Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

NUNS

 • zaklina

  NUNS i UNS osudili seksističke napade Ace Lukasa na novinarku Tatalović

  Oba reprezentativna novinarska udruženja u Srbijie - NUNS i UNS osudila su napade na novinarku N1 Žaklinu Tatalović koju je sinoć u emisiji “Hit tvit” najprizemnije vređao pevač Aca Lukas. Za NUNS je ovaj napad posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru, dok je UNS pozvao sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare.

  (8) detaljnije
 • Slavomir Kostić - novinar portala "InfoVranjske"

  Vranjski naprednjaci primitivnim rečnikom ponovo na "InfoVranjske"

  Posle teksta InfoVranjskih o kašnjenju uvođenja grejanja za četiri zgrade u centru Vranjske Banje, vranjski odbor naprednjaka je u zvaničnom saopštenju novinara nazvao "ološom", "bednikom" i još nepristojnijim uvredama, optužio ga da "radi protiv svojih komšija" i tekst nazvao "zlonamernim". Autor teksta Slavomir Kostić kaže da ovo saopštenje vređa, ali ne demantuje nijednu objavljenu informaciju. Povodom četvrtog napada vranjskih naprednjaka na InfoVranjske reagovali su UNS i NUNS.

  (6) detaljnije
 • Dodela nagrada NUNS priznanje JV

  "Južnim vestima" specijalno priznanje NUNS-a

  Zbog profesionalnog i nezavisnog izveštavanja o važnim lokalnim temama, kako je rečeno na ceremoniji, portal "Južne vesti" dobio je specijalno priznanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Jedan od tekstova portala sa juga našao se i u konkurenciji najboljih istraživačkih onlajn tekstova, ali je nagrada "Dejan Anastasijević" otišla u ruke novinara BIRN-a, za priču o umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem.

  (6) detaljnije
 • stefi i zira

  Novinari "Južnih vesti" u najužem izboru za Nagradu za istraživačko novinarstvo

  Tekst novinara "Južnih vesti" Milana Zirojevića i Stefana Markovića, koji je u međuvremenu prešao u CINS, o kašnjenju radova i plaćanju penala u izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu, među najbolja je 3 istraživačka teksta u Srbiji, u prošloj godini u kategoriji onlajn medija. NUNS-ova nagrada od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

  (6) detaljnije
 • Dejan Anastasijević komemoracija

  Godišnjica smrti Dejana Anastasijevića

  Po hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala ostaće upamćen novinar Dejan Anastasijević, koji je preminuo pre tačno godinu dana. Nezavisno udruženje novinara Srbije rešilo je da njihova nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi njegovo ime.

  (2) detaljnije
 • zapisi sa konferencije, foto zeljko veljkovic

  Konferencije za novinare o koroni bez novinara - struka rekla "da" bez ozbiljnog razmišljanja

  Iako su stručnjaci do sada, kao primer bezbednog okupljanja u vanrednom stanju zbog korone, navodili upravo redovne konferencije za novinare, od danas se one održavaju bez novinara. Pitanja se šalju mejlom i čitaju u programu uživo. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je razlog to što je virus korona ušao u neke redakcije, a epidemiolog Predrag Kon odgovara da je struka bila saglasna da se one održavaju onlajn, ali bez ozbiljnijeg razmišljanja.

  (26) detaljnije
 • Pinokio

  NUNS i UNS: Predstavnici nereprezentativnih udruženja odlučuju o medijskim projektima u Nišu

  89 miliona dinara iz budžeta Niša za sufinansiranje medijskih sadržaja deliće komisija čine mahom članovi udruženja koja su nedavno izbačena iz konkursnih komisija Ministarstva kulture kao nereprezentativna. Predstavnici NUNS-a i UNS-a, dva najveća novinarska udruženja, iako su predloženi nisu izabrani, a zašto je tako odlučeno nema obrazloženja.

  (1) detaljnije
 • Šarčević

  NUNS: Ako se ministar prosvete ne izvini novinarima, bojkotovati njegove javne nastupe

  Ponašanje ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je novinarima Južnih vesti i N1 u Nišu rekao da bi "dobili odgovor da su normalni", gurnuo mikrofon i nazvao reportera siledžijom - kao agresivno i neodgovorno ocenjuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ako im se ministar hitno ne izvini, kažu da će pozvati novinare da ubuduće bojkotuju njegove javne nastupe.

  (8) detaljnije
 • vulin

  Niški “vulinovci” brane svog lidera u sred špijunske afere sa “Nedeljnikom”

  Dok javnost sumnja na nelegalnu špijunažu i pita kako su Ministrastvo odbrane i Aleksandar Vulin uspeli da kritikuju Nedeljnikov tekst koji nije ni objavljen, niški odbor Pokreta socijalista odlučio je da brani svog lidera tako što je napao predsednika NUNS-a Željka Bodrožića i njegove izjave date u intervjuu N1.

  (33) detaljnije
 • 82550838_3001956403181710_1567959377128718336_n

  Tribina o slobodi medija na dan oslobođenja Niša - dogorelo je, ostalo je još da pucaju na nas

  U Nišu je na dan oslobođenja 11. januara promovisan novi kalendar sa karikaturama Predraga Koraksića Koraksa, a veliki broj građana kupio je svoj primerak. Novinari su nakon toga govorili o medijskim slobodama i zaključili da ih nema, da su pritisci sve češći, ali da sa njima žive, kao i da je ova godina prekretnica u kojoj će važiti parola "ili pukovnici ili pokojnici".

  (3) detaljnije
 • Konferencija Glasno i jasno o Evropskoj uniji foto Media centar Niš

  Građani - fokus svih aktivnosti vezanih za EU integracije

  Među brojnim problemima koji se javljaju u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i dalje je udarni uključenost i shvatanje građana o tome kako integracije utiču na njihov svakodnevni život. Razumevanje je ključ za podršku i uključivanje, a građani moraju biti fokus svih aktivnosti vlasti, medija i organizacija, zaključak je konferencije “Glasno i jasno o Evropskoj uniji”.

  (3) detaljnije
 • Kamere mediji

  Dan slobode medija - novinari u Srbiji u katastrofalnom položaju

  Kako bi ukazali na katastrofalan položaj u kome se novinari i mediji danas nalaze, na Svetski dan slobode medija NUNS i NDNV ih pozivaju da u 5 do 12 isključe ton, zamrače ekrane i time doprinesu akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", dok UNS poziva medije da u isto vreme objave njihov proglas u kome ukazuju na to šta je obeležilo godinu za nama i prenesu 9 zahteva.

  (3) detaljnije
 • Kamere mediji

  Novinari protestovali, kolege iz regiona traže da prestane njihovo targetiranje

  Označavanje novinara Slobodana Georgieva i autorskog tima filma "Albanke su naše sestre" izdajnicima i neprijateljima Srbije, nakon čega su vređani i prećeno im je smrću, Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je i pozvala pravosuđe da hitno reaguje. Osim ove organizacije, reagovala je i redakcija nedeljnika "Vreme", koja je uz podršku kolega i građana protestovala ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

  (1) detaljnije
 • stefi

  Istraživački tekst novinara "Južnih vesti" među 4 najbolja u Srbiji

  Novinar "Južnih vesti" Stefan Marković u najužem je izboru za nagradu za istraživačko novinarstvo koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Markovićev tekst o spornom poslovanju firme koja je sanirala udarne rupe u Nišu jedan je od 4 najboljih u konkurenciji onlajn medija.

  (2) detaljnije
 • stojanovic

  Policija još traži osobu koja je u Nišu pokušala kolima da izgura novinara N1

  Još je nepoznato ko je u petak 5. aprila posle protesta "1 od 5 miliona" novinara N1 iz Niša Milana Stojanovića pokušao kolima da izgura sa ulice. Iz policije kažu da istraga i dalje traje, a novinarska udruženja zahtevaju su da se pronađe počinilac.

  (3) detaljnije
 • protest baklje

  NUNS: Da se omogući novinarima da bezbedno izveštavaju sa protesta

  Ocenivši da su novinari koji izveštavaju sa protesta koji se nedeljama održavaju širom Srbije, dovedeni u situaciju kriznog izveštavanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve aktere demonstracija da obrate posebnu pažnju na novinare i omoguće im da nesmetano rade svoj posao. NUNS traži i da javni funkcioneri prestanu sa širenjem netrpeljivosti prema televiziji N1, koja je počela nakon njihovog izveštavanja sa prošlonedeljnih protesta.

  (8) detaljnije
 • Slaviša Lekić

  Slaviša Lekić podneo ostavku na mesto predsednika NUNS

  Nezavisno udruženje novinara Srbije ostalo je bez čelnog čoveka, nakon što je na poslednjoj sednici Izvršni odbor ovog udruženja konstatovao neopozivu ostavku predsednika Slaviše Lekića. Lekić je, kako navode iz NUNS-a, podneo ostavku iz ličnih razloga.

  (3) detaljnije
 • sud

  Novinarska udruženja o pretnji “Južnim vestima”: Zabrinjavajuća tolerancija tužilaštva

  Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je sudska i tužilačka tolerancija prema pretnjama medijima zabrinjavajuća. Novi pokazatelj je odluka Osnovnog, a potom i Višeg javnog tužilaštva da odbace prijavu "Južnih vesti" protiv čoveka koji je poručio novinarima da se “paze kad prelaze ulicu”.

  detaljnije
 • NUNS N1

  NUNS i NDNV: Aktuelna vlast neposredno odgovorna za pretnje novinarima TV N1

  Za preteće pismo koje je juče stiglo na adresu TV N1 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) krive aktuelni režim, zbog atmosfere mržnje koju kreiraju. Udruženja traže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić javno osude pretnje upućene ovoj televiziji, a istražnim organima da što pre reše slučaj.

  (4) detaljnije