Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodna biblioteka Prokuplje

 • pk-biblioteka2-foto-ljmitic

  Nizom manifestacija prokupačka Biblioteka obeležava svoj dan

  Nizom kulturnih manifestacija, od dodele priznanja i zahvalnica najaktivnijim članovima, promocije slikovnice koju je objavila ta ustanova, do književnog memorijala postavke o Radu Draincu i promociji knjige "Moralni svedok - savremena poetika memoara" koju je napisala Mirjana Bojanić Ćirković, Narodna biblioteka "Rade Drainac“ u Prokuplju danas obeležava svoj dan.

  detaljnije
 • knjiga

  Promocija knjige "U ime budućnosti" prokupačkog pisca

  Najvažnije radove tokom tri decenije pisanja Prokupčanin Daniel Jovanović je objedinio u knjizi "U ime budućnosti" koju je izdala Narodna biblioteka "Rade Drainac", a čija je promocija zakazana za večeras od 18 sati u prostorijama te ustanove u Prokuplju.

  detaljnije
 • knjige

  Prokupačka Biblioteka uvećala fond za 1.535 knjiga

  Ukupno 1.535 novih knjiga različitih žanrova, od istoriografskih sabranih dela, enciklopedija, monografija do knjiga za decu nabavila je prokupačka Biblioteka, od toga deo od 785 knjiga je kupljen na Sajmu knjiga u Beogradu, za šta je izdvojeno 400.000 dinara, dok je ostatak doniralo nadležno Ministarstvo kulture.

  detaljnije
 • lektirići fest

  Počeo "Lektirići ex YU fest" u Prokuplju

  Igranjem zvanično najbolje predstave u Srbiji i regionu za 2022. godinu “Srpska drama” koju izvodi Trsteničko pozorište, u Prokuplju je počeo 10. Međunarodni “Lektirići ex YU fest”. Prokupčani će u narednom periodu moći da pogledaju ukupno 9 predstava u omladinskoj i 6 u dečijoj konkurenciji, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

  detaljnije
 • knjiga

  Promocija romana "Hromi" večeras u prokupačkoj Biblioteci

  Roman “Hromi” Vladimira Vučkovića, književnika sa juga Srbije, nastao po istinitom događaju iz vremena neposredno pre Drugog svetskog rata, biće predstavljen ljubiteljima knjige u prostorijama prokupačke Narodne biblioteke “Rade Drainac” večeras od 19 sati.

  detaljnije
 • Biblioteka knjige PK

  Prokupačka Biblioteka obeležila 92 godine od osnivanja

  Uručenjem nagrada najmlađem i najstarijem članu, najaktivnijim članovima tokom godine, uz kulturni program, prokupačka Narodna biblioteka "Rade Drainac" je obeležila 92. godine od osnivanja.

  detaljnije
 • biblioteka

  Književniku iz Prokuplja nagrada Radoje Domanović za antologiju

  Nagrada "Radoje Domanović", Udruženja književnika Srbije za najvredniju antologiju koja predstavlja satiričnu književnost dodeljena je Antologiji srpskog aforizma "Godine zapleta", koju je 2021. godine objavila Narodna biblioteka "Rade Drainac" iz Prokuplja, a priredio je književnik Dragan Ognjanović.

  detaljnije
 • Biblioteka knjige PK

  Prvi Zbornik prokupačke Biblioteke iz stručne informacione delatnosti

  Oko 20-ak saopštenja predviđenih za izlaganje na naučnoj konferenciji "Književni legati u institucijama kulture, stalne književno-memorijalne postavke i zadužbine u Srbije: sadašnjost i perspektive" koja je trebala da se održi 2020. godine, ali je zbog korone odložena, do sada neobjavljena prepiska dr Dušana Z. Milačića, Branimira Ćosića i Radeta Drainca, samo su deo radova nove knjige "Književni legati" u izdanju Književnog društva "Rade Drainac" i Biblioteke u Prokuplju.

  detaljnije
 • biblioteka

  Prokupački prvaci dobijaju besplatne godišnje ulaznice za u Muzej i Biblioteku

  Prokupački prvaci, njih oko 370 iz osnovnih škola sa teritorije Prokuplja i iz isturenih odeljenja tokom oktobra će dobiti besplatne godišnje članske karte za prokupački Muzej i Biblioteku. Osim prvaka, u Biblioteci će moći da se besplatno upiše i 401 predškolac, koliko ih je ove godine upisano na teritoriji Prokuplja.

  detaljnije
 • Knjiga

  Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

  Od pristiglih knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2020. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2020. godini” pripadne Ivani Đurković iz Prokuplja za knjigu “Ako nije ljubav, neću” u izdanju Književnog društva “Rade Drainac”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 52. put.

  detaljnije
 • drainac

  U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 10 knjiga

  Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 36 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2020. godini, a stručni žiri izabrao je 10 u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne druge selekcije koja će se održati sredinom avgusta.

  detaljnije
 • drainac

  Od 22. juna počinje prvi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju

  Obilazak grobnog mesta Rada Drainca, organizacija tribine i književne večeri posvećene ovom najpoznatijem pesniku u Toplici, deo su ovogodišnjeg prvog dela manifestacije “Drainčevi književni susreti” koja se tradicionalno obeležava 52. godine. Savet Drainčevih susreta objavio je i konkurs za dodeljivanje “Drainčeve nagrade za poeziju“ koja će biti uručena avgusta meseca, kada je planirano održavanje drugog dela manifestacije.

  (1) detaljnije
 • drainac

  Za "Drainčevu nagradu" u užem izboru 5 zbirki pesama

  Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 53 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2019. godini, a žiri je izabrao 5 zbirki za uži izbor - "Ogledi oko stola " Slobodana Zubanovića, "Soneti" Zvonimira Kostića Palanskog, " 22" Nikole Živanovića, " Na odmorištu" Vase Pavkovića i "Extravaganza" Tanje Kragujević. Konačni dobitnik biće proglašen polovinom avgusta.

  detaljnije
 • drainac

  Raspisan konkurs za "Drainčevu nagradu" u Prokuplju

  Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu "Drainčevu nagradu" za poeziju. Konkurs je otvoren do 20. jula, a nagrada će tradicionalno ovogodišnjem dobitniku biti uručena na "Drainčevim književnim susretima" koji će se ove godine održati po 51. put, poslednje nedelje avgusta.

  (2) detaljnije
 • biblioteka

  Promocija zbirke pesama Stojana Obradovića u Prokuplju

  Nešto drugačija od ostalih zbirki pesama koje je objavljivao do sada, pokušavajući da kroz poeziju iskaže svoje znanje iz fizike, u Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” večeras će od 18 sati biće predstavljena knjiga prokupačkog pesnika Stojana Obradovića “Brisanje senke”.

  detaljnije
 • knjige

  Prokupačka Biblioteka bogatija za 578 novih knjiga

  Slikovnice, knjige o životinjama, beletristika, romani, kupljeni su iz budžeta Grada Prokuplja. Akcenat u nabavci knjiga čija je vrednost oko 400.000 dinara je, prema rečima nadležnih u Biblioteci, stavljen na dečiju i litarturu za omladinu.

  detaljnije
 • Knjiga

  Prokupačka biblioteka dobila 820 novih knjiga

  Prokupačka biblioteka „Rade Drainac“, od početka godine uvećala je svoj knjižni fond za novih 820 knjiga, a među naslovima su dela iz oblasti enciklopedije, antologije, razna bibliofilska izdanja, monografije. U ovoj ustanovi kažu da su knjige birane kako bi zadovoljile najširi krug čitalaca, od najmlađih sugrađana i slikovnica, avanturističkih i humorističkih knjiga, različitih atlasa i enciklopedija, do najnovijih romana.

  (1) detaljnije
 • police

  Ju Nesbe i Jelena Bačić Alimpić najčitaniji u niškoj Biblioteci u 2017.

  U najvećoj niškoj riznici knjiga Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, ljubitelji lepe reči najviše su pozajmljivali skandinavske krimiće, dela svetski popularnog japanskog pisca Harukija Murakamija, kao i ljubavni roman Jelene Bačić Alimpić. Sličan ukus u 2017. imali su i čitaoci u ostalim gradovima juga Srbije.

  (1) detaljnije
 • Biblioteka Prokuplje foto LJ.M.

  Besplatne članske karte za određene ljubitelje knjiga u Prokuplju

  Trudnice, davaoci krvi, invalidi, nezaposleni, stariji od 65 godina i korisnici Centra za socijalni rad od 1. januara moći će besplatno da se upišu u Biblioteku “Rade Drainac” u Prokuplju. Popusti i za grupno učlanjenje.

  detaljnije
 • gordana-djilas-dobitnica-DRainceve-nagrade-foto-Lj.M..jpg

  Gordani Đilas prestižna "Drainčeva nagrada“

  Od 52 knjige poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu“ prokupačke Narodne biblioteke "Rade Drainac“, stručni žiri je odlučio da prestižno priznanje pripadne Gordani Đilas za zbirku pesama "Sever, udaljen zvuk“.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Sad će da kažu pa kriva je cev što je pukla.

Miloš Janković čitalac

Tekst: Saniran kvar na Nišavskom keju - ko je kriv, odlučiće sud nakon izveštaja policije