Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ministarstvo prosvete

 • Suzana Kostić

  Inspekcija naložila Savetu Fakulteta umetnosti da smeni dekanicu Kostić

  Savetu niškog Fakulteta umetnosti, koji je pre nekoliko meseci protivzakonito ponovo izabrao Suzanu Kostić za dekanicu, Inspekcija Ministarstva prosvete je, kako kažu, naložila da je smeni i izabere novog dekana. Međutim, Savet je imao primedbe na to, dodaju, pa će tek nakon njihovog razmatranja, Inspekcija doneti konačnu odluku.

  (14) detaljnije
 • visoka medicinska skola cuprija

  Ministar Šarčević najavio smenu direktora škole u Ćupriji

  Zbog nezakonitosti koje je utvrdila prosvetna inspekcija moguća je smena direktora Visoke medicinske škole, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević, a kao razlog navodi prekomerni upis studenata. Šarčević i dalje “ne veruje” da funkcioneri SNS, među kojima ima i onih sa juga Srbije, nezakonito rade u toj školi.

  (4) detaljnije
 • OŠ Vuk Karadžić Lebane

  Direktor osnovne škole u Lebanu zaposlio svog sina kao nastavnika

  Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu direktora Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Lebanu Dragana Jovića zbog sukoba interesa, jer je na zaposlio "na određeno" svog sina kao nastavnika matematike u školi na čijem je čelu. Jović se na obaveštenje o pokretanju postupka nije izjašnjavao.

  (7) detaljnije
 • fotelja

  Ministarstvo prosvete bira koje će korumpirane direktore da smenjuje

  Zbog toga što preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu direktora osnovnih i srednjih škola, kako kažu u Ministarstvu prosvete, u praksi "nisu uvek crno-bele", u ovom MInistarstvu će birati i vagati ko će od korumpiranih direktora biti smenjen. Na spisku Agencije se nalaze i direktori iz Niša, Pirota, Leskovca, Prokuplja i Bujanovca.

  (4) detaljnije
 • skola

  Prosvetari “pauziraju” sa štrajkom, delimično usvojeni njihovi zahtevi

  Iako nije usvojen njihov glavni zahtev da svi zaposleni u prosveti budu u višoj platnoj grupi, prosvetari su saopštili da će pauzirati sa štrajkom i od pondeljka će časove držati 45 minuta. Međutim, ističu da to ne znači da će štrajk potpuno da obustave, jer će u narednom periodu da prate da li će država da ispoštuje ono što su se dogovorili.

  (8) detaljnije
 • Gordana Arsić

  "Prosvetari žive bedno, ali ne štrajkujemo zbog para"

  Prosvetari koji štrajkuju će do 4. oktobra, kada se očekuju novi pregovori sa državom, imati skraćene časove, navela je u emisiji "15 minuta" Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnikajer na dosadašnjim nije ispunjen njihov jedini zahtev - da svi zaposleni u prosveti budu u višoj platnoj grupi. Ističe i da je protest u Nišu masovan, jer se odvija u 33 od 40 škola, kao i da ova pobuna nema nikakve veze sa novcem, iako je njihov materijalni položaj bedan.

  (44) detaljnije
 • Filozofski fakultet

  I Sindikat niškog Filozofskog traži da profesori budu u višoj platnoj grupi

  Reagujući na štrajk nastavnika u osnovnim i srednjim školama, koji traže da budu u istoj platnoj grupi kao i lekari, Nezavisni sindikat Filozofskog fakulteta u Nišu ukazuje na loš položaj univerzitetskih profesora i traže da država i njih rasporedi u devetu platnu grupu, kao i da ne dozvoli da oni sa nižom stručnom spremom rade za minimalac.

  (4) detaljnije
 • skola

  Prosvetari: Novi predlozi Ministarstva su nas dodatno uvredili

  Štrajk prosvetara radikalizovan je ove nedelje i profesori će časove napuštati svakodnevno nakon pola sata, a novi predlozi Ministarstva prosvete da samo odeljenske starešine pređu u višu platnu grupu, kako kaže Gordana Arsić ispred Unije sindikata prosvetnih radnika iz Niša, dodatno su ih uvredili i diskriminisali.

  (30) detaljnije
 • Prvaci u Bujanovcu ipak seli zajedno u školske klupe

  Nakon nesporazuma oko upisa prvaka i mešovitih odeljenja u kojima su Romi u većem broju, roditelji prvaka srpske nacionalnosti prekinuli su proteste, a prvaci su seli u klupe u tri mešovita odeljenja, dok su u dva odeljenja raspoređena deca romske nacionalnosti. Ipak, sada Ujedinjena partija Roma prreti da će povući svih svojih 740 učenika "ukoliko sva odeljenja ne budu mešovita"

  (5) detaljnije
 • os branko radicevic bujanovac

  Pojedini prvaci u Bujanovcu van školskih klupa zbog romske dece ili nepoštovanja dogovora?

  Oko 25 prvaka iz Bujanovca ove školske godine nije selo u školske klupe. Njihovi roditelji već dva dana ne puštaju decu u Osnovnu školu “Branko Radičević”, koju pohađaju i srpska i romska deca, jer kako kažu, nije ispoštovan dogovor koji su imali sa upravom škole da prvaci budu raspoređeni onako kako su bili po grupama u predškolskom.

  (15) detaljnije
 • gimnazija

  U Kuršumliji protest zbog spajanja škola

  Nezadovoljni spajanjem izmeštenih podujevskih škola sa kuršumlijskim, u Kuršumliji će sutra u 14 sati, u organizaciji zaposlenih radnika i profesora Gimnazije i Ekonomske škole biti održan protest u centru grada, na koji su pozvani stanovnici, ali i đaci.

  detaljnije
 • sarcevic

  Šarčević u Vlasotincu posetio školu, pa prekinuo konferenciju za medije

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prekinuo je u Vlasotincu konferenciju za medije, gde je bio u poseti jednoj osnovnoj školi, nakon što je novinarka, nakon diskusije o smeni načelnika školskih uprava, pokušala da mu postavi još jedno pitanje.

  (2) detaljnije
 • Medicinski fakultet

  Studenti medicine tvrde da im profesorka umesto znanja traži pacijente, ona kaže da su to nebuloze

  Dovođenje jednog pacijenta na privatnu kliniku za šesticu, petoro za desetku bez odgovaranja - tako su studenti Medicinskog fakulteta u Nišu, kako sami tvrde, ocenjivani kod profesorke Gordane Zlatanović. Međutim, ova profesorka ističe da su to “nebuloze i čiste gluposti”, a Medicinski fakultet i Ministarstvo prosvete kažu da su reagovali, ali da je Zlatanovićeva negirala tvrdnje studenata.

  (44) detaljnije
 • filozofski

  Katedra za nemački u Nišu najverovatnije u septembru

  Nakon dugogodišnje “borbe” i pripreme niški Filozofski fakultet će, prema najavama Ministarstva prosvete, uskoro dobiti akreditaciju za studijski program nemački jezik i književnost. Dekanica Filozofskog Natalija Jovanović kaže da se očekuje da prijemni bude u drugom upisnom roku u septembru i da prvi studenti nemačkog u Nišu budu u klupama od oktobra.

  (13) detaljnije
 • skola

  Pojedini nastavnici na jugu nestručni jer nisu masteri, a oni koji jesu neće na selo

  U školama u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu prema podacima Ministarstva prosvete ima 105 nastavnika koji, prema aktuelnom pravilniku, nemaju adekvatno obrazovanje. U niškoj Školskoj upravi kažu da je reč o onima koji rade u seoskim školama jer “oni koji su stručni neće da rade u nedođiji”, a među nestručne se ubrajaju i oni “zatečeni”, odnosno oni koji su po starim pravilima mogli da rade, a sada ne.

  (18) detaljnije
 • suzana kostic bratic mitkovic

  Korumpirani dekani vode niške fakultete, jer niko neće da ih smeni

  Saveti niških Fakulteta umetnosti, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Građevinsko-arhitektonskog nisu prihvatili zahteve Agencije za borbu protiv korupcije za smenu dekana zbog korupcije. Ministar prosvete kaže da je Univerzitet taj koji treba da vodi računa o tome, dok rektor navodi da su saveti “doneli odgovarajuće odluke”.

  (65) detaljnije
 • Mladen Šarčević

  Ministar prosvete: Proveriću da li je moj pomoćnik predložio Kostićevu za dekana

  Na tvrdnje profesora Fakulteta umetnosti u Nišu da je za novi mandat dekanicu Suzanu Kostić predložio nastavnik stručnog predmeta i državni sekretar Ministarstva prosvete Marko Milenković, iako je ranije ovo Ministarstvo tražilo njenu smenu, ministar Mladen Šarčević kaže da će te navode proveriti, jer ni jedan njegov pomoćnik “ne može da uradi ništa dok ga ne pita".

  (19) detaljnije
 • mala matura

  Bez milosti za direktore škola u slučaju propusta na maloj maturi

  Ukoliko ove godine na završnom ispitu bude nepravilnosti, direktori škola će kao odgovorni snositi posledice i biti smenjeni, upozorio je ministar prosvete. Kako je u Nišu, Vranju, Surdulici, Vladičinom Hanu i Bujanovcu prošle godine bilo najviše propusta, u ovim mestima će biti pojačana kontrola, što potvrđuje i načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo.

  (8) detaljnije
 • ucenici

  Zbog poklapanja termina, osmaci ne mogu na Republičko takmičenje iz srpskog

  Osmaci koji žele da upišu dvojezična odeljenja u gimnazijama širom zemlje, a plasirali su se na Republičko takmičenje iz srpskog jezika, neće moći da polažu oba testa, jer su zakazani za isti datum. Takmičenje se održava u subotu 26. maja u Tršiću, od 10 sati. U isto vreme, zakazan je prijemni za bilingvalna odeljenja.

  (3) detaljnije