Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Lokalni antikorupcijski forum Niš

 • Gradska kuća Niš

  Bivše članice LAF-a traže novi tim za donošenje antikorupcijskog plana

  Grad Niš je daleko od formiranja novog Lokalnog antikorupcijskog foruma, tvrde bivše članice LAF-a, jer je gradska vlast blokirala čitavu proceduru koja treba da dovede do stvaranja tela koje bi se borilo protiv korupcije na lokalu. Grad kasni 15 meseci sa usvajanjem strateškog dokumenta koji bi prethodio formiranju LAF-a, a i dalje predstavnici vlasti ignorišu napore boraca protiv korupcije da naprave novo antikorupcijsko telo.

  (8) detaljnije
 • Nišlije nisu u domenu gradonačelnika Niša

  Nismo ni očekivali da će posle najnovijih paljenja automobila gradonačelnik sam da se obrati uplašenim Nišlijama na tu temu, ali je zato na novinarsko pitanje odgovorio da je to “posao državnih organa”. Ipak, tabloidne naslove o navodnom pozivanju dela opozicije na puč ili državni udar i navodne pretnje predsedniku Srbije, niški gradonačelnik je mnogo konkretnije komentarisao - pozvao je državne organe da se time “što pre pozabave”.

  (3) detaljnije
 • darko bulatović

  Gradonačelnik Niša se ne bavi borbom protiv korupcije, iako je na čelu tima čiji je to posao

  Prvi čovek Niša Darko Bulatović je pre više od godinu dana formirao tim koji bi trebalo da usvoji novi Lokalni antikorupcijski plan i formira novo telo koje će se boriti protiv korupcije u gradu. Međutim, dosad nije rukovodio timom čiji je tvorac i na čijem je čelu, a kašnjenje celog procesa usvanja LAP-a i formiranja LAF-a nije komentarisao, jer kako je rečeno u njegovom kabinetu, "to nije u njegovom domenu".

  (20) detaljnije
 • Gradska kuća Niš

  Usvajanje Plana za borbu protiv korupcije u Nišu kasni godinu dana

  Iako je Niš trebalo da bude primer kako se boriti protiv korupcije na lokalnom nivou, pre svega zbog duge istorije Lokalnog antikorupcijskog foruma, Grad ni godinu dana od krajnjeg roka nije usvojio novi Plan za borbu protiv korupcije (LAP), a Radni tim koji radi na tome je okrnjen. Od marta, kada su osvedočeni borci protiv korupcije kolektivno podneli ostavke u timu, nisu sazivani sastanci ovog tela.

  (3) detaljnije
 • plac Čedoslava Ristić

  Članica Udruženja stanara hapšena jer je “ometala radove” u svom dvorištu

  Zbog toga što je pokušala da spreči radnike javnog preduzeća da kopaju u njenom dvorištu bez njene saglasnosti, nedavno je pravnica u penziji i članica niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara Čedoslava Ristić, zajedno sa suprugom, provela 3 sata u kuršumlijskoj policiji, da ne bi “ometala radove”.

  (12) detaljnije
 • Kako do nezavisnog LAF-a?

  Model lokalnog antikorupcijskog plana, koji je uradila Agencija omogućava, pre svega lokalnoj samoupravi, uticaj na lokalno antikorupcijsko telo, izborom mera koje će se “ubaciti” u lokalno antikorupcijski plan. Nažalost Agencija je omogućila korumpiranim lokalnim samoupravama da sebi same “prepišu” slabu antikorupcijsku terapiju. Da bi to uradili ne moraju da pozovu civilno društvo, stučnjake, antikorupcijske aktiviste i uzbunjivače. Pravdajući se lokalnim specifičnostima, Agencije je izbegla da propiše obavezan set mera i time omogući lokalnim samoupravama da diskreciono izaberu mere koje će i u kojem periodu sprovesti. Već sada ima lokalnih samouprava u kojima neke mere počinju za dve godine!

  (2) detaljnije
 • Gradska kuća

  Vlast u Nišu bi da sama sebe kontroliše

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović formirao je radnu grupu za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana. U njoj se nalaze novinari, građanski aktivisti, advokati, ali većinu čine zaposleni u Gradskoj upravi i najviši gradski funkcioneri - zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine grada, dok radnom grupom rukovodi sam gradonačelnik.

  (5) detaljnije
 • Lokalni antikorupcijski forum

  Članovi niškog LAF-a kolektivno podneli ostavke

  Svi članovi niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma podneli su ostavke. Inače, Agencija za borbu protiv korupcije preporučuje svim opštinama i gradovima Srbije da svoja antikorupcijska tela formiraju po uzoru na niški LAF. Članovi kažu da su na rad pod pritiskom navikli, ali da ostavke podnose jer ih gradska vlast ignoriše.

  (9) detaljnije
 • knjige

  LAF traži smenu direktorke niške Narodne biblioteke

  Zbog toga što direktorka biblioteke “Stevan Sremac” iz Niša Sonja Šuković ne ispunjava uslove za tu funkciju, Lokalni antikorupcijski forum zahteva od ministra kulture i informisanja da je razreši sa mesta direktora.

  (6) detaljnije
 • nis

  LAF: Prekinuti sa izborom partijskih direktora u Nišu

  Nakon što su upravni odbori Doma srednjoškolaca i Predškolske ustanove “Pčelica” u Nišu nadležnom i Vladi Srbije predložili direktore koji ne ispunjavaju uslove ili su umešani u korupciju, Lokalni antikorupcijski forum je pozvao državne organe da na direktorska mesta ne imenuju Mihajla Markovića i Zorana Jonića.

  (4) detaljnije
 • BIRODI radio istraživanje o korupciji; foto: JV

  U Srbiji vlada “koruptivni grč”

  Stanje u kome korupcija nastaje, takozvana anomija, u Srbiji je visoka, pokazala su istraživanja Biroa za društvena istraživanja. Najveći problem je što su mladi više tolerantni na korupciju. Ipak, u Nišu ima boraca protiv koruptivnih radnji, ali je malo onih koji takve radnje kažnjavaju.

  (2) detaljnije
 • antikorupcija

  Bulatović: Nisu svi javni funkcioneri i političari u Nišu korumpirani

  Dok u Agenciji za borbu protiv korupcije i Birou za društvena istraživanja smatraju da u Nišu nema pomaka u borbi protiv korupcije, gradonačelnik ovog grada Darko Bulatović tvrdi da čini sve da se izbori sa njom. On poručuje da nije sve u javnom sektoru koruptivno i kriminalizovano.

  (19) detaljnije
 • gavrilovic

  “U Nišu nema pomaka u borbi protiv korupcije”

  Iako je Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) pohvaljena kao najefikasnija srpska organizacija za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, u ovom gradu nema pomaka u borbi protiv korupcije, ocenio je direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović na Antikorupcijskom dijalogu održanom u Nišu.

  (3) detaljnije
 • blagojevic i risticeva

  Urednik Južnih vesti i Čedoslava Ristić novi članovi LAF-a

  Prema Lokalnom planu za borbu protiv korupcije Niša, koji predviđa da dobitnici Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije mogu postati stalni članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma, urednik Južnih vesti Predrag Blagojević i članica Udruženog pokreta slobodnih stanara Čedoslava Ristić su to i učinili.

  detaljnije
 • vucic

  O problemima građana da brinu institucije, a ne Vučić

  Probleme pojedinih Nišlija, gradske institucije počele su da rešavaju tek posle intervencije premijera Aleksandra Vučića. U Lokalnom antikorupcijskom forumu kažu da probleme ne treba rešavati “urgencijama pojedinaca, već njima moraju da se bave institucije”.

  (5) detaljnije
 • Panel-u-Vranju-o-LAFu-foto-I.M..jpg

  Vranje na korak do LAF-a

  Vranje bi do kraja godine trebalo da dobije Lokalni antikorupcijski forum, najavljeno je na panel-diskusiji o borbi protiv korupcije u tom gradu. a kao primer dobre prakse predstvaljen je rad niškog LAF-a.

  detaljnije
 • pedja-i-ceda-foto-LAF

  Uredniku “Južnih vesti” i Čedoslavi Ristić nagrade LAF-a

  Drugu godišnju nagradu niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma za borbu protiv korupcije dobili su urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević i Čedoslava Ristić koja je ispred Udruženja stanara nadzirala rad Toplane.

  (2) detaljnije
 • laf

  LAF i stanari: Direktor “Pčelice” da ode sa funkcije

  Razmeštanje vaspitačica, negativan izveštaj DRI o poslovanju “Pčelice”, optužbe za mobing i diskriminaciju samo su neki od razloga zbog kojih, prema mišljenju Lokalnog antikorupcijkog foruma i Udruženja stanara, direktor niške “Pčelice” Zoran Jonić ne treba da bude više na toj funkciji.

  (28) detaljnije
 • bandjur

  Banđur: Samo Skupština da kontroliše javna preduzeća

  Iako građani, pre svega preko Udruženja predsednika skupštine stanara, insistiraju da dobiju posmatrače u svim javnim komunalnim preduzećima u Nišu, zamenik gradonačelnika Miloš Banđur kaže da je zasada sasvim dovoljno da Skupština Grada kontroliše rad preduzeća.

  (24) detaljnije