Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nišville

  • Nišvil 4 (3)

    20 minuta hedlajnera - "Tricky" prekinuo nastup poslednje večeri "Nišvila"

    Odlični nastupi Mateje Jezdića, "Austrian Syndicate"-a, "Al-Qasar"-a, Thane Alexa-e i "Elementala" poslednje večeri "Nišvil džez festivala" ostali su u senci napuštanja bine najvećeg hedlajnera večeri Tricky-a, koji je nakon uvodnih pesama otišao sa bine i tek nakon višeminutne pauze se vratio, te se nakon 10 minuta oprostio od publike. Kako "Južne vesti" nezvanično saznaju problem je nastao zato što bend iz Velike Britanije nije bio zadovoljan ozvučenjem. Festival je zavšren trubačima koje je predvodio Konstantin Kirjanov.

    (40) detaljnije
  • oldtajmeri

    "Oldtajmeri" napunili Tvrđavu treće večeri "Nišvila", najstariji automobil iz 1928. godine

    Starovremenske automobile popularne “oldajmere” različitih modela posetioci Nišvila imali su prilike da pogledaju u sklopu “Oldtrajemer mitinga” koji je deo festivala. Najviću pažnju privuklo je vozilo američke proizvodnje iz 1928. godine.

    (3) detaljnije
  • Nišvil

    Oglasio se "Nišvil" nakon pada devojke sa bedema Tvrđave

    Nišvil džez festivall izražava žaljene zbog nezgode koja se noćas dogodila na obodu Midnight bine, kada je devojka pala sa bedema, naveo je u svom saopštenju direktor festivala Ivan Blagojević.

    (12) detaljnije
  • NIŠVIL 4 (2)

    Poslednje veče "Nišvila" biće u znaku nekadašnjeg člana "Massive Attack"-a i američko-hrvatske džezerke

    Poslednje večeri " N išvil džez festivala" nastupiće nekadašnji član benda " Massive Attack" Tricky, koji će uz vešestrukok dobitnika Gremi nagrade Atonia Sančeza i džez kantautorke Thane Alexe biti najzvučnija imena glavnog programa. Publiku će očekivati i nastup hrvatske grupe " Elemental" na Hip-hop bini.

    (2) detaljnije
  • niš tvrđava leto trg fontana

    Žena pala sa bedema niške Tvrđave tokom Nišvila

    30-godišnja žena pala je sa bedema niške Tvrđave sinoć oko 2:40, nakon čega je prevezena u niški Urgentni centar.

    (14) detaljnije
  • nišvil treće (4)

    Uz nastup "Asian Dub Foundation" treće veče "Nišvila" opravdalo epitet džez festivala

    Posetioci " Nišvila" imali su prilike da trećeg dana festivala uživaju u zvucima tradicionalnog, modernog i eksperimentalnog džeza, koji je odzvanjao zidinama niške Tvrđave. Preformansi " Asian Dub Foundation"-a iz Velike Britanije i kubansko/slovenačkog " EuroCubans"-a , ostavili su utisak na publiku i time opravdali uloge hedlajnera, a prema mišljenju publike, pretposlenje veče festivala opravdalo epitet da je Niš grad džeza.

    detaljnije
  • NIšvil 2. (6)

    Kubanski i džez zvuci, militantni rep i promocija filma o Gruu treće večeri "Nišvila"

    Posetioci pretposlednje večeri "Nišvila" imaće prilike na glavnoj bini da prisustvuju kubanskim i džez zvucima, ali i da čuju Asian Dub Foundation, koji su uz Eurocubans, označeni kao hedlajneri treće večeri. Pored glavnog programa, posetioce očekuje još 20 nastupa na ostalim, besplatnim binama, dok će na Hip-Hop bini biti premijerno prikazan film o reperu Daliboru Andonovu Gruu.

    (2) detaljnije
  • volonter nišvil (1)

    Student medicine iz Indije jedini strani volonter na "Nišvilu"

    Zbog rata u Ukrajini u kojoj je studirao medicinu Rohit Eldu iz Indije studije je nastavio u Nišu, a kako je ljubitelj festivala poželeo je da volontiranjem na "Nišvilu" oseti deo festivalske atmosfere. Radi u tehničkoj podršci, a Srbija ga podseća na Indiju jer su ljudi gostoprimivi i glasni.

    detaljnije
  • NIšvil 2. (9)

    Energični nastup Ide Neilsen obeležio drugo veče "Nišvila"

    Zvucima fanka i energijom koju su bend Funkbots širio sa glavne bine Nišvil džez festivala i danska basistkinja Ida Nielsen, koja je prema mišljenju publike, opravdala epititet hedlajnera večeri. Pored dansko-američkog benda, iz niške Trvđave čula se muzika i Dušana Petrovića, Kuhn Fu-a, Alme Mićić, Tedosija Spasova i benda Tantreaky, a poput prve večeri, nakon završenog programa publika se preselila na Midnight jazz dance binu koja je trajala do 5 ujutru.

    (5) detaljnije
  • jazz and book (2)

    Sukob “Nišvila” i Hidrometeorološkog zavoda zbog bine

    Književne večeri "Jazz book" bine "Nišvil džez festivala" koje su prvobitno zamišljene da budu održane pored Hidrometeorološkog zavoda nisu održane tamo već u prostorijama Paviljona na ulazu u Tvrđavu. Razlog je sukob direktora "Nišvila" Ivana Blagojevića i meteorologa Zorana Vasiljevića, a dok Blagojević tvrdi i da je fizički napadnut, Vasiljević kaže da je to neistina, pozivajući se na sigurnosne kamere.

    (8) detaljnije
  • Nišvil

    Drugo veče "Nišvila" biće u znaku džeza, fanka i "najboje basistkinje na svetu"

    Nastupom okteta Dušana Petrovića od 19:30 na glavnoj bini Nišvil džez festivala počeće drugi festivalski dan u Tvrđavi. Najveća pažnja posetilaca biće usmerena džez-pankerima Kuhn Fu, Teodosi Spasovu iz Bugarske, ali i fank basistkinji Idi Nielsen, koju su američki magazini uvrstili među 10 najboljih basista sveta.

    detaljnije
  • Nišvil prvo veče (15)

    Nagrada Fonseku, vatromet, "Dubioza kolektiv" i after na "Midnajtu" prve večeri "Nišvila"

    Nagrada “Šaban Bajramović”, koja se tradicionalno dodeljuje prve večeri Nišvil džez festivala, pripala je Kubancu Robertu Fonseku, što je publika pozdravila aplauzom. Najveće interesovanje posetilaca niškog džez festivala pripalo je Dubiozi kolektiv , a pored njih nastupio su i dobitnik nagrade Nišvila za životno delo Dragomir Milenković, italijanski džezeri i srpsko-bugarski orkestar. Posetioci kažu da je prethodnih godina bio bolji program, ali da dolaze zbog duha koji grad poseduje tokom festivala.

    (2) detaljnije
  • Defile bugari (10)

    Defile maski i kostima sa bugarskog festivala "Surva" u centru Niša

    Predstavnici bugarske Opštine Pernik u kojoj se održava festival maski Surva, defileom od Oficirskog doma do Tvrđave predstavili su Nišlijama i posetiocima Nišvil džez festivala njihov najstariji novogodišnji ritual za koji veruju da potiče iz perioda pre nove ere.

    detaljnije
  • Mihailo Tatić

    Nova himna "Nišvila" delo niškog džezera

    Džez muzičar iz Niša Mihailo Tatić napravio je pesmu " Coming Together" koja će od ove godine biti zvanična himna " Nišvil džez festivala" . Varijacijama iste teme, Mihailo kaže, da je želeo da predstavi iščekivanje i početak festivala.

    (1) detaljnije
  • Nišvil dubioza

    Počinje 29. "Nišvil", "Dubioza kolektiv" hedlajner prve večeri

    Nastupom srpsko-bugarskog orkestra " Spich project" od 19:30 počeće 29. " Nišvil džez festival" na platou niške Tvrđave. Prvo veče posvećeno je kubanskom džezeru Robertu Fonseki i bosanskohercegovačkoj grupi "Dubioza kolektiv". Pored glavnih događaja na platou, posetioci će imati prilike da prisustvuju nastupima muzičara na ostalim, besplatnim binama.

    (4) detaljnije
  • Dalibor Andonov Gru

    Film "Gru tu je" premijerno na "Nišvilu"

    Dokumentarni film "Gru tu je", o Daliboru Andonovu Gruu publika će premijerno moći da vidi u subotu, 12. avgusta od 22:30 na Hip-hop bini "Nišvil džez festivala". Nakon što je prvobitno film prikazan u Beogradu za Gruove prijatelje i porodicu, organizatori navode da će srpska premijera biti u Nišu.

    detaljnije
  • Čeka se da počne kiša ne bi li počeo program

    Edo Maajka ipak ne dolazi na "Nišvil", ulaz sutra besplatan na hip-hop bini

    Bosansko-hercegovački reper Edo Maajka ipak neće nastupiti na otvaranju prve festivalske večeri Nišvil džez festivala i to iz zdravstvenih razloga, kako je saopštio Južnim vestima. Organizatori su potvrdili da ovaj muzičar sutra neće "zatvoriti" hip-hop binu, kao i da nema zamenu, pa će program zato početi nešto kasnije i ulaz se prve večeri neće naplaćivati.

    (6) detaljnije
  • nišvil nagrade (1)

    Dragomiru Milenkoviću i Vladeti Kandiću uručene nagrade "Nišvila"

    Pioniru fuzije džeza i “world music”-a Dragomiru Milenkoviću uručena je nagrada za životno delo u Gradskoj kući u Nišu, koju " Nišvil džez festival " tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim džez muzičarima. Po prvi put dodeljena je i nagrada za doprinos promociji balkanskog džeza, a prvi dobitnik je harmonikaš Vladeta Kandić - Bata Kanda.

    (2) detaljnije
  • Volonteri Nišvil

    57 takmičarskih filmova na ovogodišnjem "Nišvilu", najboljim nagrade

    Od 357 dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih muzičkih filmova koliko je pristiglo na konkursu Nišvil džez festivala , izabrano je 57 filmova koji će učestvovati u takmičarskom delu Nišvil Movie Summit-a . Program počinje u sredu, 9. avgusta na binama kod amfiteatra na keju i Oficirskog doma, dok u četvrtak počinje u bioskopu u Tvrđavi. Sve projekcije počinju od 20 sati, a najboljim filmovima biće uručene nagrade.

    detaljnije
  • Nišvil izložba (4)

    Od Makrona do "Nišvila" - otvorena izložba Džez muzeja Nju Orleansa

    Izložba “Drumsville” džez muzeja iz Nju Orleansa otvorena je u Paviljonu niške Tvrđave i biće sastavni deo ovogodišnjeg programa Nišvil džez festivala. Na izložbi će posetioci moći da vide deo istorijske priče o robovima i Kongo skveru gde su odsvirani prvi džez zvuci, ali i postavku posvećenu džez bubnjarima. Izložbu, koja je do sada prikazana u 10 gradova, performansom na bubnjevima otvorio je Nebojša Stojanović Kenedi.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: