva zaštite životne sredine nisu mogli da sa sigurnošću utvrde, jer je uginula riba, kažu, bila u stanju raspadanja tako da nije bilo moguće obaviti uzorkovanje.

  (7) detaljnije
 • južna morava leskovac

  Leskovački ribari u nedelju čiste obalu Južne Morave

  Kese, flaše i ostali otpad koji završi na obali reke, pa i u samoj Južnoj Moravi, sakupljaće ribari koji svakodnevno dolaze na ovu reku. Akcija čišćenja organizuje se u nedelju, 21. jula od 9 sati, na potezu od Bogojevačkog do Lakošničkog mosta, a ribari pozivaju građane da im se pridruže i pomognu.

  detaljnije
 • južna morava pomor

  Novi pomor riba kod Vladičinog Hana

  Veliki broj mrtvih riba izvađen je iz Južne Morave u blizini Mominog kamena. Ribolovci koji tu dolaze, sumnjaju da je do uginuća došlo zbog ispuštanja štetnih materija iz obližnje fabrike. Nadležni kažu da su službe na terenu i da utvrđuju uzroke.

  (2) detaljnije
 • moravska regata cilj

  Moravska regata “Viden Jovanović” od Međurova do Lalinca

  Šesta regata na Južnoj Moravi koja nosi ime Videna Jovanovića, učitelja koji se utopio u Vlasinskom jezeru sa učenikom Mladenom Pejčićem, kojeg je pokušao da spasi, održava se danas. Pored veslanja, organizuje se i takmičenje u pripremanju riblje čorbe.

  (4) detaljnije
 • svrljiški timok

  Bez opasnosti od izlivanja reka na jugu Srbije

  Iako je kiša juče i sinoć padala, u Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom i Topličkom okrugu, Svrljigu i Nišu nije bilo izlivanja reka i situacija je zasad mirna. Štabovi za vanredne situacije u svim okruzima su u pripravnosti i spremni su za odbranu od poplava. Manjih problema bilo je u Babušnici, a više informacija znaće se u popodnevnim satima.

  detaljnije
 • palilula džakovi

  Najavljena izgradnja kanala Tulovske reke kod Leskovca

  Kako bi sprečili plavljenja domaćinstava 7 leskovačkih sela pored kojih protiče Tulovska reka, prema najavama nadležnih, gradiće se kanal kod ušća ove reke u Južnu Moravu. Radovi bi trebalo da krenu početkom jula ove godine, a ukupno će koštati 65 miliona dinara.

  detaljnije
 • divlja deponija juzna morava leskovac

  Divlje deponije svakodnevno “niču” duž Južne Morave

  Ostaci zimnice, građevinski materijal, šut, omoti od čokolada i drugih proizvoda, ali i stare fotelje i činije “krase” obalu Južne Morave kraj leskovačkog sela Manojlovce. Građani koji provode vreme u prirodi kažu da im nisu jasni ljudi koji na taj način zagađuju okolinu, dok nadležni apeluju da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.

  (9) detaljnije
 • južna morava

  Reke koje leti presuše - karakteristika leskovačkog kraja

  Iako su prve asocijacije na Leskovac roštilj, paprika i ajvar, ovaj grad na jugu Srbije specifičan je i po takozvanom srpskom petorečju. Vlasina, Južna Morava, Jablanica, Pusta reka i Veternica presecaju Leskovačku kotlinu na manje delove, a specifičnost poslednje tri je velika razlika u vodostaju tokom letnjeg perioda, te se nazivaju “sušicama”.

  detaljnije
 • policija kosta

  Muškarac se utopio u Južnoj Moravi

  U blizini Sportskog centra "Kunjak" kod Vladičinog Hana jutros se u Južnoj Moravi utopio 40-godišnji muškarac. Na telu nema tragova nasilja, a policija ispituje kako je došlo do tragedije.

  detaljnije
 • Južna Morava foto i.m

  Obale Južne Morave pune trave i otpada

  U okviru priprema za uređenje Južne Morave, odred izviđača "Zavičaj 1093“ iz Vranja, obišao je kopneni deo u gornjem toku, od sela Ćukovac do Vranjske Banje gde je utvrđeno da je kopneni pristup reci moguć u jedva 20 % toka zbog trave i otpada. Izveštaji su poslati resornom ministarstvu, a očekuje se da čišćenje počne od septembra.

  detaljnije