Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Mladi

 • nauka

  Konkursi i projekti mogućnost za mlade naučnike da "isprobaju" ideje

  Ukoliko mladi naučnici u Srbiji žele da finansiraju sopstveno istraživanje, razviju prototip, gotov izum ili testiraju izvodljivost svoje ideje, jedini način za to je da budu angažovani na projektu ili da "prođu" na nekom konkursu za finansiranje istraživanja, objašnjavaju profesori i studenti sa niškog PMF-a i Tehnološkog fakulteta u Leskovcu. Zato je aktuelni BASF Start-up Science konkurs dobra prilika za mlade inovatore.

  detaljnije
 • Letnja-akadmija-Nis-foto-Kilian-Tranchant

  Evropski parlament mladih kao šansa da se glas omladine čuje dalje

  Rezolucije koje donosi Evropski parlament mladih šalju se pred poslanike Skupštine Evropske unije, te se tako u ovom telu čuje glas mladih. Na ovaj način u EU stiže i to kakve su potrebe omladine na jugu Srbije, jer Evropski parlament mladih Srbije ima tridesetak članova i u Nišu. Upravo je zato Niš bio i domaćin Letnje akademije ove organizacije i ugostio mlade iz čitave Evrope.

  (2) detaljnije
 • Marko Nedeljković Evropski parlament mladih Srbije

  "Mladi ne shvataju kako bi izgledao sistem bez korupcije"

  Uprkos tome što je jedan od uslova ulaska Srbije u Evropsku uniju da u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24 ustoliči institucionalnu borbu protiv korupcije, mladi u Srbiji ne mogu da shvate postojanje sistema bez ove pojave. Omladina se susreće sa korupcijom još od početka školovanja, kaže doskorašnji predsednik Evropskog parlamenta mladih Srbije Marko Nedeljković.

  (17) detaljnije
 • Mladi projekti ugovori

  Niš finansirao projekte i organizacije za mlade sa ukupno 4 miliona dinara

  Na konkurs Grada Niša za finansiranje projekata za mlade, prema rečima direktora Kancelarije za mlade Stevana Živkovića, najviše je pristiglo onih koji se odnose na unapređenje bezbednosti, podizanje svesti o ekologiji, medije i informisanje, EU integracije i zapošljavanje. Ukupno 3 miliona dinara iz gradskog budžeta dobilo je 18 projekata nevladinih organizacija, navode na gradskom sajtu, a još milion je dobio Resurs centar Udruženja "Mladi ambasadori" .

  (2) detaljnije
 • Volonteri Grupa Kobra

  Omladinske razmene i volontiranje kao priprema za budući posao

  Jeftiniji vid putovanja, razmena iskustva, ali i priprema za prelazak iz perioda studiranja u svet rada, neke su od glavnih prednosti omladinskih razmena i volontiranja, ali ih i pored toga mladi u Srbiji, smatra članica niške organizacije "Proaktiv" Milena Milošević, ne koriste koliko je to moguće. Najtraženiji programi su oni koji se odnose na studiranje, a tokom poslednje 3 godine studenti u Srbiji su putem programa Evropske unije "Erasmus" dobili 27 miliona evra.

  detaljnije
 • debata JV

  Debata JV: Mladi moraju da se aktiviraju, a volontiranje je jedan od načina da lakše nađu posao

  Nezaposlenost je jedan od najvećih problema mladih u Srbiji, koji u svojoj zemlji ne vide perspektivu, pre svega zbog sistema u kome žive, složili su se učesnici debate Južnih vesti, a poručuju im da moraju da volontiraju, jer poslodavcima samo diploma fakulteta ne znači mnogo, ali i da se aktiviraju i postanu pokretači promena, poput svojih vršnjaka iz zemalja Evropske unije.

  (14) detaljnije
 • debata

  Debata o tome šta očekuje omladinu kada uđemo u Evropsku uniju

  Učesnici debate će pokušati da odgovore na pitanje šta mladi koji traže posao mogu da očekuju kada Srbija postane članica Evropske unije, a emisiju “60 minuta” uživo iz studija “Južnih vesti” možete gledati večeras od 18 sati.

  (3) detaljnije
 • mladi

  Poziv srednjoškolcima da postanu “EU ambasadori”

  Mladi iz Niša koji žele da se uključe u proces istraživanja i prezentacije pregovora Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, mogu da se prijave do 15. avgusta i postanu “EU ambasadori” svojim vršnjacima.

  (2) detaljnije
 • Sajam zaposljavanja Prokuplje foto lj.m.

  Više od 16.000 Leskovčana nema posao

  Iako se broj nezaposlenih u Leskovcu smanjio u odnosu na prošlu godinu, veliki broj ljudi, čak 25,06 %, odnosno njih 16.362 i dalje je bez posla. Najlakše do zaposlenja dolaze mladi ljudi, dok su "najkritičnije" grupe nezaposlenih nekvalifikovani i ljudi stariji od 50 godina.

  (3) detaljnije
 • Medveđa

  Dveri: Zbog lošeg rukovođenja, sve više mladih odlazi iz Medveđe

  Zbog toga što se ogroman novac ulaže za renoviranje objekata, koji su u relativno dobrom stanju, a ne za zapošljavanje i programe podrške samozapošljavanja, smatraju u povereništvu Srpskog pokreta "Dveri" u Medveđi, sve više mladih odlazi iz ovog mesta.

  detaljnije
 • zadruga kamenica

  Socijalna zadruga mladima kraj Niša daje šansu da zarade na džemovima i sokovima

  Kako bi motivisali mlade koji imaju voćnjake i zemljište kraj Niša ne samo da proizvode voće i povrće, već i da dodatno zarade tako što će praviti sokove, džemove, marmelade ili namaze, u Udruženju za razvoj Kamenica su osnovali poljoprivrednu socijalno odgovornu zadrugu. Kažu da će zadruga služiti kao akcelerator za mlade agrobiznismene.

  (1) detaljnije
 • mladi autori

  Mladi iz Leskovca neguju kulturu pisanja

  Iako još nisu odlučili šta će studirati, četvoro maturanata leskovačke Gimnazije, polaznici Škole kreativnog pisanja, u jednom su saglasni - od pisanja priča, eseja, ali i ozbiljnijih dela, neće odustati, naročito što su kroz časove sa profesorima u “školici” pisanje još više zavoleli.

  (1) detaljnije
 • bioskop

  Niški osnovci sa vršnjacima iz Evrope glasaju za najbolje filmove

  Istovremeno sa vršnjacima iz 36 zemalja, oko 100 niških osnovaca će u nedelju 6. maja gledati tri filma nominovana za Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije, a potom će glasati za svoje favorite.

  detaljnije
 • Youth Vibes sajt

  "Youth Vibes" - niški tinejdžeri pišu za svoje vršnjake

  O prvom poljupcu, tome šta su radili mladi sedamdesetih godina, članstvu u Akademskom pozorištu ili avanturama koje su svakodnevica izviđača - ukratko temama koje se tiču tinejdžera i interesuju ih, mladi će sada imati prilike da čitaju iz pera svojih vršnjaka. Sajt Youth Vibes nedavno je počeo sa radom u Nišu, a redakciju čine mladi od 15 do 19 godina.

  detaljnije
 • pesnica

  Za decu nasilje normalno, neophodan sistemski rad

  "Psihčko nasilje je postalo kao šala", "nasilje je normalno", "dobio sam batine i niko mi nije pomogao", "u školi ima mnogo nasilja", neke su od stvari koje su se čule na radionicama u niškim školama. Iako je glavni cilj projekta "Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu" bio upravo rad sa mladim navijačima, odgovori školaraca skrenuli su pažnju edukatora na nasilje u svim sferama, jer su mu deca svakodnevno izložena.

  (3) detaljnije
 • Nauka

  Sajam i naučni forum u tehničkoj školi u Nišu

  Na četvrtom Forumu mladih naučnika u organizaciji Tehničke škole “Milutin Milanković”, koji je zakazan za 16. mart, biće predstavljeni mladi srpski talenti kao i obrazovni sistem Meksika. Slogan manifestacije je “Pridruži se”, a prema rečima organizatora, svi su dobrodošli.

  detaljnije
 • Američki kutak

  Besplatne radionice forum teatra za tinejdžere

  Do srede 7. marta mladi koji imaju od 13 do 18 godina mogu da se prijave na radionice forum teatra koje će biti besplatne, kako najavljuju organizatori, a držaće ih instruktorka Svetlana Medar. Cilj je razvoj empatije, tolerancije i razumevanja, kao i veće samopouzdanje mladih.

  detaljnije
 • Mladi

  U Media centru Niš najavljena tribina o zapošljavanju mladih

  Mladi koji bi želeli da čuju kako da lakše dođu do posla, ali i oni koje zanima kako da se mladima omogući da se zaposle, mogu da prisustvuju tribini na kojoj će govoriti direktor niške Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić, koordinator Kancelarije za mlade Niša Stevan Živković i odgovorni urednik Kapital magazina Filip Jovanović.

  (13) detaljnije
 • Mladi muzičar svira na klaviru; Ilustracija

  U četvrtak besplatne radionice gitare i klavira u Nišu

  Gosti predavači na novim besplatnim muzičkim radionicama, koje će prema najavama organizatora biti održane u četvrtak 1. februara u klubu “Scena”, biće Željko Ljubić Piti iz benda “Goribor” i pijanista sastava “Naissblue” Bojan Bojković.

  detaljnije
 • Trupa knji

  Nišlije koje žele da čitanje vrate u modu

  “Trupa književna boemija” iz Niša je dosad imala zanimljive književne večeri koje su posvetili neoljubavnoj poeziji, Branku Miljkoviću, recitovali su pop i rok pesme koje se inače pevaju, nedavno su veče posvetili pesniku i boemu Radetu Draincu, a sve sa ciljem, kako kažu, da čitanje vrate u modu.

  (2) detaljnije