Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nacionalni savet Albanaca

  • Nevzat Ljutviju

    Okončana šestomesečna neizvesnost: Ljutviju na čelu Nacionalnog saveta Albanaca

    Šest meseci od izbora za članove nacionalnih saveta i neuspeha stranaka koje su osvojile mandate da se dogovore ko će upravljati Nacionalnim savetom Albanaca, za predsednika je izabran Nevzat Ljutviju ispred Pokreta za demokratski progres, nakon što je najviše glasova na elektorskoj Skupštini dobila zajednička lista četiri partije - Partije za demokratsko delovanje, Pokreta za demokratski progres, Demokratske partije i Demokratske partije Albanaca.

    (1) detaljnije
  • Nacionalni savet Albanaca

    Izbori za Nacionalni savet Albanaca zakazani za 7. maj

    Izbori za 15 članova Nacionalnog saveta Albanaca biće održani 7. maja putem elektronske Skupštine u Bujanovcu, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Do novih izbora došlo je nakon što partije koje su osvojile mandate na redovnim izborima, održanim novembra prošle godine, nisu uspele da se dogovore ko će biti na čelu novog saziva, pa je Savet raspušten i konstituisan Privremeni organ.

    detaljnije
  • Nacionalni savet Albanaca

    Ministarstvo formiralo Privremeni organ koji će Nacionalnim savetom Albanaca upravljati do novih izbora

    Nakon što ni posle dva meseca predstavnici pet političkih partija nisu mogli da se dogovore ko će voditi Nacionalni savet Albanaca, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava formiralo je Privremeni organ koji će upravljati Nacionalnim savetom do novih izbora. Za predsednika Privremenog organa imenovan je Ragmi Mustafa iz Partije za demokratsko delovanje, koji je i do sada obavljao tu funkciju, kao i četiri člana iz partija koje su učestvovale na izborima.

    detaljnije
  • Ragmi Mustafa - NSA

    Bez dogovora Albanaca ko će voditi NSA, država uvodi privremeni organ do ponavljanja izbora

    Albanske stranke koje su osigurale mandate u Nacionalnom savetu Albanaca nisu mogle da se dogovore oko formiranja većine i izaberu predsednika ni na poslednjim konsultacijama pre isteka roka od 30 dana, pa će NSA naredna dva meseca, do ponavljanja izbora, voditi predsednik i 4 člana po izboru Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

    detaljnije
  • Ragmi Mustafa - NSA

    Albanci pred raspuštanjem Nacionalnog saveta, rok za izbor predsednika ističe u petak

    Ukoliko stranke koje su osvojile mesta u savetu na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca, koji su održani novembra prošle godine, do petka, 13. decembra, ne postignu dogovor o većini i izaberu predsednika, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava raspustiće NSA. Kanditat Partije za demokratsko delovanje, koja je na izborima osvojila najviše glasova, za drugi mandat na čelu NSA Ragmi Mustafa kaže za Južne vesti da su u toku poslednje konsultacije.

    (2) detaljnije
  • glasanje izbori

    Mustafa pred drugim mandatom na čelu NSA, lista koju predvodi Zaharijev osvojila većinu na izborima za NSB

    Prema zvaničnim rezultatima Republičke izborne komisije, najviše glasova za članove Nacionalnog saveta Albanaca dobila je Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija (4.155), koja će imati 5 predstavnika u novom sazivu. Po broju mandata, iako manje glasova, sa njom je izjednačena Alternativa za promene Šćiprim Arifija, pa će koalicini sporazum presuditi ko će voditi Savet.

    detaljnije
  • glasanje izbori

    Na izborima za savete nacionalnih manjina 3 bugarske i 5 albanskih lista

    Izbori za pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji zabranjeni su 13. novembra, ali su južnjaci najviše zainteresovani za izbore za bugarsku, albansku i romsku zajednicu, a najveći broj kandidata i lista za ove nacionalne manjine dolazi sa juga. Među nosiocima liste su predsednici opština Dimitrovgrad, Bosilegrad i Bujanovac.

    (1) detaljnije
  • Opština Preševo

    Predsednik NSA poručio Vučiću da na jugu živi preko 100.000 Albanaca

    Na izjavu predsednika Vučića da se ni aktuelnim popisom stanovništva neće utvrditi tačan broj Albanaca u Srbiji, jer mnoge porodice prijavljuju članove koji ne žive u Srbiji, reagovao je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, rekavši da u Preševskoj dolini ima više od 100.000 Albanaca. Vučićevu izjavu tumači kao i pripremu novog talasa osporavanja tačnog broja Albanaca na kraju popisa i od njega traži da pozove međunarodnu zajednicu da prati proces.

    (9) detaljnije
  • Medveđa

    Nacionalni savet Albanaca traži međunarodno praćenje popisa stanovništva u Medveđi

    Zbog neispunjavanja normi, Nacionalni savet Albanaca zatražio je međunarodno i nezavisno praćenje procesa popisa stanovništva u opštini Medveđa. Prema rečima predsednika NSA Ragmija Mustafe, od 21 popisivača Opština ima samo 3 Albanca i oni koji znaju albanski jezik nisu raspoređeni u naseljima sa pretežno albanskim stanovništvom, a takav pristup popisne komisije ugrožava proces popisa u kojem albanska zajednica učestvuje posle dve decenije.

    (4) detaljnije
  • Gordana Čomić

    Čomić: Nastavljen dijalog o udžbenicima na albanskom jeziku i priznavanju diploma

    Udžbenici na albanskom jeziku, licence za albanske nastavnike i priznavanje diploma neke su od tema u okviru dijalaga Sporazuma od sedam tačaka koji je, na inicijativu Nacionalnog saveta Albanaca, nastavljen u utorak u Bujanovcu, rekla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić tokom posete Jablaničkom okrugu. Dijalog je u zastoju od 2018. godine, a prema rečima ministarke, ovi problemi su prepoznati kao najbitniji.

    (8) detaljnije
  • Ragmi Mustafa

    Mustafa: Vulinova poseta i smena direktora u Preševu izazvale zabrinutost među Albancima na jugu

    Jučerašnju posetu ministra policije Aleksandra Vulina Bujanovcu i smenu direktora Doma zdravlja u Preševu, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa okarakterisao je kao događaje koji su izazvali zabrinutost među građanima Preševske doline. Mustafa je na svojoj Fejsbuk stranici napisao i da Vlada nije pokazala spremnost za dijalog i poštovanje manjinskih prava i da nastavlja sa institucionalnom diskriminacijom.

    (4) detaljnije
  • nacionalni savet

    Nacionalni savet traži albanski konzulat na jugu Srbije

    Smatrajući je potrebno da u Bujanovcu ili Preševu postoji konzulat Albanije jer u tim mestima živi najveći broj Albanaca u Srbiji, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa poslao je zahtev Ministarstvu inostranih poslova Albanije da otvori konzularno predstavništvo na jugu Srbije.

    detaljnije
  • Glasačka kutija

    Zaharijev ubedljiv, Albanci podeljeni na izborima za nacionalne savete

    Lista Prirodni pokret “To smo mi” Vladimira Zaharijeva osvojila je najveći procenat glasova na izborima za nacionalni savet Bugara u Dimitrovgradu (79%) i Bosilegradu (89%), opštinama sa najvećim brojem glasača bugarske nacionalne manjine. U “albanskim opštinama”, u Bujanovcu je pobedila lista gradonačelnika Šaipa Kamberija (46,8%), dok je u Preševu najviše glasova osvojila Alternativa za promene Šćiprima Arifija (35,5%), koji i vodi tu opštinu.

    (1) detaljnije
  • glasačka kutija

    Poslednji dan za podnošenje lista za izbore za nacionalne savete manjina

    Do kraja dana, prema propisu Republičke izborne komisije, predstavnici nacionalnih manjina treba da predaju liste ukoliko žele da učestvuju u izborima za svoje nacionalne savete. Izbori su zakazani za 4. novembar, direktno se biraju članovi 18 saveta manjina, a preko elektorskih skupština 4 saveta. Na jugu Srbije “najinteresantniji” biće izbori za brojnu bugarsku, albansku i romsku zajednicu.

    (2) detaljnije
  • Dom kulture Bujanovac foto i.m. juzne vesti

    Albanci sa juga usvojili deklaraciju kojom traže ista prava kao Srbi na KiM

    Albanski odbornici iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa održali su tokom vikenda zajedničku sednicu na kojoj su usvojili deklaraciju kojom su ovlastili "parlament, predsednika i Vladu Kosova" da o pravima Albanaca sa juga Srbije pregovaraju u finišu pregovora Prištine i Beograda u Briselu.

    detaljnije
  • Nedžat Behljulji

    Behljulji: Vučiću odgovaraju Muslijuove izjave

    Komentarišući separatističke izjave predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua, uticajni bujanovački privrednik Nedžat Behljulji smatra da je "moguće da su naručene iz Beograda".

    detaljnije
  • Jonuz Musliju foto I.M.

    Musliju: Živim u Preševskoj dolini i Rama je moj predsednik

    Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju rekao je danas da je njegov predsednik Edi Rama i da ga ne zanima što na svim dokumentima piše da živi u Srbiji jer on, kaže, živi u "Preševskoj dolini koja traži oslobođenje".

    detaljnije
  • Aleksandar Vulin FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

    Vulin: Musliju poziva na Treći balkanski rat

    Ministar za rad u Vladi Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas u Bujanovcu izjavu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua da se Preševska dolina pripoji Kosovu i Albaniji, kao poziv na Treći balkanski rat. Smatra da izjavu Muslijua treba da komentarišu državni organi i da bi on zbog toga trebalo da odgovara.

    (7) detaljnije
  • musliju

    Musliju bi da se sa Albanijom i Kosovom ujedini i Preševska dolina

    Šef Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Jonuz Musliju podržao je eventualno ujedinjnje Albanije i Kosova, ali je rekao da ono nema smisla ako im se ne pripoje i Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ivica Dačić pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: