Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ministarstvo građevinarstva

 • rovče

  Ministarstvo građevine tvrdi da su tereni u Rovčetu morali da budu srušeni

  Dok su u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) objasnili da su sportski tereni u Rovčetu u niškoj Tvrđavi ozakonjeni juna 2018, kada je građevinska inspekcija i donela rešenje o rušenju od koga se odustalo, u Ministarstvu građevine tvrde da takva procedura nije po propisima. U Sekretarijatu za ozakonjenje i za inspekcijske poslove ne odgovaraju novinarima i još skrivaju sva rešenja vezana za rekonstrukciju Rovčeta.

  (8) detaljnije
 • bager kašika foto aleksandar kostic

  Firma koja je rušila u Savamali gradi sa Turcima jeftine stanove u Nišu i Vranju

  Posao državne stanogradnje obavljaće i "Milenijum tim", firma koja je rušila objekte u Savamali kako bi rasčistila teren za "Beograd na vodi". Iz Ministarstva građevinarstva saopšteno je da će baš oni zajedno sa turskom kompanijom Tašjapi, sa kojom je ugovor potpisan u krajem 2018. godine, graditi 376 jeftinih stanova u Nišu i Vranju za službenike snaga bezbednosti Srbije.

  (5) detaljnije
 • Zorana Mihajlović

  Mihajlović: Postavićemo video-nadzor na svim gradilištima Koridora 10

  Višedecenijski projekat izgradnje auto-puta Koridor 10, koga su pratili brojni problemi, probijanja rokova za izgradnju i odlaganja, ulazi u novu etapu - video-nadzor. Naime, kako bi u svakom trenutku moglo da se vidi "da li se radi i kako se radi", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, do kraja sledeće nedelje video-nadzor biće postavljen na svim gradilištima.

  (25) detaljnije
 • Izgradnja kasni zbog više faktora

  Opet probijen rok za Koridor 10 ka Makedoniji - još posla oko kosina

  Uprkos uveravanjima da će građani Srbije 2019. godinu dočekati sa završenim auto-putem i da će do Makedonije voziti novom deonicom, i najnoviji rok za završetak ovog kraka Koridora 10 je probijen. Da li je obrušavanje potporne konstrukcije na brdu kroz Grdeličku klisuru ipak usporilo radove iz Ministarstva građevinarstva nisu precizirali, ali kažu da se trenutno obezbeđuju i ova i druge kosine.

  (7) detaljnije
 • zgrada

  Jeftine stanove za snage bezbednosti u Nišu i Vranju grade Turci

  Kompanija "Tašjapi" iz Turske sa čijim je predstavnikom pre nekoliko dana potpisan ugovor u Vladi Srbije, biće izvođač radova u Nišu i Vranju, te će Turci graditi ukupno 376 stanova koja će u ovim gradovima biti dostupni onima koji rade u snagama bezbednosti - vojsci, policiji, Bezbednosno-informativnoj agenciji. Nedavno osnovana državna preduzeća će, kako kažu u Ministarstvu građevinarstva, u ovom projektu biti investitori.

  (10) detaljnije
 • Zorana Mihajlović sastanak

  Mihajlovićeva i u Nišavskom okrugu najavila rekonstrukcije puteva

  Rekonstrukciju takozvanog Sokobanjskog puta i obilaznice oko Aleksinca, proširenje mosta na državnom putu od Svrljiga ka Staroj planini, obnovu starog auto-puta kod Gadžinog Hana i lokalnog puta od Sopotnice do Kaletinca, najavila je za 2019. godinu ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović na sastanku sa predstavnicima Nišavskog upravnog okruga - Niša, Svrljiga, Gadžinog Hana, Aleksinca i Merošine.

  (2) detaljnije
 • bulevar nikole pasica

  Umesto ove, obilaznica oko Leskovca gotova tek tokom sledeće godine

  Iako je najavljivano da će obilaznica oko Leskovca biti završena do kraja 2018. taj rok je ipak pomeren za narednu godinu. Javni poziv za izbor izvođača radova, prema rečima ministarke Zorane Mihajlović, biće raspisan u toku decembra, a radovi bi trebali da krenu na proleće sledeće godine. Procenjena vrednost radova je 250 miliona dinara.

  (4) detaljnije
 • Zorana Mihajlović Grdelička klisura

  Mihajlovićeva u Grdelici: Ne postoji prirodnije mesto na kom bi trebalo da budem

  Potez da se ove nedelje preseli u Grdeličku klisuru i nadzire izgradnju južnog kraka Koridora 10, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović objašnjava time što je taj projekat najvažniji za Vladu i samu zemlju Srbiju, te da za nju kao resornu ministarku ne postoji prirodnije mesto na kome treba da bude.

  (10) detaljnije
 • grdelica

  Mihajlovićeva seli Ministarstvo građevine u Grdeličku klisuru

  Narednih nedelju dana će ministarka Zorana Mihajlović i njeni saradnici iz Ministarstva saobraćaja i građevine živeti u Grdeličkoj klisuri, gde se sazvršava Koridor 10. Time želi da se uveri da će auto-put zaista biti završen do kraja godine kako je obećala, navodi se u saopštenju, ali i da će ovaj deo puta biti bezbedan za građane.

  (11) detaljnije
 • sastanak

  Kineska kompanija zainteresovana da gradi "auto-put mira"

  Za izgradnju auto-puta koji treba da poveže Niš i Drač, a za koji se još ne zna ko će na njemu raditi sledeće godine, kako je saopšteno iz Ministarstva građevine, zainteresovana je kineska kompanija "Pauer Čajna", koja je uključena u projekat izgradnje obilaznice oko Beograda.

  (5) detaljnije
 • Koridor 10 Levosoje Srpska kuca foto i.m. juzne vesti

  Zorana Mihajlović: Koridor 10 gotov do kraja godine

  Čitav putni pravac Koridora 10 trebalo bi da bude gotov do kraja godine i pušten u saobraćaj, najavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović prilikom obilaska deonice Srpska kuća - Levosoje.

  (13) detaljnije
 • stambene zgrade

  Opet pomeren rok za početak gradnje jeftinih stanova u Nišu i Vranju

  Proleće i kraj avgusta su prošli, a stanovi za pripadnike snaga bezbednosti u Nišu i Vranju još nisu počeli da se grade, iako su to bili termini koje su nadležni najavljivali. Novi termin je kraj oktobra, prema najavama ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, koja je rekla da su izdate građevinske dozvole za prve stanove.

  (6) detaljnije
 • Srušen zid Koridor 10 Grdelica

  Velja Ilić: Za rušenje potpore krivi Ministarstvo i "Koridori"

  Bivši ministar infrastrukture Velimir Ilić kaže da je odgovornost za rušenje potpornog zida u Grdelici na Ministarstvu građevinarstva, kao i na "Koridorima Srbije" jer nije urađen državni nadzor, iako su do sada zbog ovog građevinskog incidenta podnete prijave protiv 16 inženjera i angažovana BIA. Naglašava i da bi trebalo preispitati tendere koji su sprovedeni u okviru jednog od najvećih građevinskih projekata u Srbiji.

  (13) detaljnije
 • Zorana Mihajlović

  Mihajlovićeva: Oduzimaćemo inženjerima licence zbog Grdelice

  Povodom urušavanja potpore na neizgrađenom Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da će tražiti oduzimanje inženjerskih licenci odgovornima za pad kosine. Iako nikada nisu pronađeni odgovorni za prethodni sličan incident, koji se u martu dogodio takođe u blizini tunela Predejane, Mihajlovićeva je sada kazala da će insistirati da se pronađu krivci, a u čitav slučaj je uključena i BIA.

  (24) detaljnije
 • bancarevo-crvena reka

  Počelo asfaltiranje deonice Koridora 10 kraj Sićevačke klisure

  Radovi na asfaltiranju deonice istočnog kraka Koridora 10 kroz Sićevačku klisuru, između Bancareva i Crvene reke, otpočeli su danas, a potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović dala je novi rok za završetak celog Koridora - kraj godine.

  (27) detaljnije
 • Radnički stadion Čair

  Stadion “Čair” i dalje bez upotrebne dozvole jer još nije završen

  Dok u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da stadion “Čair” još nema upotrebnu dozvolu jer Grad nije dostavio potrebnu dokumentaciju, gradski većnik Miloš Milošević rekao je da ova dozvola ne postoji jer niški stadion nije završen.

  (4) detaljnije
 • autoput

  Mihajlović: Sledeće godine kreće izgradnja auto-puta Niš - Priština

  Izgradnja auto-puta koji će Niš preko Merdara spojiti sa Prištinom, prema najavama potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, trebalo bi da počne sledeće godine.

  (18) detaljnije
 • Zorana Mihajlovic jeftini stanovi vranje foto gradska uprava vranje

  Gradnja jeftinih stanova u Vranju počinje na proleće

  Vranje je jedini od 6 gradova u kojima je planirana gradnja jeftinih stanova za vojsku i policiju, a koji je kompletno spreman za početak izgradnje, pa bi radovi, prema najavi ministarke Zorane Mihajlović, trebalo da počnu od aprila do juna. Planirana je izgradnja 190 stanova na površini od 7.500 kvadratnih metara.

  (5) detaljnije
 • zgrade

  Poligon niške kasarne i Asambair u Vranju moguće lokacije jeftinih stanova

  Od 3 lokacije koje su bile u opticaju u Nišu, kako kaže gradski većnik Mihajlo Zdravković, predloženo je da se jeftini stanovi grade na poligonu uz kasarnu “Knjaz Mihailo”, gde bi trebalo da bude izgrađen novi deo Somborskog bulevara. U Vranju će se stanovi za vojsku i policiju, kako kaže gradonačelnik Slobodan Milenković, najverovatnije graditi u naselju Asambair.

  (9) detaljnije
 • "Škoda" kažu nije poklon ili donacija

  Sporna donacija automobila Sigurnoj kući u Nišu

  Iako su prvobitno saopštili da su niškoj Sigurnoj kući "poklonili" automobil, nakon što su novinari Južnih vesti ukazali na to da Zakon zabranjuje tu vrstu donacije, iz Ministarstva građevine sada tvrde da "nije reč o poklonu, već ustupanju na korišćenje".

  (1) detaljnije