Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

NIMUS

  • nimus

    Počinje 47. NIMUS - “Muzika daje dušu univerzumu”

    Posle godinu dana pauze, 47. Niške muzičke svečasnosti održaće se od 26. oktobra do 10. novembra. Tokom dve nedelje biće izvedeno 8 koncerata u sali niškog Simfonijskog orekstra, a festival će otvoriti grčki pijanista Paris Tsenikoglou. Karte se mogu kupiti po ceni od 500 i 300 dinara.

    detaljnije
  • 9 Otvaranje 45. NIMUS foto Južne vesti Vanja Keser

    Na NIMUS-u pet koncerata, pleksiglas između publike i scene

    46. Niške muzičke svečanosti u petak, 6. novembra otvoriće grčki čelista Hristos Grimpas izvođenjem Vivaldijevog kocerta za violončelo i gudače, najavili su iz Niškog simfonijskog orkestra. Tokom NIMUS-a biće održano 5 koncerata, a zbog epidemiološke situacije, između publike i scene biće postavljen pleksiglas, a broj posetilaca ograničen je na 77.

    (5) detaljnije
  • 8 Otvaranje 45. NIMUS foto Južne vesti Vanja Keser

    NIMUS će ipak biti održan, dobio zeleno svetlo Štaba

    Da će ovogodišnji 46. festival Niških muzičkih svečanosti biti održan potvrdila je Sekretarka za kulturu, koja kaže da postoji saglasnost Štaba za vanredne situacije. Festival će biti održan od 6. do 12. novembra u manjem obimu u niškom Simfonijskom orkestru.

    (2) detaljnije
  • filmski susreti

    Sada i zvanično: Štab zabranio održavanje brojnih manifestacija u Nišu

    Zbog procene Instituta za javno zdravlje da nije bezbedno, kako kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, Gradski štab za vanredne situacije i definitivno je zabranio održavanje nekoliko manifestacija, uključujući Nišvil, Filmske susrete, NIMUS, ali i Dane bureka, te Sajam automobila.

    (19) detaljnije
  • Nišvil

    I ovog leta Nišvil, Filmski susreti i Roštiljijada, odložene Horske, Belmužijada pod znakom pitanja

    Mnoge kulturne, tradicionalne, muzičke i turističke manifestacije koje su na jug Srbije svakog avgusta i septembra dovodile brojne turiste, biće održane u punom kapacitetu i ove godine, pa se očekuje da se sa Tvrđave čuju zvuci džeza tokom Nišvila , kao i filmske replike tokom Filmskih susreta, a iz Leskovca će se širiti miris roštilja tokom Roštiljijade. Internacionalne horske svečanosti, koje se održavaju u Nišu, najverovatnije će biti pomerene za narednu godinu, Belmužijada u Svrljigu je pod znakom pitanja, a filmski festival LIFFE se priprema da dovede filmski svet u Leskovac.

    (7) detaljnije
  • Simfonnijski orkestar NIMUS

    Proslavljeni pijanista Vladimir Milošević na NIMUS-u

    Kompozijie Mocarta, Baha, Rahmanjinova, Šopena i Ravela na programu su šeste večeri Niških muzičkih svečanosti, a izvodiće ih širom sveta priznati pijanista Vladimir Milošević. Najistaknutiji pijanista svoje generacije zasviraće u sali niškog Simfonijskog orkestra u ponedeljak, 4. novembra.

    (1) detaljnije
  • NIMUS simfonijski orkestar Jovan Bogosavljević

    NIMUS otvoren "Šeherezadom" i uručivanjem violinskog ključa orkestru

    Po ugledu na Filmske susrete, kada se ključevi grada predaju glumcima, ovogodišnje Niške muzičke svečanosti otvorene su simboličnim predavanjem violinskog ključa direktoru Simfonijskog orkestra Svetozaru Vezenkoviću. 45. NIMUS počeo je Violinskim koncertom Jana Sibeliusa, pred do poslednjeg mesta popunjenim Narodnim pozorištem.

    detaljnije
  • klavir

    "Šeherezda" otvara ovogodišnji NIMUS, a zatvara ga nastup japanske pijanistkinje

    45. Niške muzičke svečanosti biće otvorene 24. oktobra izvođenjem simfonijske svite ruskog kompozitora Korsakova “Šeherazada”, najavili su iz Niškog simfonijskog orkestra. Tokom NIMUS-a biće održano 8 koncerata, a poslednji će biti 7. novembra kada će dela Griga izvesti japanska pijanistkinja Ajako Fujiki.

    (3) detaljnije
  • nimus

    "Ruska fantazija" zatvara ovogodišnji NIMUS

    Niške muzičke svečanosti, 44. po redu, biće zatvorene večeras koncertom “Ruska fantazija” na kojem će nastupiti jedna od najuticajnijih mladih pijanistkinja iz Rusije Fatima Alieva, a dirigent će biti Svilen Simeonov iz Bugarske.

    detaljnije
  • ruski violinista

    Ruski violinista, bugarski dirigent i niški simfoničari otvorili NIMUS

    Kompozicijama Betovena, Maskanjija, Rosinija i Paganinija koje su svirali niški simfoničari i virtuoz na violini Mario Hosel pod dirigentskom palicom Svilena Simenova, otvorene su Niške muzičke svečanosti NIMUS.

    detaljnije
  • nimus

    Večeras počinje NIMUS uz note Paganinija i Betovena

    Jedan od najuticajnijih evropskih violinista Mario Hosen, kako navode organizatori, kao solista nastupiće večeras na otvaranju 44. Niških muzičkih svečanosti uz Niški simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom maestra Svilena Simeonova. Od 20 sati u sali Simfonijskog NIMUS kreće delima Paganinija, Betovena, Rosinija i Maskanjija, a završnica je 7. novembra.

    detaljnije
  • Violina

    Ruski violinista i bugarski dirigent otvaraju NIMUS

    Mladi virtuoz na violini Jurij Revič iz Rusije, koji je već nastupao u Nišu pre 3 godine, otvoriće Niške muzičke svečanosti koje počinju u subotu 21. oktobra. U velikoj sali Doma Vojske sviraće i niški simfoničari pod dirigentskom palicom Svilena Simeonova iz Bugarske, a koncert počinje u 19 sati. 43. NIMUS traje do 3. novembra.

    detaljnije
  • simfonijski orkestar

    Na zatvaranju NIMUS-a niški simfoničari i grčki buzukisti

    Kompozicije Simjanovića, Prokopjeva, Petrovskia, ali i Broutzakisa, pod dirigentskom palicom Saše Nikolovskog Đumara iz Makedonije, a u izvedbi Niškog simfoniskog orkestra, ispuniće Dom vojske na svečanom zatvaranju 42. NIMUS-a 10. Novembra, od 20 sati.

    detaljnije
  • Orkestar

    Na otvaranju NIMUS-a očekuju punu salu

    Niški simfoničari se uveliko spremaju za otvaranje 42. NIMUS-a, koje je zakazano za večeras u 20 sati. Sa orkestrom će nastupiti čuvena srpska pijanistkinja Rita Kinka, a palica će biti u rukama dirigenta Jozefa Suilena.

    (1) detaljnije
  • Koncert

    Na ovogodišnjem NIMUS-u 9 koncerata

    Čuvena pijanistkinja Rita Kinka iz Novog Sada nastupa kao solista sa Simfonijskim orkestrom na otvaranju ovogodišnjih Niških muzičkih svečanosti. Manifestacija traje od 26. oktobra do 10. novembra, a Nišlije će moći da slušaju 9 koncerata.

    detaljnije
  • lev klickov

    Ruski violinista i francuski dirigent zatvaraju NIMUS

    Koncertom Niškog simfonijskog orkestra i violiniste Leva Kličkova, pod dirigentskom palicom francuskog dirigenta Emanuela Le Duk Baroma, večeras od 20 sati u niškom Narodnom pozorištu, biće završen 41. NIMUS.

    (2) detaljnije
  • slavkovic

    Slavković otvarao BEMUS ili NIMUS?

    U “prigovoru”, kako je naslovio svoj mejl upućen redakciji “Južnih vesti”, na tekst o njegovom otvaranju NIMUS-a, zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković rekao je da je “otvaranje ovogodišnjeg BEMUS-a činio na zahtev zaposlenih u Simfonijskom orkestru”.

    (27) detaljnije
  • tavitijan braća

    Klasika na džez način u izvođenju "Tavitjan braće"

    Poznati makedonski džez trio “Tavitjan brothers” na NIMUS-u će u sredu 11. novembra u Niškom simfonijskom orkestru izvesti obrade kompozicije klasičnih autora iz više epoha.

    detaljnije
  • nimus

    Mladi talenti na NIMUS-u

    Devete večeri Niških muzičkih svečanosti, u utorak 10. novembra u Niškom simfonijskom orkestru, publici će se predstaviti mladi talenti - niški pijanisti Đorđe Radevski i Aleksandar Raos.

    (1) detaljnije
  • makedonija muzicarke

    Koncert makedonskih muzičarki na NIMUS-u

    Oboistkinja Gordana Josifova Nedelkovska i pijanistkinja Elena Atanasovska nastupiće večeras u sali Niškog simfonijskog orkestra u okviru Niških muzičkih svečanosti.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: