Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Opstina Crveni Krst

 • topilo

  Banja Topilo opet radi, tvrde u dogovoru sa Opštinom Crveni Krst, dok iz Opštine kažu da prvi put čuju za to

  Nakon što objekti u Banji Topilo u blizini Niša nisu radili tri godine zbog sudskih sporova i inspekcijske zabrane, iz ove banje poručuju da su ljudi ovde opet počeli da se leče i da će objekti, uz saglasnost Opštine Crveni Krst, ipak raditi dok se ne reši sudski proces. Međutim, predsednik ove opštine Miroslav Milutinović kaže da oni nisu dali nikakvu saglasnosti i da nisu ni znali da je banja opet otvorena.

  (6) detaljnije
 • pletilje

  Pletilje sprečene da tradicionalno obeleže Svetski dan pletenja u Gradskoj bašti u Tvrđavi

  "Nekako je postalo sve zabranjeno u ovom gradu" kaže jedna od predavača u školi pletenja "Imam petlju" Irena Veljković, a nakon što su njoj i ostalim pletiljama, kako navodi, radnik JKP Mediana i njegov nadređeni zabranili da tradicionalno obeleže Svetski dan pletenja u javnosti u Gradskoj bašti u Tvrđavi, jer nisu imale dozvolu za okupljanje, što im unazad nekoliko godina nije bilo potrebno za javni prostor. Događaj koji je uznemirio pletilje nije poznat predsedniku Gradske Opštine Crveni Krst, a iz Javno-komunalnog preduzeća još nema odgovora.

  (10) detaljnije
 • požar barake

  Ponuđena pomoć Grada podelila porodice koje su ostale bez domova

  Predlog pomoći Grada Niša podelio je porodice koje su u prošlonedeljnom požaru ostale bez krova nad glavom. Jedni najavljuju da će se vratiti na zgarišta jer nisu u mogućnosti da plaćaju kiriju u gradskim stanovima, drugi nemaju izbor i prihvataju predlog. Dok ne dogovore konačno rešenje, Opština Crveni krst donirala im je po 100.000 dinara, a pomoć u garderobi, beloj tehnici i hrani su najavile i neke privatne kompanije.

  (11) detaljnije
 • Rezervoar

  Rezervoari sa dezinfekcionim sredstvom ponovo raspoređeni u Nišu

  Na nekoliko mesta u svih 5 niških opština ponovo su postavljeni rezervoari na kojima građani mogu da natoče rastvor za dezinfekciju podova, kupatila, rukohvata i staza, saopštavaju iz JKP Naissus i upozoravaju da se ta tečnost ne koristi za ruke, odeću, nameštaj i životinje.

  (1) detaljnije
 • Radanska rizla

  U programu Direkcije da se izgradi i obnovi skoro 100 ulica u Nišu za dve godine

  Skoro 100 saobraćajnica u svih 5 niških opština je Direkcija za izgradnju Niša navela u svom Programu rada, a planiraju da za njihovu izgradnju i rekonstrukciju izdvoje ukupno 500 miliona dinara tokom ove i naredne godine. Na spisku je najviše ulica u Opštini Pantelej, a neke saobraćajnice se ponavljaju iz ranijih planova i predizbornih obećanja.

  (32) detaljnije
 • SNS sastanci komunalna infrastruktura; foto: FB Dragana Sotirovski

  Gradonačelnica Niša o komunalnim problemima samo sa članovima SNS, građani bez članske karte nisu pozvani

  O ulicama, uređenju zelenih površina, međublokovskom osvetljenju i planovima za ovu godinu gradonačelnica i saradnici razgovarali su ne sa građanima, već sa funkcionerima, članovima i aktivistima Srpske napredne stranke. Da to znači da institucije funkcionišu unutar privatnih interesa naprednjaka, uz sistem isključivanja svih drugih građana, kaže Mladen Jovanović iz NKD i pita da li je potrebna članska karta SNS za svrsishodan razgovor sa gradonačelnicom.

  (83) detaljnije
 • pantelej

  Budžeti niških opština za narednu godinu uglavnom za plate, ali i za socijalu, turizam i natalitet

  Svih 5 niških opština usvojilo je budžete za narednu godinu, a najveći je onaj u Opštini Medijana - oko 200 miliona dinara. Novac koji se daje iz gradske kase ostao je na istom nivou kao i prošle godine, a sa parama koje imaju, niške opštine u najvećoj meri platiće zaposlene. Ostaće nešto i za male infrastrukturne radove, komunalno uređenje, pomoć socijalno ugroženim stanovnicima, ali i razvoj turizma u Niškoj Banji ili pronatalitetnu politiku u Medijani.

  (22) detaljnije
 • kedrovi

  Kedrovi uzburkali javnost, gradonačelnica izbegava duele, funkcioneri vređaju medije

  Prošlo je nedelju dana otkako je drvored kedrova na Bulevaru Nemanjića posečen, a pored nezdovoljnih građana i opozicije, oglasili su se i predstavnici aktuelne niške vlasti. Gradonačelnica na poziv opozicije da javno razgovaraju o ekološkoj situaciji u Gradu, odgovara da ne želi da priča sa onima koji su ispod cenzusa. Takođe funkcioner SNS-a, zamenik predsednika Opštine Crveni Krst, oglasio se, ali naglašava - privatno, pa tumači da zbog desetak isečenih kedrova Južne vesti predstavljaju lažnu sliku.

  (33) detaljnije
 • JZK

  Poslanica Žarić Kovačević: U Opštini Crveni Krst samo 5 sela ima kanalizaciju

  Iako su već 8 godina na vlasti u Srbiji, pa i u niškoj Opštini Crveni Krst, naprednjakinja, odbornica u Opštini i narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević, prenela je molbu novoj-staroj premijerki Ani Brnabić, da sela ove niške opštine dobiju vodu i kanalizaciju. Kako kaže, za sada to ima samo 5 naselja u ovom delu Niša.

  (19) detaljnije
 • Radovi Vidriste; foto: citalac

  Radovi u Vidrištu kraj Niša uznemirili meštane, kuvar Neša Travka otkriva da on uređuje crkveno zemljište

  Pre nekoliko dana počeli su radovi kraj Toponičke reke u izletištu Vidrište kraj Niša, a meštani su se uznemirili strahujući da je u pitanju izgradnja mini-hidroelektrane. Da nema razloga za brigu uverava poznati niški kuvar Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, koji kaže da će na crkvenom zemljištu saditi lekovito bilje, kestenje i hranu za pčele i pokušati da duhovno oživi taj kraj.

  (13) detaljnije
 • sotirovski-opstine-foto-gradnis

  Gradonačelnica Niša predsednicima opština: Raspoređivaćemo posao i novac

  Komunalni problemi i infrastruktura, vanpijačna prodaja i nedovršeni projekti najveći su problemi gradskih opština koje su njihovi predstavnici izneli na sastanku sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Ona je navela da će opštine morati da se za svaki plan konsultuju sa Gradom, kao i da moraju imati jednak tretman, te da se ne može desiti da u jednoj opštini neka ulica bude asfaltirana dva puta, a u drugoj nijedna.

  (29) detaljnije
 • skrinšot

  Milutinović uporedio Vučića sa Stefanom Nemanjom, kaže da je vladar Srbije

  Kao i više puta ranije kada su prednjačili u čestitkama i hvalospevima Aleksandru Vučiću, čestitali rođendan plakatima i bakljadom , plaćenim oglasima podrške i mitinzima za njegovo ozdravljenje, opet se lideri niških naprednjaka utrkuju da budu prvi koji će podržati predsednika njihove stranke i Srbije. Dok se još sumiraju utisci, kao i posledice njegovog boravka u Beloj kući i susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i nižu kritike, iz Vučićeve stranke stiže podrška, a predsednik niške opštine Crveni Krst nazvao ga je vladarem i uporedio sa Nemanjićem.

  (28) detaljnije
 • milutinovic-novi-predsednik

  Milutinović dobio novi mandat na čelu Opštine Crveni Krst

  Novo-staro rukovodstvo dobila je niška Opština Crveni Krst, pošto je za predsednika reizabran Miroslav Milutinović koji će, ukoliko tu i ostane do kraja poverenog mu mandata, biti na čelu opštine punu deceniju. Za njegovog zamenika izabran je student Aleksandar Krstić. Primarni ciljevi novog-starog rukovodstva su kanalizacija, vodovod, mladi i socijala.

  (15) detaljnije
 • predsednici

  Niške opštine sutra bi trebalo da dobiju nove i nove-stare predsednike

  Pojedine gradske opštine Niša već su poslale pozive sa sednice parlamenta na kojima će se birati izvršna vlast, a prema nezvaničnim informacijama, sutra bi svih 5 niških opština trebalo da dobije predsednike. Izvori iz SNS-a kažu da u Medijani i Crvenom Krstu neće biti promena, dok će Nišku Banju, Pantelej i Palilulu narednih godina voditi novi ljudi. Iako svi formalno dolaze iz SNS-a, samo jedan od pet predsednika nije "preleteo" iz druge stranke.

  (40) detaljnije
 • Crveni Krst konstitutivna u dvorištu

  Stanković opet predsednik Skupštine Crveni Krst, Milutinović jedini kandidat za predsednika Opštine

  Na mesto predsednika Skupštine niške Gradske Opštine Crveni Krst ponovo je postavljen Dragan Stanković iz SNS-a, a ime predsednika ove opštine saznaće se na narednoj sednici čiji datum još nije određen. Stanković kaže da je jedino ime koje u opticaju za predsednika Opštine Miroslav Milutinović koji je i u prethodnom mandatu bio na ovoj funkciji.

  (12) detaljnije
 • izbori

  USS ostao bez mandata u Crvenom krstu sa 3,5 % glasova, u NKD kažu zbog lažnog cenzusa

  Zato što nisu dobili mandat na izborima u niškoj Opštini Crveni Krst sa osvojenih 3,5 % glasova, odbor Ujedinjene seljačke stranke u ovoj Opštini podneo je žalbu Upravnom sudu. Da je to zbog “lažnog cenzusa” koji je služio da "navuče ljude" da izađu na izbore, a da je u praksi za dobijanje mandata u lokalnim parlamentima sa malo odborničkih mesta bilo potrebno osvojiti više od 4 %, tumačenje je Mladena Jovanovića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

  (7) detaljnije
 • Lokalni izbori 2020 slika1; foto: Matija Gačić

  I u niškim opštinama prosečna izlaznost manja od 50 %, većina mandata za SNS, u dve opštine i PSG

  Najmanja izlaznost na izborima zabeležena je u najvećoj niškoj opštini Medijana (40 %), a najveća u najmanjoj Niškoj Banji (60 %), dok je u svih 5 gradskih opština prosečna izlaznost manja od 50 %. Najveći broj građana je zaokružio listu Srpske napredne stranke, koja je osvojila i ubedljivo najveći broj mandata. Svoje predstavnike u nekim opštinskim Skupštinama imaće i stranke koje su se tokom kampanje predstavljale kao opozicija.

  (9) detaljnije
 • izbori

  U svim niškim opštinama liste predao SNS, redovni i SRS, SPAS, Ruska i Seljačka stranka

  Do izbora je ostalo još manje od mesec dana, a izborne liste u pet niških opština polako se formiraju. Najsiromašnija je ona u Crvenom Krstu, gde su do sada svoje kandidate za odbornike predložile 4 političke opcije, dok ih je najviše na Paliluli i Panteleju po 6, 5 u Niškoj Banji i Medijani. Pored naprednjaka liste su predavali radikali, socijalisti, SPAS, Ruska stranka, USS i grupe građana.

  (10) detaljnije
 • milutinovic

  Predsednik Opštine Crveni Krst: Atomske bombe padale na Niš [video]

  Licitiranje sa brojem pogunulih koji, kako je rekao predsednik niške Opštine Crveni Krst Miroslav Miki Milutinović (SNS), nikada neće saznati zašto su ubijeni, uz izjavu da je jedna žena sagorela od atomske bombe, bacili su senku na obeležavanje 21. godišnjice bombardovanja centra Niša 1999. godine. Izjave su postavljene na YouTube, a nešto izmenjene i u pisanom obliku dostupne su i na Fejsbuk strani Milutinovića.

  (54) detaljnije
 • žena maska

  Niškim kontakt centrima javljaju se zbog namirnica, lekova, saveta, a i volonteri koji nude pomoć

  Kako bi omogućili starijim osobama da ne izlaze iz kuće dok traje pandemija virusa korona, svaka od pet niških opština otvorila je kontakt centre, koji su danas imali prosečno po pedesetak poziva. Ekipe dostavljaju lekove i namirnice, ali ljudi traže i savete, kažu u niškim opštinama, a javlja im se i mnogo mlađih građana sa željom da pomognu i uključe se u aktivnosti.

  detaljnije