Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

NUNS

 • press covid vlada foto željko

  NUNS: Opasno je crtanje mete novinaru Željku Veljkoviću

  Veliki broj uvreda i pretnji na društvenim mrežama prethodnih dana dobio je novinar NewsMax Adria televizije i donedavni dopisnik Južnih vesti iz Beograda Željko Veljković, a u Nezavisnom udruženju novinara Srbije ocenjuju da je to crtanje mete novinaru i to oštro osuđuju.

  detaljnije
 • JV

  "Reporteri bez granica" pozivaju nadležne da reaguju na opasnu kampanju protiv "Južnih vesti"

  Međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” i Koalicija za slobodu medija osudili su nastavak opasne kampanju blaćenja "Južnih vesti" i glavne urednice tog medija Gordane Bjeletić, a povodom najnovijih natpisa na lažnom sajtu "Južnih vesti". Nakon tog teksta i, kako primećuju iz domaćih udruženja i svetske organizacije, diskriminatorskog ponašanja gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, kampanja je postala agresivnija.

  (9) detaljnije
 • nuns

  Otvoren konkurs za "NUNS-ovu" nagradu "Dejan Anastasijević" za istraživačko novinarstvo

  Do 30. marta traje prijava za učešće na konkursu Nezavisnog udruženja novinara Srbije za nagradu “Dejan Anastasijević”. Nagrada se dodeljuje za istraživačke novinarske radove od izuzetne važnosti za građane mesta koje medij pokriva, emituje ili koristi, a koji otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom, kažu iz "NUNS-a".

  (1) detaljnije
 • krik

  Novinarska udruženja traže slobodan i bezbedan rad zaposlenih u medijima

  Zbog najgoreg stanja u medijima u poslednje 2 decenije, kako ističu iz 6 novinarskih i medijskih udruženja, danas je na konferenciji za medije ispred Narodne skupštine zatraženo da se novinarima omogući slobodan rad. Kap koja je prelila čašu, kako se čulo na skupu, jeste kampanja vlasti i prorežimskih medija u kojoj povezuju radakciju portala KRIK sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

  (1) detaljnije
 • Kamere mediji

  Pet novinarskih udruženja izašlo iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara

  Zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ izašli su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koje je Vlada Srbije osnovala krajem prošle godine.

  (3) detaljnije
 • krik

  Kampanja tabloida protiv KRIK-a, medijska udruženja upozoravaju na crtanje mete novinarima

  Bez ijednog dokaza, ukazujući samo da je zvesni Veljko rekao porodicama nestalih mladića da se jave KRIK-u, tabloidi i provladini mediji povezali su ovaj istraživački portal i uhapšenog Veljka Belivuka tvrdeći da su novinari radili za kriminalnu grupu. Udruženja upozoravaju da je ovo “crtanje mete” i traže reakciju Tužilaštva.

  (7) detaljnije
 • zaklina

  NUNS i UNS osudili seksističke napade Ace Lukasa na novinarku Tatalović

  Oba reprezentativna novinarska udruženja u Srbijie - NUNS i UNS osudila su napade na novinarku N1 Žaklinu Tatalović koju je sinoć u emisiji “Hit tvit” najprizemnije vređao pevač Aca Lukas. Za NUNS je ovaj napad posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru, dok je UNS pozvao sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare.

  (8) detaljnije
 • Slavomir Kostić - novinar portala "InfoVranjske"

  Vranjski naprednjaci primitivnim rečnikom ponovo na "InfoVranjske"

  Posle teksta InfoVranjskih o kašnjenju uvođenja grejanja za četiri zgrade u centru Vranjske Banje, vranjski odbor naprednjaka je u zvaničnom saopštenju novinara nazvao "ološom", "bednikom" i još nepristojnijim uvredama, optužio ga da "radi protiv svojih komšija" i tekst nazvao "zlonamernim". Autor teksta Slavomir Kostić kaže da ovo saopštenje vređa, ali ne demantuje nijednu objavljenu informaciju. Povodom četvrtog napada vranjskih naprednjaka na InfoVranjske reagovali su UNS i NUNS.

  (6) detaljnije
 • Dodela nagrada NUNS priznanje JV

  "Južnim vestima" specijalno priznanje NUNS-a

  Zbog profesionalnog i nezavisnog izveštavanja o važnim lokalnim temama, kako je rečeno na ceremoniji, portal "Južne vesti" dobio je specijalno priznanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Jedan od tekstova portala sa juga našao se i u konkurenciji najboljih istraživačkih onlajn tekstova, ali je nagrada "Dejan Anastasijević" otišla u ruke novinara BIRN-a, za priču o umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem.

  (6) detaljnije
 • stefi i zira

  Novinari "Južnih vesti" u najužem izboru za Nagradu za istraživačko novinarstvo

  Tekst novinara "Južnih vesti" Milana Zirojevića i Stefana Markovića, koji je u međuvremenu prešao u CINS, o kašnjenju radova i plaćanju penala u izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu, među najbolja je 3 istraživačka teksta u Srbiji, u prošloj godini u kategoriji onlajn medija. NUNS-ova nagrada od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

  (6) detaljnije
 • Dejan Anastasijević komemoracija

  Godišnjica smrti Dejana Anastasijevića

  Po hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala ostaće upamćen novinar Dejan Anastasijević, koji je preminuo pre tačno godinu dana. Nezavisno udruženje novinara Srbije rešilo je da njihova nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi njegovo ime.

  (2) detaljnije
 • zapisi sa konferencije, foto zeljko veljkovic

  Konferencije za novinare o koroni bez novinara - struka rekla "da" bez ozbiljnog razmišljanja

  Iako su stručnjaci do sada, kao primer bezbednog okupljanja u vanrednom stanju zbog korone, navodili upravo redovne konferencije za novinare, od danas se one održavaju bez novinara. Pitanja se šalju mejlom i čitaju u programu uživo. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je razlog to što je virus korona ušao u neke redakcije, a epidemiolog Predrag Kon odgovara da je struka bila saglasna da se one održavaju onlajn, ali bez ozbiljnijeg razmišljanja.

  (26) detaljnije
 • Pinokio

  NUNS i UNS: Predstavnici nereprezentativnih udruženja odlučuju o medijskim projektima u Nišu

  89 miliona dinara iz budžeta Niša za sufinansiranje medijskih sadržaja deliće komisija čine mahom članovi udruženja koja su nedavno izbačena iz konkursnih komisija Ministarstva kulture kao nereprezentativna. Predstavnici NUNS-a i UNS-a, dva najveća novinarska udruženja, iako su predloženi nisu izabrani, a zašto je tako odlučeno nema obrazloženja.

  (1) detaljnije
 • Šarčević

  NUNS: Ako se ministar prosvete ne izvini novinarima, bojkotovati njegove javne nastupe

  Ponašanje ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je novinarima Južnih vesti i N1 u Nišu rekao da bi "dobili odgovor da su normalni", gurnuo mikrofon i nazvao reportera siledžijom - kao agresivno i neodgovorno ocenjuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ako im se ministar hitno ne izvini, kažu da će pozvati novinare da ubuduće bojkotuju njegove javne nastupe.

  (8) detaljnije
 • vulin

  Niški “vulinovci” brane svog lidera u sred špijunske afere sa “Nedeljnikom”

  Dok javnost sumnja na nelegalnu špijunažu i pita kako su Ministrastvo odbrane i Aleksandar Vulin uspeli da kritikuju Nedeljnikov tekst koji nije ni objavljen, niški odbor Pokreta socijalista odlučio je da brani svog lidera tako što je napao predsednika NUNS-a Željka Bodrožića i njegove izjave date u intervjuu N1.

  (33) detaljnije
 • 82550838_3001956403181710_1567959377128718336_n

  Tribina o slobodi medija na dan oslobođenja Niša - dogorelo je, ostalo je još da pucaju na nas

  U Nišu je na dan oslobođenja 11. januara promovisan novi kalendar sa karikaturama Predraga Koraksića Koraksa, a veliki broj građana kupio je svoj primerak. Novinari su nakon toga govorili o medijskim slobodama i zaključili da ih nema, da su pritisci sve češći, ali da sa njima žive, kao i da je ova godina prekretnica u kojoj će važiti parola "ili pukovnici ili pokojnici".

  (3) detaljnije
 • Konferencija Glasno i jasno o Evropskoj uniji foto Media centar Niš

  Građani - fokus svih aktivnosti vezanih za EU integracije

  Među brojnim problemima koji se javljaju u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i dalje je udarni uključenost i shvatanje građana o tome kako integracije utiču na njihov svakodnevni život. Razumevanje je ključ za podršku i uključivanje, a građani moraju biti fokus svih aktivnosti vlasti, medija i organizacija, zaključak je konferencije “Glasno i jasno o Evropskoj uniji”.

  (3) detaljnije
 • Kamere mediji

  Dan slobode medija - novinari u Srbiji u katastrofalnom položaju

  Kako bi ukazali na katastrofalan položaj u kome se novinari i mediji danas nalaze, na Svetski dan slobode medija NUNS i NDNV ih pozivaju da u 5 do 12 isključe ton, zamrače ekrane i time doprinesu akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", dok UNS poziva medije da u isto vreme objave njihov proglas u kome ukazuju na to šta je obeležilo godinu za nama i prenesu 9 zahteva.

  (3) detaljnije