Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ministarstvo prosvete

 • predškolsko

  Iz ministarstva negiraju odluku koja u Nišu postoji - u "Pčelicu" ipak samo sa potvrdom

  Na odluku niškog Gradskog štaba da u vrtić mogu samo deca čiji roditelji rade i da za to moraju da donesu potvrdu poslodavca najpre su burno reagovali roditelji, pa Ministarstvo prosvete, odakle tvrde da potvrda nije obavezna. Ipak, roditelji svedoče da oni koji je ne donesu od sutra neće moći da ostave dete vaspitačima. Iz "Pčelice" ne komentarišu saopštenje Ministarstva, dok iz kabineta gradonačelnice kažu da je Štab ovu odluku doneo zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

  (34) detaljnije
 • ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC

  U školama bezbedno, statistiku menja OŠ "Stefan Nemanja" sa 15 nastavnika u izolaciji

  Situacija u školama i dalje je zadovoljavajuća, uverava načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo i kaže da manji problem postoji samo u OŠ "Stefan Nemanja", gde je 5 nastavnika zaraženo koronom, a još 10 u izolaciji zbog kontakata i respiratornih tegoba. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab razmišlja o produžetku jesenjeg raspusta za osnovce, a zatvaranje škola nije planirano.

  (15) detaljnije
 • prosvetni radnici

  Prosvetari rešenje starih pitanja traže od nove Vlade, jer prethodna za 5 godina nije ispunila obećano

  Pre 5 godina Vlada Srbije, na čijem čelu je tada bio Aleksandar Vučić, nije ispunila nijednu stavku iz sporazuma koji je potpisala sa prosvetnim radnicima, kažu u niškoj Uniji sindikata prosvetnih radnika i na rešavanje starih pitanja podsećaju novog ministra prosvete. Ističu da neće odustati dok zahtevi ne budu ispunjeni.

  (8) detaljnije
 • zapisnik

  Ministarstvo selektivno primenjuje zakon, štite samo jednog kandidata za direktora škole u Brzom Brodu

  Iz Ministarstva prosvete su se u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja pozvali na zaštitu podataka od ličnosti, pa zaštitili i zatamnili ime samo jednog kandidata za direktora OŠ “Dr Zoran Đinđić” u Brzom Brodu. Potrudili su se da jedino ime Miljana Milenkovića i rezultati glasanja koje je izgubio ostanu nevidljivi, a sva stala su vidljiva, za šta advokat Rodoljub Šabić kaže da nema zakonskog razloga da se “štiti” samo jedno ime.

  (5) detaljnije
 • Policija dete foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Ministarstvo: Napad "trećeg lica" na učenicu težak incident, postupak protiv učiteljice, zaštita devojčice

  Nakon što je suprug učiteljice u školi kod Surdulice pre nedlju dana u školi i na času počupao učenicu 4. razreda, iz Ministarstva prosvete saopštavaju da je u toku disciplinski postupak protiv učiteljice i da su preduzete mere da se učenica zaštiti. U Tužilaštvu postupak još nije pokrenut, a kako je potvrđeno Južnim vestima, tek će "zahtevati proveru i prikupljanje obaveštenja".

  (2) detaljnije
 • Miljan Milenković

  Nastavnik sa spornom biografijom ipak neće biti direktor škole u Brzom Brodu, Ministarstvo poništilo konkurs

  Nastavnik fizičkog Miljan Milenković, protiv koga su roditelji pisali peticiju jer ga je Školski odbor izabrao za direktora škole u Brzom Brodu, nije imenovan na ovu funkciju, kažu u Ministarstvu prosvete. Traže da Školski odbor ponovo raspiše konkurs za izbor direktora OŠ "Zoran Đinđić".

  (17) detaljnije
 • Surdulica

  Četvrta smena direktora škole u Surdulici za dva i po meseca

  Nakon što su za dva meseca hitno i bez objašnjenja smenjena tri direktora škola u Surdulici, pre nedelju dana ozvaničena je još smena sa direktorskog mesta. Ovog puta Rešenje o razrešenju sa funkcije stiglo je direktorki Osnovne škole “Pera Mačkatovac” u Belom Polju Sanji Novković Đorđević koja kaže da je već podnela tužbu. Iz Ministarstva navode da je njena smena u skladu sa zakonom.

  (19) detaljnije
 • SPS

  Omladina SPS u Surdulici traži pravdu za smenjene direktore škola, prijavili 70 direktora širom Srbije

  Nakon smene 5 direktora osnovnih i srednjih škola u Surdulici koje su stigle nakon anonimnih prijava na njihov rad, omladina Socijalističke partije Srbije u ovom gradu podnela je 70 prijava protiv direktora škola širom Srbije, a kako kažu, Ministarstvo prosvete nije poslalo inspekciju ni za jednu od njih.

  (4) detaljnije
 • OŠ "Bora Stanković" Jelašnica

  Nastavlja se smena direktora škola u Surdulici

  Pre skoro dva meseca u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, zatim je početkom avgusta i direktor Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” Vladica Gavrilov, a pre nedelju dana je sa direktorskog mesta u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Jelašnici smenjen Zoran Petković. Ministarstvo prosvete se ni ovog puta ne oglašava, a predsednica Opštine Surdulica kaže da je već zatražila prijem kod predsednika države na ovu temu, jer se smene realizuju, kaže, uvredljivo i bez poštovanja jasnih pravila o prekidu radnog odnosa.

  (15) detaljnije
 • šumarks škola

  Ministarstvo: Smena direktora škole u Surdulici u skladu sa zakonom

  I dok Vladica Gavrilov tvrdi da je sa mesta direktora Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” u Surdulici smenjen neosnovano i nezakonito, te da će pravdu tražiti na sudu, iz Ministarstva prosvete navode da je sve urađeno po zakonu. Gavrilov je razrešen sa funkcije nakon inspekcijskog nadzora, ali napominje da je zapisnik zaveden dan pre nego što je poslao dokumentaciju bez koje nije moguće završiti zapisnik.

  (11) detaljnije
 • Učenje dete

  Još nije zvanično kako će biti u školama od 1. septembra - roditelji traže odgovore, a dobijaju pitanja

  Umesto odgovora, saveta i objašnjenja pred najavljeni polazak u školu u doba korone, roditelji u Nišu dobijaju pitanja - da li deca uopšte treba da budu u školskim klupama od 1. septembra. Ni mnoge niške škole još nisu dobile precizna uputstva, jer čekaju da se roditelji sami odluče za neki od modela nastave. Roditelji kažu da se od njih traži da preuzmu odgovornost umesto nadležnih, a da to dodatno unosi paniku među ljudima.

  (15) detaljnije
 • šumarks škola

  Još jedna smena direktora škole u Surdulici

  Pre više od mesec dana u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, a početkom avgusta ozvaničena je još jedna smena sa direktorskog mesta. Ovog puta bez posla je ostao direktor Poljoprivredno-šumarske škole koji kaže da ne zna da li se radi o prepucavanju SNS-a i SPS-a jer nije član ni jedne stranke i da će pravdu tražiti i preko suda. Ovog puta Novica Tončev se ne oglašava, a predsednica Opštine kaže da je u pitanju nedopustivo i neobjašnjivo ponašanje koje mora odmah da prestane.

  (11) detaljnije
 • ucionica (2) foto aleksandar kostic

  Nova školska godina - kraći časovi, smenski rad, onlajn nastava i maske u školama

  Nestabilna epidemiološka situacija u zemlji, prema najavama ministra obrazovanja Mladena Šarčevića, doneće novine u predstojećoj školskoj godini, a kako je on izjavio za Blic, pripremljeno je nekoliko modela nastave i prosveta je spremna da se prilagodi novonastaloj situaciji. Škole će same moći da se opredele za određeni model nastave - onlajn ili standardni odlazak u školu, a već sada je sigurno da će đaci morati da odgovaraju u školi.

  (12) detaljnije
 • Vladica Nikolić

  Direktor “Zmajeve” škole u Surdulici otpušten tokom polaganja mature, razrešenje mu stiglo na mejl

  Bivši direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Surdulici Vladica Nikolić tvrdi da ga je ministar prosvete, tokom trajanja završnih ispita prošlog meseca, nezakonito otpustio i nije mu data šansa da otkloni nedostatke koje je inspekcija prilikom posete školi utvrdila. Zapisnik mu je, kaže, stigao 18. juna i dobio je rok od 8 dana da obavesti inspekciju o tome šta je preduzeo, a samo dva i po sata kasnije, stiglo je, na osnovu istog zapisnika, i razrešenje iz kabineta ministra. U Ministarstva prosvete ćute.

  (19) detaljnije
 • sarcevic

  Ministar prosvete najavio dogradnju i obnovu niškog PMF-a

  Višedecenijski problem sa prostorom koji imaju niški Filozofski i Prirodno-matematički fakultet mogao bi da bude rešen, pošto je ministar prosvete Mladen Šarčević danas najavio da će uskoro biti izgrađena nova lamela na PMF-u i kompletno rekonstruisan postojeći objekat ovog fakulteta. O konkretnim rokovima nije govorio, već samo da je sve u fazi idejnog projekta i da će izgradnja početi jako brzo.

  (13) detaljnije
 • Gimnazija Svetozar Marković

  Šarčević: Gimnazija "Svetozar Marković" u Nišu postaće obrazovna ustanova od nacionalnog značaja

  Da će od septembra ove godine u niškoj Gimnaziji "Svetozar Marković" biti otvoreno odeljenje koje će raditi po programu Međunarodne mature (IBO), kao i da će ova gimnazija postati obrazovna ustanova od nacionalnog značaja - najavio je danas u Nišu ministar prosvete Mladen Šarčević.

  (7) detaljnije
 • Tehnička škola Vranje

  Zaposleni u Tehničkoj školi u Vranju štrajkuju zbog ukidanja jednog odeljenja

  Zato što je Ministarstvo prosvete odlučilo da ove godine ukine jedno odeljenje u vranjskoj Tehničkoj školi, nastavnici će u petak, 29. maja stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja. Umesto dosadašnjih sedam, ove godine škola upisuje šest odeljenja, a gasi se odeljenje u saobraćajnoj struci, profil tehničar unutrašnjeg transporta, za koje, kažu nastavnici, postoji veliko interesovanje učenika.

  (3) detaljnije
 • Niski vrtic; foto: PU Pcelica

  Ministarstvo: U vrtić mogu i deca čiji roditelji nemaju potvrdu da su na poslu

  Uslov da mališani krenu u vrtiće u Nišu bio je da oba roditelja rade i imaju potvrdu poslodavca da su fizički na radnom mestu, što im je, kako kažu, stvaralo probleme prethodnih nedelja i neki nisu uspeli da organizuju posao i čuvanje dece. U Ministarstvu prosvete navode da su svim predškolskim ustanovama preporučili da izađu u susret roditeljima ukoliko imaju mogućnost za bezbedan boravak dece u obdaništima i primaju i one bez potvrde poslodavaca.

  (7) detaljnije
 • Niski vrtic; foto: PU Pcelica

  Testiranje na koronu nije obavezno za sve u vrtiću, u Nišu svi ipak testirani i nakon rezultata počeli da rade

  Samo zaposleni u predškolskim ustanovama koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnim ljudima ili su radili u privremenim bolnicama sa obolelima od korone moraju da se testiraju i tek sa negativnim rezultatom dođu na posao - kažu u Ministarstvu prosvete, dok za ostale to nije obaveza. U Vlasotincu i Aleksincu su vaspitačice radile sa decom zaražene, jer testiranje nije obavezno, dok iz niške Predškolske ustanove "Pčelica" tvrde da su testirani svi koji rade sa decom, te da nije bilo vaspitačica koje su sa virusom čuvale mališane.

  (8) detaljnije
 • vrtić Vlasotince

  Vlasotinačku predškolsku ustanovu kontroliše inspekcija

  Ministarstvo prosvete objavilo je da će inspekcija utvrditi moguće nepravilnosti u radu Predškolske ustanove "Milka Dimanić" u Vlasotincu, zbog trijažne sestre koja je bila pozitivna na virus korona, a radila je pre nego što su stigli rezultati testa. Ova odluka objavljena je dan nakon što je od Zaštitnika građana stiglo obaveštenje da je pokrenuo postupak kontrole zbog ovog slučaja, između ostalog i Ministarstva prosvete.

  detaljnije