Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Mladi

 • napor

  Saradnja omladinskih organizacija i institucija ključ za napredak mladih

  Primeri dobre prakse saradnje između organizacija koje se bave omladinskim radom i različitih institucija - škola, domova zdravlja, kulturnih centara, biblioteka, muzeja, predstavljeni su na konferenciji “Međusektorska saradnja kao preduslov za razvijanje sistemske brige o mladima” koju je NAPOR organizovao u Nišu.

  (2) detaljnije
 • pošumljavanje leskovac

  Omladinci sadili drveće na leskovačkom brdu Hisar

  Dvadesetoro mladih iz Udruženja "Konektor" posadili su četinare na brdu Hisar i u obližnjem parku Devet Jugovića. Kažu da ovime žele da ukažu na značaj ovog leskovačkog brda i omiljenog izletišta i važnost njegovog očuvanja.

  detaljnije
 • nisavski okrug, mladi i mediji, foto nm 2

  Otvoren konkurs za projekte školaraca kojim bi rešili neki problem u svom kraju

  Mladi od 13 do 19 godina koji imaju ideju kako bi mogli da reše neki od problema u svom kraju, mogu se prijaviti na konkurs neprofitne organizacije "Razlivalište". Nakon trodnevnog programa, biraće se 5 najboljih rešenja, a nagrada ima i novčani deo. Prijave su otvorene do 20. marta.

  (2) detaljnije
 • info dan

  "Info dan" u Prokuplju o mladima, njihovom osnaživanju i aktivizmu

  Važnost podsticanja aktivizma kod mladih na lokalnom nivou, osnaživanje mladih porljoprivrednika, potrebu regulisanja položaja volontera i poboljšanja dostupnosti informacija o mogućnostima za volontiranje, kao i motivacija mladih da uzmu učešće u različitim aktivnostima, samo su neke od tema o kojima je bilo reči tokom "Info dana" koji je Krovna organizacija mladih Srbije organizovala u Prokuplju.

  detaljnije
 • seminar foto alekandar kostic

  U Kulturno-obrazovnom centru "Toplica" razgovori o problemima koji muče mlade

  Kao glavne probleme sa kojima se susreću mladi u Topličkom okrugu, koji čine 17 % stanovništva, prepoznate su mala mogućnost zapošljavanja, ali i nedovoljna uključenost u donošenje odluka koje ih se tiču, te neuvažavanje mišljenja. Ovim temama baviće se Krovna organizacija mladih Srbije, na Informativnom danu u prokupačkom Kulturno-obrazovnom centru Toplica, u ponedeljak, 10. februara.

  detaljnije
 • poljoprivreda

  Milion dinara za mlade parove koji bi da se bave poljoprivredom u Bojniku

  Mladi bračni parovi koji žele da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju u Bojniku, moći će da se prijave za podsticajna sredstva koje će dodeljivati lokalna samouprava. Iz budžeta će za nova poljoprivredna gazdinstva biti izdvojeno milion dinara.

  (4) detaljnije
 • gitara

  “Kreativna Evropa” spaja mlade džezere iz Niša, Sardinije i Albanije

  Po 10 mladih iz Niša, Sardinije i Tirane učiće i stvaraće džez muziku, a “diplomski rad” će im biti nastup na 3 muzička festivala, a jedan od njih je Nišvil, koji je i finansijer ovog projekta. Najveći trošak za ovaj interkulturalni džez program snosi Evropska unija, a odlukom Gradskog veća, priključio se i Grad Niš.

  detaljnije
 • autogrami

  Vlasotince dom ljubitelja sakupljanja autograma

  Autogrami ličnosti poput Angele Merkel, Bila Gejtsa, Andree Bočelija, Sebastijana Kurca i drugih poznatih sportista, javnih ličnosti, glumaca i političkih lidera iz Srbije i sveta deo su kolekcije mladog Vlasotinčaninina Jovana Stankovića. U svojoj kolekciji ima preko 500 autograma, a ljubav prema ovom hobiju podstakla ga je da osnuje prvo Srpsko filografsko društvo.

  detaljnije
 • Srednjoškolci

  Srednjoškolci realizuju kreativne ideje za uređenje svojih gradova

  Vođeni idejom da treba da urade nešto dobro za mesto u kome žive, srednjoškolci iz 14 gradova Srbije, među kojima su i Vranjanci, Nišlije, Leskovčani i Piroćanci, osmislili su kreativne projekte iz oblasti ekologije, sporta, turizma, kulture i društvene odgovornosti, koje će realizovati u svojim gradovima. Osim što će sa svojim idejama učestvovati na takmičenju, oni će po završetku programa projekte moći da predstave kao lokalnu inicijativu mladih u svom mestu.

  (1) detaljnije
 • Predavanje Deli

  Debata o zločinima iz mržnje na Dan ljudskih prava u Leskovcu

  Više od 80 % mladih svedočilo je diskriminaciji, pokazuju istraživanja, a sve o ovoj temi, ali i zločinima iz mržnje mladi će moći da saznaju na debati koja se odražava u utorak, 10. decembra od 14 sati u leskovačkom Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.

  detaljnije
 • nisavski okrug, mladi i mediji, foto nm 2

  Mladi u Nišu prevazišli tradicionalne medije, informacije traže na društvenim mrežama

  Istraživanje na nivou cele Srbije pokazalo je da deca vesti i trenutna društvena dešavanja prate putem interneta (45 %), a zatim i društvenih mreža (34 %). Na tribini u prostorijama Nišavskog okruga, održanoj na Svetski dan deteta, učenici iz Niša rekli su da elektronski mediji nisu toliko zanimljivi, a da budućnost u informisanju vide u jutjuberima i instagramerima i drugim, popularno nazvanim, influenserima.

  detaljnije
 • laptop

  Besplatna obuka o izradi sajtova u Leskovcu

  Mladi od 15 do 30 godina koji žele da nauče osnove o platformi za izradu sajtova WordPress, mogu se prijaviti za kurs koji organizuje Kancelarija za mlade u Leskovcu. Prijavljivanje je moguće do popunjavanja mesta, a učešće je besplatno.

  detaljnije
 • sadili u Bobovištu

  50 učenika zasadilo stotine javora u Bobovištu

  Učenici niške Medicinske škole, kao i Gimnazije "Svetozar Marković" i one u Botevgradu, tokom vikenda su u reonu Bobovišta, koje se nalazi između Aleksinca i Sokobanje, zajedno zasadili stotine sadnica javora, a sve kako bi taj predeo zaštitili od vetra i buke, ali i ulepšali.

  (2) detaljnije
 • Oficirski dom

  Sajam udruženja i projekata za mlade danas u Nišu

  Danas od 12 do 14 sati u dvorištu Oficirskog doma biće održan Sajam udruženja koja se bave omladinskom politikom i prezentacija omladinskih projekata. Predstaviće se oko 20 omladinskih udruženja koja će promovisati svoje aktivnosti.

  (2) detaljnije
 • Katarina Velkov UN

  Na zasedanju Ujedinjenih nacija Nišlijka govorila u ime mladih Srbije

  Jedan od omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama je Nišlijka Katarina Velkov. Pošto je izabrana da u ime mladih iz cele zemlje govori pred ovom organizacijom, ona se već obratila na zasedanju Trećeg komiteta generalne skupštine u Njujorku.

  (2) detaljnije
 • preduzetnik

  Otvoren poziv mladima iz Nišavskog okruga da budu deo "Kreativnog karavana"

  Mladi koji se bave kreativnim industrijama, studiraju ekonomiju, dizajn, arhitekturu, IT, na završnim su godinama studija ili na početku karijere, a žele da rade sa preduzetnicima iz Srbije i Bugarske i pomognu im da unaprede svoj brend, marketing kampanju i biznis plan, mogu se prijaviti na poziv za učesnike projekta "Kreativni karavan". Poziv je otvoren do 5. oktobra, a uslov je da kandidati žive na području Nišavskog okruga.

  (1) detaljnije
 • tkanje

  Kroz obuke osnažuju mlade iz Niša da se bave socijalnim preduzetništvom

  Tridesetoro mladih Nišlija će se od oktobra baviti socijalnim preduzetništvom, prolaziti obuke za tkanje, pravljenje suvenira i slične ručne radove, a namera je da steknu znanja i veštine koje će im pomoći da dođu do posla. Edukativne i kreativne radionice deo su projekta “Inkluzija u socijalnom preduzetništvu”, a učestvuju mladi iz takozvanih osetljivih grupa.

  (1) detaljnije
 • Društvena mreža

  "Mladi ne umeju da prepoznaju lažan profil ni da se zaštite na internetu"

  Biti offline danas je teško, ali iz Udruženja Optimum koje se bavi i temom prevencije elektronskog nasilja upozoravaju da deca i mladi nisu dovoljno zreli da se zaštite na internetu, a ne znaju ni ko može da im pomogne. Mnogo puta kriju da su bili žrtve jer ih je sramota ili se plaše šta će roditelji i društvo reći, upozorava doktorand pedagogije Danijela Milošević.

  (2) detaljnije
 • kako vlogovati svetom

  Seminar za mlade o tome kako vlogovati svetom

  Blogovanje i vlogovanje su danas jedni od glavnih alata za samopromociju, pa Udruženje "Štek haus" organizuje seminar za mlade od 15 do 30 godina iz Niša i okoline koji bi da nauče ove tehnike, a saznaće i tajne javnog nastupa. Konkurs za ovu besplatnu školu otvoren je do 15. septembra.

  detaljnije
 • trening centar

  “Šansa za mlade” - virtuelna praksa za mlade Nišlije

  Svi mladi ljudi koji žele da streknu novo znanje i usavrše se, imaće priliku da to urade kroz virtuelnu praksu “Šansa za mlade”, kroz koju će kako navode organizatori, mladi stečena znanja bolje primeniti u poslovnom svetu i na taj način obezbediti svoje mesto na tržištu rada.

  (1) detaljnije