Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

NUNS

  • krik

    Novinarska udruženja traže slobodan i bezbedan rad zaposlenih u medijima

    Zbog najgoreg stanja u medijima u poslednje 2 decenije, kako ističu iz 6 novinarskih i medijskih udruženja, danas je na konferenciji za medije ispred Narodne skupštine zatraženo da se novinarima omogući slobodan rad. Kap koja je prelila čašu, kako se čulo na skupu, jeste kampanja vlasti i prorežimskih medija u kojoj povezuju radakciju portala KRIK sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

    (1) detaljnije
  • Kamere mediji

    Pet novinarskih udruženja izašlo iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara

    Zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ izašli su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koje je Vlada Srbije osnovala krajem prošle godine.

    (3) detaljnije
  • krik

    Kampanja tabloida protiv KRIK-a, medijska udruženja upozoravaju na crtanje mete novinarima

    Bez ijednog dokaza, ukazujući samo da je zvesni Veljko rekao porodicama nestalih mladića da se jave KRIK-u, tabloidi i provladini mediji povezali su ovaj istraživački portal i uhapšenog Veljka Belivuka tvrdeći da su novinari radili za kriminalnu grupu. Udruženja upozoravaju da je ovo “crtanje mete” i traže reakciju Tužilaštva.

    (7) detaljnije
  • zaklina

    NUNS i UNS osudili seksističke napade Ace Lukasa na novinarku Tatalović

    Oba reprezentativna novinarska udruženja u Srbijie - NUNS i UNS osudila su napade na novinarku N1 Žaklinu Tatalović koju je sinoć u emisiji “Hit tvit” najprizemnije vređao pevač Aca Lukas. Za NUNS je ovaj napad posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru, dok je UNS pozvao sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare.

    (8) detaljnije
  • Slavomir Kostić - novinar portala "InfoVranjske"

    Vranjski naprednjaci primitivnim rečnikom ponovo na "InfoVranjske"

    Posle teksta InfoVranjskih o kašnjenju uvođenja grejanja za četiri zgrade u centru Vranjske Banje, vranjski odbor naprednjaka je u zvaničnom saopštenju novinara nazvao "ološom", "bednikom" i još nepristojnijim uvredama, optužio ga da "radi protiv svojih komšija" i tekst nazvao "zlonamernim". Autor teksta Slavomir Kostić kaže da ovo saopštenje vređa, ali ne demantuje nijednu objavljenu informaciju. Povodom četvrtog napada vranjskih naprednjaka na InfoVranjske reagovali su UNS i NUNS.

    (6) detaljnije
  • Dodela nagrada NUNS priznanje JV

    "Južnim vestima" specijalno priznanje NUNS-a

    Zbog profesionalnog i nezavisnog izveštavanja o važnim lokalnim temama, kako je rečeno na ceremoniji, portal "Južne vesti" dobio je specijalno priznanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Jedan od tekstova portala sa juga našao se i u konkurenciji najboljih istraživačkih onlajn tekstova, ali je nagrada "Dejan Anastasijević" otišla u ruke novinara BIRN-a, za priču o umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem.

    (6) detaljnije
  • stefi i zira

    Novinari "Južnih vesti" u najužem izboru za Nagradu za istraživačko novinarstvo

    Tekst novinara "Južnih vesti" Milana Zirojevića i Stefana Markovića, koji je u međuvremenu prešao u CINS, o kašnjenju radova i plaćanju penala u izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu, među najbolja je 3 istraživačka teksta u Srbiji, u prošloj godini u kategoriji onlajn medija. NUNS-ova nagrada od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

    (6) detaljnije
  • Dejan Anastasijević komemoracija

    Godišnjica smrti Dejana Anastasijevića

    Po hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala ostaće upamćen novinar Dejan Anastasijević, koji je preminuo pre tačno godinu dana. Nezavisno udruženje novinara Srbije rešilo je da njihova nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi njegovo ime.

    (2) detaljnije
  • zapisi sa konferencije, foto zeljko veljkovic

    Konferencije za novinare o koroni bez novinara - struka rekla "da" bez ozbiljnog razmišljanja

    Iako su stručnjaci do sada, kao primer bezbednog okupljanja u vanrednom stanju zbog korone, navodili upravo redovne konferencije za novinare, od danas se one održavaju bez novinara. Pitanja se šalju mejlom i čitaju u programu uživo. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je razlog to što je virus korona ušao u neke redakcije, a epidemiolog Predrag Kon odgovara da je struka bila saglasna da se one održavaju onlajn, ali bez ozbiljnijeg razmišljanja.

    (26) detaljnije
  • Pinokio

    NUNS i UNS: Predstavnici nereprezentativnih udruženja odlučuju o medijskim projektima u Nišu

    89 miliona dinara iz budžeta Niša za sufinansiranje medijskih sadržaja deliće komisija čine mahom članovi udruženja koja su nedavno izbačena iz konkursnih komisija Ministarstva kulture kao nereprezentativna. Predstavnici NUNS-a i UNS-a, dva najveća novinarska udruženja, iako su predloženi nisu izabrani, a zašto je tako odlučeno nema obrazloženja.

    (1) detaljnije
  • Šarčević

    NUNS: Ako se ministar prosvete ne izvini novinarima, bojkotovati njegove javne nastupe

    Ponašanje ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je novinarima Južnih vesti i N1 u Nišu rekao da bi "dobili odgovor da su normalni", gurnuo mikrofon i nazvao reportera siledžijom - kao agresivno i neodgovorno ocenjuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ako im se ministar hitno ne izvini, kažu da će pozvati novinare da ubuduće bojkotuju njegove javne nastupe.

    (8) detaljnije
  • vulin

    Niški “vulinovci” brane svog lidera u sred špijunske afere sa “Nedeljnikom”

    Dok javnost sumnja na nelegalnu špijunažu i pita kako su Ministrastvo odbrane i Aleksandar Vulin uspeli da kritikuju Nedeljnikov tekst koji nije ni objavljen, niški odbor Pokreta socijalista odlučio je da brani svog lidera tako što je napao predsednika NUNS-a Željka Bodrožića i njegove izjave date u intervjuu N1.

    (33) detaljnije
  • 82550838_3001956403181710_1567959377128718336_n

    Tribina o slobodi medija na dan oslobođenja Niša - dogorelo je, ostalo je još da pucaju na nas

    U Nišu je na dan oslobođenja 11. januara promovisan novi kalendar sa karikaturama Predraga Koraksića Koraksa, a veliki broj građana kupio je svoj primerak. Novinari su nakon toga govorili o medijskim slobodama i zaključili da ih nema, da su pritisci sve češći, ali da sa njima žive, kao i da je ova godina prekretnica u kojoj će važiti parola "ili pukovnici ili pokojnici".

    (3) detaljnije
  • Konferencija Glasno i jasno o Evropskoj uniji foto Media centar Niš

    Građani - fokus svih aktivnosti vezanih za EU integracije

    Među brojnim problemima koji se javljaju u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i dalje je udarni uključenost i shvatanje građana o tome kako integracije utiču na njihov svakodnevni život. Razumevanje je ključ za podršku i uključivanje, a građani moraju biti fokus svih aktivnosti vlasti, medija i organizacija, zaključak je konferencije “Glasno i jasno o Evropskoj uniji”.

    (3) detaljnije
  • Kamere mediji

    Dan slobode medija - novinari u Srbiji u katastrofalnom položaju

    Kako bi ukazali na katastrofalan položaj u kome se novinari i mediji danas nalaze, na Svetski dan slobode medija NUNS i NDNV ih pozivaju da u 5 do 12 isključe ton, zamrače ekrane i time doprinesu akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", dok UNS poziva medije da u isto vreme objave njihov proglas u kome ukazuju na to šta je obeležilo godinu za nama i prenesu 9 zahteva.

    (3) detaljnije
  • Kamere mediji

    Novinari protestovali, kolege iz regiona traže da prestane njihovo targetiranje

    Označavanje novinara Slobodana Georgieva i autorskog tima filma "Albanke su naše sestre" izdajnicima i neprijateljima Srbije, nakon čega su vređani i prećeno im je smrću, Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je i pozvala pravosuđe da hitno reaguje. Osim ove organizacije, reagovala je i redakcija nedeljnika "Vreme", koja je uz podršku kolega i građana protestovala ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

    (1) detaljnije
  • stefi

    Istraživački tekst novinara "Južnih vesti" među 4 najbolja u Srbiji

    Novinar "Južnih vesti" Stefan Marković u najužem je izboru za nagradu za istraživačko novinarstvo koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Markovićev tekst o spornom poslovanju firme koja je sanirala udarne rupe u Nišu jedan je od 4 najboljih u konkurenciji onlajn medija.

    (2) detaljnije
  • stojanovic

    Policija još traži osobu koja je u Nišu pokušala kolima da izgura novinara N1

    Još je nepoznato ko je u petak 5. aprila posle protesta "1 od 5 miliona" novinara N1 iz Niša Milana Stojanovića pokušao kolima da izgura sa ulice. Iz policije kažu da istraga i dalje traje, a novinarska udruženja zahtevaju su da se pronađe počinilac.

    (3) detaljnije
  • protest baklje

    NUNS: Da se omogući novinarima da bezbedno izveštavaju sa protesta

    Ocenivši da su novinari koji izveštavaju sa protesta koji se nedeljama održavaju širom Srbije, dovedeni u situaciju kriznog izveštavanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve aktere demonstracija da obrate posebnu pažnju na novinare i omoguće im da nesmetano rade svoj posao. NUNS traži i da javni funkcioneri prestanu sa širenjem netrpeljivosti prema televiziji N1, koja je počela nakon njihovog izveštavanja sa prošlonedeljnih protesta.

    (8) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: