Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Odbor za ljudska prava

 • Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay

  Odbor za ljudska prava Vranje: Ubistvo 27-godišnjakinje potvrđuje manjkavost sistema

  U Srbiji je za dve decenije ubijeno više od 300 žena, samo od početka godine u porodično-partnerskim odnosima su ubijene 3 žene, a za još jednu postoji sumnja da je ubio suprug, dok je u Pčinjskom okrugu od 2014. godine ubijeno 13 žena, kažu iz vranjskog Odbora za ljudska prava. Podaci, zaključuju, upućuju na to da zakonske mere i strategije usmerene na sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama nisu na adekvatan način odgovorile.

  detaljnije
 • 1-6

  NKD: Civilni sektor i građani isključeni iz rada na Planu razvoja Niša

  Povlačenje nacrta Plana razvoja Niša za period 2021-2027 sa javne rasprave, kao i početak izrade novog, ali u skladu sa važećim zakonima i propisima, zahtev je Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ali i njenih partnera iz Niša. Primedbe i pitanja u vezi sa izradom ovog dokumenta uputili su Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, a odgovore očekuju.

  (6) detaljnije
 • Preventivni pregledi - Odbor za ljudska prava

  Počeli preventivni pregledi za žene sa invaliditetom u Vranju

  Zahvaljujući hidrauličnoj stolici koja se godinama nije upotrebljavala, žene sa invaliditetom u Vranju moći će da odu na preventivni pregled dva puta mesečno na odeljenjima radiologije i ginekologije Opšte bolnice u Vranju.

  detaljnije
 • Odbor za ljudska prava Vranje

  Odbor za ljudska prava Vranje: Ženama sa invaliditetom se uskraćuju informacije o reproduktivnim pravima

  Da se žene invaliditetom susreću sa nizom barijera pokušavajaću da ostvare svoja seksualna prava i očuvaju reproduktivno zdravlje, od arhitektonski nepristupačnih zdravstvenih ustanova, preko nepristupačnosti informacija, do ukorenjenih stereotipa o invalidnosti, ocenjuju iz vranjskog Odbora za ljudska prava i kažu da u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta.

  detaljnije
 • Đorđević Doderović Jovanović debata

  Debata o finansiranju medija iz budžeta: Građani žele da budu pitani

  Građani žele da budu pitani o tome kako se troši njihov novac kroz projektno sufinasiranje medija iz budžeta Grada, ali o tome ne znaju mnogo - deo je rezultata istraživanja koje je sproveo Odbor za ljudska prava. Rezultati su predstavljeni u debati "Kad finansiram želim da biram", a gosti su kao problem istakli i nerazumevanje javnog interesa među građanima, kao i evaluaciju medijskog sadržaja.

  (8) detaljnije
 • informisani

  Peticija za obavezno konsultovanje građana Niša pre davanja njihovih para medijima

  Jedini način da građani znaju kako se troše njihove pare koje se daju medijima i agencijama na lokalnim konkursima je Mehanizam za definisanje javnog interesa u javnom informisanju. Taj dokument bi uredio načine i termine za konsultaciju i upoznavanje građana sa konkursom, raspodelom para, ali i njihovim željama.

  (2) detaljnije
 • teme

  Nišlije da biraju bitne teme, a ne šećerleme [anketa]

  Građani Niša su u poslednjih 5 godina dali nešto više od 3 miliona evra za sufinansiranje medijskih sadržaja kojim su konkurisali brojni mediji i agencije. Da li su oni baš hteli te teme i da li su uopšte znali šta plaćaju, niko ih do sada nije pitao. Odbor za ljudska prava Niš u svojoj anketi pita građane šta bi hteli da vide.

  (5) detaljnije
 • debata 60 minuta

  Debata JV “Hoću važne teme, neću šećerleme”: Građani moraju da znaju na šta se troši njihov novac

  Niko nikada nije pitao građane šta im je potrebno od medijskih sadržaja, a pored toga potrebno je da građani tačno znaju šta se finansira njihovim novcem - neke su od poruka debate “Hoću važne teme, neću šećerleme” o projektnom finansiranju medija. Princip bahatosti ušao je u sve sfere društva, pa i u ovu, nikakva pravila se ne poštuju, rekli su učesnici.

  (5) detaljnije
 • Zakonom o državnim simbolima, zastava sa grbom samo na državnim institucijama

  "Vlast ima svoja nevladina udruženja koja ne rade u javnom interesu"

  Vlada Srbije ima svoje satelite u medijima i pravosuđu, a poslednjih nekoliko godina svedočimo razvoju novog fenomena - formiranja vladinih nevladinih udruženja, zakozvanih GONGO udruženja, slažu se zamenica javnog Apelacionog tužilaštva Lidija Komlen Nikolić i Saša Stojković, urednik i vlasnik portala "InfoVranjske".

  detaljnije
 • sud-foto-pixabay

  Pravnici: Biće mnogo sudskih postupaka posle vanrednog stanja zbog ljudskih prava

  Nije moguće pretpostaviti koliko će odšteta biti po tužbi građana protiv države posle vanrednog stanja, ali će sigurno biti mnogo postupaka i pred domaćim i pred Evropskim sudom za ljudska prava, navodi pravnik Ivan Ilić. Državne mere za vreme pandemije korona virusa biće analizirane, a mnoge koje su bile neophodne nisu ni donete, smatra pravnica Nevena Petrušić.

  (21) detaljnije
 • Odbor za ljudska prava Vranje

  Vranjskom Odboru za ljudska prava uručena svetska nagrada u Londonu za njihov celokupni rad

  U konkurenciji od 170 kandidata, Odboru za ljudska prava Vranje i njihovom programu “SOS kutak za devojke” uručena je međunarodna nagrada “Sa i za devojke” u Londonu, a kroz ocenu sveukupnog 22-godišnjeg rada. Nagrada udruženih svetskih fondacija dodeljuje se od 2014. i podrška je organizacijama gde se devojke bore protiv rodne diskriminacije, nejednakosti i štetnih praksi koje pogađaju devojčice širom sveta.

  detaljnije
 • Otvorena vrata pravosudja 1; foto: CHRIS

  Izvršitelji dobijaju 90 % predmeta suda - cilj smanjenje troškova i veća efikasnost

  Nešto manje od 10.000 nerešenih predmeta će iz fioka niškog Osnovnog suda otići u ruke javnih izvršitelja zbog promene Zakona, a sutkinja Vera Petrović kaže da će ih to rasteretiti, dok građani mogu da očekuju brže rešavanje sporova. Javni izvršitelj Strahinja Milinović ističe da to znači i više nadležnosti za njih, jer će moći i da razmatraju neki predmet, a ne samo da sprovode rešenja.

  (17) detaljnije
 • SOS kutak Vranje

  Svetska nagrada vranjskom Odboru za ljudska prava

  U konkurenciji od 170 kandidata, svetsko priznanje za 22-godišnji rad dobio je Odbor za ljudska prava Vranje i njihov program “SOS Kutak za devojke”. Nagrada “Sa i za devojke” podrška je organizacijama gde se devojke bore protiv rodne diskriminacije, nejednakosti i štetnih praksi koje ih pogađaju širom sveta, a Vranjankama će biti dodeljena 6. marta u Londonu.

  (3) detaljnije
 • Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay

  Januara povećan broj poziva žena koje prijavljuju nasilje

  U vreme božićnih i novogodišnjih praznika SOS telefon u Vranju, za žene koje su doživele porodično ili partnersko nasilje, beleži više slučajava porodičnog nasilja, nego ostalim danima. Broj žena koje januara pozovu SOS telefon je nekad i pet puta veći nego ostalih meseci u godini. Iz Odbora za ljudska prava kažu da se to dešava jer je porodica tada više na okupu i potegnu se teme razgovora za koje se inače nema vremena, a najveći razlog zašto do nasilja dolazi je nedostatak znanja da se nasilništvo prepozna na vreme.

  (4) detaljnije
 • Nasilje nad ženama

  SOS telefon u Vranju dobio licencu nacionalnog telefona

  SOS telefon Vranje dobio je licencu od Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja za pružanje nacionalne usluge SOS telefona za žene koje su doživele nasilje u porodici ili partnersko nasilje. Na taj način postao je jedina specijalizovana lokalna socijalna usluga za žene sa iskustvom nasilja i jedini telefon koji je dostupan 24 sata, 7 dana u nedelji.

  detaljnije
 • Nasilje nad ženama; Foto: Pexels/Tijana Bošnjakov

  Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama i na jugu Srbije

  Svetskih “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” biće obeleženo i u gradovima na jugu. Početak je u ponedeljak 25. novembra akcijama u Nišu - "Nisi sama" u Domu zdravlja od 10 sati i "Žensko groblje" od 12 sati u Obrenovićevoj ulici, a istog dana kampanja kreće i u Vranju i Leskovcu.

  (2) detaljnije
 • Dr Spinov vodič kroz kontrolu medija

  U niškom pabu “Labeerint” promocija “Dr Spinovog vodiča kroz kontrolu medija”

  Na koji način se “rešavaju problemi” nezavisnih medija, novinari podstiču da vole, a ne kritikuju, kao i kako se javnost “zamajava jeftinim tricama”, dok se javni resursi dele u svoju, ili korist bliskih prijatelja i saradnika, moći će da čuju oni koji u petak, 22. novembra, posete niški pab "Labeerint" i prisustvuju promociji “Dr Spinovog vodiča kroz kontrolu medija”.

  (3) detaljnije
 • diskriminacija

  Ljudi u kolicima, i pored upozorenja, diskriminisani na javnoj raspravi o diskriminaciji

  Javna rasprava na kojoj je bilo reči o zabrani diskriminacije - diskriminisala je ljude u kolicima, jer je održana na spratu Skupštine grada kojem oni nisu mogli da pristupe. Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš istakao je da je ogorčen zbog toga što je Ministarstvo za socijalna pitanja, kao organizator, i pored upozorenja da je sala nepristupačna osobama sa invaliditetom, upravo tu organizovalo debatu.

  (6) detaljnije