Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kanjon Jerme

 • kanjon jerme

  Prirodne lepote - razvojna šansa turizma u Dimitrovgradu

  Vlaška i planina Greben, deo Stare planine i njeni vodopadi, nezaobilazni kanjon reke Jerme ili Smilovsko jezero, gotovo su neotkrivene destinacije za većinu domaćih turista, a mnogi su ih spoznali tek ove godine, kada zbog epidemiološke situacije nije moglo da se putuje u inostranstvo na letovanje i odmor. Ove destinacije su dobro poznate sa druge strane granice, u Bugarskoj, ali su zbog zatvaranja granica i svih mera u borbi protiv kovida, turisti iz susedne zemlje ove godine bili u manjini.

  (5) detaljnije
 • orao

  Simbol kanjona Jerme, suri orao, na muralu u selu Vlasi

  Suri orao, jedan od simbola kanjona reke Jerme i zvonačkog kraja, od nedavno je na muralu na ulazu u selo Vlasi. Njegov autor je pirotski slikar Ljubiša Ljuba Pejčić koji je zajedno sa još četvoro umetnika učestvovao na prvoj likovnoj koloniji u ovom selu.

  (2) detaljnije
 • Kanjon Jerme

  Sa akcijom "Svi u prirodu" u kanjon Jerme

  Savez za rekreativni sport Niša u nedelju, 27. septembra organizuje akciju Svi u prirodu, a ovog puta destinacija je kanjon Jerme, Asenovo kale.

  (1) detaljnije
 • Planinarenje-Jerma-foto-Igor-Djordjevic

  Zbog epidemije otkazan i avanturistički festival u kanjonu Jerme

  Nestabilna epidemiološka situacija i povećan broj obolelih, kako u zemlji, tako i u Pirotskom okrugu, doveli su do odlaganja još jedne sportske manifestacije - avanturistički festival Jerma ove godine neće biti održan, a organizatori najavljuju sledeće druženje za narednu, 2021. godinu.

  (2) detaljnije
 • vlašla

  Porodični vikendi u prirodi kao najava festivala u kanjonu Jerme

  Avanturistički kamp u kanjonu reke Jerme zakazan je za sredinu avgusta, a do njegovog početka, nekoliko puta mesečno organizovaće se porodični vikendi i šetnje predelima u zaštićenim delovima juga Srbije. Prvog vikenda avanturisti su obišli selo Vlasi i Vlašku planinu, a u narednom periodu organizovaće se i šetnje Starom i Suvom planinom, Sićevom i Jelešničkom klisurom.

  detaljnije
 • Planinarenje-Jerma-foto-Igor-Djordjevic

  Otvorene prijave za avanturistički festival u kanjonu Jerme

  I narednog leta u kanjonu Jerme održaće se avanturistički festival, koji su prethodnih godina posećivali brojni rekreativci, ekolozi, ali i porodice sa decom. Prijave, kako za učesnike, tako i za volontere su otvorene, a organizatori poručuju onima koji razmišljaju da se prijave da će po ovom festivalu pamtiti čitavo leto.

  (1) detaljnije
 • sićevačka klisura

  "Bitka za južnu prugu" - da se stanovništvo uključi u upravljanje parkovima prirode

  Sićevačka i Jelašnička klisura, Stara i Suva planina, Radan i Jerma bogatstva su jugoistočne Srbije kojima se pak, smatraju ljudi iz Društva za zaštitu životne sredine "Stara planina", ne upravlja kako treba. Glavna pritužba je što se lokalno stanovništvo ne uključuje u upravljanje, zbog čega su pokrenuli kampanju "Bitka za južnu prugu", a u kojoj predlažu model Francuske.

  (3) detaljnije
 • Na Jermi razvijati turizam, ne graditi MHE

  Opština Dimitrovgrad protivi se izgradnji mini-hidroelektrana

  Opština Dimitrovgrad protivi se izgradnji mini-hidroelektrana, kaže predsednik Vladica Dimitrov, komentarišući zaključak Opštinskog veća da se iz novog Prostornog plana izbace sve potencijalne lokacije za MHE. Po njemu, njihova gradnja loše utiče na turizam, a glavni problem je u zastarelom Katastru potencijalnih lokacija.

  (1) detaljnije
 • Planinarenje Jerma

  Kanjon Jerme - raj za avanturiste i zaljubljenike u prirodu

  Neobične stene, najuži kanjonski usek u Evropi, pećine i prelepi pejzaži krase kanjon reke Jerme, koji može biti idealno mesto za avanturiste, jer se u ovom specijalnom rezervatu prirode mogu oprobati u planinarenju, brdskom biciklizmu, planinskom trčanju ili se odvažiti da obiđu neosvetljenu pećinu.

  (1) detaljnije
 • 3.JPG

  Omladina iz cele Srbije pomagala meštanima sela kod Babušnice

  U babušničkom selu Strelac 30 učesnika iz cele Srbije uredili su lokalni Dom učenika, pomogli meštanima u kućnim poslovima i obišli Rezervat prirode “Jerma” u okviru kampa “Pogled sa juga Strelac 2015”.

  detaljnije
 • jerma

  Jerma proglašena specijalnim rezervatom prirode

  Živopisan kanjon, krečnjačke figure nalik onim u Đavoljoj varoši, retke i ugrožene biljke i životinje poput risa i surog orla donele su nedavno Jermi status zaštićenog područja - specijalnog rezervata prirode.

  (4) detaljnije
 • rudnik jerma rakita

  Rudnik Jerma ponovo radi?

  Čuveni rudnik uglja "Jerma" kod Babušnice, u kome je snimljen jedan od prvih jugoslovenskih igranih filmova, mogao bi uskoro ponovo da počne da radi.

  (13) detaljnije