Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodna biblioteka Prokuplje

  • knjiga

    Posthumno objavljena knjiga istoričara iz Prokuplja

    Istraživanje naselja od osamdesetih godina prošlog veka do danas i utvrđivanje istorijskih karakteristika pojedinih naselja u Toplici, nihov položaj i opis, poreklo naziva i istorijski izvori, kao i etničko naseljavanje i migracija stanovništva, deo su posthumno objavljene knjige “Rečnik toponomastike Toplice” autora Božidara Đevorija, a čija promocija je zakazana za petak u 13 sati u čitaonici prokupačke Biblioteke. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

    detaljnije
  • pk-biblioteka2-foto-ljmitic

    Nizom manifestacija prokupačka Biblioteka obeležava svoj dan

    Nizom kulturnih manifestacija, od dodele priznanja i zahvalnica najaktivnijim članovima, promocije slikovnice koju je objavila ta ustanova, do književnog memorijala postavke o Radu Draincu i promociji knjige "Moralni svedok - savremena poetika memoara" koju je napisala Mirjana Bojanić Ćirković, Narodna biblioteka "Rade Drainac“ u Prokuplju danas obeležava svoj dan.

    detaljnije
  • knjiga

    Promocija knjige "U ime budućnosti" prokupačkog pisca

    Najvažnije radove tokom tri decenije pisanja Prokupčanin Daniel Jovanović je objedinio u knjizi "U ime budućnosti" koju je izdala Narodna biblioteka "Rade Drainac", a čija je promocija zakazana za večeras od 18 sati u prostorijama te ustanove u Prokuplju.

    detaljnije
  • knjige

    Prokupačka Biblioteka uvećala fond za 1.535 knjiga

    Ukupno 1.535 novih knjiga različitih žanrova, od istoriografskih sabranih dela, enciklopedija, monografija do knjiga za decu nabavila je prokupačka Biblioteka, od toga deo od 785 knjiga je kupljen na Sajmu knjiga u Beogradu, za šta je izdvojeno 400.000 dinara, dok je ostatak doniralo nadležno Ministarstvo kulture.

    detaljnije
  • lektirići fest

    Počeo "Lektirići ex YU fest" u Prokuplju

    Igranjem zvanično najbolje predstave u Srbiji i regionu za 2022. godinu “Srpska drama” koju izvodi Trsteničko pozorište, u Prokuplju je počeo 10. Međunarodni “Lektirići ex YU fest”. Prokupčani će u narednom periodu moći da pogledaju ukupno 9 predstava u omladinskoj i 6 u dečijoj konkurenciji, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

    detaljnije
  • knjiga

    Promocija romana "Hromi" večeras u prokupačkoj Biblioteci

    Roman “Hromi” Vladimira Vučkovića, književnika sa juga Srbije, nastao po istinitom događaju iz vremena neposredno pre Drugog svetskog rata, biće predstavljen ljubiteljima knjige u prostorijama prokupačke Narodne biblioteke “Rade Drainac” večeras od 19 sati.

    detaljnije
  • Biblioteka knjige PK

    Prokupačka Biblioteka obeležila 92 godine od osnivanja

    Uručenjem nagrada najmlađem i najstarijem članu, najaktivnijim članovima tokom godine, uz kulturni program, prokupačka Narodna biblioteka "Rade Drainac" je obeležila 92. godine od osnivanja.

    detaljnije
  • biblioteka

    Književniku iz Prokuplja nagrada Radoje Domanović za antologiju

    Nagrada "Radoje Domanović", Udruženja književnika Srbije za najvredniju antologiju koja predstavlja satiričnu književnost dodeljena je Antologiji srpskog aforizma "Godine zapleta", koju je 2021. godine objavila Narodna biblioteka "Rade Drainac" iz Prokuplja, a priredio je književnik Dragan Ognjanović.

    detaljnije
  • Biblioteka knjige PK

    Prvi Zbornik prokupačke Biblioteke iz stručne informacione delatnosti

    Oko 20-ak saopštenja predviđenih za izlaganje na naučnoj konferenciji "Književni legati u institucijama kulture, stalne književno-memorijalne postavke i zadužbine u Srbije: sadašnjost i perspektive" koja je trebala da se održi 2020. godine, ali je zbog korone odložena, do sada neobjavljena prepiska dr Dušana Z. Milačića, Branimira Ćosića i Radeta Drainca, samo su deo radova nove knjige "Književni legati" u izdanju Književnog društva "Rade Drainac" i Biblioteke u Prokuplju.

    detaljnije
  • biblioteka

    Prokupački prvaci dobijaju besplatne godišnje ulaznice za u Muzej i Biblioteku

    Prokupački prvaci, njih oko 370 iz osnovnih škola sa teritorije Prokuplja i iz isturenih odeljenja tokom oktobra će dobiti besplatne godišnje članske karte za prokupački Muzej i Biblioteku. Osim prvaka, u Biblioteci će moći da se besplatno upiše i 401 predškolac, koliko ih je ove godine upisano na teritoriji Prokuplja.

    detaljnije
  • Knjiga

    Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

    Od pristiglih knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2020. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2020. godini” pripadne Ivani Đurković iz Prokuplja za knjigu “Ako nije ljubav, neću” u izdanju Književnog društva “Rade Drainac”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 52. put.

    detaljnije
  • drainac

    U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 10 knjiga

    Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 36 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2020. godini, a stručni žiri izabrao je 10 u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne druge selekcije koja će se održati sredinom avgusta.

    detaljnije
  • drainac

    Od 22. juna počinje prvi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju

    Obilazak grobnog mesta Rada Drainca, organizacija tribine i književne večeri posvećene ovom najpoznatijem pesniku u Toplici, deo su ovogodišnjeg prvog dela manifestacije “Drainčevi književni susreti” koja se tradicionalno obeležava 52. godine. Savet Drainčevih susreta objavio je i konkurs za dodeljivanje “Drainčeve nagrade za poeziju“ koja će biti uručena avgusta meseca, kada je planirano održavanje drugog dela manifestacije.

    (1) detaljnije
  • drainac

    Za "Drainčevu nagradu" u užem izboru 5 zbirki pesama

    Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 53 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2019. godini, a žiri je izabrao 5 zbirki za uži izbor - "Ogledi oko stola " Slobodana Zubanovića, "Soneti" Zvonimira Kostića Palanskog, " 22" Nikole Živanovića, " Na odmorištu" Vase Pavkovića i "Extravaganza" Tanje Kragujević. Konačni dobitnik biće proglašen polovinom avgusta.

    detaljnije
  • drainac

    Raspisan konkurs za "Drainčevu nagradu" u Prokuplju

    Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu "Drainčevu nagradu" za poeziju. Konkurs je otvoren do 20. jula, a nagrada će tradicionalno ovogodišnjem dobitniku biti uručena na "Drainčevim književnim susretima" koji će se ove godine održati po 51. put, poslednje nedelje avgusta.

    (2) detaljnije
  • biblioteka

    Promocija zbirke pesama Stojana Obradovića u Prokuplju

    Nešto drugačija od ostalih zbirki pesama koje je objavljivao do sada, pokušavajući da kroz poeziju iskaže svoje znanje iz fizike, u Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” večeras će od 18 sati biće predstavljena knjiga prokupačkog pesnika Stojana Obradovića “Brisanje senke”.

    detaljnije
  • knjige

    Prokupačka Biblioteka bogatija za 578 novih knjiga

    Slikovnice, knjige o životinjama, beletristika, romani, kupljeni su iz budžeta Grada Prokuplja. Akcenat u nabavci knjiga čija je vrednost oko 400.000 dinara je, prema rečima nadležnih u Biblioteci, stavljen na dečiju i litarturu za omladinu.

    detaljnije
  • Knjiga

    Prokupačka biblioteka dobila 820 novih knjiga

    Prokupačka biblioteka „Rade Drainac“, od početka godine uvećala je svoj knjižni fond za novih 820 knjiga, a među naslovima su dela iz oblasti enciklopedije, antologije, razna bibliofilska izdanja, monografije. U ovoj ustanovi kažu da su knjige birane kako bi zadovoljile najširi krug čitalaca, od najmlađih sugrađana i slikovnica, avanturističkih i humorističkih knjiga, različitih atlasa i enciklopedija, do najnovijih romana.

    (1) detaljnije
  • police

    Ju Nesbe i Jelena Bačić Alimpić najčitaniji u niškoj Biblioteci u 2017.

    U najvećoj niškoj riznici knjiga Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, ljubitelji lepe reči najviše su pozajmljivali skandinavske krimiće, dela svetski popularnog japanskog pisca Harukija Murakamija, kao i ljubavni roman Jelene Bačić Alimpić. Sličan ukus u 2017. imali su i čitaoci u ostalim gradovima juga Srbije.

    (1) detaljnije
  • Biblioteka Prokuplje foto LJ.M.

    Besplatne članske karte za određene ljubitelje knjiga u Prokuplju

    Trudnice, davaoci krvi, invalidi, nezaposleni, stariji od 65 godina i korisnici Centra za socijalni rad od 1. januara moći će besplatno da se upišu u Biblioteku “Rade Drainac” u Prokuplju. Popusti i za grupno učlanjenje.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: