Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nacionalna koalicija za decentralizaciju

 • skupstina

  U centru Niša razgovor sa građanima o promeni izbornog sistema

  Zašto je važno da poslanici Narodne skupštine Srbije zastupaju glasače imenom i prezimenom, građani će moći da saznaju u utorak 11. septembra na centralnom gradskom trgu u Nišu, od 11 do 14 sati.

  (4) detaljnije
 • antikorupcija

  I Prokuplje kasni sa usvajanjem Antikorupcijskog plana duže od godinu dana

  Iako je zadnji rok koji su lokalnim samoupravama propisale nadležne državne institucije za usvajanje Antikorupcijskog plana bio 30. jun 2017. godine, Opština Prokuplje do danas ništa nije uradila po tom pitanju, a predsednik Opštine Aleksandar Simonović je rekao “da mu treba par dana da se raspita o pomenutoj temi”.

  detaljnije
 • korupcija

  U Nišu, Pirotu i Prokuplju diskusije o borbi protiv korupcije na lokalu

  Da li su gradovi u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu izradili lokalne antikorupcijske planove, koji su problemi i mogućnosti da se unapredi sprovođenje akcionog plana za Poglavlje 23 i kako se boriti protiv korupcije na lokalu, neke su od tema diskusije koja će početi u Nišu u utorak 12. avgusta, a održaće se i u Pirotu i Prokuplju.

  detaljnije
 • jovanović-banđur-debata

  Za gradsku vlast centralizacija Srbije dobro rešenje i za Aerodrom i za Niš

  Nišu i Nišlijama se mnogo više para vrati iz republičkog budžeta nego što oni kroz poreze uplate u zajedničku kasu, tvrdi zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, a odluku o poklanjanju Aerodroma "Konstantin Veliki" državi pravda time da Grad nema novca da ga razvija. Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju navodi da je cilj centralne vlasti da uništi niški aerodrom.

  (50) detaljnije
 • glas stanara

  Stanari napravili bilten u kome Nišlije pišu o problemima u gradu

  Aktivnosti kojima se inače bavi Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), poput kritike javno-komunalnog sektora u Nišu, pretočene su u tekstove koje pišu njihovi sugrađani u biltenu “Glas stanara”. U novom broju su se posvetili niškom aerodromu i decentralizaciji.

  (9) detaljnije
 • aerodrom

  Arapima država daje zemljište, Nišlijama ne

  Dok je država Srbija arapskoj kompaniji dala u zakup, bez naknade, ekskluzivno zemljište za izgradnju “Beograda na vodi”, Gradu Nišu traži da vrati 157 hektara zemljišta i da da 2 hektara stambenog prostora u zamenu za aerodrom. Stručnjaci tumače da je Vladi Srbije javni interes manje bitan od privatnog interesa arapskog investitora.

  (31) detaljnije
 • gradski forum

  “Nišlije, dođite na protest da kažemo odbornicima kako da glasaju”

  Učesnici Gradskog foruma "Čiji je niški aerodrom", na kome se govorilo o trenutno najvažnijoj temi u Nišu - poklanjanju gradske vazdušne luke Državi, pozvali su sve Nišlije da u utorak 10. aprila dođu ispred Skupštine grada i “kažu odbornicima kako da glasaju”, jer od toga zavisi budućnost Aerodroma “Konstantin Veliki”.

  (7) detaljnije
 • gradska uprava

  Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" traži da njihov predstavnik bude na sednici Skupštine

  Svim odbornicima u Nišu Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" poslaće pisma u kojima ih pozivaju na ličnu odgovornost pred sednicu na kojoj će glasati o budućnosti aerodroma, a Skupštini su uputili zahtev da Mladen Jovanović iz NKD-a, kao njihov predstavnik, prisustvuje i obrati se odbornicima i građanima.

  (13) detaljnije
 • aerodrom

  Gradski forum “Čiji je niški aerodrom” u Media centru

  O tome šta će se dalje dešavati sa Aerodromom "Konstantin Veliki", koje su posledice njegovog poklanjanja državi, kao i tome koje su posledice ovog čina po Nišlije, razgovaraće se u Medija centru. Gradski forum zakazan je za četvrtak, 5. aprila, od 15 sati, a građani će moći da postavljaju pitanja o temi i ostavljaju komentare putem Fejsbuka.

  (3) detaljnije
 • Debata-JV-aerodrom;-foto:-B.-R

  Debata JV: Sva opravdanja za poklanjanje aerodroma su laž

  Iznenadno poklanjanje niškog aerodroma Državi danima pokušava da opravda vladajuća garnitura, a kako kaže Mladen Jovanović, za sve što su dosad izneli Nacionalna koalicija za decentralizaciju je utvrdila da nisu govorili istinu. Nekadašnji zamenik gradonačelnika Niša u vreme “podizanja” niške vazdušne luke Nebojša Rančić tvrdi i da nije tačno da je aerodrom neodrživ, te da je sigurno da se “nekome mnogo žuri".

  (20) detaljnije
 • debata

  Debata “Južnih vesti” o poklanjanju niškog aerodroma

  O razlozima za poklanjanje Aerodroma “Konstantin Veliki” Državi i posledicama ovakve odluke, u emisiji “60 minuta” govoriće nekadašnji predstavnik vlasti i predsednik Upravnog odbora Aerodroma Nebojša Rančić, kao i predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) Mladen Jovanović. Izostaće predstavnik aktuelne vlasti, jer je gradonaćelnik Niša Darko Bulatović odbio da gostuje.

  (6) detaljnije
 • protest

  Drugi dan protesta, zahtevi isti - ostanak aerodroma i smena Bulatovića

  Ispred Gradske kuće i danas je izašlo oko 2.000 građana, nezadovoljnih zbog toga što je niška vlast odlučila da Aerodrom “Konstantin Veliki”, bez uverljivog objašnjenja i javne rasprave, pokloni Državi. Demonstranti su tražili i smenu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića. Novi protest zakazan je za sutra u 17 sati, na Trgu kralja Milana.

  (22) detaljnije
 • darko bulatovic

  Građanska udruženja traže smenu gradonačelnika Bulatovića

  Zato što, kako kažu, aerodrom pripada Nišlijama, a ne privremenoj vlasti u Nišu, Nacionalna koalicija za decentralizaciju zahteva hitnu smenu gradonačelnika Darka Bulatovića i celog Gradskog veća. Udruženi pokret slobodnih stanara poziva na proteste zbog, kako tvrde, “akta izdaje interesa Nišlija”.

  (32) detaljnije
 • gradska uprava

  NKD: Nova zapošljavanja u niškom javnom sektoru

  S obzirom na to da su se u budžetu Niša za 2018. našle i plate za oko 130 ljudi više u odnosu na prošlu godinu, iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju upozoravaju da se u javnim službama grada planiraju nova zapošljavanja. Međutim, načelnik Uprave Ljubiša Janić kaže da, osim 20 komunalnih policajaca čije je angažovanje ranije najavljeno, nisu planirana druga zapošljavanja.

  (9) detaljnije
 • gradska kuća

  NKD: Niš zarađuje manje i od Kragujevca, a planirani prihodi i ove godine nerealni

  Obeshrabrujući su podaci Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koja je upoređivala budžete Niša sa drugim gradovima u Srbiji, slične veličine i broja stanovnika. U odnosu na Kragujevac Niš je u 2016. imao 363 miliona dinara manje prihode, dok je od Novog Sada daleko manje “zaradio”. Ovakva budžetska slika najbolje pokazuje stanje niške ekonomije, objašnjavaju iz NKD-a.

  (3) detaljnije
 • usluznicentar

  Oni koji bi "samo da pitaju" ne moraju više na šaltere Uprave Niša

  Informacije o tome koji sekretarijat Gradske uprave u Nišu pruža neku uslugu i šta je od dokumentacije potrebno, od nedavno mogu da se pronađu na sajtu “Samo da pitam”, pa građani više ne moraju da čekaju u redu samo da bi pitali šta im treba od “papirologije”, a ubuduće bi mogle da se spreče i situacije “potreban vam je još jedan papir”.

  (4) detaljnije
 • Aerodrom Konstantin Veliki Niš

  "Dozvola” države niškom aerodromu da se razvija "najgori primer centralizma"

  Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je država dozvolila niškom Aerodromu "Konstantin Veliki" da se razvija, iako oduzima putnike beogradskom, iz niške Nacionalne koalicije za decentralizaciju objašnjavaju da je takva izjava Vučića spin, zamena teza i klasičan primer centralizma.

  (30) detaljnije
 • debata

  Debata "Južnih vesti" o budžetu Niša za 2018. godinu

  Da li će se u Nišu naredne godine graditi ili štedeti, koliko je gradska vlast opredilila para za izgradnju gradskih ulica, koliko za socijalnu zaštitu, koliko za poljoprivredu, a koliko za sport, neke su od tema o kojima će se večeras govoriti u emisiji “60 minuta”, uživo iz studija Južnih vesti.

  detaljnije
 • raspravaobudžetu

  “Nišu nije potrebno 5 opština i 500 gradskih funkcionera”

  Predstavnici niške vlasti žalili su se da je pravljenje budžeta komplikovano i da građani na javnim raspravama iznose samo lične probleme, a ne zajednice. Gradska opozicija istakla je da prave javne rasprave nije ni bilo, a tražila je i ukidanje gradskih opština i nepotrebne administracije, na Forumu o budžetu održanom u niškom Media centru.

  (12) detaljnije
 • Javna rasprava

  Predloženi budžet Niša za 2018. manji od ovogodišnjeg

  Planirani budžet Niša za 2018. je realan i racionalan, kaže Danijela Spasović iz Sekretarijata za finansije, a u odnosu na ovu godinu predloženo je da on bude za 6 % manji. Prema Nacrtu budžeta iznosiće oko 9,4 milijarde dinara, a nisu planirani novi krediti, već samo vraćanje starih dugova. Građani i opozicija kritikovali što je javna rasprava najavljena u poslednji čas.

  detaljnije