Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ministarstvo poljoprivrede

  • svinje Crna Trava

    Afrička kuga svinja u Srbiji - od neefikasnosti države do sve većih cena mesa

    Pčinjski okrug jedini je na jugu Srbije gde je trenutno epidemija zarazne bolesti afričke kuge kod domaćih svinja, a od 2019. godine, kada je prvi put ta bolest životinja dijagnostifikovana u Srbiji, zaraza je proglašavana i u Nišavskom, Pirotskom, Jablaničkom, ali i u Moravičkom i Šumadijskom okrugu. Epidemiju prate nepopularne mere - eutanazija, odvođenje u klanicu, zakopavanje leševa i zabrane za uzgoj, dok svinjsko meso dostiže najviši nivo cena. Stočari krive i državu jer kažu da je Srbija morala da potpiše Sporazum o fitosanitarnim uslovima sa EU, što je je podrazumevalo da se zbog navodnog smanjivanja kvaliteta mesa ukine vakcinacija protiv svinjske kuge.

    (4) detaljnije
  • ajvar

    Degustacioni centar kao prilika za male proizvođače s juga uskoro u Nišu

    Prirodni sokovi, vino, ajvar i ljutenica - neki su od proizvoda koje će lokalni proizvođači predstaviti Nišlijama u Degustacionom centru, koji bi trebalo da bude otvoren septembra, u Ulici Kosovke devojke. Osnivači kažu da će tu da se organizuju i razne obuke. U planu je i da se registruje žig “Zalogaj juga”, koji će stajati na ambalažama proizvoda.

    (4) detaljnije
  • svinje Crna Trava

    Meštani Crne Trave kažu da ih napadaju svinje odbornika, da pustoše njive jer gladuju

    Meštani sela Pročolovci u opštini Crna Trava kažu da godinama muke muče sa svinjama Svetislava Đikića i optužuju ga da o njima ne vodi računa, ne hrani ih, pa često lutaju po selu i pustoše njive, ali i napadaju meštane. Sam vlasnik i odbornik u Skupštini Crne Trave negira optužbe komšija, tvrdi da je svako grlo prijavljeno i da je inspekcija nekoliko puta izlazila na teren i nije utvrđena niti jedna nepravilnost, kao i da ima svoj sajt na kome prodaje svinje.

    (13) detaljnije
  • Paradajz

    Potpisan sporazum o gradnji hladnjače u Leskovcu, ne zna se kada će se krenuti sa radovima

    Nakon protesta zbog niske cene paradajza, poljoprivrednicima iz okoline Leskovca prošlog leta ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je gradnju hladnjače za skladištenje proizvoda. Da će hladnjača biti građena potvrđeno je i danas potpisivanjem sporazuma o gradnji, ali državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović nije precizirao ni kada će se krenuti sa gradnjom hladnjače, ni koliko će ona moći da primi robe, ali ni ko će njome upravljati.

    detaljnije
  • paradajz

    Nedimović u Leskovcu najavio dolazak investitora za preradu paradajza, veći proizvođači zadovoljni razgovorom

    Nakon dva protesta i besplatne podele paradajza usled niske cene, proizvođače je u leskovačkom selu Svirce posetio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Najavio je rešenje problema sa dolaskom investitora koji će se baviti preradom paradajza, ulaganja države u kompletnu infrastrukturu i automatsku protivgradnu zaštitu. Izvoz je krenuo, cena je dostigla 40 dinara, čime proizvođači još nisu zadovoljni, ali pojedini, kako kažu, jesu razgovorom sa ministrom, Manji proizvođači i predstavnici opozicije koji su danas takođe pokušali da sa ministrom razgovaraju, u tome nisu uspeli.

    (16) detaljnije
  • download

    Agencija potvrdila da je “Voćar” kupila beogradska firma, kupac kaže ni Nedimovićeva izjava nije laž

    Nakon teksta da grčka Agrifreda nije kupila merošinski Voćar , što je ministar poljoprivrede saopštio početkom maja, već beograski Vocarescare , direktor te firme oglasio se saopštenjem i tvrdi da su objavljene informacije pogrešno interpretirane. U međuvremenu, Južnim vestima stigao je i odgovor Agencije za licenciranje i potvrda informacije da je prodaja izvršena maja meseca za 23,4 miliona dinara, 10 puta manju cenu od procenje vrednosti.

    detaljnije
  • paradajz

    Nezadovoljni povrtari opet delili paradajz - očekuju posetu ministra, a Vučića pozivaju na "Paradajz fest"

    Nekoliko tona paradajza besplatno su i danas u centru Leskovca za desetak minuta podelili građanima poljoprivrednici iz okoline Leskovca, Vlasotinca i Lebana u znak protesta zbog niskih cena, ali i neispunjenih obećanja o izvozu koja su im prošle nedelje dali iz Ministarstva poljoprivrede. Kažu da u stalnom kontaktu sa ministrom Branislavom Nedimovićem, ali i da uskoro očekuju i predsednika Aleksandra Vučića kojem bi izneli probleme sa kojima se suočavaju.

    (18) detaljnije
  • voćar

    Ministar objavio da je kupac iz Grčke, ali je merošinski "Voćar" prodat srpskoj firmi

    Posle 8 godina u stečaju merošinski "Voćar" je prodat, ali je zabuna nastala oko toga kome. Dok je ministar poljoprivrede izjavio da je reč o firmi iz Grčke, iznosio detaljne podatke o njenom poslovanju, ispostavilo se da je kupac zapravo srpski "Vocarescar". Direktor za Južne vesti kaže da su Grci samo njihovi poslovni partneri, a o ceni prodaje ne govori niko uključen u proces, ni kupac ni prodavci ovog nekada društvenog preduzeća.

    (11) detaljnije
  • Šteta na leskovačkim oranicama 45 miliona dinara, Grad i Ministarstvo pomažu poljoprivrednicima

    Obilne padavine koje su sredinom januara pogodile teritoriju Leskovca, pored problema na objektima i infrastrukturi, napravile su i veliku štetu na poljoprivrednim usevima koja, prema prvim procenama Komisije, iznosi oko 45 miliona dinara. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najavio je da će Grad pomoći poljoprivrednicima, dok je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević danas u Leskovcu obećao subvencije u iznosu od oko 40 miliona dinara.

    detaljnije
  • poljoprivreda

    Bespovratna sredstva za nabavku mašina za poljoprivrednike

    Za nabavku mašina i opreme za obradu zemljišta, ubiranje i skidanje useva, zaštitu bilja, podizanje novih i obnavljanje višegodišnjih zasada pod voćem i vinovom lozom, mogu se prijaviti poljoprivrednici, a konkurs za dodelu podsticaja otvoren je od 1. do 15. juna.

    (1) detaljnije
  • Košnice

    U toku konkurs za podsticaje za pčelare

    Preduzetnici, pravna i fizička lica koja su nosioci komercionalnog poljoprivrednog gazdinstva i imaju pčelinjake, mogu se prijaviti za novčani podsticaj koji jednom godišnje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede. Prijavljivanje je moguće do 31. maja.

    (6) detaljnije
  • ovce

    Oko 3.000 jagnjića u Pirotu spremno za prodaju, ministar obećao da će ih otkupiti Emirati

    Prema procenama nadležnih iz poljoprivredne službe, oko 3.000 jagnjića u Pirotu je spremno za prodaju, a stočari su u problemu jer nemaju kome da ih prodaju. Iako je ministar poljoprivrede za RTS rekao da će se pirotska jagnjad plasirati na tržište Emirata, u ministarstvu još nemaju konkretne informacije kada će to biti.

    (5) detaljnije
  • laboratorija

    Vlada najavila da Niš dobija 30.000 testova na koronu, montažna laboratorija za mesec i po dana

    Srbija je kupila novih 90.000 tetsova na virus koronu, od kojih je, navode u Vladi, 30.000 namenjeno stanovnicima juga Srbije i oni će ići u Niš. Kako bi se što više uzoraka analiziralo, Vlada je najavila i izgradnju montažne laboratorije u Nišu, ali ona će, kažu, biti gotova za mesec i po dana.

    (23) detaljnije
  • Branisalv Nedimović

    Nedimović: U Nišu će biti izgrađena montažna laboratorija za testiranje na koronu

    Od donacija, kako kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kineskih prijatelja, biće izgrađene dve montažne laboratorije za testiranje na koronu, u Beogradu i Nišu. Rekao je i da će ta laboratorija u Nišu analizirati po 1.000 uzoraka dnevno.

    (24) detaljnije
  • voćnjak

    Poljoprivrednicima sa juga Srbije problem i prodaja i nedostatak vremena za radove

    Kako na vreme orezati voćnjake, vinograde, posejati i uzgajati poljoprivredne kulture, prihraniti pčelinjake, ali i prodati voće i povrće i stoku u vreme vanrednog stanja i otežanog kretanja, problemi su koji ovih dana muče poljoprivrednike juga Srbije. Zbog mere zabrane izlaska od subote u 13 sati do ponedeljka u 5 ujutru, poljoprivrednici strahuju da će, umesto na njivi, vikend provesti u svojim kućama. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je procedura za dobijanje dozvola za rad ista kao i do sada - prijavljivanje preko sajta i uz pomoć lokalnih samouprava.

    (11) detaljnije
  • tikvica, grad

    Protivgradna zaštita nedovoljno štiti poljoprivredne proizvode

    Nedostatak protivgradnih raketa, mali broj strelaca, loše stanje lansirnih stanica i neblagovoremeno delovanje, samo su neki od problema koji se javljaju u sistemima protivgradne zaštite. Ovi problemi, prema izveštaju Državne revizorske institucije, utiču na efikasnost zaštite poljoprivrednih proizvoda, što dovodi do višemilionskih gubitaka. DRI ističe da je za rešavanje ovih problema potrebna bolja organizacija oko nabavke raketa, ali i veće učešće resornog ministrstva.

    detaljnije
  • njiva

    Vlasotinački poljoprivrednici: Potrebno je urediti sistem subvencionisanja

    S obzirom na to su na jugu, za razliku od Vojvodine, obradive površine koje ima jedno gazdinstvo znatno manje i razuđene, prema rečima poljoprivrednih proizvođača iz Vlasotinca, potrebno je bolje urediti sistem subvencionisanja. Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević prilikom posete ovom kraju istakao je da se radi na detektovanju i rešavanju postojećih problema.

    detaljnije
  • Nišavski okrug

    Ako Vlada odobri, i Nišavski okrug dobija mlade inspektore

    S obzirom na to da je prosek godina u republičkim inspekcijama u Nišavskom okrugu skoro 60 godina, a da godinama već nema čoveka koji u Nišu kontroliše ispravnost hrane, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavljuje da će biti zapošljavanja u inspekcijskim službama ovog ministarstva.

    (6) detaljnije
  • Krava

    Ministar poljoprivrede: Turci otvaraju klanicu na jugu Srbije

    Uskoro bi na jugu Srbije mogla da se otvori klanica za preradu govedine koja bi se izvozila za Tursku, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da se u petak sastaje sa investitorom iz ove zemlje. Dodao i da će Mađarima predložiti da ulože u preduzeće "Voćar" iz Merošine.

    (8) detaljnije
  • poljoprivredna

    Godinama nisu primali platu, a nemaju od koga ni da je naplate

    Radnici Poljoprivredne stručne službe iz Prokuplja potražuju milione za neisplaćene zarade poslednjih godina, ali njihove tužbe, iako imaju sve dokaze da im se duguje, sud odbija pod obrazloženjem da Ministarstvo poljoprivrede, kao osnivač Službe, odgovara samo do visine kapitala. U Ministarstvu o parama nisu hteli da pričaju.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: