Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Mladi

 • Mobilni aplikacija

  Nišlije napravile mobilnu aplikaciju za traženje posla

  Preko mobilne aplikacije "Posao za mlade", omladina će moći da traži zaposlenje, a ovo je kanal istoimene web platforme koju je niški "Kapital magazin" pokrenuo prošle godine. Kako kaže osnivač ovog portala Filip Jovanović, trenutno se preko aplikacije oglašava dvadesetak poslodavaca, a rade na tome da ih bude što više.

  (6) detaljnije
 • stankovic

  Niški DS: Izgradnja Doma omladine bi sprečila odlazak mladih iz Niša

  “Lek” za odlazak mladih iz Niša, prema mišljenju predsednika Gradskog odbora niške Demokratske stranke Miodraga Stankovića, mogao bi da bude izgradnja Doma omladine, što je i naveo u odborničkoj inicijativi koju je podneo Skupštini grada. Premda ne zna na kojoj bi lokaciji mogao da se gradi, Stanković predlaže neki od zapuštenih gradskih prostora.

  (39) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Jug Srbije se prazni - neophodno povećanje nataliteta i posao za najbolje

  Prostor juga Srbije se prazni, mladi odlaze u potrazi za boljim životom, a natalitet je na niskom nivou. Da bi se to promenilo, prema zaključcima učesnika okruglog stola SANU, potreban je i ravnomeran regionalni razvoj, jačanje porodice i reproduktivnog zdravlja, bolji položaj žena, ali i pozitivna selekcija najdarovitijih pri zapošljavanju, kao i da se poslodavci stimulišu da podrže proširenje porodice svojih zaposlenih.

  (30) detaljnije
 • autobus

  Mlade Nišlije prave aplikaciju za kupovinu karata za gradski prevoz

  Plaćanje autobuske karte u gradskom prevozu uskoro bi moglo da bude lakše za Nišlije. Grupa mladih iz nekoliko različitih branši okupila se oko kreiranja mobilne aplikacije koja će omogućiti korisnicima onlajn kupovinu dnevnih i mesečnih karata za gradski prevoz. Predano rade na njoj, a kada je završe planiraju da je ponude Gradu Nišu i Direkciji za saobraćaj i javni prevoz.

  (11) detaljnije
 • ebony i ivory

  Unikatnu odeću urbanog stila mladi niški dizajneri žele da predstave svetu

  Kreirati nešto novo i neobično u modnoj industriji nije jednostavan zadatak, a ipak to već nekoliko godina polazi za rukom mladim niškim dizajnerima Nikoli Zlatanoviću i Milici Petrović. Njihov brend “Ebony and Ivory“ karakteriše urbani stil, a reč je o unikatnoj garderobi crne i bele boje.

  detaljnije
 • frilensing

  Frilensing - mogućnost da mladi sami kreiraju svoj radni dan

  Savremeni trendovi poslovanja iznedrili su nova zanimanja među kojima su i “digitalni nomadi“ ili lokacijski nezavisni frilenseri. Mlada frilenserka iz Niša Nina Simonović kaže da su prednosti ove profesije što radni prostor može biti bilo koje mesto na kome može da se “prikači” na internet, kao i to što je radno vreme fleksibilno, a smanjuju se i troškovi poslovanja.

  (4) detaljnije
 • izobilbord

  Idejom da plakate pretvore u izolaciju, Nišlije pobedile na takmičenju preduzetništva

  Dvojica mladih Nišlija, Vojislav Kevrešan i Filip Lazarević, osmislili su kako da plakati koji se po svuda lepe po gradu i predstavljaju ruglo i otpad budu iskorišćeni za pravljenje termoizolacionih ploča, sa idejom da ova izolacija bude besplatna za socijalno ugrožene porodice. Tim projektom nedavno su pobedili na takmičenju za mlade na temu socijalnog preduzetništva "Social Impact Award“.

  (2) detaljnije
 • konkurs

  Niški "Štek House" otvorio konkurs za prijem novih članova

  Mladi koji imaju ideje koje se tiču društvenog aktivizma, kulture, zaštite životne sredine, edukacije vršnjaka ili sličnih tema, a koje žele da pretvore u delo, mogu da se prijave na konkurs niške organizacije "Štek House" koja se bavi ovim temama i postanu njihovi članovi. Konkurs je otvoren do 28. oktobra.

  (5) detaljnije
 • Pored seniora, turnir i za 4 mlađe selekcije

  Turnir SOFA open i za mlade sa juga Srbije

  Najveće besplatno takmičenje za mlade, kako ga ocenjuju organizatori, SOFA open održaće se za vikend 27. i 28. oktobra u Beogradu. Kako su prevoz, kotizacija i smeštaj besplatni, mogu se prijaviti svi oni koji imaju od 18 do 30 godina i žele da se druže, zabave i nadmeću u basketu, plivanju, odbojci, badmintonu, stonom tenisu i futsalu.

  detaljnije
 • nauka

  Konkursi i projekti mogućnost za mlade naučnike da "isprobaju" ideje

  Ukoliko mladi naučnici u Srbiji žele da finansiraju sopstveno istraživanje, razviju prototip, gotov izum ili testiraju izvodljivost svoje ideje, jedini način za to je da budu angažovani na projektu ili da "prođu" na nekom konkursu za finansiranje istraživanja, objašnjavaju profesori i studenti sa niškog PMF-a i Tehnološkog fakulteta u Leskovcu. Zato je aktuelni BASF Start-up Science konkurs dobra prilika za mlade inovatore.

  detaljnije
 • Letnja-akadmija-Nis-foto-Kilian-Tranchant

  Evropski parlament mladih kao šansa da se glas omladine čuje dalje

  Rezolucije koje donosi Evropski parlament mladih šalju se pred poslanike Skupštine Evropske unije, te se tako u ovom telu čuje glas mladih. Na ovaj način u EU stiže i to kakve su potrebe omladine na jugu Srbije, jer Evropski parlament mladih Srbije ima tridesetak članova i u Nišu. Upravo je zato Niš bio i domaćin Letnje akademije ove organizacije i ugostio mlade iz čitave Evrope.

  (2) detaljnije
 • Marko Nedeljković Evropski parlament mladih Srbije

  "Mladi ne shvataju kako bi izgledao sistem bez korupcije"

  Uprkos tome što je jedan od uslova ulaska Srbije u Evropsku uniju da u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24 ustoliči institucionalnu borbu protiv korupcije, mladi u Srbiji ne mogu da shvate postojanje sistema bez ove pojave. Omladina se susreće sa korupcijom još od početka školovanja, kaže doskorašnji predsednik Evropskog parlamenta mladih Srbije Marko Nedeljković.

  (17) detaljnije
 • Mladi projekti ugovori

  Niš finansirao projekte i organizacije za mlade sa ukupno 4 miliona dinara

  Na konkurs Grada Niša za finansiranje projekata za mlade, prema rečima direktora Kancelarije za mlade Stevana Živkovića, najviše je pristiglo onih koji se odnose na unapređenje bezbednosti, podizanje svesti o ekologiji, medije i informisanje, EU integracije i zapošljavanje. Ukupno 3 miliona dinara iz gradskog budžeta dobilo je 18 projekata nevladinih organizacija, navode na gradskom sajtu, a još milion je dobio Resurs centar Udruženja "Mladi ambasadori" .

  (2) detaljnije
 • Volonteri Grupa Kobra

  Omladinske razmene i volontiranje kao priprema za budući posao

  Jeftiniji vid putovanja, razmena iskustva, ali i priprema za prelazak iz perioda studiranja u svet rada, neke su od glavnih prednosti omladinskih razmena i volontiranja, ali ih i pored toga mladi u Srbiji, smatra članica niške organizacije "Proaktiv" Milena Milošević, ne koriste koliko je to moguće. Najtraženiji programi su oni koji se odnose na studiranje, a tokom poslednje 3 godine studenti u Srbiji su putem programa Evropske unije "Erasmus" dobili 27 miliona evra.

  detaljnije
 • debata JV

  Debata JV: Mladi moraju da se aktiviraju, a volontiranje je jedan od načina da lakše nađu posao

  Nezaposlenost je jedan od najvećih problema mladih u Srbiji, koji u svojoj zemlji ne vide perspektivu, pre svega zbog sistema u kome žive, složili su se učesnici debate Južnih vesti, a poručuju im da moraju da volontiraju, jer poslodavcima samo diploma fakulteta ne znači mnogo, ali i da se aktiviraju i postanu pokretači promena, poput svojih vršnjaka iz zemalja Evropske unije.

  (14) detaljnije
 • debata

  Debata o tome šta očekuje omladinu kada uđemo u Evropsku uniju

  Učesnici debate će pokušati da odgovore na pitanje šta mladi koji traže posao mogu da očekuju kada Srbija postane članica Evropske unije, a emisiju “60 minuta” uživo iz studija “Južnih vesti” možete gledati večeras od 18 sati.

  (3) detaljnije
 • mladi

  Poziv srednjoškolcima da postanu “EU ambasadori”

  Mladi iz Niša koji žele da se uključe u proces istraživanja i prezentacije pregovora Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, mogu da se prijave do 15. avgusta i postanu “EU ambasadori” svojim vršnjacima.

  (2) detaljnije
 • Sajam zaposljavanja Prokuplje foto lj.m.

  Više od 16.000 Leskovčana nema posao

  Iako se broj nezaposlenih u Leskovcu smanjio u odnosu na prošlu godinu, veliki broj ljudi, čak 25,06 %, odnosno njih 16.362 i dalje je bez posla. Najlakše do zaposlenja dolaze mladi ljudi, dok su "najkritičnije" grupe nezaposlenih nekvalifikovani i ljudi stariji od 50 godina.

  (3) detaljnije
 • Medveđa

  Dveri: Zbog lošeg rukovođenja, sve više mladih odlazi iz Medveđe

  Zbog toga što se ogroman novac ulaže za renoviranje objekata, koji su u relativno dobrom stanju, a ne za zapošljavanje i programe podrške samozapošljavanja, smatraju u povereništvu Srpskog pokreta "Dveri" u Medveđi, sve više mladih odlazi iz ovog mesta.

  detaljnije
 • zadruga kamenica

  Socijalna zadruga mladima kraj Niša daje šansu da zarade na džemovima i sokovima

  Kako bi motivisali mlade koji imaju voćnjake i zemljište kraj Niša ne samo da proizvode voće i povrće, već i da dodatno zarade tako što će praviti sokove, džemove, marmelade ili namaze, u Udruženju za razvoj Kamenica su osnovali poljoprivrednu socijalno odgovornu zadrugu. Kažu da će zadruga služiti kao akcelerator za mlade agrobiznismene.

  (1) detaljnije