Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Lažne vesti

 • "Fake News - Scrabble Tiles" by journolink2019 is licensed under CC BY 2.0

  Lažne vesti se šire brže od virusa, glavne “kliconoše” lekari sa društvenih mreža, tabloidi i nadležni

  “Tetka moje snaje čija sestra radi sa ženom koja je pulmolog na klinici”, jedan je od najčešćih izvora lažnih vesti u vezi sa korona virusom koje dolaze sa društvenih mreža poslednjih nedelja, objašnjava novinarka "Raskrikavanja" Marija Vučić. Dodatnu zbunjenost i paniku kod građana stvaraju mediji koji bez provere izvora i istinitosti informacija prenose vesti sa društvenih mreža, saglasni su profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jevtović i Vučićeva.

  (9) detaljnije
 • Njuz tribina Filozofski fakultet Niš 2 foto Južne vesti Milica Jovanović

  "Njuzovci" na tribini u Nišu: Sve nam je teže, konkurencija u objavljivanju lažnih vesti sve veća

  Uz sebi svojstven satirični humor, anegdote koje oslikavaju medijsku sliku Srbije, ali bez ustaljenih fraza, protekla je tribina ekipe satiričnog portala "Njuz" u punom amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nišu. "Njuzovci" su kroz svoj slučaj ilustrovali stanje medijskih (ne)sloboda i ekspanziju lažnih vesti u medijima koji sebe ne definišu kao "vesti u ogledalu", šaljivo zaključivši da imaju sve veću konkurenciju.

  (2) detaljnije
 • spot sns

  Porodilište u novom Kliničkom centru Niš postoji samo u spotu SNS

  Žene iz okoline Niša porađaju se u starom Kliničkom centru, a na uslove u Ginekološko-akušerskoj klinici žale se brojne porodilje i neke od njih su čak počele da prikupljaju novac za kupovinu novih spavaćica. Međutim, u spotu Srpske napredne stranke trudnu ženu voze na porođaj u “najopremljeniju bolnicu u okolini” - novi KC Niš, gde porodilište i ne postoji.

  (44) detaljnije
 • Filozofski-ulaz-V.-Milić

  Na Filozofskom fakultetu projekcija dokumentarnog serijala o lažnim vestima

  Koliko u srpskim medijima ima lažnih vesti, kako one utiču na publiku, da li ih brže "šire" tradicionalni ili novi mediji, kako se država bori sa njima i kako da građani pravilno shvate medijske poruke, teme su dokumentarnog serijala koji će publika moći da pogleda u četvrtak 29. novembra od 19 sati, na niškom Filozofskom fakultetu.

  detaljnije
 • Aleksandar Vučić

  Radna grupa protiv lažnih vesti ili "inkvizitorska" metoda?

  Sve je počelo od lažnih vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, a ministar za inovacije Nenad Popović došao je na ideju da se fromira Vladina radna grupa za odbranu od lažnih vesti. Svoj predlog već je prosledio predsedniku Vučiću.

  detaljnije
 • Dragoljub Draža Petrović

  Autokidnapovanje

  Važno životno pravilo glasi: „Ako hoćeš da se autokidnapuješ, nikako to ne čini a da prethodno ne angažuješ Vučićevića, Vulina i Stefanovića za sporedne muške uloge! Povoljna okolnost je: oni će na kraju ispasti glupi, a ti ćeš i dalje biti živ i zdrav. Pardon, bićeš u našim rukama živ i zdrav“.

  detaljnije
 • Severina kao pretučena Makedonka

  Deo građana poverovao da je Severina pretučena Makedonka

  Kao što se očekivalo, sada, kada je spor oko imena s Grčkom završen, lažne vesti u medijima uzimaju maha. Ono što se dogodilo nakon protesta ispred Skupštine Makedonije to i potvrđuje. Brojni lažni profili na Fejsbuku i Tviteru počeli su da šire laži i špekulacije.

  detaljnije
 • marija

  “U Srbiji se svakog dana emituje preko 50 % lažnih vesti”

  Za razliku od Francuske ili Nemačke gde se lažne vesti plasiraju uglavnom na internetu ili manjim medijskim kućama, kako kaže direktorka Regionalne balkanske istraživačke mreže Marija Ristić, u Srbiji i uopšte na Balkanu lažne vesti emituju javni servisi i veliki privatni mediji. Na srpskim televizijama, kaže Ristićeva, svakog dana se emituje preko 50 % lažnih vesti.

  (2) detaljnije
 • Emisija 15+15 minuta lažne vesti

  "Mediji su fontane propagande koje imaju ogroman uticaj na nepismene"

  Tabloidi su oni koji najčešće obmanjuju javnost lažnim vestima i poluistinama, a “fontane propagande” su i mediji sa nacionalnom frekvencijom. Navodni državni udari, nerealno povećanje plata, ratovi sa Albanijom i Hrvatskom, teme su koje odvraćaju pažnju građana od veoma važnih društveno-političkih pitanja, slažu se novinaka "Raskrikavanja" Marija Vučić i direktor "CINS"-a Branko Čečen.

  (7) detaljnije
 • Novinari sa razlicitim formama laznih vesti - 1894. godina, autor Frederick Burr Opper

  Lažne vesti: Mars napada

  Čini se da su lažne vesti postojale oduvek, kao u staroj priči kada je mali čobanin, da bi se zabavljao, lagao seljake da su ga napali vukovi, a onda kad je stvarno bio napadnut, oni mu nisu verovali.

  detaljnije