Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodnooslobodilačka borba

  • bubanj

    9. maj - Dan pobede i Dan Evrope

    Drugi svetski rat u Evropi je završen 9. maja 1945. godine kapitulacijom Nemačke i od tada se obeležava kao Dan pobede. 9. maj se slavi i kao Dan Evrope, kao podsećanje na 1950. godinu i Šumanovu deklaraciju koji je bio prvi dokument na putu evropskog ujedinjenja.

    (4) detaljnije
  • pesnice

    Srbija kao rusofilski "pijani gost" u Danu pobede i Evrope

    9. maj je dan kada je kapitulirala nacistička Nemačka 1945, a 5 godina kasnije počelo je stvaranje Evropske unije. Stručnjaci kažu da se Srbija stidi svog najvećeg doprinosa svetskoj istoriji - partizanskoj pobedi nad fašistima, a da je danas od EU udaljenija nego pre godinu dana.

    (15) detaljnije
  • koca-popovic-oslobodilac3

    Zaboravljeni oslobodilac Niša - Koča Popović

    Samo jedna ulica u Brzom Brodu i jedna u selu Mezgraja kraj Niša, sećaju na Konstantina Koču Popovića, čoveka koji se u mnogim spisima i novinskim člancima vodi kao oslobodilac Niša u Drugom svetskom ratu. Iako su istorijske činjenice takve da je Popović u Niš zapravo došao 3 dana nakon oslobođenja, njegova uloga se ogleda u komandnoj liniji, u pripremi “Niške operacije”, vraćanju života i mitingovanju u prvim danima slobode.

    (23) detaljnije
  • izlozba putevima revolucije

    Izložba “Putevima revolucije” u Nišu

    U “Deli” prostoru u Nišu u petak 6. maja u 19 sati biće otvorena izložba “Putevima revolucije - Memorijalni turizam u Jugoslaviji” koja će predstaviti spomeničke lokalitete NOB-a na prostoru bivše SFRJ.

    detaljnije
  • 490x370-hotel-park223.jpg

    Niški hotel "Park" gostio i fašiste i Tita

    Nedavno prodati hotel “Park”, gotovo 80 godina star, čuva bogatu istoriju i mnoštvo zanimljivih događaja. U Drugom svetskom ratu je služio kao Oficirski klub fašistima, pa je tako jedan učenik bacio bombu u salu hotela i ubio više oficira. 

    (4) detaljnije
  • POLAGANJE-VENACA.JPG

    Obeležen Dan oslobođenja Prokuplja

    Povodom 9. oktobra, Dana oslobođenja Prokuplja u Drugom svetskom ratu, položeni su venci na spomenik palim borcima 1941-1945. na platou ispred zgrade prokupačke Opštine. 

    detaljnije
  • grobnica-na-sindjelicevom-trgu.jpg

    Gde je sahranjen Mija Stanimirović?

    Narodni heroj čije su ime ponosno nosile ili nose ulice, škole, mesne zajednice i kasarne Mija Stanimirović, verovali ili ne, sahranjen je u centru Niša sa još 13 svojih saobraca.

    (9) detaljnije
  • narodni-heroj-m.s.jpg

    Na spomenike NOB-a svi zaboravili

    148 spomenika koji podsećaju na Drugi svetski rat, ali i borbe za oslobođenje srpskog naroda pre toga, ima u Nišu i okolnim selima. O njima brinu samo mesne zajednice.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: