Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Odbor za ljudska prava

 • samoodbrama

  U Vranju besplatan kurs samoodbrane za žene

  Povodom Međunarodnog obeležavanja dana mladih, u Vranju će u ponedeljak, 12. avgusta od 12 do 14 sati na gradskom šetalištu biti održana ulična akcija sa temom ‘’Nasilje nad devojkama i ženama – koja je tvoja mera?, a potom će sve zainteresovane devojke i žene moći da učestvuju u radionici samoodbrane.

  detaljnije
 • Savić

  Preporuka poverenice: Odbornik SRS da se izvini zbog seksističkih izjava

  Izjave odbornika SRS Nikole Savića da je žena pre svega genetski programirana za rađanje ili da bludnice materinstvo spasava, prema mišljenju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, diskriminatorske su i seksističke. Ove stavove izneo je na martovskoj sednici gradskog parlamenta, a preporuka je da se upravo u skupštini ili preko medija javno i izvini. Savić pita da li treba da se izvinjava zbog citiranja Nikole Tesle i Duška Radovića.

  (7) detaljnije
 • fašizam

  Nacistički simboli na skupu u Nišu, očekuje se reakcija nadležnih

  Nacističko salutiranje sa podignutom šakom uvis, “živeo Nedić”, kao i “Srbija Srbima” prolamali su se iz grla mladića na nišavskom keju, dok je pored njih prolazila povorka građana u antifašističkoj šetnji. Građani, civilni sektor i opozicija upozoravaju na opasnosti fašizma, ali i na to da vlast i nadležni organi ne reaguju dovoljno ozbiljno, a da bi po Zakonu o zabrani upotrebe neonacističkih simbola i obeležja morali. Iz policije odgovor najavljuju za ponedeljak.

  (28) detaljnije
 • fasizam.jpg

  Policija još traži počinioce, izbodeni mladić potvrđuje - napadnut sam zbog antifašističke poruke

  Da nije pripadnik ekstremističke grupe, da je napad na njega bio koordinisan, kao i da je majica sa antifašističkim natpisom koju je nosio i nije želeo da skine na zahtev grupe mladića, razlog što je pre dve noći napadnut na nišavskom keju i izboden nožem, smatra 25-godišnji U. J. Dok iz policije saopštavaju da se za onima koji su ga napali traga, brojne organizacije traže da reaguju i druge institucije i napad ocenjuju kao z ločin iz mržnje.

  (26) detaljnije
 • mediji foto aleksandar kostic

  Većina Nišlija ne zna šta su javni interes i bitne medijske teme

  Da građani ne prepoznaju koji su medijski sadržavi važni za njih i da malo znaju o projektnom finansiranju medija, pokazalo je istraživanje niškog Odbora za ljudska prava. Zato lokalna vlast mora da uloži mnogo više napora da uključi građane u kreiranje medijskih sadržaja, naročito ako se uzme u obzir koliko se para svih poreskih obveznika putem konkursa daje medijima u Nišu.

  (11) detaljnije
 • invaliditet

  Niške škole nedostupne za đake koji se kreću kolicima

  Više od 90% škola u Nišu nije dostupno i pristupačno učenicima sa invaliditetom, a tek 2 osnovne škole imaju liftove, a 3 toalete prilagođene takvim đacima, pokazalo je istraživanje niškog Odbora za ljudska prava. Tako Vuk i Dimitrije, koji su đaci Gimnazije “9. maj”, sede sami u učionici u prizemlju, dok njihovi drugari iz odeljenja imaju čas u kabinetima koji se nalaze na spratu zgrade.

  (1) detaljnije
 • pravni saveti

  Pravnici: Nacrt Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći nas diskriminiše

  Više od 12 godina građani čekaju da se donese Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji treba da omogući svima jednak pristup pravdi, ali u Komitetu pravnika za ljudska prava upozoravaju da Nacrt novog zakona direktno diskriminiše pravnike i advokate iz udruženja građana, među kojima su i ona na jugu Srbije, a koja to rade poslednjih 20 godina. Zbog toga bi mogli da budu oštećeni i građani.

  detaljnije
 • Vranje medijski konkurs

  “Otvoreni medijski sadržaji” - da građani znaju šta plaćaju

  Kako bi građani znali kako se troše njihove pare za sufinansiranje medijskog sadržaja, Odbor za ljudska prava iz Niša i Edukacioni centar iz Leskovca napravili su portal na kojem žele da objedine sve medijske projekte i daju ih javnosti na uvid i ocenjivanje, ali, kako kažu, nailaze na opstrukcije od vlasti.

  detaljnije
 • odbor za ljudska prava

  “Svi medijski sadržaji proizvedeni parama građana da budu javni i dostupni svima”

  Pare građana se netransparentno troše kada se finansiraju mediji, javni interes je često floskula, a zakon koji tu oblast reguliše treba menjati, neki su od zaključaka panel diskusije “Građani u javnom informisanju”, koji je organizovao odbor za ljudska prava u Nišu.

  (2) detaljnije
 • 15 minuta

  “Napadi na novinare su napadi na sve građane”

  Vlast mora da pusti medije da rade svoj posao, navodi predsednik Odbora za ljudska prava u NIšu Dragan Đorđević i ocenjuje tragičnim da predstavnici vlasti prete i napadaju novinare. Dodaje da su građanima potrebni slobodni mediji da bi napravili informisan izbor, a ne da im se servira jedna istina.

  (2) detaljnije
 • Zatvor

  Savet Evrope: Zatvori prenaseljeni, rešenje je društveno-koristan rad

  Iza rešetaka se u većini zatvora u državama-članicama Saveta Evrope, među kojima je i Srbija, nalazi više osuđenih nego što u njima ima mesta. Time se krše ljudska prava, smatra član Komiteta za sprečavanje torture Džejms Mek Manus. Da bi se smanjila prenaseljenost zatvora, kaže Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava, kazna za neke osuđenike bi mogla da bude "rad u javnom interesu".

  (1) detaljnije
 • 15+15 minuta djordjevic i lapcevic

  Homofobija - realnost ili izmišljena tema?

  Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, u srpskom društvu ima nekoliko mišljenja o LGBT osobama i njihovim slobodama i pravima. Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava u Nišu smatra da je neophodno da se stalno pa i na današnji dan govori o njihovim problemima, dok narodni poslanik DSS Milan Lapčević smatra “da je homofobija izmišljena tema”.

  (2) detaljnije
 • 490x370-800x600-bubanj-ocisceno

  “Fašizam nije poražen, desničari samo trenutno miruju”

  Iako istoričari i aktivisti kažu da u poslednje vreme u Nišu ima manje pojavnih oblika fašizma i nasilja prema manjinskim grupama nego ranije, svi se slažu u oceni da su se 61 godinu nakon proglašavanja pobede nad fašizmom, desničarske grupe samo trenutno pritajile.

  (4) detaljnije
 • nasilje

  Pretučeni jer su transrodne osobe, tužilaštvo bez reakcije

  Pre dva meseca u malom mestu na jugu Srbije dvoje ljudi su brutalno pretukla četvorica napadača, i to zbog toga što su transrodne osobe. Tužilaštvo odustalo od optužnice jer, kako tvrde, nema osnova.

  detaljnije
 • humanitarna-pomoc-migrantima.jpg

  Podeljeni paketi pomoći izbeglicama u Preševu

  U okviru akcije “Paket pomoći migrantima”, aktivisti Odbora za ljudska prava i SOS telefon Vranje sa Trag Fondacijom podelili su migrantima u Preševu flaširanu vodu i higijenske pakete koji su pre svega namenjeni deci i ženama.

  detaljnije
 • grafit

  Grafit protiv imigranata u Nišu

  Na jednoj od zgrada na Bulevaru Nemanjića u Nišu, preko puta “Zone 3”, osvanuo je grafit “Stop imigrantima”.

  (11) detaljnije
 • izbeglice-kod-preseva.jpg

  Pokrenuta humanitarna akcija za pomoć migrantima

  Iz Odbora za ljudska prava Vranje koji je pokrenuo akciju apeluju na pojedince, kompanije, proizvođače i preduzeća da doniraju flaširanu vodu, sredstva za higijenu i negu beba, obuću i igračke za decu i bebe.

  (2) detaljnije
 • romi

  Rasizam prema Romima sve prisutniji

  Čak 70% neromskog stanovništva ne želi brak sa Romima, više od 50% ih ne želi u porodici, dok čak 30% ispitanih ne želi Roma kao nadređenog na poslu. To su zabrinjavajući podaci koji vode rasističkom ponašanju, kaže Jovana Vuković iz Regionalnog centra za manjine.

  (3) detaljnije
 • migranti-presevo.jpg

  Uskoro počinje prikupljanje pomoći za migrante u Preševu

  Odbor za ljudska prava Vranje i SOS telefon uskoro pokreću akciju prikupljanja humanitarne pomoći u vidu sredstava za higijenu penena i odeće za žene i decu koji se privremeno nalaze u Centru za prihvat migranata u Preševu.

  (1) detaljnije
 • knjige-ilustracija-Kosta.jpg

  Knjige za Sigurnu kuću u Vranju

  Odbor za ljudska prava Vranje i SOS telefon organizuju od 8. marta do 1. aprila akciju prikupljanja knjiga kojima će biti opremljena Sigurna kuća u Vranju.

  detaljnije