Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Mladi

 • Medveđa

  Dveri: Zbog lošeg rukovođenja, sve više mladih odlazi iz Medveđe

  Zbog toga što se ogroman novac ulaže za renoviranje objekata, koji su u relativno dobrom stanju, a ne za zapošljavanje i programe podrške samozapošljavanja, smatraju u povereništvu Srpskog pokreta "Dveri" u Medveđi, sve više mladih odlazi iz ovog mesta.

  detaljnije
 • zadruga kamenica

  Socijalna zadruga mladima kraj Niša daje šansu da zarade na džemovima i sokovima

  Kako bi motivisali mlade koji imaju voćnjake i zemljište kraj Niša ne samo da proizvode voće i povrće, već i da dodatno zarade tako što će praviti sokove, džemove, marmelade ili namaze, u Udruženju za razvoj Kamenica su osnovali poljoprivrednu socijalno odgovornu zadrugu. Kažu da će zadruga služiti kao akcelerator za mlade agrobiznismene.

  (1) detaljnije
 • mladi autori

  Mladi iz Leskovca neguju kulturu pisanja

  Iako još nisu odlučili šta će studirati, četvoro maturanata leskovačke Gimnazije, polaznici Škole kreativnog pisanja, u jednom su saglasni - od pisanja priča, eseja, ali i ozbiljnijih dela, neće odustati, naročito što su kroz časove sa profesorima u “školici” pisanje još više zavoleli.

  (1) detaljnije
 • bioskop

  Niški osnovci sa vršnjacima iz Evrope glasaju za najbolje filmove

  Istovremeno sa vršnjacima iz 36 zemalja, oko 100 niških osnovaca će u nedelju 6. maja gledati tri filma nominovana za Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije, a potom će glasati za svoje favorite.

  detaljnije
 • Youth Vibes sajt

  "Youth Vibes" - niški tinejdžeri pišu za svoje vršnjake

  O prvom poljupcu, tome šta su radili mladi sedamdesetih godina, članstvu u Akademskom pozorištu ili avanturama koje su svakodnevica izviđača - ukratko temama koje se tiču tinejdžera i interesuju ih, mladi će sada imati prilike da čitaju iz pera svojih vršnjaka. Sajt Youth Vibes nedavno je počeo sa radom u Nišu, a redakciju čine mladi od 15 do 19 godina.

  detaljnije
 • pesnica

  Za decu nasilje normalno, neophodan sistemski rad

  "Psihčko nasilje je postalo kao šala", "nasilje je normalno", "dobio sam batine i niko mi nije pomogao", "u školi ima mnogo nasilja", neke su od stvari koje su se čule na radionicama u niškim školama. Iako je glavni cilj projekta "Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu" bio upravo rad sa mladim navijačima, odgovori školaraca skrenuli su pažnju edukatora na nasilje u svim sferama, jer su mu deca svakodnevno izložena.

  (3) detaljnije
 • Nauka

  Sajam i naučni forum u tehničkoj školi u Nišu

  Na četvrtom Forumu mladih naučnika u organizaciji Tehničke škole “Milutin Milanković”, koji je zakazan za 16. mart, biće predstavljeni mladi srpski talenti kao i obrazovni sistem Meksika. Slogan manifestacije je “Pridruži se”, a prema rečima organizatora, svi su dobrodošli.

  detaljnije
 • Američki kutak

  Besplatne radionice forum teatra za tinejdžere

  Do srede 7. marta mladi koji imaju od 13 do 18 godina mogu da se prijave na radionice forum teatra koje će biti besplatne, kako najavljuju organizatori, a držaće ih instruktorka Svetlana Medar. Cilj je razvoj empatije, tolerancije i razumevanja, kao i veće samopouzdanje mladih.

  detaljnije
 • Mladi

  U Media centru Niš najavljena tribina o zapošljavanju mladih

  Mladi koji bi želeli da čuju kako da lakše dođu do posla, ali i oni koje zanima kako da se mladima omogući da se zaposle, mogu da prisustvuju tribini na kojoj će govoriti direktor niške Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić, koordinator Kancelarije za mlade Niša Stevan Živković i odgovorni urednik Kapital magazina Filip Jovanović.

  (13) detaljnije
 • Mladi muzičar svira na klaviru; Ilustracija

  U četvrtak besplatne radionice gitare i klavira u Nišu

  Gosti predavači na novim besplatnim muzičkim radionicama, koje će prema najavama organizatora biti održane u četvrtak 1. februara u klubu “Scena”, biće Željko Ljubić Piti iz benda “Goribor” i pijanista sastava “Naissblue” Bojan Bojković.

  detaljnije
 • Trupa knji

  Nišlije koje žele da čitanje vrate u modu

  “Trupa književna boemija” iz Niša je dosad imala zanimljive književne večeri koje su posvetili neoljubavnoj poeziji, Branku Miljkoviću, recitovali su pop i rok pesme koje se inače pevaju, nedavno su veče posvetili pesniku i boemu Radetu Draincu, a sve sa ciljem, kako kažu, da čitanje vrate u modu.

  (2) detaljnije
 • Posao za mlade

  Nišlije pokrenule informativni portal za mlade koji traže posao

  Najnoviji oglasi za posao, praksu i volontiranje, saveti za zapošljavanje i pokretanje sopstvenog biznisa, kao i vesti iz poslovnog sveta dostupni su na novoj onlajn platformi “Posao za mlade” koju su pokrenule Nišlije, ali je namenjena svima koji traže posao.

  (2) detaljnije
 • Vanja-Unbox-hub--foto--JV-J.-A

  U Nišu otvoren prostor gde mladi mogu da uče i rade na svojim projektima

  Takozvani Unbox Hub , odnosno prostor gde mladi mogu da „oslobode svoje ideje“ prema rečima osnivača iz organzacije „Nauči me“, otvoren je u Takovskoj ulici na Paliluli. Tamo stariji osnovci i srednjoškolci mogu da idu na različite edukacije, ali i da koriste tehnologije poput 3D štampača, robota i tač-tabli, koje imaju u ovom prostoru.

  (1) detaljnije
 • stek house

  Besplatne radionice za mlade muzičare

  Priliku da usavrše pevanje, sviranje gitare, bas gitare ili bubnjeva, dobiće krajem godine mladi muzičari iz Niša kroz novi ciklus besplatnih radionica koje organizuje Udruženje „Štek house“.

  detaljnije
 • Trupa-Književna-boemija3-foto-Nikola-Miljkovic

  Neobičnim pristupom bude kod mladih ljubav prema poeziji

  Uz poruku da “iako je ne pišemo, svi živimo poeziju”, 13 studenata srbistike niškog Filozofskog fakulteta okupljenih u trupi „Književna boemija“ na nešto drugačiji način pokušava da čitanje “vrati u modu”.

  detaljnije
 • 10-Prekoganicni-kamp-za-mlade-lidere-3

  Udruživanje i jačanje mladih lidera u Srbiji i Bugarskoj

  Kako da učestvuju u lokalnoj omladinskoj politici i aktiviraju se u zajednici, kako se kreiraju projekti, kontrolišu i koje sve mogućnosti za finansiranje postoje, neke su od stvari koje su naučili mladi na dve radionice održane u Nišu u sklopu projekta „Mladi jahači“.

  detaljnije
 • akademsko-pozorište-foto

  Akademsko pozorište podstiče kreativnost i dobrotu kod mladih

  Ljubav prema pozorišnoj kulturi, entuzijazam i volja da pruže zajednici svoj doprinos i učine je boljom, motivi su koji okupljaju mlade glumce Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš. Sa tradicijom dužom od pola veka i velikim brojem mladih glumaca, ovo alternativno pozorište ima svoj redovni repertoar, a jednom mesečno organizuju i humanitarne predstave.

  detaljnije
 • ekologija-foto-protekta-(6)

  Buđenje ekološkog uticaja kod mladih Nišlija

  Kako bi se mladi uključili u sistem donošenja odluka o životnoj sredini u Nišu, đaci 13 srednjih škola naučili su nešto više o ovoj oblasti, a u planu je da za ekološki problem koji izdvoje kao najvažniji predlože rešenje i pokrenu inicijativu.

  detaljnije
 • muzicki cas

  Mladi muzičari približili klasiku niškim osnovcima

  Kako zvuče dela klasične muzike, kako violina stvara zvuk i kakav je osećaj kada se drži ovaj instrument, kao i ko su velikani među kompozitorima, danas su na neobičnom koncertu-času saznali đaci Osnovne škole “Učitelj Tasa” u Nišu.

  detaljnije
 • veče-poezije-KOM-018

  KOM 018 promoviše interkulturalnost i borbu protiv mržnje

  Poruku da ljudi mogu da se razumeju bez obzira kojim jezikom govore, da mladi mogu vreme da provode i mimo društvenih mreža, i da je volonterizam nešto što je isto svuda, poslali su na večeri čitanja poezije protekle subote članovi niškog Kluba osnaživanje mladih 018 (KOM 018).

  detaljnije