Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodno pozorište u Nišu

 • Narodno pozorište

  Pozorište bez konkursa za upravnika, jer nisu opredelili pare za oglas?

  Zbog toga što, kako kaže predsednik Upravnog odbora niškog Narodnog pozorišta Nebojša Ozimić, bivši upravnik Ivan Vuković "nije ostavio ni dinar za oglašavanje", pa nisu imali para da objave oglas, konkurs za izbor novog direktora niškog teatra još nije raspisan. Međutim, v. d. upravnica Dragana Petrović tvrdi da to "nije baš tako".

  (5) detaljnije
 • Predstava "Cigani lete u nebo"

  Niški teatar priprema mjuzikl “Cigani lete u nebo”

  Glumci, plesači i pevači, predvođeni rediteljem Desimirom Stanojevićem, zvanično počinju probe za čuveni mjuzikl “Cigani lete u nebo”, koji će publika u niškom Narodnom pozorištu premijerno moći da pogleda za dva meseca. Više od 70 ljudi radiće predstavu koja je nastala po kratkoj pripoveci Maksima Gorkog “Makar Čudra”.

  (2) detaljnije
 • Pozorište

  U Narodnom pozorištu kasting za mlade glumce, pevače i plesače

  Oni koji imaju do 25 godina i hteli bi da se oprobaju na sceni Narodnog pozorišta, a imaju talenat za glumu, pevanje ili plesanje, mogu u nedelju 1. oktobra od 10 sati da odu na kasting za predstavu “Cigani lete u nebo”.

  (1) detaljnije
 • Predstava

  Predstava o sudbini princa Đorđa Karađorđevića u Pozorištu lutaka

  Komad po dvostruko nagrađenom dramskom tekstu, biće izveden u niškom Pozorištu lutaka u petak 29. septembra od 20 sati. Reč je o predstavi “Via Doloris” čiji je tekst bio i deo omnibusa “Odabrani i uništeni” Kokana Mladenovića.

  detaljnije
 • đorđe vukotić

  Narodno pozorište odaje počast Đorđu Vukotiću

  Nedavno preminulom poznatom niškom glumcu Đorđu Vukotiću kolege iz njegove matične pozorišne kuće organizuju omaž u foajeu Narodnog pozorišta u Nišu, u petak 29. septembra u 12 sati.

  (1) detaljnije
 • Glumac Đorđe Vukotić

  Preminuo čuveni niški glumac Đorđe Vukotić

  Dugogodišnji glumac niškog Narodnog pozorišta Đorđe Vukotić preminuo je u 93. godini. Na daskama nškog teatra proveo je 26 godina, a povremeno je glumio i kao penzioner, sve do 1997. godine

  (5) detaljnije
 • Sergej Trifunović i Voja Brajović sa predstavom "Voz" gostuju u Nišu

  Predstava “Voz” uskoro na sceni niškog teatra

  Filozofska drama u kojoj se pojavljuju samo dva lika - Crni i Beli, a koje glume izvrsni Sergej Trifunović i Voja Brajović, koji je i režirao komad, biće izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, 5. oktobra od 20 sati. Predstava “Voz” rađena je po tekstu Kormaka Makartija.

  detaljnije
 • Eufemmeizam

  “Eufemmeizam” i gostujuća predstava otvaraju sezonu niškog Narodnog pozorišta

  Komedija “Eufemmeizam” u režiji Olivere Đorđević biće prva predstava u novoj sezoni Narodnog pozorišta u Nišu. Pored nje, u Pozorištu navode da će 29. septembra gostovati pozorište iz Zaječara “Zoran Radmilović” sa predstavom “Žurka, žurka”. Zbog obnove fasade zgrade pozorišta, blagajna će biti premeštena u kancelariji marketinga, na službenom ulazu, a radno vreme će biti od 10 do 13 sati.

  (2) detaljnije
 • dejan jovanovic

  Jovanović ponovo na sudu zbog falsifikovane Vukovićeve biografije

  Predsednik Opštine Niška Banja i bivši predsednik Odbora za imenovanja niške Skupštine Dejan Jovanović ponovo će morati na optuženičku klupu, jer je, prema rešenju Višeg suda u Nišu, ukinuta nepravosnažna odluka Osnovnog suda da se oslobodi optužbe da je 2012. falsifikovao biografiju kandidata za v. d. upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vukovića. Ovakvo rešenje usledilo je nakon žalbe Osnovnog javnog tužilaštva u kojem kažu da je “apsolutno neprihvativa” Jovanovićeva tvrdnja da nije morao da proverava Vukovićevu biografiju.

  (3) detaljnije
 • Mala scena biće iza Pozorišta

  Sledeće godine gradi se mala scena niškog Pozorišta

  Iza zgrade Narodnog pozorišta sledeće godine bi trebalo da bude dograđena mala scena, koja će imati oko 200 kvadrata i 130 sedišta, kaže koordinator projekta dogradnje Zoran Ilić. Zgrada će biti “produžena”, a zanimljivo je da će imati veliki “stakleni zid”, pa će i građani koji prolaze tuda moći da vide šta se dešava unutra.

  (6) detaljnije
 • Sređivanje fasade Arheološke sale

  Počelo sređivanje fasada “kulturnih” zgrada u Nišu

  Radnici su počeli da uređuju fasade Narodnog pozorišta, Arheološke sale, Simfonijskog orkestra i Narodne biblioteke, a posao bi trebalo da bude gotov do kraja septembra, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj. Da ne bi “ružili grad”, dodaju, zgradu u Obrenovićevoj će verovatno da "ostave za kraj".

  (5) detaljnije
 • Predstava "Mrtve duše"

  Skroman repertoar niškog teatra pred kraj sezone

  Predstava “Mrtve duše”, koja je nedavno premijerno izvedena povodom 130 godina Narodnog pozorišta u Nišu, ali i još 4 već poznate predstave, glumci niškog teatra odigraće u junu. Na repertoaru će biti i gostujuća monodrama, a u četvrtak 1. juna organizovaće “Otvorena vrata” i sprovesti zainteresovane kroz pozorište.

  (1) detaljnije
 • Rekonstrukcija Narodnog pozorišta

  Počinje obnavljanje fasade Narodnog pozorišta

  Rekonstrukcija fasade niškog Narodnog pozorišta trebalo bi da počne za nekoliko dana, kaže koordinator projekta uređenja Pozorišta Zoran Ilić. Iako je obnavljanje spoljašnjosti 5 javnih zgrada u Nišu najavljeno još za kraj aprila, zasad je poznato samo da će radovi na zgradi niškog teatra početi početkom juna.

  (4) detaljnije
 • Narodno pozorište

  Za konkurs za direktora niškog Pozorišta Upravni odbor čeka dozvolu "odozgo"

  Dok novoizabrani predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Nebojša Ozimić tvrdi da za raspisivanje konkursa za novog direktora čeka dozvolu gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, a oni tvrde da se u taj proces ne mešaju, opozicija smatra da se time kupuje vreme da bi Ivan Vuković nakupio radni staž i ponovo bio kandidat.

  (6) detaljnije
 • Izložba u Sinagogi

  Posetioci "Noći muzeja": Kulturna ponuda u Nišu zadovoljavajuća

  Muzeji, galerije, Narodno pozorište i druge ustanove kulture sinoć su bile otvorene za posetioce, a za ovogodišnju "Noć muzeja" Nišlije su mogle da vide dela domaćih slikara iz 19. i 20. veka, radove savremene likovne umetnosti, da nauče nešto o biologiji i istorijatu jednog od najstarijih radija u Srbiji.

  (5) detaljnije
 • Komad govori o svim realnim problemima sa kojima se susreću porodice obolele dece; foto: JV/PB

  Predstava o deci oboleloj od raka

  “Heroji”, priča o životu porodice u kojoj dete oboljeva od raka, premijerno će biti odigrana u niškom Narodnom pozorištu večeras od 20 sati, a novac prikupljen od prodaje karata otići će u humanitarne svrhe.

  detaljnije
 • Komad napisan još 1887. godine, ali priča aktuelna i danas; foto: Reflektor teatar/Janković

  Klasik “Sumnjivo lice” u niškom Pozorištu

  Predstava  "Sumnjivo lice" koja, između ostalog, govori o “genijalnosti pisca” koji je sve bolesti savremenog društva umeo da prepozna još 1887. godine kada je napisao komad, biće izvedena 9. maja u Nišu. Glumci iz Beograda odigraće ovu predstavu na daskama niškog Narodnog pozorišta od 20 sati, u okviru manifestacije “Daske humanosti”.

  detaljnije
 • Početak svih predstava je od 20 sati, osim opereta koja je od 19; foto: arhiva JV

  Bogat repertoar niškog Narodnog pozorišta za maj

  Dve predstave beogradskih pozorišta, jedna sa potpisom Irfana Mensura, a druga Dušana Kovačevića, Nišlije će imati prilike da pogledaju u Narodnom pozorištu ovog meseca. Osim gostovanja, čeka ih i desetak predstava niškog teatra, kao i opereta “Slepi miš”.

  (2) detaljnije
 • Predstavu će igrati u dva termina u maju; foto: Reflektor teatar/Janković

  Predstava “Sumnjivo lice” gostuje u niškom Narodnom pozorištu

  Klasik srpske dramaturgije koji govori o želji za vlašću, čija je tema aktuelna i danas, biće izveden na daskama niškog Narodnog pozorišta 9. maja. Predstava “Sumnjivo lice” gostuje u okviru manifestacije “Daske humanosti”, a sav prihod od prodatih karata biće namenjen za kupovinu opreme za Dečiju internu kliniku u Nišu.

  detaljnije
 • Predstava "Plastika"

  U niškom Narodnom pozorištu gostuje predstava „Plastika“

  Komedija koju je režirala Suzana Petričević biće izvedena na sceni niškog Narodnog pozorišta u utorak 11. aprila od 20 sati. U komadu „Plastika“ osim glumice Petričević igra i Nela Mihailović.

  detaljnije