Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nacionalna koalicija za decentralizaciju

  • NKD

    NKD: Većina građana nezadovoljna radom lokalnih samouprava

    Više od polovine građana anketiranih u 17 gradova ima negativno iskustvo sa radom lokalnih samouprava, dok 80% nema osećaj da je otvorena i dostupna građanima, pokazali su rezultati ankete u okviru projekta “Pratim ja” Nacionalne koalicije za decentralizaciju u kojoj je učestvovalo preko 1.200 građana, a među njima i Nišlije, Prokupčani, Aleksinčani i Vlasotinčani. Takođe, građani nisu upućeni u svoja prava, a i plaše se da iskažu mišljenje i kritikuju one koje plaćaju - lokalne funkcionere.

    (17) detaljnije
  • Konkurs

    Studentskim udruženjima iz Niša milioni na konkursu za ekologiju, organizacije traže istragu

    Milionske iznose na ovogodišnjem konkursu Ministartsva za zaštitu životne sredine dobila su studentska udruženja, zbog čega ekološki aktivisti smatraju da je ispolitizovan i netransparentan. Neki najavljuju žalbe, predstavnici Koalicije "Otvoreno o konkusima" traže poništavanje ovog konkursa i pokretanje istrage, dok predstavnici studentskih organizacija iz Niša koje su Južne vesti kontaktirale o projektima i novcu ne žele da govore.

    (20) detaljnije
  • aerodrom

    NKD: Dug Grada Niša zbog zemljišta poklonjenog aerodroma i dalje nije otpisan, građanima "preti" kamata

    Iako je pre tri godine Grad Niš poklonio Aerodrom "Konstantin Veliki" državi, iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju navode da Vlada Srbije još nije otpisala dug za zemljište oko aerodroma i pored zahteva koji je gradonačelnica Dragana Sotirovski republičkoj vlasti uputila u tajnosti. Već godinu dana se na dnevnom nivou građanima računa kamata od 6.313 evra, pa iz NKD-a pozivaju državu da ne ignoriše zahtev nadležnih u Nišu, kao i da pretnju kamatom "skinu Nišlijama s vrata".

    (14) detaljnije
  • sotirovski

    Rečnik koji ne priliči gradonačelnici - "propala kafedžika, ljudske olupine, supruge od kojih su muževi pobegli"

    Ko su “ljudske olupine”, “supruge od kojih su muževi na vreme pobegli” i “propale Đilasove kafedžike” koje pominje u postu na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ne želi da precizira, već poručuje da se pronađu sami. Novinarka Tamara Skrozza, Milan Zirojević iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde smatraju da ovakav rečnik gradonačelnice ne priliči njenoj funkciji.

    (118) detaljnije
  • air serbia

    NKD: Građani plaćaju avio-linije koje ne saobraćaju, avioni "Air Serbia" iz Niša lete samo na dve

    Iako je pre dve godine "Air Serbia" dobila subvencije iz republičkog budžeta, iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju navode da trenutno sa niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" može da se leti avionima te kompanije na dve destinacije, umesto predviđenih 12. Zato pitaju nadležne iz Vlade, kao i avio-kompaniju, gde su im linije za koje građani Srbije plaćaju subvencije, kao i koliko građane košta neletenje "Air Serbia" iz Niša.

    (21) detaljnije
  • nis beograd

    NKD: Vlast podstiče iseljavanje mladih

    Najviše novca na konkursima za zapošljavanje mladih, kažu iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, dobija Beograd, iako je tamo znatno manje nezaposlenih nego u drugim gradovima. Tvrde da su na konkursu za zapošljavanje udruženja iz Beograda i Vojvodine odnela čak 56,85 od ukupno 79,99 miliona dinara i da je ovo razlog što se mnogi delovi Srbije prazne.

    (6) detaljnije
  • 42d81746

    Izmena izbora poslanika i predsednika - predlog reforme političkog sistema koji je PSG predstavio u Nišu

    Da narodne poslanike treba birati na osnovu imena, a ne stranke, kao i da bi predsednika države trebalo da bira Parlament, ključne su stavke programskog dokumenta Reforme političkog sistema Srbije, koji je u Nišu predstavio Pokret slobodnih građana.

    (2) detaljnije
  • aerodrom

    NKD debata: Nakon 3 godine od poklanjanja aerodroma država vlasnik, a Nišlije dužnici

    Da je niški Aerodrom "Konstantin Veliki" kolateralna šteta 25-godišnje koncesije beogradske vazdušne luke i da je Niš žrtvovan odukom da se aerodrom pokloni državi, zaključak je sagovornika debate “Samo vas gledamo” koja se održala u City smart klubu u Nišu. Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da je ubeđen da će se aerodrom kad-tad vratiti Nišlijama, dok je novinar Miša Brkić, kako je rekao, ubeđen da će se to neće desiti dok je Aleksandar Vućić na vlasti u Srbiji.

    (13) detaljnije
  • protest aerodrom

    "Aerodromska deklaracija" - stranke i udruženja za vraćanje niške vazdušne luke Gradu

    Otpis aerodromskog duga za zemljište, produžetak ugovora sa niskotarifnim kompanijama i vraćanje Aerodroma "Konstantin Veliki" Nišu, zahtevi su "Aerodromske deklaracije 018: Građansko-politička tačka saglasja" koju je trenutno potpisalo 10 stranaka i nevladinih organizacija. Inicijatori Deklaracije pozivaju sve građane, ali i organizacije, stranke, pokrete i inicijative da u narednim danima daju svojim potpisom podršku zahtevima.

    (17) detaljnije
  • NKD debata

    O trogodišnjici poklanjanja niškog aerodroma na NKD debati "Samo vas gledamo"

    Povodom trogodišnjice poklanjanja niškog aerodroma državi, Nacionalna koalicija za decentralizaciju organizuje debatu “Samo vas gledamo”, u utorak, 22. juna, od 18 sati u City smart klubu u Nišu.

    (4) detaljnije
  • konkurs

    Od 10.000 do 40.000 evra za promene u zajednici u vladavini prava i kulturnoj raznolikosti

    Kako bi podržali autentične lokalne inicijative, koje između ostalog imaju iskustva i prethodne rezultate u pokretanju zajednice, deluju u skladu sa konkretnim potrebama građana i imaju dugoročnu viziju promene u zajednici u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti, iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju raspisali su konkurs na kojem će, kako kažu, do 5 takvih inicijativa podržati iznosima od 10.000 do 40.000 evra.

    detaljnije
  • korona ilustracija; foto Vanja Keser

    Nije vreme za slavljenje pobede nad koronom, ali jeste za vakcinaciju i polaganje računa

    Najveća opasnost da epidemija ponovo bukne je naglo opuštanje stanovništva, što smo, kako kaže Mladen Jovanović iz Nacionane koalicije za decentralizaciju, već jednom preživeli. Umesto slavljenja pobede, tvrdi, bolje je da vlast kaže koliko je para potrošila na opremu, vakcine, bolnice i kako je to i od koga kupovala, kao i da predstavi realan izveštaj od smrtnosti. Njegovo mišljenje deli doktor Dejan Hristov za kojeg bi prava pobeda bila visok procenat vakcinisanih.

    (3) detaljnije
  • Stefanović

    I naprednjaci iz Vranja za razrešenje Stefanovića, o Lončaru glasale samo Nišlije i Piroćanci

    Nepoverenje Nebojši Stefanoviću izglasali su članovi SNS iz Vranja, potvrdio je "Južnim vestima" sekretar lokalnog odbora Goran Đorđević. Oni su usvojili i smene još šestoro lokalnih funkcionera, ali ni kod njih se nije glasalo o nepoverenju ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru. Prema rečima poslanika SNS Miloša Banđura, sve ovo jeste najavljena aktivnost Izvršnog odbora, ali je Lončar bio na dnevnom redu samo u Nišu i Pirotu.

    (9) detaljnije
  • debata

    Ujedinjeni protiv kovida i NKD: Vakcine dostupne, vakcinacija - imperativ

    Problem sa koronom rešiće samo masovna vakcinacija jer niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni, saglasni su učesnici onlajn "Napokon Korisne Debate" - "Vakcinom za život’’ koju su organizovali Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Ujedinjeni protiv kovida . Imunizacija je, kažu, imperativ i neophodno je da što pre iskoristimo prednost koju imamo - dostupnost vakcina.

    (3) detaljnije
  • juzne vesti

    "Bukom protiv pritisaka", u Nišu tribina o napadima na medije

    Učestali pritisci na lokalne i regionalne nezavisne medije i njihove novinare i urednike, tema je tribine "Bukom protiv pritisaka" koja se održava na otvorenom, u dvoršitu City Smart radija u Nišu. Jedno od glavnih pitanja tribine biće "Mogu li lokalni i regionalni mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom preživeti u Srbiji?".

    (2) detaljnije
  • niš centar

    NKD raspisao konkurs za dodelu novca idejama koje na inovativan način stvaraju društvene promene

    Na konkursu, koji je raspisala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, biće opredeljen novac za autentične lokalne inicijative koje rade u svojim zajednicama u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti, predstavljaju inovaciju u kreiranju društvenih promena i koje imaju dugoročnu viziju promene u zajednici, navode u pozivu.

    (1) detaljnije
  • sednica

    Sotirovski naložila direktorki da podnese ostavku, stručnjaci pitaju čemu služe odbornici

    Direktorka Turistčke organizacije Niš Danka Milojković na to mesto je došla glasovima većina odbornika, a ostavku podnela po nalogu gradonačelnice. Politikolog Boban Stojanović i Mladen Jovanović iz NKD-a podsećaju na Zakon i da gradonačelnica jedino može da predloži razrešenje Skupštini. Ovakav nalog Stojanović vidi kao realnu situaciju u lokalnoj samoupravi u Srbiji u kojoj je uloga Skupštine i odbornika marginalizovana, a odluke donose u interesu partije, dok Jovanović prepoznaje kontrolu narativa - da ne bi ispalo da je pobuna radnika uticala na smenu direktorke.

    (61) detaljnije
  • stranacki Viber printscreen

    "Završna faza partokratije": Prijave za posao kod kineskog investitora preko SNS Viber grupe

    Imena pojedinih članova SNS-a sa stručnom spremom i matičnim brojem podeljena su u Viber grupu Mesnog odbora SNS Ledena Stena, jer su tako kandidovani za posao u kineskoj fabrici koja se gradi u Nišu. Podatke je tražila odbornica Aleksandra Božanić koja kaže da oni ljude “samo šalju na testiranje za rad u fabrici”, dok aktivista Danijel Dašić ovo ocenjuje kao završnu fazu partokratije koja izjeda Srbiju.

    (69) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: