Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kosovo

 • kvaka 23

  Varadi: Secesija protivpravna, ali Kosovo "de facto" nije deo Srbije

  Profesor međunarodnog prava i akademik Tibor Varadi naveo je u emisiji "Kvaka 23" da koncept razgraničenja podrazumeva da je Kosovo država, jer je pregovaranje o granicama moguće između država. Dodaje i da je secesija Kosova protivna međunarodnom pravu, ali misli da Kosovo "de facto" nije deo Srbije.

  (4) detaljnije
 • milos jovanovic dss

  "Priznanje Kosova - bacanje u đubre pola srpske kulture"

  Dok lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da bi eventualnim priznanjem Kosova pola srpske kulture, od Gorskog vijenca do epskih pesama, bilo bačeno u đubre, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja ističe “čudnom” činjenicu da na Kosovu Albanci čine 90% stanovništva, a da Srbija insistira da im nametne svoje zakone.

  (4) detaljnije
 • zumiranje

  Novo "Zumiranje" o spoljnoj politici Srbije

  Kakvi su putevi i stranputice srpske spoljne politike, pokušali su da objasne lider Narodne stranke Vuk Jeremić i politički analitičar Boško Jakšić u novoj emisiji "Zumiranje" nedeljnika "Vreme".

  (2) detaljnije
 • Saip Kamberi foto JV

  Predsednik Opštine Bujanovac pozvao na marš za ujedinjenje sa Kosovom

  Prvi čovek Bujanovca Šaip Kamberi podelio je na svom Fejsbuk profilu najavu udruženja "Ćamerija" da će u subotu u Prištini organizovati marš za podršku ujedinjenju Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom, rekavši da očekuje da će na maršu učestvovati Albanci "iz svih albanskih zemalja", prenosi RTS.

  (9) detaljnije
 • kosinus nova emisija

  Obradović: Razgraničenje znači priznanje nezavisnog Kosova

  Lider Dveri Boško Obradović u razgovoru za serijal "Kosinus" kaže da ideja razgraničenja pre svega podrazumeva priznanje nezavisnog Kosova i da kako god da se razgraničimo, iza te granice će neki Srbi ostati van teritorije Srbije. Ipak, za predsednicu Upravnog odbora Centra za evroatlantske studije Jelenu Milić razgraničenje je "najpragmatičnije rešenje".

  detaljnije
 • brnabic

  Brnabić u Prokuplju: Prištinske vlasti da se okanu delova teritorije Srbije

  Reagujući na izjave Hašima Tačija koji je ranije najavio da ima podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se navodno slaže sa korekcijom granica i mogućnošću pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe teritoriji Kosova, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila predstavnicima prištinskih vlasti da se okanu delova teritorije Srbije i “da je Srbija tolerantna, ali da sve ima svoj kraj”.

  (3) detaljnije
 • hašim tači fb profil

  Tači: Makron podržao pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu

  Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da ima podršku predsednika Francuske Emanuela Makrona za pripajanje Preševske doline Kosovu, u okviru budućeg pravno-obavezujućeg sporazuma Srbije i Kosova. Tači kaže da Makron nije protiv “korekcije granica”.

  (2) detaljnije
 • kosinus nova emisija

  "Bolje zamrznuti konflikt od sporazuma na Kosovu"

  Dok dramski pisac i profesor FDU Nenad Prokić kaže da je osim dogovora i priznanja bilateralnih odnosa dve države, sve ostalo zamrznuti konflikt koji opterećuje Srbiju, narodni poslanik Đorđe Vukadinović kaže da je za rešenje kosovskog problema "bolji takozvani zamrznuti konflikt od takozvanog sporazuma", jer je on suštinski diktat, odnosno ispunjenje nečijih obećanja nekome.

  detaljnije
 • protokol

  Niško i prištinsko pozorište najavljuju rad na zajedničkoj predstavi

  Glumci niškog teatra ubuduće će češće igrati predstave na Kosovu i Metohiji, a na sceni Narodnog pozorišta u Nišu publika će moći da vidi komade prištinskog pozorišta, čije je privremeno sedište u Gračanici. Direktori pozorišta najavljuju i da će zajedno napraviti predstavu koja bi trebalo da se igra sledeće godine, ali još ne otkrivaju o kom komadu je reč.

  (3) detaljnije
 • kosinus nova emisija

  “Razgraničenje sa Albancima (ni)je cepanje Srbije”

  Dok poslanik Srpske napredne stranke Zoran Dragišić navodi da je razgraničenje Srba i Albanaca realno rešenje, urednik Geopolitike Slobodan Erić tvrdi da takva opcija znači cepanje Srbije. Sporazum s Prištinom prošao bi na referendumu u Srbiji jer, kako kaže Dragišić, narod veruje predsedniku Aleksandru Vučiću, a Erić tvrdi da ova generacija nema moralno pravo da odlučuje o Kosovu.

  (2) detaljnije
 • Vulin Vranje foto I.M.

  Vulin: I dalje na snazi povišena borbena gotovost

  Ministar odbrane rekao je danas u Vranju da nema opasnosti na jugu Srbije, ali da sve nadležne službe prate bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, kao i da do daljeg ostaje na snazi povišena borbena gotovost Vojske Srbije.

  (4) detaljnije
 • Vučić

  Vučić: Bulatović privatno bio na Kosovu, da čuje svog predsednika i prijatelja

  Iako kaže da ne zna dovoljno o privođenju gradonačelnika Niša Darka Bulatovića na Kosovu, koje se dogodilo u noći između 8. i 9. septembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da mu je zahvalan, jer je jedan od retkih koji je "u privatnom aranžmanu" otišao da čuje "svog predsednika i prijatelja" o tome šta misli o kosovskom problemu, kao i da mu je žao ako je tamo doživeo bilo kakvu vrstu neprijatnosti.

  (25) detaljnije
 • vulin

  Vulin poručio Veseljiju da Niš može da vidi samo sa lisicama na rukama

  Reagujući na izjavu predsednika kosovske Skupštine Kadrija Veseljija da Niš istorijski pripada Kosovu i da će ga osvojiti, ministar odbrane Aleksandar Vulin mu je poručio da može da vidi Niš, ali “sa lisicama, u policijskom vozilu, pred istražnim sudijom i odgovarajućim zatvorskim kapacitetima”.

  (12) detaljnije
 • Dragan Đilas

  Đilas: Važnije pomirenje dva naroda, nego pronalaženje rešenja za Kosovo

  Bitnije od rešenja kosovskog problema, koje i nije rešenje jer se ne poštuje nepromenljivost granica, je pomirenje dva naroda koja su u konstantnom istorijskom sukobu, rekao je jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

  (1) detaljnije
 • Kosinus

  "Kompromis oko Kosova bi značio da svi pomalo budu nezadovoljni"

  U novom "Kosinusu" o trajnom rešenju statusa Kosova govorili su narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Srbije Miloš Ković. Da je zamrznuti konflikt neodrživo rešenje, ali i da se žuri sa sporazumom oko Kosova, mišljenja su sagovornika "Kosinusa" oko kosovskog pitanja.

  detaljnije
 • bulatovic i vucic

  I Vučić i Kancelarija za KiM ćute o Bulatovićevom privođenju na Kosovu

  Bez mišljenja i komentara u vezi sa incidentom na administrativnom prelazu Merdare, kada je, prema saopštenju kosovske policije priveden i kažnjen sa 150 evra gradonačelnik Niša Darko Bulatović, su i u Kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

  (22) detaljnije
 • Policijska uprava Niš

  Niška policija ćuti o uzroku Bulatovićevih povreda, tajanstvena i policija Kosova

  Pošto je gradonačelnik Niša Darko Bulatović nakon incidenta na prelazu Merdare na Kosovu primljen sa povredama ruke u niški Klinički centar, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su istakli da su o svemu "obavestili nadležne organe". Međutim, u niškoj policiji kažu da "nemaju šta da kažu na to" i ignorišu novinare. U policiji Kosova tvrde da su "primenjivali standardne procedure", ali ne odgovaraju na pitanja o niškim odbornicima koji su tada putovali sa Bulatovićem, kao ni to koliko je prvi čovek Niša bio zadržan u policijskoj stanici Podujevo.

  (14) detaljnije
 • bane jovanović

  Bane Jovanović: Zašto je Bulatović išao na Kosovo i ko to plaća?

  Da li je dvodnevni obilazak Kosova gradonačelnika Niša Darka Bulatovića državnička ili stranačka funkcija, pita se opozicioni odbornik u niškoj Skupštini Branislav Jovanović i dodaje da mora da se zna ko je to platio. Jovanović ističe da je gradonačelnik dužan da se objasni javnosti šta se tačno dogodilo na administrativnom prelazu Merdare, kada je sa još dva niška odbornika povređen.

  (17) detaljnije
 • Bulatović

  Tajac oko incidenta na Kosovu - gradonačelnik Niša radi i ne želi da komentariše

  Dok u Kabinetu gradonačelnika navode da gradonačelnik Niša Darko Bulatović ne namerava da komentariše neprilike na Merdaru, odakle se vratio sa povredama i plaćenom kaznom od 150 evra, jer je “na Kosovu bio privatno”, poverenik Srpske napredne stranke za Niš Zvezdan Milovanović ističe da je tamo bio službeno da bi pratio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  (34) detaljnije
 • kostić

  “Ukoliko Srbi i Albanci ne prihvate jedni druge biće rata”

  Sa ovim granicama ili bez njih, ocenjuje predsednik SANU Vladimir Kostić u emisiji FoNeta “Kvaka 23”, ako Srbi i Albanci ne prihvate jedne druge, dogodiće se rat. Kostić ističe da je “budućnost” najskuplja reč u Srbiji, a ne “Kosovo”.

  (2) detaljnije