Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kosovo

 • Kosinus

  Kosinus: Kosovo u suštini nikad nije bilo stvarni deo Srbije

  Narodni poslanici Žarko Korać i Dragan Šormaz govorili su u novom izdanju serijala "Kosinus" koji se bavi kosovskim problemom. Korać smatra da je Kosovo teritorija koju je Srbija istorijski izgubila, ali koja u suštini nije ni bila njen stvarni deo, dok Šormaz kaže da je njemu bitan narod i da mu je želja da nijedan Srbin više ne napusti Kosovo.

  (3) detaljnije
 • Kosinus

  Kosinus: Jedini kompromis je priznanje kosovske nezavisnosti

  Potpuno suprotne stavove o nekoliko ključnih pitanja o kosovskom problemu imali su novinari u emisiji "Kosinus" - dok novinarka lista Danas Snežana Čongradin smatra da je jedini prihvatljiv kompromis ove vlasti u Srbiji priznanje kosovske nezavisnosti, urednik u listu Politika Bojan Bilbija ističe da je sporazum najbolje rešenje, ali da za to u Prištini nema dobre volje.

  (4) detaljnije
 • Aukcija dresova

  Aukcija dresova proslavljenih sportista za paketiće deci sa Kosova

  Kako bi se prikupio novac i kupili novogodišnji paketići za decu iz enklava na Kosovu i Metohiji, Savez studenata Pravnog fakulteta i Rotarakt organizuju u niškom Domu Vojske aukciju dresova proslavljenih sportista poput Nikole Pekovića, Luke Milivojevića, Tijane Bošković, Ane i Milice Dabović. Aukciji, zakazanoj za ponedeljak, 23. decembar, prethodiće predstava "Zana Zamfirović".

  detaljnije
 • Kosinus

  Kosinus: Referendum o Kosovu poraz treba da pretvori u pobedu

  Aktivista Predrag Azdejković navodi da je zamrzavanje kosovskog konflikta kukavičko ostavljanje problema budućim generacijama, a da eventualnim referendumom treba osmisliti pretvaranje poraza u pobedu. Glumac Radoš Bajić referendum vidi kao neophodan, a dodaje i da je Srbija u 20. veku ispunila sve bonuse za ratovanje.

  (6) detaljnije
 • Kosinus

  Reditelj Gorčin Stojanović: Ako Kosovo igra fudbal, Kosovo postoji

  O trajnom rešenju kosovskog problema u emisiji "Kosinus" govorili su glumac Branislav Lečić i reditelj Gorčin Stojanović. I dok glumac smatra da je preuranjeno govoriti o mestu Kosova u Ujedinjenim nacijama, jer bi stvorilo veće neprijateljstvo, reditelj podvlači paralelu sa fudbalom i kaže da je FIFA veća, važnija i starija od UN, te da ako Kosovo igra fudbal, ono i postoji.

  (5) detaljnije
 • policija

  Studenti sa poternice vratili se u Kuršumliju, nema detalja o saslušanju

  Nakon što je kosovska policija objavila fotografiju sa dvojicom studenata iz Kuršumlije koje dovode u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, i dalje se ne znaju detalji istrage, a iz kosovskog Tužilaštva ne odgovaraju na novinarska pitanja. Otac jednog od mladića kaže da su oni u petak dali izjave u niškoj policiji, da su se vratili kući, ali im telefoni još nisu vraćeni.

  detaljnije
 • policija

  Otac studenta osumnjičenog za umešanost u ubistvo Ivanovića: Moj sin daje izjavu u niškoj policiji

  Prema tvrdnji oca Ivana Dimitrijevića, jednog od, prema navodima kosovske policije, osumnjičenih za povezanost sa ubistvom Olivera Ivanovića, on i njegov drug Miloš Radosavljević trenutno su u niškoj policiji gde daju izjave. Otac Mirko kaže da mladići, rođeni Kuršumličani, nemaju nikakve veze sa ubistvom i da su studenti u Kosovskoj Mitrovici.

  detaljnije
 • idro seferi

  Seferi o dijalogu: Uvek gubi onaj ko napusti pregovore

  Novinar i publicista Idro Seferi naveo je u serijalu "Kvaka 23" da dolaskom Aljbina Kurtija na vlast na Kosovu, pregovori Beograda i Prištine više neće biti isti. Dodao je i da je u prošlosti najveći gubitnik ispadao onaj ko bi napuštao pregovore, a da je to uvek bila Srbija.

  (2) detaljnije
 • kosinus nova emisija

  Čomić i Dejanović: Uspeh je pronaći kompromis oko Kosova

  Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović kaže da je kompromis cilj kome se teži u pregovorima oko statusa Kosova, a generalna sekretarka DS Gordana Ćomić pojašnjava da uspešna društva imaju samo kompromisna rešenja.

  detaljnije
 • Draža Petrović Kosinus

  Draža Petrović u Kosinusu: Zamrznuti Kosovo kao Diznija

  Na pitanje da li bi zamrznuti konflikt bilo rešenje pitanja Kosova, urednik "Danasa" Dragoljub Petrović u emisiji FoNeta "Kosinus", odgovara da bi Kosovo bilo u ovom slučaju kao Dizni, koga bi trebalo zalediti dok se ne pronađe lek. Marketinški stručnjak Voja Žanetić, sa druge strane, smatra da smo na početku ušli u pogrešan voz i da je pronalazak rešenja pokušaj legalizacije poslednje pogrešne stanice.

  (1) detaljnije
 • Kosinus

  Tadić: Ako Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama tu je kraj

  Nikako i ni po koju cenu ne treba dozvoliti da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama - ističe profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Antonić. Da bi to značilo kraj naših prava i svih interesa u pokrajini smatra bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić.

  (13) detaljnije
 • Tihomir Stanić Kosinus

  Tihomir Stanić: Razgraničenje je ružna reč

  Dok glumac Tihomir Stanić smatra da je razgraničenje, koje se sve češće pominje kada se govori o Kosovu, ali nije jasno šta tačno podrazumeva - ružna reč, glumac, reditelj, scenarista i muzičar Nikola Pejaković smatra da bi to bilo najpametnije, ali ne zna je li moguće.

  (6) detaljnije
 • marčelo kosinus

  Marčelo o Kosovu: U meni se bore romantičar i realista

  Za pregovore o Kosovu trebalo bi sačekati neke mudrije ljude, navodi pisac Siniša Kovačević u emisiji "Kosinus", dok muzičar Marko Šelić Marčelo kaže da je njegov odnos prema Kosovu dvostruk - romantičarski i realistički, a da istorija pokazuje da na kraju ostane realizam.

  detaljnije
 • Kosinus

  "Kosinus": Razgraničenje je moderna reč o kojoj malo ko zna šta znači

  Predsednica Upravnog odbora Centra za primenjene evropske studije (CEPS) Jadranka Jelinčić i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jerkov u novoj emisiji "FoNet"-a “Kosinus” složili su se da je za rešenje kosovskog problema moguć i nužan kompromis. Jelinčićeva dodaje i da je razgraničenje postala reč mode o kojoj malo ko zna šta ona zapravo znači.

  (2) detaljnije
 • forum

  “Građane u pregovorima Beograde i Prištine brinu jednostavna pitanja”

  Kako odblokirati dijalog između Beograda i Prištine i koja su moguća rešenja za prevazilaženje izazova neka su od pitanja na koja su pokušali da odgovore učesnici diskusije “Poglavlje 35” održane u Nišu. Urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić istakao je da građane brinu osnovne stvari - gde će primati penziju ili se lečiti.

  detaljnije
 • Dusan Teodorovic

  Kosinus o kosovskom čvoru: Ne mogu rešenje da nađu ratni zločinci i ratni huškači

  Akademik Dušan Teodorović kaže da rešenje za srpsko-albanski kosovski problem ne mogu naći ratni zločinci i ratni huškači, a njegov kolega iz Srpske akademije nauka i umetnosti Matija Bećković o ideji razgraničenja kaže “da se ne može razgraničiti sa samima sobom”.

  (3) detaljnije
 • Kosinus

  Karličić: Razgraničenje na Kosovu završeno pre 117 godina

  Advokat Vladimir Gajić smatra da bi razgraničenje na Kosovu, koje se pominje kao jedno od rešenja, podstaklo i države bivše Jugoslavije da razmišljaju o tome, dok advokat Miljkan Karličić kaže da je ta ideja u praksi završena još pre 117 godina između Kraljevine Srbije i Albanije.

  detaljnije
 • Kosinus Kostić i Lakićević

  Kosovska enigma: Dijalog je nešto što mi ne umemo

  Za Srbiju ne bi bio problem da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija ukoliko bi bila obezbeđena sva prava i slobode njenim građanima na Kosovu, stava je novinar Mijat Lakićević, koji u emisiji "Kosinus" dodaje i da bi u slučaju razgraničenja trebalo da se zna položaj Srba. I dok on smatra da bi rešenje problema trebalo da se traži u Briselu, njegov kolega Slobodan Kostić kaže da je dijalog nešto što "mi ne umemo".

  (2) detaljnije
 • debata

  Debata JV o kosovskom problemu i razgraničenju

  Šta znači razgraničenje i šta bi ono donelo Srbima, šta Albancima, šta jugu Srbije, pokušaće da odgovore gosti debate, koja se emituje uživo na Fejsbuk stranici "Južnih vesti" večeras od 18 sati.

  detaljnije
 • Obilazak Gračanice

  Mladi iz hora "Branko" obilazili manastire na Kosovu i Metohiji

  Prošli vikend je mladima iz niške crkvene pevačke družine "Branko" protekao u pohodu srpskom Jerusalimu, jer su obilazili manastire na Kosovu i Metohiji. Kako navode iz ove družine, svoje članove vodili su do Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Manastira Svetih Arhangela, carskog grada Prizrena i Manastira Gračanice.

  detaljnije