Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ministarstvo zdravlja

 • klinicki

  Sindikat Nezavisnost: Radnici Kliničkog sa privremenih poslova prelaze u stalni radni odnos

  Da će biti rešena višegodišnja borba i problemi radnika niškog Kliničkog centra koji su bili angažovani na privremeno-povremenim poslovima, a kojima su često kasnile plate i ostanak bio neizvestan, najavili su iz sindikata Nezavisnost ove zdravstvene ustanove. Kažu da je sa Ministarstvom zdravlja dogovoreno da sve medicinske sestre i tehničari kojima ističe ugovor o radu, kao i veći deo nemedicinskih radnika, dobiti ugovore o stalnom zaposlenju.

  (4) detaljnije
 • Dom zdravlja Vranje

  Posao za 43 lekara, tehničara, defektologa i farmaceuta u Vranju

  Kako bi se omogućila zdravstvena zaštita u ruralnim područjima u blizini Vranja i upotpunio kadar u vranjskom Zdravstvenom centru, posao će dobiti 43 zdravstvena radnika, a biće angažovani i stomatološki i farmaceutski tehničari i logopedi. Takođe, u planu je i formiranje službe kućnog lečenja u Vranjskoj Banji.

  (4) detaljnije
 • Opsta bolnica leskovac

  Leskovački Dom zdravlja i Bolnica prelaze u Zdravstveni centar, bez detalja o dugovima

  Novom Uredbom o planu zdravstvenih ustanova, koju je prošle nedelje usvojila Vlada Srbije, Dom zdravlja i Opšta bolnica u Leskovcu trebalo bi da se spoje u Zdravstveni centar. Prema rečima direktora Bolnice Nebojše Dimitrijevića, to znači da će postojati jedna, funkcionalnija uprava, te da će i pacijenti brže dolaziti na preglede i operacije. Ko će i na koji način platiti dugove Doma zdravlja koji, po poslednjim podacima, iznose preko 500 miliona dinara, za sada se ne zna.

  (4) detaljnije
 • Aerodrom

  Pojačana kontrola na granicama i niškom aerodromu zbog virusa iz Kine

  Zbog novog koronavirusa od koga je u svetu obolelo 400 i umrlo devet osoba od kada se pojavio u Kini, pojačana je kontrola i na srpskim granicama, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, a termovizijske kamere će biti postavljene i na niškom Aerodromu "Konstantin Veliki". Ministar Zlatibor Lončar kaže da nema mesta panici, ali da rade sve kako bi sprečili da se virus pojavi u Srbiji.

  (7) detaljnije
 • lekari

  Lončar: Hitno izmeniti zakon, krivična prijava za napad na medicinske radnike

  Nakon što su sindikalci i rukovodstvo niškog Kliničkog centra nedavno posle napada na medicinskog tehničara tražili da zdravstveni radnici dobiju status službenog lica kako bi bili zaštićeni, ministar zdravlja Zlatibor Lončar se sastao sa radnicima koji su bili "na meti". Ministar je istakao da je potrebno da se po hitnom postupku izmeni Zakon kako bi svaki napad na medicinske radnike odmah podlegao krivičnoj prijavi.

  (11) detaljnije
 • lončar

  Lončar tvrdi da “stručne komisije” ispituju slučaj izgradnje niškog Kliničkog centra

  Iako je niško Više javno tužilaštvo reklo da ne postoji nikakva istraga u vezi sa izgradnjom niškog Kliničkog centra, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dalje tvrdi da ona postoji. Lončar kaže da se tim slučajem bavi Komisija sastavljena od stručnjaka, ali i službi, upravo iz tužilaštva.

  (16) detaljnije
 • Lončar

  Ministar obećao posao za 7 lekara i 20 medicinskih sestara u Prokuplju

  Novi aparati, uređenje specijalističkih odeljenja, za mesec dana početak izgradnje nove bolnice, ali i posao za 7 lekara i 20 medicinskih sestara, samo su neka od obećanja koje je dao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, obilazeći prokupačku Opštu bolnicu. Sve što je rekao, tvrdi, biće realizovano u najskorijem periodu, a najveći deo u narednih mesec dana.

  (2) detaljnije
 • zlatibor lončar

  Lončar: Nova zapošljavanja i ulaganja u leskovačku Bolnicu

  Novih 7 lekara i 15 medicinskih sestara biće zaposleno u Opštoj bolnici u Leskovcu, najavio je ministar Zlatibor Lončar. Novi radnici na posao bi trebalo da krenu u toku sledećeg meseca, kaže on, ali ne precizira kada će biti raspisan konkurs za ova radna mesta. Najavio je i proširenje Odeljenja nefrologije i Odeljenja za palijativno zbrinjavanje.

  (7) detaljnije
 • magnetna rezonanca

  Medicinska oprema u novom KC Niš imala kraću garanciju nego patike

  Građani koji kupe patike dobiju garanciju od 2 godine, ukazuju iz Udruženja za zaštitu potrošača, a država je kineskoj firmi platila 15 miliona evra za medicinsku opremu za novi Klinički centar u Nišu i dobila garanciju od 1 godine, iako je mogla da traži i više. Garancija je istekla pre 8 meseci, pa će svaki kvar od tada plaćati građani.

  (23) detaljnije
 • klinički centar

  Izgradnja KC Niš - ministar govorio da neće, ali sve dodatne radove plaćala država

  Ni nakon godinu i po dana od otvaranja novog Kliničkog centra u Nišu ne zna se ko je odgovoran za probijanje rokova. Iako su predstavnici vlasti tada tvrdili da je krivica na onom ko gradi - firmi INSO i da država neće plaćati penale, istraživanje "Južnih vesti" pokazuje da je odgovornost ipak preuzela država i prihvatila da parama građana plati 5,4 miliona evra za kašnjenje i nepredviđene radove.

  (13) detaljnije
 • zdravstvo

  Misterija koliko će najboljih učenika biti zaposleno u zdravstvu na jugu

  Koliko će od ukupno 400 najuspešnijih medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, čije je zapošljavanje najavilo Ministarstvo zdravlja, početi da radi u zdravstvenim ustanovama na jugu za sada je nepoznato. Sem u leskovačkoj Bolnici gde očekuju jednog ili dva nova radnika, u ostalim ustanovama nemaju informacije o tome da li će i koliko njih biti primljeno.

  (4) detaljnije
 • dom zdravlja Leskovac

  Ogromni dugovi leskovačkog Doma zdravlja i Apoteke, od države traže novac

  Dugovanja leskovačkog Doma zdravlja i Apoteke iznose oko milijardu dinara. Komisija je utvrdila da je u obe ustanove nastala trajnija nesposobnost plaćanja, te je zahtev za novac za isplatu dugova poslat Vladi. Koji scenario zaposleni i korisnici mogu očekivati zasad se ne zna, jer u Ministarstvu zdravlja ne odgovaraju na pitanja novinara.

  (3) detaljnije
 • 800x600-800x600-infektivna-foto-JV

  Nadležni ćute o dve nove žrtve gripa u Nišu

  I dok je prema nezvaničnim informacijama u niškoj Klinici za infektivne bolesti od posledica gripa 15. februara preminuo 61-godišnji muškarac, a dan kasnije i 64-godišnjak iz Vranja, iz nadležnih zdravstvenih ustanova nema zvanične potvrde. U niškom Kliničkom i dalje upućuju na “Batut”, dok iz ovog Instituta ne daju podatke o broju obolelih i smrtnim ishodima po gradovima, već samo ukupnu statistiku za celu zemlju.

  (12) detaljnije
 • Dom zdravlja Prokuplje; foto lj.m.

  Potpredsednik i sekretar Skupštine dobili posao u Domu zdravlja

  Od ukupno 19 kandidata koji su se javili na oglase za dva radna mesta, posao "za stalno" u Domu zdravlja Prokuplje dobili su zamenik predsednika prokupačke Skupštine Nikola Hadži Lazić i sekretar Saša Anđelković. Direktorka Doma zdravlja Slavica Momčilović odlučila je da zaposli baš ova dva lokalna funcionera iz SNS, ali ne objašnjava zašto su oni bili najbolji od svih prijavljenih.

  (16) detaljnije
 • Jelena Lazarević

  Ministarstvo ćuti o slučaju Aleksinčanke koja sumnja u dijagnozu tumora

  Već više od 20 dana nema nikakvog odgovora iz Ministarstva zdravlja povodom navoda Jelene Lazarević iz Aleksinca da su joj lekari u Nišu postavili pogrešnu dijagnozu karcinoma grlića materice, što ona dokazuje tvrdnjom da su joj lekari u Švedskoj rekli da je zdrava žena i činjenicom da je i dalje živa.

  (7) detaljnije
 • Dr Ljiljana Antic Vranje foto i.m

  Ljiljana Antić nova direktorka vranjskog Zdravstvenog centra

  Rešenjem Ministarstva zdravlja, dr Ljiljana Antić, specijalista interne medicine, imenovana je za vršioca dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Vranju, potvrđeno je Južnim vestima u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ona će danas preuzeti funkciju od dosadašnjeg direktora dr Dragana Veličkovića koji je pre dvadesetak dana podneo ostavku.

  detaljnije
 • zdravstveni centar vranje foto i.m.

  Vranjski Zdravstveni centar i dalje bez direktora

  Iako je proslo više od 15 dana od ostavke direktora dr Dragana Veličkovića, Ministarstvo zdravlja se još nije oglasilo da li će ostavka biti prihvaćena i ko će biti novi direktor Zdravstvenog centra kojim trenutno upravlja pravnica Lidija Stojković.

  (2) detaljnije
 • Ivana Vračkić

  "Mere koje Komisija za borbu protiv narkomanije planira mogu biti kontraproduktivne”

  “Zastrašujući filmovi”, policajci u ulozi edukatora, poseta ustanovama u kojima se leče zavisnici, samo su neki od predloga nove Komisije za borbu narkomanije u školama, a Ivana Vračkić iz Sekretarijata za omladinu i sport iz Niša, koja se više od 20 godina bavi prevencijom, ističe da sve to može biti kontraproduktivno po mlade i moli nadležne da posavetuju struku.

  (3) detaljnije
 • apoteka leskovac

  U Leskovcu zatvoreno 10 državnih apoteka, ostaju da rade samo dve

  Zbog velikih dugovanja koje Apoteka Leskovac ima prema dobavljačima, te zbog toga ne stižu novi lekovi, ali i zbog nemogućnosti da zarade isplati zaposlenima, ova ustanova zatvorila je 10 objekata u gradu i okolini. Ubuduće će raditi apoteka “Hipokrat” kod Doma zdravlja i apoteka u sklopu Dečjeg dispanzera.

  (9) detaljnije
 • hitna pomoc vranje foto i.m.

  Pijanom lekaru vranjske Hitne pomoći određen pritvor

  Lekaru specijalisti koji je tokom vikenda pijan krenuo na intervenciju i nije bio u stanju da pruži medicinsku pomoć pacijentkinji koja je potom preminula, određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da je izvršio krivično delo nepružanje lekarske pomoći, ali i zbog opasnosti uticaja na svedoke.

  (2) detaljnije