Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Književna kolonija

  • Gimnazija Vranje

    Dobitnik NIN-ove nagrade otvara Književnu koloniju u Vranju

    Nekoliko pisaca imaće književne večeri i održati radionice za osnovce i srednjoškolce na ovogodišnjoj Književnoj koloniji, koju Narodni univerzitet u Vranju organizuje po osmi put od 28. novembra do 8. decembra. Na otvaranju će gostovati jedan od najpopularnijih savremenih srpskih pisaca, dobitnik NIN-ove nagrade za knjigu “Tesla, portret među maskama” Vladimir Pištalo.

    detaljnije
  • Đorđo Sladoje

    Nagrađeni pisci gosti Književne kolonije u Vranju

    Desetak pisaca čije su knjige nagrađene ove i prošle godine, poput Enesa Halilovića i Danice Blagojević, predstaviće svoja dela i održati radionice sa osnovcima i srednjoškolcima na ovogodišnjoj Književnoj koloniji koja će biti održana od 30. novembra do 10. decembra u Vranju. Kako je najavljeno, radionica-edukacija je planirana i za nastavnike srpskog jezika, a ona se prvi put uvodi ove godine.

    detaljnije
  • knjige

    Matija Bećković otvara Književnu koloniju u Vranju

    Srpski pisac i akademik Matija Bećković 5. decembra od 19 sati u sali Doma vojske u Vranju otvoriće 11. Književnu koloniju. Manifestacija će trajati do 11. decembra, a osim književnih večeri u svečanoj sali Gimnazije, u prepodnevnim satima u Galeriji Narodnog univerziteta biće organizovane i interaktivne književne radionice sa osnovcima i srednjoškolcima.

    (1) detaljnije
  • knjiga

    Kolonija pisane reči u Vranju

    U Vranju će peta po redu Književna kolonija u organizaciji Narodnog univerziteta biti održana od 26. do 30. novembra. Svojevrsna specifičnost ovogodišnje kolonije su novinari-pisci, pa će tako svoja književna dela u svečanoj sali vranjske Gimnazije predstaviti Jelica Greganović, Brankica Damjanović i Boško Lomović.

    detaljnije
  • najava književna kolonija

    Na niškoj Književnoj koloniji u Sićevu ponovo i strani pisci

    Pesnik i romansijer koji je svoje književno stvaranje počeo u rodnom Nišu Zvonko Karanović, te je svojim značajnim opusom prema oceni žirija zaslužio da dobije nagradu "Ramonda serbica”, otvoriće sutra Književnu koloniju “Sićevo”, koja se održava od 18. do 23. septembra nadomak Niša. Osim njega će u inspirativnom ambijentu narednih dana stvarati desetak pisaca, među kojima i strani autori.

    (2) detaljnije
  • U Vranju počinje 4. Književna kolonija

    U Vranju će i ove godine biti održana, sada već tradicionalna, 4. Književna kolonija u organizaciji Narodnog univerziteta. Bogat program, brojni eminentni književnici i interaktivne radionice sa decom i mladima obeležiće ovogodišnju manifestaciju koja počinje u ponedeljak, 11. decembra.

    detaljnije
  • Kaja Pančić Milenković; foto: printskrin

    Pesnikinja iz Pirota dobila “Mikinu čašu” na sićevačkoj Koloniji

    Nagradu “Mikina čaša”, koju dodeljuje organizator sićevačke Književne kolonije, u znak sećanja na njenog idejnog tvorca, književnika Mihajla Ignjatovića, ove godine dobila je pesnikinja iz Pirota Kaja Pančić Milenković. Prema oceni žirija, ona je napisala najbolju pesmu na temu vino.

    detaljnije
  • Vladimir Kopicl kazivao stihove na otvaranju Književne kolonije u Sićevu

    Književnici stigli u Sićevo, počela 27. Kolonija

    Zvuci gudačkog kvarteta “Creativo” i kazivanje stihova dobitnika nagrade “Ramonda Serbica” Vladimira Kopicla, označili su početak Književne kolonije, koja se u prelepom ambijentu u Sićevu nadomak Niša održava 27. put. Tema o kojoj će ove godine govoriti afirmisani književnici iz cele Srbije je književnost i muzika.

    detaljnije
  • U Sićevu večeras počinje Književna kolonija

    Počinje Književna kolonija u Sićevu

    Međunarodna književna kolonija, koja se 27. put održava u živopisnim predelima Sićeva nadomak Niša, počinje večeras u 19 sati. Do 17. septembra će učesnici potražiti inspiraciju u prelepim predelima ovog kraja, a deo programa će biti održan i na drugim lokacijama u Nišu.

    detaljnije
  • rsumovic-vranje.jpg

    Brojni pisci predstavili svoja dela Vranjancima

    Druga Književna kolonija koja se održava u Vranju od 8. do 14. decembra okuplja na promocijama knjiga brojne ljubitelje pisane reči, a jedno od najposećenijih večeri bilo je na predstavljanju stvaralaštva čuvenog srpskog pesnika Ljubivoja Ršumovića.

    detaljnije
  • sa-konferencije.jpg

    Književna kolonija okuplja pisce u Vranju

    Multimedijalna izložba, radionice na kojima će učestvovati poznati pisci i tematske večeri obeležiće ovogodišnju, 2. Književnu koloniju koja će se održati u Vranju od 8. do 14. decembra.

    detaljnije
  • kolonija

    Počinje 25. Književna kolonija u Sićevu

    U utorka 15. septembra u Sićevu biće otvorena 25. Književna kolonija koja će trajati do 20. septembra i na kojoj će učestvovati nekoliko desetina pesnika i pisaca iz Niša i Srbije ali i Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bugarske.

    detaljnije
  • sicevo

    Sićevo domaćin piscima

    Nakon što su otišli likovni umetnici, u Sićevo u petak 12. septembra stiže 14 književnika iz zemlje i inostranstva koji će učestvovati na 24. Književnoj koloniji do 16. septembra.

    (1) detaljnije
  • miroslavtesic

    “Ramonda serbica” pesniku Milosavu Tešiću

    Nagrada za doprinos srpskoj književnosti "Ramonda serbica" za 2014. godinu, koja se tradicionalno dodeljuje na Književnoj koloniji u Sićevu, pripašće pesniku Milosavu Tešiću, saopštio je žiri.

    (1) detaljnije
  • Untitled-1.jpg

    Književna kolonija oktobra u Vranju

    Prve nedelje oktobra u Vranju će biti održana prva Književna kolonija u organizaciji Narodnog univerziteta, povodom čega se priprema reprint prvog izdanja tadašnjeg Radničkog univerziteta iz 1967. godine.

    detaljnije
  • Književna kolonija

    Francuski umetnik stvara u Nišu

    Nakon što je već učestvovao na Književnoj koloniji u Sićevu u septembru ove godine, francuski režiser i muzičar Đani-Gregori Forne nastaviće da stvara u Srbiji i Nišu.

    detaljnije
  • Untitled.jpg

    Autori iz inostranstva na Književnoj koloniji u Sićevu

    Pisci iz Srbije i inostranstva boraviće u Sićevu od 12. do 17. septembra na Književnoj koloniji koja će biti održana 23. put, a centralna tema biće tolerancija.

    detaljnije
  • Untitled.jpg

    “Ramonda serbica” Radovanu Belom Markoviću

    Nagrada za ukupan doprinos srpskoj književnosti "Ramonda serbica" za 2013. godinu dodeljena je književniku Radovanu Belom Markoviću.

    detaljnije
  • s

    Festival književnosti u Leskovcu

    U Leskovcu će od 4. do 6. oktobra biti održan 6. Festival književnosti "Think tank town". Tema festivala je prevođenje književnosti.

    detaljnije
  • kolonija

    22. Književna kolonija Sićevo

    Od 15. septembra u selu nadomak Niša biće održana tradicionalna kolonija koja na kojoj će učestvovati 11 književnika iz 6 zemalja.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: