Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kosovo

 • Aleksandar Vučić

  Vučić u Kuršumliji najavio investicije i novčanu pomoć za sve koji žive na Kosmetu

  Kakva je situacija pred najavljenu posetu Miroslava Lajčaka, predstavnika EU za dijalog sa Kosovo i Metohijom, koji su dalji koraci i kakve će mere preduzeti država u nastavku razgovora u Briselu, upoznao je na sastanku u Kuršumliji predstavnike Srba sa KiM predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U kuršumlijskoj kasarni “Toplički ustanak” Vučić je najavio je da će posebnu finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosmetu i to nezaposleni po 200 evra, dok će svi zaposleni, kao i svako dete dobiti po 100 evra.

  (11) detaljnije
 • Dom zdravlja Kuršumlija

  Srbi sa Kosova vakcinu protiv korone primaju u kuršumlijskom Domu zdravlja

  Zbog problema nemogućnosti da prime vakcinu protiv virusa korona u svom mestu, Srbi iz centralnog i južnog dela Kosova i Metohije vakcinaciju obavljaju u kuršumlijskom Domu zdravlja. Do sada je vakcinisano preko 1.000 građana sa prebivalištem na KiM, a njih svakodnevno dovoze autobusi po spisku koji dostavlja Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  (2) detaljnije
 • Okrugli sto

  Potrebna politička volja da bi se ubrzao proces pronalaženja nestalih lica iz sukoba na Kosovu

  Nakon više od dve decenije od oružanih sukoba na Kosovu, članovi porodica nestalih kosovskih Srba i Albanaca još traže istinu. Glavna tačka koju su predstavnici udruženja nestalih lica istakli na okruglom stolu u Nišu je da proces pronalaženja nestalih usporavaju pogrešne identifikacije, koje su urađene bez DNK analize. Takođe, da bi se proces ubrzao, tvrde, potrebna je politička volja, kao i da ih političari nakon mnogo godina čuju.

  detaljnije
 • sporazum

  Auto-put i pruga od Niša do Prištine deo vašingtonskog sporazuma

  Dugo najavljivana izgradnja auto-puta od Niša do Prištine, kao i rekonstrukcija pruge između ova dva grada, nalaze se u Sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine koji su juče u Beloj kući potpisali pedsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti.

  (29) detaljnije
 • U toku razgovora o razgraničenja sa Kosovom, tribina o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

  Kosovska Vlada uplatila pola miliona evra za “Preševsku dolinu”

  Kosovska Vlada uplatila je 500.000 evra za borbu protiv virusa korona opštinama u takozvanoj Preševskoj dolini, objavio je na svom Fejsbuk profilu vršilac dužnosti predsednika kosovske Vlade Albin Kurti. Bujanovac i Preševo su dobili po 200.000, a Medveđa 100.000 evra.

  (3) detaljnije
 • U toku razgovora o razgraničenja sa Kosovom, tribina o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

  Kosovska vlada odobrila novčanu pomoć za Bujanovac, Preševo i Medveđu

  Pomoć vrednu 500.000 evra za borbu protiv virusa korona, Preševu, Bujanovcu i Medveđi odobrila je Kosovska vlada, ali nejasno je kako će ova donacija biti ostvarena. Ne zna se ni koja opština će koliko dobiti, ali će deo novca koji je namenjen Bujanovcu biti iskorišćen za kupovinu sanitetskog vozila za Dom zdravlja i pakete za najugroženije porodice.

  detaljnije
 • klinicki

  Đurić potvrdio da je u KC Niš od korona virusa preminuo pacijent sa severa Kosova

  Pacijent koji je u nedelju prebačen sa KBC Kosovska Mitrovica sa potvrđenim koronavirusom u Klinički centar Niš preminuo je, a vest o smrti 47-godišnjaka iz Leposavića potvrdio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, prenosi portal KoSSev.

  (3) detaljnije
 • Kosinus

  Kosinus: Kosovo u suštini nikad nije bilo stvarni deo Srbije

  Narodni poslanici Žarko Korać i Dragan Šormaz govorili su u novom izdanju serijala "Kosinus" koji se bavi kosovskim problemom. Korać smatra da je Kosovo teritorija koju je Srbija istorijski izgubila, ali koja u suštini nije ni bila njen stvarni deo, dok Šormaz kaže da je njemu bitan narod i da mu je želja da nijedan Srbin više ne napusti Kosovo.

  (3) detaljnije
 • Kosinus

  Kosinus: Jedini kompromis je priznanje kosovske nezavisnosti

  Potpuno suprotne stavove o nekoliko ključnih pitanja o kosovskom problemu imali su novinari u emisiji "Kosinus" - dok novinarka lista Danas Snežana Čongradin smatra da je jedini prihvatljiv kompromis ove vlasti u Srbiji priznanje kosovske nezavisnosti, urednik u listu Politika Bojan Bilbija ističe da je sporazum najbolje rešenje, ali da za to u Prištini nema dobre volje.

  (4) detaljnije
 • Aukcija dresova

  Aukcija dresova proslavljenih sportista za paketiće deci sa Kosova

  Kako bi se prikupio novac i kupili novogodišnji paketići za decu iz enklava na Kosovu i Metohiji, Savez studenata Pravnog fakulteta i Rotarakt organizuju u niškom Domu Vojske aukciju dresova proslavljenih sportista poput Nikole Pekovića, Luke Milivojevića, Tijane Bošković, Ane i Milice Dabović. Aukciji, zakazanoj za ponedeljak, 23. decembar, prethodiće predstava "Zana Zamfirović".

  detaljnije
 • Kosinus

  Kosinus: Referendum o Kosovu poraz treba da pretvori u pobedu

  Aktivista Predrag Azdejković navodi da je zamrzavanje kosovskog konflikta kukavičko ostavljanje problema budućim generacijama, a da eventualnim referendumom treba osmisliti pretvaranje poraza u pobedu. Glumac Radoš Bajić referendum vidi kao neophodan, a dodaje i da je Srbija u 20. veku ispunila sve bonuse za ratovanje.

  (6) detaljnije
 • Kosinus

  Reditelj Gorčin Stojanović: Ako Kosovo igra fudbal, Kosovo postoji

  O trajnom rešenju kosovskog problema u emisiji "Kosinus" govorili su glumac Branislav Lečić i reditelj Gorčin Stojanović. I dok glumac smatra da je preuranjeno govoriti o mestu Kosova u Ujedinjenim nacijama, jer bi stvorilo veće neprijateljstvo, reditelj podvlači paralelu sa fudbalom i kaže da je FIFA veća, važnija i starija od UN, te da ako Kosovo igra fudbal, ono i postoji.

  (5) detaljnije
 • policija

  Studenti sa poternice vratili se u Kuršumliju, nema detalja o saslušanju

  Nakon što je kosovska policija objavila fotografiju sa dvojicom studenata iz Kuršumlije koje dovode u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, i dalje se ne znaju detalji istrage, a iz kosovskog Tužilaštva ne odgovaraju na novinarska pitanja. Otac jednog od mladića kaže da su oni u petak dali izjave u niškoj policiji, da su se vratili kući, ali im telefoni još nisu vraćeni.

  detaljnije
 • policija

  Otac studenta osumnjičenog za umešanost u ubistvo Ivanovića: Moj sin daje izjavu u niškoj policiji

  Prema tvrdnji oca Ivana Dimitrijevića, jednog od, prema navodima kosovske policije, osumnjičenih za povezanost sa ubistvom Olivera Ivanovića, on i njegov drug Miloš Radosavljević trenutno su u niškoj policiji gde daju izjave. Otac Mirko kaže da mladići, rođeni Kuršumličani, nemaju nikakve veze sa ubistvom i da su studenti u Kosovskoj Mitrovici.

  detaljnije
 • idro seferi

  Seferi o dijalogu: Uvek gubi onaj ko napusti pregovore

  Novinar i publicista Idro Seferi naveo je u serijalu "Kvaka 23" da dolaskom Aljbina Kurtija na vlast na Kosovu, pregovori Beograda i Prištine više neće biti isti. Dodao je i da je u prošlosti najveći gubitnik ispadao onaj ko bi napuštao pregovore, a da je to uvek bila Srbija.

  (2) detaljnije
 • kosinus nova emisija

  Čomić i Dejanović: Uspeh je pronaći kompromis oko Kosova

  Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović kaže da je kompromis cilj kome se teži u pregovorima oko statusa Kosova, a generalna sekretarka DS Gordana Ćomić pojašnjava da uspešna društva imaju samo kompromisna rešenja.

  detaljnije
 • Draža Petrović Kosinus

  Draža Petrović u Kosinusu: Zamrznuti Kosovo kao Diznija

  Na pitanje da li bi zamrznuti konflikt bilo rešenje pitanja Kosova, urednik "Danasa" Dragoljub Petrović u emisiji FoNeta "Kosinus", odgovara da bi Kosovo bilo u ovom slučaju kao Dizni, koga bi trebalo zalediti dok se ne pronađe lek. Marketinški stručnjak Voja Žanetić, sa druge strane, smatra da smo na početku ušli u pogrešan voz i da je pronalazak rešenja pokušaj legalizacije poslednje pogrešne stanice.

  (1) detaljnije
 • Kosinus

  Tadić: Ako Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama tu je kraj

  Nikako i ni po koju cenu ne treba dozvoliti da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama - ističe profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Antonić. Da bi to značilo kraj naših prava i svih interesa u pokrajini smatra bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić.

  (13) detaljnije
 • Tihomir Stanić Kosinus

  Tihomir Stanić: Razgraničenje je ružna reč

  Dok glumac Tihomir Stanić smatra da je razgraničenje, koje se sve češće pominje kada se govori o Kosovu, ali nije jasno šta tačno podrazumeva - ružna reč, glumac, reditelj, scenarista i muzičar Nikola Pejaković smatra da bi to bilo najpametnije, ali ne zna je li moguće.

  (6) detaljnije
 • marčelo kosinus

  Marčelo o Kosovu: U meni se bore romantičar i realista

  Za pregovore o Kosovu trebalo bi sačekati neke mudrije ljude, navodi pisac Siniša Kovačević u emisiji "Kosinus", dok muzičar Marko Šelić Marčelo kaže da je njegov odnos prema Kosovu dvostruk - romantičarski i realistički, a da istorija pokazuje da na kraju ostane realizam.

  detaljnije