Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Klinički centar

 • klinicki

  Preventivni urološki pregledi za muškarce ove nedelje u KC Niš

  Tokom cele nedelje, od danas do petka 23. novembra, u niškom Kliničkom centru će svi zainteresovani muškarci tokom popodneva moći da urade preventivne preglede poput testiranja vrednosti tumorskih markera za prostatu, ultrazvuk testisa, rektalni i druge urološke preglede.

  (2) detaljnije
 • Jelena Lazarević

  Ministarstvo ćuti o slučaju Aleksinčanke koja sumnja u dijagnozu tumora

  Već više od 20 dana nema nikakvog odgovora iz Ministarstva zdravlja povodom navoda Jelene Lazarević iz Aleksinca da su joj lekari u Nišu postavili pogrešnu dijagnozu karcinoma grlića materice, što ona dokazuje tvrdnjom da su joj lekari u Švedskoj rekli da je zdrava žena i činjenicom da je i dalje živa.

  (6) detaljnije
 • GAK

  Tiha pobuna lekara niškog GAK-a zbog nedostatka lekova i aparata

  Kako su pacijentkinje koje leže u Porodilištu kazale, jutros im je vizita izostala, te su posumnjale da su sami lekari prestali da rade jer nisu imali čime, pošto su mnoge porodilje lekove u prethodnom periodu kupovale same. Lekari nisu hteli da govore za medije, a u Kliničkom centru nisu potvrdili da je bilo bilo kakve obustave rada od strane lekara, ali su rekli da je bilo "problema i žalbi zaposlenih u vezi sa lekovima i aparaturom".

  (27) detaljnije
 • operacija kičme

  Najteže operacije kičme ubuduće i za odrasle u niškom Kliničkom centru

  O trošku svih građana koji pune budžet ubuduće će se, prema najavama iz Kliničkog centra, operisati i najteži deformiteti kičme kod odraslih. Španski ortoped i spinalni hirurg Norberto Ventura je ponovo bio u Nišu i uz asistenciju niških lekara operisao je dve pacijentkinje, a ovakve operacije će se i ubuduće obavljati na niškoj klinici.

  (5) detaljnije
 • klinika za nefrologiju

  Koje posledice ima skrivanje epidemije hepatitisa C na niškoj klinici?

  Čak četiri meseca su nadležni skrivali od građana da na niškoj Klinici za nefrologiju vlada epidemija hepatitisa C, a epidemiolog i advokati za list "Danas" ocenjuju da za pojavu epidemije svakako postoje propusti zdravstvenih radnika i nadležnih državnih organa koje treba ispititati, dok pacijenti mogu da tuže ako su se zarazili jer nisu na vreme upozoreni.

  (13) detaljnije
 • klinicki centar

  KC Niš: Navodi Aleksinčanke netačni, greška eventualno u nalazu biopsije

  Iz niškog Kliničkog centra odbacili su optužbe Aleksinčanke Jelene Lazarević da su joj postavili pogrešnu dijagnozu i nesavesno je lečili, ističući da je dijagnoza postavljena na osnovu analiza i da je greška jedino mogla da se dogodi isključivo zbog nalaza biopsije iz privatne klinike. Takođe tvrde da je revizija biopsije pokazala da je reč o istom tipu karcinoma.

  (21) detaljnije
 • Jelena Lazarević

  Aleksinčanki u Nišu pronašli tumor, u Švedskoj proglašena zdravom

  Uprkos tome što je 42-godišnjoj Aleksinčanki na proleće prošle godine u Nišu dijagnostikovan rak grlića materice, za koji su lekari rekli da je metastazirao i da je kasno za operaciju, ona se, sumnjajuću u nalaze, nije lečila propisanom terapijom. Tražeći drugo mišljenje stigla je do Švedske gde se posle svih analiza ispostavilo da nije bolesna.

  (27) detaljnije
 • nefrologija

  Epidemija hepatitisa C u niškom Kliničkom od juna, lekari kažu ništa alarmantno

  Iako je epidemija virusnog hepatitisa C na Odeljenju za hemodijalizu niške Klinike za nefrologiju proglašena još 27. juna, a od tada je obolelo 25 pacijenata koji tu dolaze na dijalizu, iz KC Niš su o tome obavestili javnost tek danas na vanrednoj konferenciji koja je sazvana nakon što su novinari zatražili odgovore. Kažu da je epidemija pri kraju, kao i da nijedan od oboleli pacijent nije bio životno ugrožen. Uzrok još nepoznat.

  (28) detaljnije
 • klinicki centar

  Opet veliko interesovanje Nišlija za preventivne preglede

  Oko 750 građana je i ovog meseca u sklopu akcije besplatnih preventivnih pregleda, kako kažu u niškom Kliničkom centru, odradilo ultrazvuk stomaka, a žene mamografski pregled. Veliki broj njih je proverilo i krvnu sliku u niškom Domu zdravlja. U Vranju obavljeno kod 249 pacijenata obavljeno 280 pregleda.

  (4) detaljnije
 • Klinički centar Niš

  Mamograf, eho stomaka i analiza krvi bez uputa u nedelju na jugu Srbije

  Nastavak akcija preventivnih pregleda, koje dovode hiljade ljudi u zdravstvene ustanove i centre na jugu Srbije, najavljen je za nedelju 28. oktobar. Od 8 do 16 sati čak i oni koji nemaju zdravstvenu knjižicu, moći će da obave ultrazvuk abdomena bez zakazivanja, a žene starije od 50 godina i mamografski pregled dojki. Na isti način, građani moći da provere nivo masnoća u krvi u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju i Prokuplju.

  (4) detaljnije
 • stoma-centar-nis-foto-jcm

  Pregledi i saveti za pacijente sa stomom u četvrtak u KC Niš

  Pacijenti koji zbog kolorektalnog karcinoma ili neke druge bolesti digestivnog trakta “nose” stomu - otvor na prednjem trbušnom zidu, moći će da se pregledaju, porazgovaraju sa hirurzima i stoma sestrama, kao i članovima udruženja “Nilko” u četvrtak 25. oktobra od 14 do 19 sati u Stoma centru niškog Kliničkog centra. Cilj akcije je, kažu organizatori, da pacijenti shvate da život sa stomom nije bauk i da ona “čuva glavu”, kao i da im se pruži dodatna psihološka pomoć.

  detaljnije
 • klinicki centar

  I Klinika za onkologiju se seli u stari deo KC Niš

  Iako je pre par meseci rečeno da će Klinika za onkologiju ostati u Knez Selu i da će biti preseljena samo Klinika za plućne bolesti, prema najavama direktora Kliničkog centra Zorana Radovanovića, ipak je u planu da se i onkologija preseli u stari deo KC Niš, jer lekari smatraju da je to bolje za pacijente.

  (5) detaljnije
 • Preseljenje-KC-ambulante1;-foto:-JV

  Pojedine ambulante i klinike KC Niš uskoro u istoj zgradi

  Višespratnica izgrađena još pre 80 godina, u kojoj je nekada bila zgrada hirurgije, na samom ulazu u stari deo Kliničkog centra u Nišu, sređuje se kako bi do kraja oktobra, kako kaže direktor KC Zoran Radovanović, tamo preselili internističke ambulante i dnevne bolnice, kao i Očnu i ORL kliniku. Radove je obišla zdravstvena i sanitarna inspekcija, a inspektori su zasad zadovoljni, mada kažu da će dati i neke sugestije.

  (7) detaljnije
 • Operacije-kicme1;-foto:-JV

  Nove metode operacije kičme ubuduće u niškom Kliničkom centru

  U Nišu je danas počeo kongres posvećen spinalnoj hirurgiji, a kako najavljuje direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović, narednih dana će niški hirurzi učiti nove metode operacije kičme, koje će kasnije primenjivati na pacijentima. Prve laserske operacije kičmenog stuba su juče već obavljene, a uživo su mogli da ih prate lekari koji učestvuju na kongresu.

  (2) detaljnije
 • Racunari-za-Deciji-urgentni;-foto:-JV

  Još nezavršeni Dečiji urgentni centar u Nišu dobio računare i drugu opremu

  Računari sa monitorima, štampači, televizori, telefoni, pulsni oksimetri i klupe za čekaonice, ubuduće će se koristiti u Dečijem urgentnom centru u Nišu, koji bi uskoro trebalo da počne sa radom. Ova oprema je kupljena od para koje su sakupljene od prodaje karata za “Human fest” koji je nedavno održan u Nišu.

  (4) detaljnije
 • kc-curenje-foto-citalac

  Procurela topla voda u delu novog KC Niš - pacijenti nisu ugroženi, sve brzo sanirano

  Sinoć oko ponoći, kako kažu u niškom Kliničkom centru, procurela je topla voda iz cevi u plafonu, u zgradi 27, na spratu na kojem se nalazi Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju novog KC Niš. Kako kažu u ovoj ustanovi, iako je u ovoj zgradi i 15 operacionih sala, brzom rekacijom firme koja održava zgradu, nijedna prostorija nije pretrpela štetu, a pacijenti nisu bili ugroženi.

  (20) detaljnije
 • Klinički centar Niš

  Pokvaren aparat na patologiji KC Niš, pacijenti se žale da predugo čekaju na rezultate

  Neizvesnost koja muči građane koji čekaju rezultate biopsije, kako bi saznali da li imaju benigni ili maligni tumor, dodatno je pojačana pošto predugo čekaju, a tvrde da im je još pre mesec dana rečeno da je aparat za obradu tkriva na niškoj patologiji pokvaren. U Kliničkom centru Niš kažu da se aparat pokvario pre desetak dana i da će biti popravljen uskoro. Dodaju i da se uzorci šalju u druge zdravstvene ustanove, da pacijenti ne bi čekali.

  (14) detaljnije
 • Klinički centar Niš

  Klinički centar Niš traži graditelja za helidrom

  Ideja koja je postojala postojala još daleke 1987. godine, da Klinički centar Niš dobije uzletište za helikoptere i omogući da se pacijenti i lekari prevoze helikopterom do i od ove ustanove, polako se približava realizaciji. Naime, Klinički centar je raspisao javnu nabavku kako bi izabrao graditelja helidroma.

  (10) detaljnije
 • Zatvoren parking KC

  Parking u KC Niš gradi se na parceli koju naslednici traže nazad

  Kako je najavljeno iz Kliničkog centra, naredna dva meseca gradiće se parking između novog i starog kompleksa ove zdravstvene ustanove. Potencijalni problem može biti to što je parcela na kojoj se gradi pod restitucijom, a Nenad Igić čija je porodica pokrenula postupak pred Agencijom za restituciju kaže da su naslednici tražili da im se vrati to zemljište.

  (29) detaljnije
 • parking klinicki

  Počinju radovi na parkingu između starog i novog Kliničkog centra u Nišu

  Naredna dva meseca građani, kao i zaposleni, neće moći da parkiraju svoje automobile između starog i novog kompleksa niškog Kliničkog centra jer, kako saopštavaju iz ove zdravstvene ustanove, od sutra, odnosno 14. septembra, počinju radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju ovog parking prostora. Biće zatvoren i ulaz u stari deo Kliničkog iz pravca Ulice Vojislava Ilića.

  (12) detaljnije