Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Lokalni antikorupcijski forum

 • korupcija pare

  Država korumpirala borbu protiv korupcije, uzbunjivači najhrabriji borci

  Na 9. decembar, svetski Dan borbe protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja kaže da borbu protiv korupcije u Srbiji karakteriše nekažnjivost korupcije, koja je oličena pre svega u nerešena 24 slučaja privatizacije, kao i u neusvajanju lokalnih antikorupcijskih planova, kao što je primer u Nišu. Kao najsvetliji primer navode uzbunjivače, od toga dvoje sa juga.

  (16) detaljnije
 • Nišlije nisu u domenu gradonačelnika Niša

  Nismo ni očekivali da će posle najnovijih paljenja automobila gradonačelnik sam da se obrati uplašenim Nišlijama na tu temu, ali je zato na novinarsko pitanje odgovorio da je to “posao državnih organa”. Ipak, tabloidne naslove o navodnom pozivanju dela opozicije na puč ili državni udar i navodne pretnje predsedniku Srbije, niški gradonačelnik je mnogo konkretnije komentarisao - pozvao je državne organe da se time “što pre pozabave”.

  (3) detaljnije
 • antikorupcija

  I Prokuplje kasni sa usvajanjem Antikorupcijskog plana duže od godinu dana

  Iako je zadnji rok koji su lokalnim samoupravama propisale nadležne državne institucije za usvajanje Antikorupcijskog plana bio 30. jun 2017. godine, Opština Prokuplje do danas ništa nije uradila po tom pitanju, a predsednik Opštine Aleksandar Simonović je rekao “da mu treba par dana da se raspita o pomenutoj temi”.

  detaljnije
 • Gradska kuća Niš

  Borci protiv korupcije u Nišu kolektivno podneli ostavke

  Zbog toga što u izradi dokumenta na osnovu koga će se ubuduće rukovoditi borci protiv korupcije učestvuju upravo oni protiv kojih se vode postupci zbog kršenja zakona o Agenciji, ali i zato što se ne poštuju predlozi nezavisnih članova, oni koje je predložio LAF kolektivno su podneli ostavke u Radnom timu za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana.

  (7) detaljnije
 • Kako do nezavisnog LAF-a?

  Model lokalnog antikorupcijskog plana, koji je uradila Agencija omogućava, pre svega lokalnoj samoupravi, uticaj na lokalno antikorupcijsko telo, izborom mera koje će se “ubaciti” u lokalno antikorupcijski plan. Nažalost Agencija je omogućila korumpiranim lokalnim samoupravama da sebi same “prepišu” slabu antikorupcijsku terapiju. Da bi to uradili ne moraju da pozovu civilno društvo, stučnjake, antikorupcijske aktiviste i uzbunjivače. Pravdajući se lokalnim specifičnostima, Agencije je izbegla da propiše obavezan set mera i time omogući lokalnim samoupravama da diskreciono izaberu mere koje će i u kojem periodu sprovesti. Već sada ima lokalnih samouprava u kojima neke mere počinju za dve godine!

  (2) detaljnije
 • Gradska kuća

  Vlast u Nišu bi da sama sebe kontroliše

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović formirao je radnu grupu za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana. U njoj se nalaze novinari, građanski aktivisti, advokati, ali većinu čine zaposleni u Gradskoj upravi i najviši gradski funkcioneri - zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine grada, dok radnom grupom rukovodi sam gradonačelnik.

  (5) detaljnije
 • Đokica Jovanović

  "Građani se neće boriti protiv korupcije, jer im pomaže da završavaju poslove"

  Korupcija je deo kulture srpskog društva i njoj se građani uče još u školi, kaže sociolog i doskorašnji član niškog LAF-a Đokica Jovanović. Vlast se samo deklarativno bori protiv ove pojave, a suštinski je podržava, dok građanima koristi kako bi lakše "obavljali poslove".

  (10) detaljnije
 • laf

  Antikorupcijski dijalog u niškoj Skupštini

  Predstavnici lokalne vlasti, Agencije za borbu protiv korupcije, BIRODI-ja i Lokalnog antikorupcijskog foruma razgovaraće sa građanima u velikoj sali Skupštine Grada, u četvrtak 8. decembra u 11 sati o borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.

  detaljnije
 • laf

  LAF traži od inspekcija da ispitaju poslovanje Narodnih novina

  Provera poslovanja i tretmana zaposlenih u niškim Narodnim novinama, prvo je što bi trebalo da urade nadležne inspekcije, kažu u Lokalnom antikorupcijskom forumu (LAF) nakon razgovora sa Jovicom Vasićem, novinarom pomenutog medija koji već 9 dana štrajkuje glađu.

  (6) detaljnije
 • Panel-u-Vranju-o-LAFu-foto-I.M..jpg

  Vranje na korak do LAF-a

  Vranje bi do kraja godine trebalo da dobije Lokalni antikorupcijski forum, najavljeno je na panel-diskusiji o borbi protiv korupcije u tom gradu. a kao primer dobre prakse predstvaljen je rad niškog LAF-a.

  detaljnije