Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Književna kolonija "Sićevo"

  • Književna kolonija Sićevo

    Književnici Srbije i regiona od utorka na Koloniji u Sićevu

    Tradicionalna Književna kolonija “Sićevo”, koja datira od 1991. godine, okupiće od utorka, 12. do nedelje, 17. septembra učesnike književnog života iz Srbije i zemalja regiona. Svečano otvaranje zakazano je u 19 sati u prostorijama kolonije “Sićevo”, a tada će piscu Zoranu Živkoviću biti uručena i svečana nagrada "Ramonda serbika". Za zainteresovane posetioce biće organizovan i odlazak do Sićeva.

    detaljnije
  • Zoran Živković pisac

    Niška nagrada “Ramonda serbika” Zoranu Živkoviću

    Jednoglasnom odlukom žirija Književne kolonije Sićevo, nagrada “Ramonda serbika” za 2023. godinu za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti biće dodeljena piscu Zoranu Živkoviću.

    (1) detaljnije
  • Književna kolonija Sićevo

    Uručenjem nagrade "Ramonda serbika" počela 31. Književna kolonija "Sićevo"

    Dodelom nagrade "Ramonda serbika" za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti piscu i akademiku Goranu Petroviću počela je 31. Književna kolonija "Sićevo". Posetioce sve do nedelje, 18. septembra, očekuje bogat program.

    (1) detaljnije
  • Književna kolonija Sićevo

    Sićevo od utorka 31. put dom književnika

    Od 1991. godine Sićevo kod Niša je nekoliko dana kuća pisaca, književnih kritičara, prevodilaca, izdavača i drugih učesnika književnog života iz Srbije i drugih zemalja sveta da u oblasti književnosti. Ove godine originalna, međunarodna kreativna manifestacija, jedinstvena na Balkanu, Književna kolonija "Sićevo" biće održana od 13. do 18. septembra.

    detaljnije
  • Niški kulturni centar

    Jubilarna 30. Književna kolonija u Sićevu od 14. do 19. septembra

    Okrugli sto posvećen sabranim delima Branka Miljkovića, otkrivanje spomen-table pesniku Slobodanu Stojadinoviću Čudeu, dodela književne nagrade “Ramonda serbika” Ljubivoju Ršumoviću, kao i internog priznanja kolonije “Mikina čaša”, deo su programa 30. Međunarodne književne kolonije “Sićevo 2021” koja se održava od 14. Do 19. septembra u Sićevu.

    (1) detaljnije
  • Konkurs otvoren do 21. maja; foto: ilustracija, flickr - Jo Naylor

    Otvoren konkurs za gradsku književnu nagradu “Slaviša Nikolin Živković”

    Pisci će za nagradu koja nosi ime "Slaviše Nikolina Živkovića" moći da konkurišu slanjem neobjavljenih radova do kraja novembra, a pored ovog događaja Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša najavljuje i izložbu dokumentarnih fotografija Dušana Mitića Cara i roman Ognjena Avlijaša "Vinograd Mehmed-bega".

    (4) detaljnije
  • srdjan tesin

    Promocija knjige "Moje" i antologije "Možete preći ulicu kralja Stefana Prvovenčanog"

    Kao deo programa aktuelne Književne kolonije Sićevo večeras od 19 sati u legatu "Miljkovac-Sremac" u Nišu biće održano autorsko veče pisca Srđana Tešina, dok će od 21 sat u kafeu Truba biti predstavljena antologija neoavangardne niške bit poezije Možete preći ulicu kralja Stefana Prvovenčanog .

    (1) detaljnije
  • Književna kolonija Sićevo

    Književnici dolaze u Sićevo, "Ramonda serbica" Vladanu Matijeviću

    Zgrada Umetničke kolonije u Sićevu od 17. septembra ponovo će postati kuća književnika, a svečano otvaranje Književne kolonije zakazano je za 19 sati, dok besplatan prevoz od niškog Doma vojske kreće u 18. Najavljeno je učešće na desetine književnika iz zemlje i inostranstva, a u okviru Kolonije i književne večeri, promocije, okrugli stolovi i drugi sadržaji na više lokacija u Nišu.

    (1) detaljnije
  • vladan matijevic

    Nagrada "Ramonda serbika" Vladanu Matijeviću

    Piscu iz Čačka Vladanu Matijeviću, dobitniku brojnih književnih nagrada, ove godine Književna kolonija Sićevo dodeliće nagradu "Ramonda Serbika“ za celokupan doprinos srpskoj književnosti.

    (3) detaljnije
  • Ali Abdolahi

    Iranskom pesniku i prevodiocu u Nišu dodeljena nagrada “Mikina čaša”

    Za esej “Klisura” na ovogodišnjoj Književnoj koloniji “Sićevo”, kako su saopštili organizatori, “Mikinom čašom” nagrađen je pisac, pesnik i prevodilac iz Irana Ali Abdolahi, koji je bio jedan od učesnika i gost Sićeva kraj Niša tokom prošle nedelje.

    detaljnije
  • 42123588-2165612560330125-709021941482127360-n

    Poezija pisaca sa Kolonije u Sićevu “izašla u grad”

    Zajedno sa 13 pisaca koji ove nedelje učestvuju na Književnoj koloniji u Sićevu, sinoć je na niške ulice izašla i njihova poezija, a među njima bili su i autori koji su prethodnih godina u Nišu dobili nagradu “Branko Miljković” za najbolju knjigu poezije. Književnici ističu da im je “novi dom” u blizini Niške Banje inspirativan, kao i da im je susret sa kolegama važan, jer retko imaju prilike da zajedno negde borave i razmenjuju iskustva.

    detaljnije
  • najava književna kolonija

    Na niškoj Književnoj koloniji u Sićevu ponovo i strani pisci

    Pesnik i romansijer koji je svoje književno stvaranje počeo u rodnom Nišu Zvonko Karanović, te je svojim značajnim opusom prema oceni žirija zaslužio da dobije nagradu "Ramonda serbica”, otvoriće sutra Književnu koloniju “Sićevo”, koja se održava od 18. do 23. septembra nadomak Niša. Osim njega će u inspirativnom ambijentu narednih dana stvarati desetak pisaca, među kojima i strani autori.

    (2) detaljnije
  • Kaja Pančić Milenković; foto: printskrin

    Pesnikinja iz Pirota dobila “Mikinu čašu” na sićevačkoj Koloniji

    Nagradu “Mikina čaša”, koju dodeljuje organizator sićevačke Književne kolonije, u znak sećanja na njenog idejnog tvorca, književnika Mihajla Ignjatovića, ove godine dobila je pesnikinja iz Pirota Kaja Pančić Milenković. Prema oceni žirija, ona je napisala najbolju pesmu na temu vino.

    detaljnije
  • Vladimir Kopicl kazivao stihove na otvaranju Književne kolonije u Sićevu

    Književnici stigli u Sićevo, počela 27. Kolonija

    Zvuci gudačkog kvarteta “Creativo” i kazivanje stihova dobitnika nagrade “Ramonda Serbica” Vladimira Kopicla, označili su početak Književne kolonije, koja se u prelepom ambijentu u Sićevu nadomak Niša održava 27. put. Tema o kojoj će ove godine govoriti afirmisani književnici iz cele Srbije je književnost i muzika.

    detaljnije
  • U niškoj biblioteci govoriće se o epskoj književnosti; foto: arhiva JV

    Učesnici sićevačke kolonije na okruglom stolu "Književnost i muzika"

    Povodom tradicionalne književne kolonije u Sićevu, u niškoj Narodnoj biblioteci, 15. septembra od 12 sati biće organizovan okrugli sto na temu “Književnost i muzika”.

    detaljnije
  • U Sićevu večeras počinje Književna kolonija

    Počinje Književna kolonija u Sićevu

    Međunarodna književna kolonija, koja se 27. put održava u živopisnim predelima Sićeva nadomak Niša, počinje večeras u 19 sati. Do 17. septembra će učesnici potražiti inspiraciju u prelepim predelima ovog kraja, a deo programa će biti održan i na drugim lokacijama u Nišu.

    detaljnije
  • sićevo

    Vladimir Kopicl ovogodišnji dobitnik nagrade “Ramonda Serbica”

    Nagradu “Ramonda Serbica” koja se dodeljuje za ukupan doprinos književnosti na Književnoj koloniji Sićevo, ove godine, jednoglasnom odlukom žirija, dobio je novosadski pesnik Vladimir Kopicl. Presudili su umetnička hrabrost pisca, kao i njegovo "kontinuirano delovanje na polju srpske književnosti".

    detaljnije
  • sicevo

    Na Likovnoj koloniji Sićevo umetnici iz zemlje i sveta

    Likovna kolonija “Sićevo” koja, po rečima organizatora, više od pola veka podstiče razvoj savremene umetnosti, i ove godine će svečano biti otvorena 1. septembra u 19:30 sati u zgradi Kolonije u Sićevu.

    detaljnije
  • Ramonda Serbica

    Dragoslav Mihailović: "Nagrada je stigla u zgodno vreme"

    U vreme kada dva izdavača objavljuju njegova sabrana dela i kada mu je čuveni roman "Kad su cvetale tikve" doživeo 40. izdanje, Dragoslav Mihailović postao je 22. dobitnik nagrade Književne kolonije Sićevo "Ramonda Serbica".  

    (6) detaljnije
  • Kolonija

    Znameniti književnici u Sićevu i niškim školama

    U Sićevu će se po 26. put okupiti književnici iz Srbije i inostranstva od 13. do 16. septembra. Oni će nastupati u niškim školama održati okrugli sto "Muzej književnosti" i promovisati knjige u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac".

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: