Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodna biblioteka Prokuplje

 • biblioteka

  Prokupački prvaci dobijaju besplatne godišnje ulaznice za u Muzej i Biblioteku

  Prokupački prvaci, njih oko 370 iz osnovnih škola sa teritorije Prokuplja i iz isturenih odeljenja tokom oktobra će dobiti besplatne godišnje članske karte za prokupački Muzej i Biblioteku. Osim prvaka, u Biblioteci će moći da se besplatno upiše i 401 predškolac, koliko ih je ove godine upisano na teritoriji Prokuplja.

  detaljnije
 • Knjiga

  Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

  Od pristiglih knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2020. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2020. godini” pripadne Ivani Đurković iz Prokuplja za knjigu “Ako nije ljubav, neću” u izdanju Književnog društva “Rade Drainac”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 52. put.

  detaljnije
 • drainac

  U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 10 knjiga

  Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 36 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2020. godini, a stručni žiri izabrao je 10 u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne druge selekcije koja će se održati sredinom avgusta.

  detaljnije
 • drainac

  Od 22. juna počinje prvi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju

  Obilazak grobnog mesta Rada Drainca, organizacija tribine i književne večeri posvećene ovom najpoznatijem pesniku u Toplici, deo su ovogodišnjeg prvog dela manifestacije “Drainčevi književni susreti” koja se tradicionalno obeležava 52. godine. Savet Drainčevih susreta objavio je i konkurs za dodeljivanje “Drainčeve nagrade za poeziju“ koja će biti uručena avgusta meseca, kada je planirano održavanje drugog dela manifestacije.

  (1) detaljnije
 • drainac

  Za "Drainčevu nagradu" u užem izboru 5 zbirki pesama

  Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 53 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2019. godini, a žiri je izabrao 5 zbirki za uži izbor - "Ogledi oko stola " Slobodana Zubanovića, "Soneti" Zvonimira Kostića Palanskog, " 22" Nikole Živanovića, " Na odmorištu" Vase Pavkovića i "Extravaganza" Tanje Kragujević. Konačni dobitnik biće proglašen polovinom avgusta.

  detaljnije
 • drainac

  Raspisan konkurs za "Drainčevu nagradu" u Prokuplju

  Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu "Drainčevu nagradu" za poeziju. Konkurs je otvoren do 20. jula, a nagrada će tradicionalno ovogodišnjem dobitniku biti uručena na "Drainčevim književnim susretima" koji će se ove godine održati po 51. put, poslednje nedelje avgusta.

  (2) detaljnije
 • biblioteka

  Promocija zbirke pesama Stojana Obradovića u Prokuplju

  Nešto drugačija od ostalih zbirki pesama koje je objavljivao do sada, pokušavajući da kroz poeziju iskaže svoje znanje iz fizike, u Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” večeras će od 18 sati biće predstavljena knjiga prokupačkog pesnika Stojana Obradovića “Brisanje senke”.

  detaljnije
 • knjige

  Prokupačka Biblioteka bogatija za 578 novih knjiga

  Slikovnice, knjige o životinjama, beletristika, romani, kupljeni su iz budžeta Grada Prokuplja. Akcenat u nabavci knjiga čija je vrednost oko 400.000 dinara je, prema rečima nadležnih u Biblioteci, stavljen na dečiju i litarturu za omladinu.

  detaljnije
 • Knjiga

  Prokupačka biblioteka dobila 820 novih knjiga

  Prokupačka biblioteka „Rade Drainac“, od početka godine uvećala je svoj knjižni fond za novih 820 knjiga, a među naslovima su dela iz oblasti enciklopedije, antologije, razna bibliofilska izdanja, monografije. U ovoj ustanovi kažu da su knjige birane kako bi zadovoljile najširi krug čitalaca, od najmlađih sugrađana i slikovnica, avanturističkih i humorističkih knjiga, različitih atlasa i enciklopedija, do najnovijih romana.

  (1) detaljnije
 • police

  Ju Nesbe i Jelena Bačić Alimpić najčitaniji u niškoj Biblioteci u 2017.

  U najvećoj niškoj riznici knjiga Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, ljubitelji lepe reči najviše su pozajmljivali skandinavske krimiće, dela svetski popularnog japanskog pisca Harukija Murakamija, kao i ljubavni roman Jelene Bačić Alimpić. Sličan ukus u 2017. imali su i čitaoci u ostalim gradovima juga Srbije.

  (1) detaljnije
 • Biblioteka Prokuplje foto LJ.M.

  Besplatne članske karte za određene ljubitelje knjiga u Prokuplju

  Trudnice, davaoci krvi, invalidi, nezaposleni, stariji od 65 godina i korisnici Centra za socijalni rad od 1. januara moći će besplatno da se upišu u Biblioteku “Rade Drainac” u Prokuplju. Popusti i za grupno učlanjenje.

  detaljnije
 • gordana-djilas-dobitnica-DRainceve-nagrade-foto-Lj.M..jpg

  Gordani Đilas prestižna "Drainčeva nagrada“

  Od 52 knjige poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu“ prokupačke Narodne biblioteke "Rade Drainac“, stručni žiri je odlučio da prestižno priznanje pripadne Gordani Đilas za zbirku pesama "Sever, udaljen zvuk“.

  detaljnije
 • poruka-lopova.jpg

  Lopovi se pokajali, pa vratili "plen" Biblioteci

  Nakon što su iz prokupačke Narodne biblioteke ukradeni laptop i 14 ukoričenih stripova, posle nepuna 24 sata ukradene stvari vraćene su upakovane u kutiji sa porukom "Žao mi je. Nikad više!“.

  (4) detaljnije
 • unnamed.jpg

  Održana promocija zbirke pesama Miloja Dončića

  U Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” održana je promocija zbirke pesama “Strahoumnica” pesnika Miloja Dončića.

  detaljnije
 • smotra-pk.jpg

  Održana Sretenjska smotra epske poezije

  Veljko Veljović iz OŠ "Milić Rakić Mirko“ i Sara Dinić iz prokupačke Gimnazije dobitnici su prvih nagrada na Sretenjskoj smotri epske poezije održanoj u Prokuplju.

  detaljnije
 • TOK-4.jpg

  Promovisan novi broj topličkog časopisa "TOK"

  U Prokuplju je održana promocija jedinog topličkog časopisa kulture, koji izlazi 2 puta godišnje, a 51. broj posvećen je 45. Drainčevim susretima i u likovnom smislu vajaru Bratimiru Zelenkapiću.

  detaljnije
 • fest-biblioteke-pk.jpg

  Održan prvi "Filmski festival biblioteka"

  U prokupačkom Narodnom muzeju "Toplice“ održan je prvi Festival filma o biblioteci "3, 2, 1 biblioteka“ koji je organizovala prokupačka Narodna biblioteka "Rade Drainac“.

  detaljnije
 • pisanje-ilustracija-Kosta-JUZNE-VESTI.JPG

  Završen kurs kreativnog pisanja

  Desetak učenika prokupačke Tehničke škole „15. maj“ i Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“ prošlo je obuku kreativnog pisanja kroz kurs koji je organizovala prokupačka Narodna biblioteka.

  detaljnije
 • TRIBINA.JPG

  Održana prva tribina o izveštavanju u Toplici

  U prokupačkoj Narodnoj biblioteci održana je prva u nizu tribina "U pet do dvanaest“  na temu „Informisanje u Toplici i informacije o Toplici“.

  (15) detaljnije
 • pisanje-ilustracija-Kosta-JUZNE-VESTI.JPG

  Kurs kreativnog pisanja u Prokuplju

  Za prokupačke srednjoškolce Narodna biblioteka "Rade Drainac" će u martu realizovati jednomesečni kurs kreativnog pisanja, a zainteresovani se mogu prijaviti do 28. februara.

  detaljnije