Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Organizacija slepih i slabovidih osoba

 • SLEPi

  Nebezbedno kretanje je jedan od najvećih problema za slepe i slabovide u Nišu, poručuju na Dan belog štapa

  Kako bi se slepi i slabovidi bezbedno kretali kroz grad potrebno je da se na najvećim raskrsnicama postave zvučni semafori, da se autobuska stajališta obeleže taktilnim trakama, kao i da se u gradskom prevozu obezbedi zvučna najava sledeće destinacije, kaže potpredsednica niškog Udruženja slepih i slabovidih Marija Milanović. Na Dan belog štapa podseća i da Nišu, ali i celoj Srbiji južno od Beograda, nedostaje i peripatolog – stručna osoba koja slepe i slabovide uči kako da se kreću uz pomoć pomagala.

  (3) detaljnije
 • SLIKA 1 invalidi

  Kako da kretanje u Nišu bude dostupno svima - preporuke nadležnima od udruženja osoba sa invaliditetom

  Da Niš ima samo tri zvučna semofara, nedovoljan broj staza sa slepe i da preko postojećih često ne mogu da prođu, kao i da su mnoge rampe nepropisno urađene, samo su neke od stavki koje su navedene u izveštaju PONS Fondacije koja okuplja osobe sa invaliditetom. Oni su su predstavnicima Grada predali spisak preporuka koje bi trebalo da sagledaju kako bi i osobe sa invaliditetom mogle da se samostalno kreću bez straha da će biti povređene u saobraćaju.

  (6) detaljnije
 • narodni muzej leskovac

  Leskovački Muzej pristupačniji slepim i slabovidim osobama

  Kroz postavku 19 taktilnih replika iz arheološke zbirke kulturnog nasleđa Leskovca, uvođenjem staza za slepe i slabovide i audio-vodiča, Narodni muzej u Leskovcu postaće pristupačniji osobama sa ovom vrstom invaliditeta. Izložba će biti otvorena na Svetski dan belog štapa, 15. oktobra u 12 sati, a nakon toga biće deo stalne postavke Muzeja.

  detaljnije
 • Karte pića na Brajevom pismu

  Karte pića na Brajevom pismu uskoro u 5 niških kafića

  Šta sve mogu da popiju i pojedu i koliko će to da ih košta, slepi i slabovidi građani će ubuduće moći da pročitaju sami, jer će se u nekoliko kafića u Nišu od 26. maja naći meni ispisan Brajevom azbukom. Karte pića osmislili su članovi Rotarakt kluba Niš-Mediana, a plan im je da ih uskoro bude u što više ugostiteljskih objekata.

  (2) detaljnije
 • Nema posla za slepe u Leskovcu

  Od 300 članova Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih osoba niko nije dobio posao od 1984. godine u Leskovcu.

  detaljnije