Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodni univerzitet Vranje

 • Knjiga

  Tradicionalni Salon knjiga na vranjskom šetalištu početkom juna

  Letnji Salon knjiga u Vranju, čije je održavanje bilo pod znakom pitanja zbog epidemiološke situacije, održaće se od 5. do 15. juna. Štandovi će tradicionalno biti postavljeni na gradskom šetalištu, a organizatori najavljuju naslove aktuelnih izdavačkih kuća, ali i sajamske popuste.

  detaljnije
 • Narodni univerzitet Vranje

  Ikone u tehnici veza na izložbi u Vranju

  Izložbu ikona rađenih u tehnici veza od recikliranih materijala “Svete žene” umetnice Marije Vukosavljević iz Beograda, koja će biti otvorena danas od 15 sati, ljubitelji umetnosti iz Vranja moći će da pogledaju do 27. marta u Galeriji Narodnog univerziteta.

  detaljnije
 • Za sve ljubitelje savremene istorije

  Tradiconalni Osmomartovski sajam knjiga u Vranju

  Najnovija izdanja najvećih izdavača u zemlji Vranjanci će moći da nabave po sajamskim cenama do 8 marta, do kada traje tradicionalni Osmomartovski salon knjiga. Salon se održava u holu ispred Galerije Narodnog univerziteta, u zgradi Doma kulture.

  detaljnije
 • Narodni univerzitet Vranje

  Posthumna izložba radova Gorana Stankovića u petak u Vranju

  Posthumna retrospektivna izložba poznatog vranjskog likovnog umetnika Gorana Stankovića, koji je svoj radni vek završio kao upravnik Galerije Narodnog univerziteta u Vranju, biće predstavljena Vranjancima u petak, 14. februara od 19 sati. Postavku memorijalne izložbe slika “Tragovi u beskraju” čine Goranovi radovi nastali u periodu od njegove prve samostalne izložbe u dvorištu Pribojčićeve kuće 1985. godine do radova nastalih 2018. godine.

  detaljnije
 • Izložba

  Izložba “Živi zid” u vranjskoj Galeriji Narodnog univerziteta

  Slike vranjske umetnice Zvezdane Gerić publika će moći da vidi na izložbi koja će biti otvorena danas od 19 sati u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

  detaljnije
 • radionica deca

  Slike najmlađih umetnika na izložbi u Vranju

  Izložba radova nastalih na prvoj Dečijoj likovnoj koloniji održanoj sredinom maja ove godine u Vranju, slikanjem dečijih misli, osećanja, načinom na koji vide svet oko sebe, biće predstavljena u utorak, 3. decembra od 19 sati u maloj galeriji Narodnog univerziteta.

  detaljnije
 • slikarstvo, cetkica, boje

  Prva samostalna izložba slikarke iz Vranja

  Prva samostalna izložba slika vranjske slikarke Danijele Spasić biće otvorena u petak, 13. septembra, u maloj sali Galerije Narodnog univerziteta u Vranju od 19:30. Biće izložena 23 dela, a zainteresovani će postavku moći da pogledaju u naredne 2 nedelje

  detaljnije
 • slikarski pribor

  Letnji atelje za umetnike i neafirmisane stvaraoce u Vranju

  Sve one koji bi da učestvuju u stvaranju umetničkih dela i druženju sa kolegama, okupiće 5. Letnji atelje u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju koji će trajati od 15. avgusta do 4. septembra.

  detaljnije
 • univerzitet vranje

  Izložba fotografija o životu i radu vranjske novinarke

  Kako bi sačuvali uspomenu na preminulu koleginicu Slađanu Veljković, Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost u Vranju, osim dodele novinarskih nagrada koje nose njeno ime, organizovaće i izložbu o njenom životu i radu. Iz Centra pozivaju sve građane da šalju Slađanine fotografije kako bi upotpunili arhivu.

  detaljnije
 • obuka migranata foto narodni univerzitet vranje

  Počela stručna obuka migranata na jugu Srbije

  Kako bi lakše pronašli posao, Narodni univerzitet u Vranju započeo je obuku za 8 migranata iz Prihvatnog centra u Vranju za zanimanje negovatelja i za rad na računaru, a od ponedeljka će za još njih osmoro početi i obuka za frizere. Takođe, u Prihvatnom centru u Bujanovcu, počela je obuka migrantkinja za krojenje i šivenje i ručnu izradu nakita.

  (2) detaljnije
 • Malvina Hofman

  Izložba o Malvini Hofman u Vranju

  Na izložbi koja će biti otvorena u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju 23. avgusta prvi put će biti javno prikazani crteži koje je Hofmanova uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Geti institutu u Los Anđelesu, a Vranje je jedan od 7 gradova u kome će ova postavka biti izložena.

  detaljnije
 • Promocija nove knjige Ane Ilić u Vranju

  Prva u nizu promocija nove knjige pesama "Utrnule reči" mlade studentkinje filozofije Ane Ilić biće održana 11. maja od 19 sati u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

  detaljnije
 • skolska klupa foto aleksandar kostic

  Besplatni mini-kursevi stranih jezika i slikanja u Vranju

  Učenici sa teritorije Vranja koji žele da na besplatnom mini-kursu od 5. do 9. februara uče grčki i nemački, mogu, bez ikakvih uslova, da se prijave u Narodnom univerzitetu. Takođe, od 1. februara počeće i besplatni časovi slikanja za decu čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći.

  detaljnije
 • U Vranju počinje 4. Književna kolonija

  U Vranju će i ove godine biti održana, sada već tradicionalna, 4. Književna kolonija u organizaciji Narodnog univerziteta. Bogat program, brojni eminentni književnici i interaktivne radionice sa decom i mladima obeležiće ovogodišnju manifestaciju koja počinje u ponedeljak, 11. decembra.

  detaljnije
 • sertifikati

  Albanski studenti uče srpski jezik

  Studentima albanske nacionalnosti koji pohađaju Ekonomski fakultet u Bujanovcu i koji su uspešno savladali srpski jezik, uručena su uverenja o poznavanju jezika, koja im je dodelio „Narodni univerzitet“ iz Vranja.

  (1) detaljnije
 • Migranti u Preševu uče stolarski zanat

  Kako bi naučili zanat i stekli sertifikate da bi lakše došli do posla, 6 migranata u Prihvatnom centru u Preševu započelo je obuku za stolarki zanat. Obuka se izvodi u samom Centru i trajaće do kraja godine.

  detaljnije
 • Avganistanke uče slikanje foto i.m.

  Avganistanke uče slikanje u vranjskoj likovnoj radionici

  Među brojnim polaznicima likovne radionice vranjskog Narodnog univerziteta od sredine oktobra nalaze se i 4 Avganistanke koje su smeštene u Prihvatnom centru za migrante u nekadašnjem motelu "Vranje". Njihov talenat je, kažu, nesumnjiv, a usavršavaće sve slikarske i crtačke tehnike zajedno sa ostalim polaznicima radionice.

  detaljnije
 • zanat moleri foto aleksandar kostic

  Završena zanatska obuka za osuđenike iz niškog KPZ-a

  Pedeset osuđenika koji kazne izdržavaju u niškom Kazneno-popravnom zavodu, uz pomoć vranjskog Narodnog univerziteta, kroz projekat organizacije "Help", završili su obuku za keramičare, fasadere, molere, krojače i vodoinstalatere.

  detaljnije
 • skola pletenja vranje foto i.m

  Vranjanci učili o pletenju, vezu i heklanju

  Mališani iz vrtića i škola, ali i žene koje se profesionalno bave ovim zanatima, učestvovali su u Školi pletenja, heklanja i ukrasnog veza u okviru manifestacije "Dani Vranja", a prodaja ovih proizvoda održava se danas u centru Vranja.

  detaljnije