Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

KLER Niš

 • rovče

  Rovče u niškoj Tvrđavi rekonstruisano bez dozvola

  Novoizgrađene tribine na terenima i postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže samo su neki od radova u Rovčetu koji su obavljeni bez dozvole za izgradnju ili rekonstrukciju. Dok u KLERP-u tvrde da im dozvola nije ni bila potrebna, u Sekretarijatu za izgradnju Niša kažu da su bez dozvole mogli samo da sređuju postojeće objekte.

  (12) detaljnije
 • rasprava

  Zakazana javna rasprava o Programu razvoja Niša

  Građani i stručna javnost mogu učestvovati u javnoj raspravi i dati predloge za unapređenje Programa razvoja Grada Niša za 2019. godinu, u petak, 7. decembra od 12 sati u velikoj sali Skupštine Grada Niša.

  detaljnije
 • tvrđava

  Najavljena rekonstrukcija bedema niške Tvrđave još nije počela - propao tender

  Umesto da restauracija bedema niške Tvrđave bude završena do kraja 2018. godine, kako je najavljivano, pitanje je da li će do tada radovi uopšte i početi. Naime, kako kaže direktor Kancelarija za lokalni razvoj i projekte (KLERP) Milan Ranđelović, tender za Tvrđavu je propao, pa je pre nekoliko dana raspisan novi.

  (4) detaljnije
 • tehnologija

  Za dve nedelje kamen temeljac za niški Naučno-tehnološki park

  Novi dom za mlade naučnike trebalo bi da počne da se gradi u Nišu za dve nedelje, jer je gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio da će 21. novembra biti postavljen kamen temeljac. Rok da se izgradi Naučno-tehnološki park je godinu i dva meseca, dodaje, a investicija vredi 1,8 milijardi dinara.

  (4) detaljnije
 • Forum-naprednih-tehnologija;-foto:-JV

  Niš postaje "rasadnik novih tehnologija", ali mu fale kadrovi

  U Nišu je počeo Forum naprednih tehnologija na kome će narednih dana obrazovne institucije i privrednici govoriti o potencijalima grada, ali i izazovima sa kojima se suočavaju poslednjih godina. Iako kažu da je "Niš rasadnik novih tehnologija", organizatori i gosti ističu da kompanijama nedostaje kvalitetan kadar koji bi išao u korak sa razvojem tehnologije.

  (5) detaljnije
 • Streljana gradilište

  Počela izgradnja streljane u Čairu, novi dom strelaca najavljen za april

  Između stadiona Železničara i bazena “Čair” sada se nalazi konstrukcija koja ima samo spoljne zidove i stubove, a koja bi za pola godine trebalo da se “pretvori” u streljanu. Dograđivanje i uređivanje dugo čekane i obećavane streljane otpočelo je i koštaće skoro 108 miliona dinara, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, od kojih će veći deo platiti Grad Niš.

  (8) detaljnije
 • nagrade

  Strani investitori i niške firme dobili priznanja za uspešne privrednike

  Kompanije “Filip Moris”, “Leoni” i “Džonson elektrik”, kao i niške firme “Monikom” i “Vizus”, nagrađeni su za najbolje poslodavce i izvoznike, saopštili su na gradskom sajtu, dok je novo gradsko priznanje “Sveti car Konstantin i carica Jelena” za najboljeg početnika u poslovanju dobila start-ap firma "Future reality sistems". Nagrađen je i Klub privrednika “Naisus”, kao i Univerzitet u Nišu.

  (7) detaljnije
 • sajam zaposljavanja

  Sajam zapošljavanja na niškom Forumu naprednih tehnologija

  Nezaposlene Nišlije moći će da čuju od kompanija koji kadrovi su im potrebni kako bi napredovali u daljem radu, na specijalizovanom Sajmu zapošljavanja, dok je Sajam profesionalne orjentacije namenjen mladima koji će moći da saznaju koji obrazovni profili su potrebni školama i fakultetima u Nišu. Oba događaja održaće se na predstojećem Forumu naprednih tehnologija koji se održava u Oficirskom domu od 6. do 8. novembra.

  (2) detaljnije
 • Gradska kuća

  U Nišu uskoro beskamatni krediti za male privrednike

  Banka "Inteza" bi od sledeće nedelje trebalo da ponudi privrednicima beskamatne kredite, a vlasnici mikro, malih i srednjih firmi moći će da se prijave za sume od 100.000 do 2 miliona dinara. Kamate finansira Grad Niš.

  (4) detaljnije
 • gradska kuca

  U planu obnavljanje fasada Gradske kuće u Nišu i Ćele-kule

  “Zadužbina Đoke Jovanovića”, koja se nalazi u Voždovoj ulici i predstavlja nepokretno kulturno dobro, biće “osvežena” novom fasadom, osvetljenjem, a biće joj obnovljeni krov i stolarija. U toku je javna nabavka izbor izvođača koji će raditi na ovom objektu, kao i na novom delu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, dok je za narednu godinu, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, plan da se urede fasade Gradske kuće i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

  (14) detaljnije
 • robot

  Čeka se odobrenje banke za početak gradnje Tehnološkog parka u Nišu

  Nekoliko konzorcijuma ponudilo je da gradi Naučno-tehnološki park u Nišu, a iako je okvirni plan bio da radovi počnu ovog meseca, objašnjava načelnik KLER-a Milan Ranđelović, procedura je komplikovanija, jer radove plaća Evropska investiciona banka, čija se saglasnost čeka da bi trospratnica mogla da počne da se gradi.

  (3) detaljnije
 • akva-park

  Oglas za akva-park nije raspisan ni 4 meseca od obećanja gradonačelnika

  Iako je gradonačelnik Niša Darko Bulatović pre više od 4 meseca tvrdio da će “narednih dana” biti raspisan javni poziv za izbor investitora koji će graditi dugo najavljivani akva-park na Loznom kalemu, to se još nije desilo, a kao razlog navodi to što je falio “jedan papir” i ponovo najavljuje da će se to dogoditi “u najskorijem roku”.

  (9) detaljnije
 • gradska kuća

  Niš formirao novu komisiju koja će se baviti kapitalnim investicijama

  Iako su javna preduzeća i ustanove i dosad mogle da predlažu na šta će novac da se troši, zbog nove uredbe Vlade Srbije, pojašnjava načelnik KLER-a Milan Ranđelović, Grad je formirao Komisiju za kapitalne investicije, koja treba da određuje prioritete i prati realizaciju projekata u Nišu.

  (8) detaljnije
 • tvrđava

  Najavljena rekonstrukcija bedema Tvrđave i izgradnja staza za šetanje

  Bedemima niške Tvrđave nakon uređenja moći će da se bezbedno šeta, a rekonstrukcija bi trebalo da počne za 3 meseca, kaže Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), jer je u toku javna nabavka kojom će biti izabrani izvođači. Posao vredi oko 113 miliona dinara, a veći deo novca platiće građani Niša.

  (12) detaljnije
 • Stočni trg

  KLER: Restitucija ne zaustavlja izgradnju kuća za Rome na Stočnom trgu

  Izgradnja 25 kuća za Rome na Stočnom trgu neće biti obustavljena zbog toga što su neke od parcela na kojima bi trebalo da se gradi u postupku restitucije, kazao je Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Objašnjava da zemljište neće biti vraćeno, već bi naslednici trebalo da budu obeštećeni.

  (8) detaljnije
 • kazandžijsko

  Poslodavci iz centra Niša tražili od Grada 5 miliona, tačka skinuta sa dnevnog reda

  Zbog toga što je Poslovno udruženje “Niška varoš” koju čine privatnici koji imaju lokale u centru Niša, tražilo čak 10 puta više para iz gradskog budžeta od onoga što je bio nekadašnji plan, rasprava o raspodeli para je skinuta sa dnevnog reda na predlog zamenika gradonačelnika Miloša Banđura i o tome će se raspravljati na narednom zasedanju Gradskog veća.

  (10) detaljnije
 • Niš centar

  Britanski časopis uvrstio Niš i Vranje među “evropske gradove budućnosti”

  Među malim evropskim gradovima budućnosti, britanski "Financial Times" je Niš pozicionirao na sedmo mesto, a kako kažu u KLER-u, Niš kao region se našao na visokom trećem mestu malih regija u Evropi, u kategoriji “privlačenja direktnih stranih investicija”. I Vranje je dobilo svoje mesto u ovom časopisu, i nalazi se u top 10 mikro gradova budućnosti po isplativosti.

  (7) detaljnije
 • zastava

  “Niške opštine neodgovorne prema EU projektima”

  Iako mogu da dobiju ozbiljne pare koje bi uložili u neke infrastrukturne projekte važne za građane, kako kaže dugogodišnji saradnik na Evropskim projektima Dragan Petković, nedavne izjave predsednika niških opština da nemaju dovoljno para da uopšte konkurišu na njima, pokuzuju da su neodgovorni i da nisu na vreme isplanirali da iskoriste mogućnost koju ovi fondovi nude.

  (13) detaljnije
 • Novi Niš

  Nova bankarska garancija za “Novi Niš”, prvi stanovi do kraja 2018.

  Kako bi se osigurali da će investitor do 2021. godine da završi projekat “Novi Niš”, pojašnjava Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Grad treba da potpiše sa investitorom novu bankarsku garanciju, na osnovu aneksa ugovora kojim je predviđeno da prvi stanovi na prostoru bivše kasarne “Bubanjski heroji” treba da budu gotovi do kraja 2018.

  (15) detaljnije
 • biznis

  Grad Niš i Vlada Nemačke doniraju opremu za pokretanje biznisa

  Nezaposlene žene, osuđenici, osobe sa invaliditetom i socijalno ugrožene Nišlije, mogli bi, kaže zamenik direktora Kancelarije za ekonomski razvoj Ivan Petković da dobiju opremu za pokretanje sopstvenog biznisa u iznosu od 2.400 evra. On dodaje, da je za to neophodno da se jave na konkurs "Help"-a, a da će pare za opremu obezbediti Grad Niš i Vlada Nemačke.

  detaljnije