Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Lokalni antikorupcijski forum

  • gradska uprava

    Pirot ipak dobija antikorupcijski plan, stigao poziv za formiranje radne grupe koja će izraditi taj dokument

    U istom danu kada je saopštenjem i konferencijom odbornička grupa Najbolje za Pirot od predsednice Skupštine grada tražila da se na sledećoj sednici parlamenta govori o donošenju lokalnog antikorupcijskog plana (LAP), šefovima odborničkih grupa stiglo je obaveštenje da do 6. marta dostave svoje predloge za članove radne grupe koja će izraditi taj dokument.

    (2) detaljnije
  • pirot, foto lj.f.

    Pirot bez antikorupcijskog plana, deo opozicije traži njegovo usvajanje

    Među 34 lokalne samouprave koje nisu donele lokalni antikorupcijski plan (LAP), prema poslednjem izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, nalazi se i Grad Pirot, a upravo donošenje takvog dokumenta, uz formiranje stalnog Radnog tela za praćenje, traže iz opozicione odborničke grupe Najbolje za Pirot.

    (2) detaljnije
  • Leskovac

    U Leskovcu opet konkurs za članove Antikorupcijskog plana, opozicija za propale konkurse optužuje vlast

    Iako u Leskovcu od 2017. godine postoji Lokalni antikorupcijski plan, on već godinama nema članove, s obzirom na to da se na prethodna dva konkursa nije prijavio dovoljan broj kandidata. Iz Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” za neuspele konkurse direktno su optužili aktuelnu vlast i gradonačelnika Gorana Cvetanovića zbog toga što, kako kažu, SNS vlast upravo zasniva na korupciji.

    detaljnije
  • korpucija

    Gotov nacrt antikorupcijskog plana Niša, eksperti kažu rokovi probijeni i borba se simulira

    Izrađen je nacrt Antikorupcijskog plana (LAP), rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predstavljajući svoj izveštaj o radu, ali ni mediji ni javnost nisu bili upoznati sa tim procesom. Idejni tvorac LAP-ova Zoran Gavrilović kaže da su rokovi debelo probijeni i da je ambijent takav da se borba protiv korupcije samo simulira i zloupotrebljava.

    (7) detaljnije
  • borba-protiv-korupcije.jpg

    Niš nekada lider, a danas luzer u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou

    Da Niš, grad u kojem je nastao model borbe protiv korupcije i LAF kao telo, danas nema ni lokalni plan ni telo, iako je na čelu grada njegova bivša članica Dragana Sotirovski, ukazuju iz Organizacije BIRODI, povodom dekade otpora borbi protiv korupcije. Bivša članica niškog LAF-a na koji su se mnogi ugledali Vesna Crnogorac podseća da je Niš nekada bio lider, a danas je luzer u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou. BIRODI zato najavljuje da pokreće alternativna lokalna tela i planove za borbu protiv korupcije.

    (17) detaljnije
  • Lokalni antikorupcijski forum

    Još jedan dijalog o vraćanju LAF-a u Niš

    Centar za integritet iz Niša organizovaće još jedan, drugi po redu dijalog i diskusiju o tome kako da i Grad Niš počne da primenjuje zakon usvoji Lokalni antikorupcijski plan i formira Lokalni antikorupcijski forum koji u Nišu ne funkcioniše već nekoliko godina.

    detaljnije
  • centar za integritet foto A. S

    Borba za formiranje novog niškog LAF-a i protiv korupcije

    U Nišu je zvanična borba protiv korupcije poslednjih godina zamrla, jer se već više od 2 godine čeka na usvajanje Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma - LAF. Ovo su zaključci sa dijaloga održanom u Nišu u organizaciji Centra za integritet koji će u narednom periodu pokušati da formira LAF, kako zakon i nalaže.

    (2) detaljnije
  • korupcija pare

    Država korumpirala borbu protiv korupcije, uzbunjivači najhrabriji borci

    Na 9. decembar, svetski Dan borbe protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja kaže da borbu protiv korupcije u Srbiji karakteriše nekažnjivost korupcije, koja je oličena pre svega u nerešena 24 slučaja privatizacije, kao i u neusvajanju lokalnih antikorupcijskih planova, kao što je primer u Nišu. Kao najsvetliji primer navode uzbunjivače, od toga dvoje sa juga.

    (16) detaljnije
  • Gradska kuća Niš

    Bivše članice LAF-a traže novi tim za donošenje antikorupcijskog plana

    Grad Niš je daleko od formiranja novog Lokalnog antikorupcijskog foruma, tvrde bivše članice LAF-a, jer je gradska vlast blokirala čitavu proceduru koja treba da dovede do stvaranja tela koje bi se borilo protiv korupcije na lokalu. Grad kasni 15 meseci sa usvajanjem strateškog dokumenta koji bi prethodio formiranju LAF-a, a i dalje predstavnici vlasti ignorišu napore boraca protiv korupcije da naprave novo antikorupcijsko telo.

    (8) detaljnije
  • Nišlije nisu u domenu gradonačelnika Niša

    Nismo ni očekivali da će posle najnovijih paljenja automobila gradonačelnik sam da se obrati uplašenim Nišlijama na tu temu, ali je zato na novinarsko pitanje odgovorio da je to “posao državnih organa”. Ipak, tabloidne naslove o navodnom pozivanju dela opozicije na puč ili državni udar i navodne pretnje predsedniku Srbije, niški gradonačelnik je mnogo konkretnije komentarisao - pozvao je državne organe da se time “što pre pozabave”.

    (3) detaljnije
  • antikorupcija

    I Prokuplje kasni sa usvajanjem Antikorupcijskog plana duže od godinu dana

    Iako je zadnji rok koji su lokalnim samoupravama propisale nadležne državne institucije za usvajanje Antikorupcijskog plana bio 30. jun 2017. godine, Opština Prokuplje do danas ništa nije uradila po tom pitanju, a predsednik Opštine Aleksandar Simonović je rekao “da mu treba par dana da se raspita o pomenutoj temi”.

    detaljnije
  • darko bulatović

    Gradonačelnik Niša se ne bavi borbom protiv korupcije, iako je na čelu tima čiji je to posao

    Prvi čovek Niša Darko Bulatović je pre više od godinu dana formirao tim koji bi trebalo da usvoji novi Lokalni antikorupcijski plan i formira novo telo koje će se boriti protiv korupcije u gradu. Međutim, dosad nije rukovodio timom čiji je tvorac i na čijem je čelu, a kašnjenje celog procesa usvanja LAP-a i formiranja LAF-a nije komentarisao, jer kako je rečeno u njegovom kabinetu, "to nije u njegovom domenu".

    (20) detaljnije
  • Gradska kuća Niš

    Usvajanje Plana za borbu protiv korupcije u Nišu kasni godinu dana

    Iako je Niš trebalo da bude primer kako se boriti protiv korupcije na lokalnom nivou, pre svega zbog duge istorije Lokalnog antikorupcijskog foruma, Grad ni godinu dana od krajnjeg roka nije usvojio novi Plan za borbu protiv korupcije (LAP), a Radni tim koji radi na tome je okrnjen. Od marta, kada su osvedočeni borci protiv korupcije kolektivno podneli ostavke u timu, nisu sazivani sastanci ovog tela.

    (3) detaljnije
  • Gradska kuća Niš

    Borci protiv korupcije u Nišu kolektivno podneli ostavke

    Zbog toga što u izradi dokumenta na osnovu koga će se ubuduće rukovoditi borci protiv korupcije učestvuju upravo oni protiv kojih se vode postupci zbog kršenja zakona o Agenciji, ali i zato što se ne poštuju predlozi nezavisnih članova, oni koje je predložio LAF kolektivno su podneli ostavke u Radnom timu za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana.

    (7) detaljnije
  • plac Čedoslava Ristić

    Članica Udruženja stanara hapšena jer je “ometala radove” u svom dvorištu

    Zbog toga što je pokušala da spreči radnike javnog preduzeća da kopaju u njenom dvorištu bez njene saglasnosti, nedavno je pravnica u penziji i članica niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara Čedoslava Ristić, zajedno sa suprugom, provela 3 sata u kuršumlijskoj policiji, da ne bi “ometala radove”.

    (12) detaljnije
  • Kako do nezavisnog LAF-a?

    Model lokalnog antikorupcijskog plana, koji je uradila Agencija omogućava, pre svega lokalnoj samoupravi, uticaj na lokalno antikorupcijsko telo, izborom mera koje će se “ubaciti” u lokalno antikorupcijski plan. Nažalost Agencija je omogućila korumpiranim lokalnim samoupravama da sebi same “prepišu” slabu antikorupcijsku terapiju. Da bi to uradili ne moraju da pozovu civilno društvo, stučnjake, antikorupcijske aktiviste i uzbunjivače. Pravdajući se lokalnim specifičnostima, Agencije je izbegla da propiše obavezan set mera i time omogući lokalnim samoupravama da diskreciono izaberu mere koje će i u kojem periodu sprovesti. Već sada ima lokalnih samouprava u kojima neke mere počinju za dve godine!

    (2) detaljnije
  • Gradska kuća

    Vlast u Nišu bi da sama sebe kontroliše

    Gradonačelnik Niša Darko Bulatović formirao je radnu grupu za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana. U njoj se nalaze novinari, građanski aktivisti, advokati, ali većinu čine zaposleni u Gradskoj upravi i najviši gradski funkcioneri - zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine grada, dok radnom grupom rukovodi sam gradonačelnik.

    (5) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: