Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodni univerzitet Vranje

 • slikarstvo, cetkica, boje

  Prva samostalna izložba slikarke iz Vranja

  Prva samostalna izložba slika vranjske slikarke Danijele Spasić biće otvorena u petak, 13. septembra, u maloj sali Galerije Narodnog univerziteta u Vranju od 19:30. Biće izložena 23 dela, a zainteresovani će postavku moći da pogledaju u naredne 2 nedelje

  detaljnije
 • slikarski pribor

  Letnji atelje za umetnike i neafirmisane stvaraoce u Vranju

  Sve one koji bi da učestvuju u stvaranju umetničkih dela i druženju sa kolegama, okupiće 5. Letnji atelje u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju koji će trajati od 15. avgusta do 4. septembra.

  detaljnije
 • univerzitet vranje

  Izložba fotografija o životu i radu vranjske novinarke

  Kako bi sačuvali uspomenu na preminulu koleginicu Slađanu Veljković, Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost u Vranju, osim dodele novinarskih nagrada koje nose njeno ime, organizovaće i izložbu o njenom životu i radu. Iz Centra pozivaju sve građane da šalju Slađanine fotografije kako bi upotpunili arhivu.

  detaljnije
 • obuka migranata foto narodni univerzitet vranje

  Počela stručna obuka migranata na jugu Srbije

  Kako bi lakše pronašli posao, Narodni univerzitet u Vranju započeo je obuku za 8 migranata iz Prihvatnog centra u Vranju za zanimanje negovatelja i za rad na računaru, a od ponedeljka će za još njih osmoro početi i obuka za frizere. Takođe, u Prihvatnom centru u Bujanovcu, počela je obuka migrantkinja za krojenje i šivenje i ručnu izradu nakita.

  (2) detaljnije
 • Malvina Hofman

  Izložba o Malvini Hofman u Vranju

  Na izložbi koja će biti otvorena u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju 23. avgusta prvi put će biti javno prikazani crteži koje je Hofmanova uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Geti institutu u Los Anđelesu, a Vranje je jedan od 7 gradova u kome će ova postavka biti izložena.

  detaljnije
 • Promocija nove knjige Ane Ilić u Vranju

  Prva u nizu promocija nove knjige pesama "Utrnule reči" mlade studentkinje filozofije Ane Ilić biće održana 11. maja od 19 sati u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

  detaljnije
 • skolska klupa foto aleksandar kostic

  Besplatni mini-kursevi stranih jezika i slikanja u Vranju

  Učenici sa teritorije Vranja koji žele da na besplatnom mini-kursu od 5. do 9. februara uče grčki i nemački, mogu, bez ikakvih uslova, da se prijave u Narodnom univerzitetu. Takođe, od 1. februara počeće i besplatni časovi slikanja za decu čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći.

  detaljnije
 • U Vranju počinje 4. Književna kolonija

  U Vranju će i ove godine biti održana, sada već tradicionalna, 4. Književna kolonija u organizaciji Narodnog univerziteta. Bogat program, brojni eminentni književnici i interaktivne radionice sa decom i mladima obeležiće ovogodišnju manifestaciju koja počinje u ponedeljak, 11. decembra.

  detaljnije
 • sertifikati

  Albanski studenti uče srpski jezik

  Studentima albanske nacionalnosti koji pohađaju Ekonomski fakultet u Bujanovcu i koji su uspešno savladali srpski jezik, uručena su uverenja o poznavanju jezika, koja im je dodelio „Narodni univerzitet“ iz Vranja.

  (1) detaljnije
 • Migranti u Preševu uče stolarski zanat

  Kako bi naučili zanat i stekli sertifikate da bi lakše došli do posla, 6 migranata u Prihvatnom centru u Preševu započelo je obuku za stolarki zanat. Obuka se izvodi u samom Centru i trajaće do kraja godine.

  detaljnije
 • Avganistanke uče slikanje foto i.m.

  Avganistanke uče slikanje u vranjskoj likovnoj radionici

  Među brojnim polaznicima likovne radionice vranjskog Narodnog univerziteta od sredine oktobra nalaze se i 4 Avganistanke koje su smeštene u Prihvatnom centru za migrante u nekadašnjem motelu "Vranje". Njihov talenat je, kažu, nesumnjiv, a usavršavaće sve slikarske i crtačke tehnike zajedno sa ostalim polaznicima radionice.

  detaljnije
 • zanat moleri foto aleksandar kostic

  Završena zanatska obuka za osuđenike iz niškog KPZ-a

  Pedeset osuđenika koji kazne izdržavaju u niškom Kazneno-popravnom zavodu, uz pomoć vranjskog Narodnog univerziteta, kroz projekat organizacije "Help", završili su obuku za keramičare, fasadere, molere, krojače i vodoinstalatere.

  detaljnije
 • skola pletenja vranje foto i.m

  Vranjanci učili o pletenju, vezu i heklanju

  Mališani iz vrtića i škola, ali i žene koje se profesionalno bave ovim zanatima, učestvovali su u Školi pletenja, heklanja i ukrasnog veza u okviru manifestacije "Dani Vranja", a prodaja ovih proizvoda održava se danas u centru Vranja.

  detaljnije
 • Galerija Narodni univerzitet Vranje; foto: Narodni univerzitet Vranje

  Dokumentarna izložba u Vranju o bečkoj ulici Ringštrase

  U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju u četvrtak,18. maja od 18 sati, biće otvorena dokumentarna izložba "150 godina bečke ulice Ringštrase".

  detaljnije
 • aukcija slika za Miljanu foto I.M.

  Ljubitelji umetnosti pomogli Miljanino lečenje sa 160.000 dinara

  Kroz poetsko veče, prodaju knjiga, ručnih radova i aukcijsku prodaju slika, za lečenje Miljane Ristić Stanković, mlade Vranjanke koja je ubrzo nakon porođaja obolela od leukemije, prikupljeno je 160.000 dinara. Prikupljanje novca se nastavlja.

  detaljnije
 • seminar foto alekandar kostic

  Besplatni seminar u Vranju o studiranju u Austriji

  U amfiteatru Visoke škole u Vranju 28. aprila biće održan besplatni seminar "Moj put u Austriju“ na kome će biti reči o tome kako upistai fakultet u toj zemlji, kako dobiti stipendiju, ali i o deficitarnim zanimanjima u Austriji, šta je potrebno osim diplome i koji su koraci za dobijanje radne vize.

  detaljnije
 • izlozba Vranje Kaliope foto i.m.

  Dve izložbe u jednom danu u Vranju

  U Galeriji Narodnog univerziteta u petak, 17. marta, biće otvorene dve izložbe. Od 18 sati otvara se izložba o Austrijankama koje su obeležile poslednja 2 veka, dok će od 19 sati biti otvorena izložba crteža Anđele Micić iz Kragujevca.

  detaljnije
 • Nada; Gustav Klimt, 1907-1908.

  Izložba Gustava Klimta u Vranju

  U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, povodom 155 godina od rođenja velikog umetnika Gustava Klimta, otvorena je  putujuća izložba posvećena preteči moderne. Izložba u Vranju biće otvorena 3 nedelje, nakon čega će i Lebane biti domaćin ove postavke.

  detaljnije
 • Besplatni kursevi engleskog i grčkog za učenike iz Vranja

  Tokom predstojećeg raspusta, Narodni univerzitet u Vranju organizovaće besplatne desetodnevne mini kurseve engleskog i grčkog jezika za sve zainteresovane školarce iz Vranja. Kursevi počinju 6. februara.

  detaljnije