Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ministarstvo zdravlja

  • bolnica

    Bolnica i Dom zdravlja u Prokuplju ponovo se spajaju u jednu ustanovu

    Odlukom Ministarstva zdravlja još od 1. novembra prošle godine, koja je tek nakon 4 meseca ozvaničena objavom u Službenom glasniku, razrešavaju se dužnosti direktori prokupačke Bolnice i Doma zdravlja, a imenuje se doktorka Jelena Nikolić za vršioca dužnosti direktora novog Zdravstvenog centra u osnivanju, koji će posle 13 godina ponovo u narednom periodu spojiti te dve ustanove u jednu.

    (4) detaljnije
  • opsta bolnica leskovac

    Vanredna kontrola rada leskovačke Bolnice zbog smrti porodilje iz Vlasotinca

    Da su zdravstveni inspektori po nalogu Ministarstva zdravlja od jutros u vanrednoj službenoj kontroli u Opštoj bolnici Leskovac, a zbog smrti 31-godišnje porodilje iz Vlasotinca, potvrdio je za Južne vesti direktor ove zdravstvene ustanove Nebojša Dimitrijević.

    (1) detaljnije
  • dom zdravlja žitorađa

    Novi rendgen u Žitorađi ni nakon 3 godine ne radi, ispaštaju pacijenti

    Dom zdravlja u Žitorađi već nekoliko godina ima potpuno novi rendgen koji nikada nije stavljen u funkciju, pa zbog toga pacijenti sa teritorije te opštine zdravstvene usluge moraju da traže u prokupačkoj Bolnici, udaljenoj dvadeseatak kilometara. Direktor te ustanove Aleksandar Stanković kaže da je uređaj postavljen i da duže od godinu dana čekaju licencu Ministarstva zdravlja kako bi rendgen počeo sa radom.

    (3) detaljnije
  • vakcinacija

    Grujičić o velikom kašlju, vakcinama i lečenju na internetu: Ima gomile gluposti

    Nema straha od epidemija morbila, rekla je u Nišu ministarka zdravlja Danica Grujičić, ali ima od velikog kašlja. Uskoro će biti održan sastanak republičke Komisije za infektivne bolesti i pedijatriju, dodala je, i on treba da odluči da li treba ići na vaksinisanje trudnica protiv velikog kašlja.

    (3) detaljnije
  • IMG_20240214_121920

    Umesto parkinga - Nišu obećano novo porodilište "za 22. vek", ali ne i rok

    Na mestu sadašnjeg parkinga, iza Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, trebalo bi da bude sagrađena nova Ginekološko-akušerska klinika po principima 21. i 22. veka, najavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je obišla prostor i razgovarala sa predstavnicima UKC-a u Nišu. Ona nije želela da priča o detaljima jer ne želi da daje obećanja i da ih ne ispuni, a dodaje da Vlada Srbije treba da odluči da li će radove finansirati Ministarstvo zdravlja ili Ministarstvo za javna ulaganja.

    (12) detaljnije
  • Perišić i Grujičić Niš februar 2024; foto: JV-Ljubica Jocić

    Ministarka produžila Perišiću radni vek na još dve godine, umesto penzije ostaje direktor niškog Kliničkog

    Iako je vršilac dužnosti direktora niškog Kliničkog centra već više od 3 godine i uz to stiče uslov za starosnu penziju, Zoran Perišić ostaje direktor i u radnom odnosu još dve godine - odgovorila je novinarima Južnih vesti u Nišu ministarka zdravlja Danica Grujičić. Kakav je status dugogodišnjeg direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana, koji je još pre nekoliko godina trebalo da se penzioniše i posle više od decenije napusti rukovodeće mesto, nije precizirala, jer kaže da o tome treba da razgovaraju u Vladi.

    (31) detaljnije
  • ginekologija

    Poznato gde će biti nova zgrada porodilišta u Nišu

    Nova zgrada Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Nišu nalaziće se neposredno uz Urgentni centar, a ministarka zdravlja Danica Grujičić će, kako je najavljeno, u sredu, 14. februara, obići tu lokaciju.

    (17) detaljnije
  • arhiva radnici u fabrici leoni (1)

    Investitori u Nišu se žalili na porast bolovanja, Ministarstvo naložilo kontrolu rada lekara

    Nakon što su se predstavnici firmi Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric požalili premijerki Srbije da je porastao broj bolovanja i dostavili listu zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj doznaka, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupke kontrole u tim ustanovama. Jedna od njih je i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš iz kojeg potvrđuju za Južne vesti da su dobili nalog Ministarstva i da su pokrenuli vanrednu unutrašnju kontrolu lekara koji su otvarali bolovanja radnicima ovih firmi.

    (27) detaljnije
  • gak

    Vučić i Grujičić saglasni da je niško porodilište "užasno" i "jadno", ali najavljuju različite rokove za obnovu

    Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje renoviranje niškog porodilišta do 2027. godine, ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da će ono biti rekonstruisano ili da će biti izgrađeno novo do kraja ove godine i da se traži najbrži način za to jer je postojeće “u jadnom stanju”.

    (15) detaljnije
  • klinicki centar

    Kolegijum niške Kardiohirurgije traži da nadležni hitno imenuju novog direktora Kliničkog

    Više od tri godine, umesto do 6 meseci, traje mandat vršioca dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zorana Perišića, a kolegijum Klinike za kardiohirurgiju je uputio zahtev državnim organima da hitno i bez odlaganja imenuju novog direktora, jer kažu da aktuelni uskoro ide u penziju. Takođe traže i formiranje novog Upravnog odbora, jer smatraju da je aktuelni neaktivan, nezainteresovan i potpuno otuđen od pacijenata i njihovih potreba, ali i zaposlenih radnika.

    (25) detaljnije
  • stetoskop zdravstvo bolnica

    Domovi zdravlja na jugu i Specijalna bolnica "Gornja Toponica" traže radnike

    Dom zdravlja Niš traži radiologa, pirotski Dom zdravlja stomatološku sestru, Dom zdravlja u Ražnju informatičara, a Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica” servirku, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Svi traže radnike na određeno.

    (1) detaljnije
  • novi primarijusi

    Jug Srbije u 2023. dobio 8 novih primarijusa u zdravstvu

    Među 39 predstavnika medicinske struke koji su svojim radom u 2023. zaslužili zvanje primarijusa, najviše stručne "titule" u zdravstvu, njih 8 je sa juga Srbije, 6 radi u Nišu, a po jedan u Leskovcu i Vranju. Ministarka zdravlja Danica Grujičić im je krajem godine uručila priznanja i najavila da će predložiti povećanje plata primarijusima. Dve specijalistkinje sa kojima smo razgovarali kažu da im je novo zvanje velika čast i zadovoljstvo, ali i motivacija da unaprede kvalitet svog rada.

    (3) detaljnije
  • klinicki centar Nis

    I ministarka zdravlja potvrdila da Klinika u Nišu treba da se zatvori

    Žalba v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zorana Perišića protiv "gašenja" Klinike za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke je odbijena kao neosnovana, a u rešenju koje potpisuje ministarka zdravlja Danica Grujičić naloženo je da se klinika praktično zatvori, odnosno pripoji Opštoj hirurgiji, kao i da se izmeni Statut. Rok za to je već istekao, a da li će po njemu da postupe, iz niškog Kliničkog centra nisu precizno odgovorili.

    (15) detaljnije
  • 20231211_100918

    Centar za minimalno invazivnu hirurgiju u Nišu dobio aparat za endoskopiju

    Uz pomoć nove opreme, najsavremenijeg aparata za video endoskopiju koju je dobio Centar za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš, ubuduće će pacijentima biti dostupne minimalno invazivne intervencije digestivnog sistema, saopštili su iz ove ustanove.

    (4) detaljnije
  • Grujičić

    Grujičić: Nišu treba još jedan Klinički centar, renoviranju Porodilišta nadamo se sledeće godine

    Iako Niš i dalje nema Opštu bolnicu, a ni naznake da će je uskoro dobiti, ministarka zdravlja Danica Gujičić, konstatovala je da su zgrade klinika u starom delu "islužene" i da se nada još jedanom novom Kliničkom centaru u Nišu, za bar 20 godina. Za "dotrajalo" Porodilište koje i dalje čeka na obećano renoviranje, ministarka kaže da će sledeće godine biti para, a najavila je i skener, magnet i obnovu Dečije klinike i to od donacija Fondacije "Humana srca" koju vodi porodica Slobodana Tešića.

    (25) detaljnije
  • Bolnica Aleksinac

    Tri godine od najave počelo formiranje zdravstvenih centara na jugu

    Posle skoro tri godine otkako je Ministarstvo zdravlja najavilo da će neke opštine i gradovi na jugu imati zdravstvene centre - konačno je počelo spajanje opštih bolnica i domova zdravlja, ali nije poznato kojom dinamikom. Privremena uprava već je formirana u Aleksincu, u Prokuplju očekuju da vrlo brzo budu "pod istim krovom", a sve bi trebalo da bude završeno početkom sledeće godine, kada bi pacijenti trebalo da "osete" manje gužve.

    (4) detaljnije
  • Klinički centar Niš KOSTA

    Operacije kuka i kolena u Nišu zakazane i za 2025, iz UKC-a kažu smanjiće čekanje na jednu godinu

    Prema podacima RFZO-a, 860 pacijenata trenutno čeka ugradnju kuka i kolena u Nišu, a nekima je operacija zakazana tek za 2025. godinu. Iz UKC-a kažu da je na Ortopediji ove godine urađeno 1.850 operacija i da će period čekanja smanjiti na jednu godinu. Smanjenju liste čekanja trebalo bi da doprinese nova oprema koju je doniralo Ministarstvo zdravlja, a koja treba da omogući istovremeni rad u tri operacione sale.

    (7) detaljnije
  • hitna pomoć niš2

    Sindikati traže hitnu smenu direktorke niškog Zavoda za urgentnu medicinu

    Zbog toga što je, kako tvrde, protiv vršioca dužnosti direktorke Zavoda za urgentnu medicinu u Nišu Snežane Radivojević, podneto više krivičnih prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, nenamenskog trošenja sredstava i falsifikovanje službene isprave, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" i Sindikat zaposlenih u zdrvstvu i socijalnoj zaštiti zahtevaju od Ministarstva zdravlja Republike Srbije da ona bude hitno smenjena.

    (14) detaljnije
  • Klinički centar Niš KOSTA

    Perišić protiv naloga Inspekcije - sporna klinika u niškom Kliničkom

    Klinika za endokrinu hirurgiju UKC Niš nema dovoljno lekara specijalista da bi po zakonu uopšte bila posebna klinika, utvrdila je Zdravstvena inspekcija, a naložili su direktoru i Upravnom odboru da njihov rad organizuju u okviru Opšte hirurgije, kao što je i trebalo da učine još 2017. godine kada je otvorena nova zgrada Kliničkog centra. Međutim, dok inspekcija upozorava na kršenje zakona i daje im rok da to isprave, v. d. direktora Zoran Perišić kaže da se ne slaže sa tim, da neće izvršiti nalog i da će se žaliti.

    (28) detaljnije
  • Medicinski fakultet

    Diplomci niškog Medicinskog koji su ostali bez ugovora: Iz Ministarstva kažu da nema para i da pratimo oglase

    Još 100 najboljih diplomaca medicine dobilo je danas ugovore o radu od ministarke zdravlja, ali još nema rešenja za 15 njih sa niškog Medicinskog fakulteta, koji imaju proseke preko 9,5 i koji su se žalili da su ostali bez ugovora. Mladi lekari kažu da su im iz Ministarstva rekli da u budžetu nema para za njihovo zapošljavanje, da to i nije obaveza Ministarstva, već “dobra volja Vlade” i da su im savetovali da prate oglase ili volontiraju negde.

    (24) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: