Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Organizacija slepih i slabovidih osoba

  • Marija Milanović

    Problemi slepih i slabovidih u Nišu - od semafora, ivičnjaka do biblioteke i posla

    Poteškoće prilikom zaposlenja, nepostojanje semafora sa zvučnom signalizacijom, zvučne signalizacije na autobuskim stajalištima i autobusima, nagibi na ulicama, skidanje reljefnih zona u glavnoj pešačkoj ulici, ali i nepristupačnost kulturnim institucijama i nedostatak audio knjiga u niškim bibliotekama problemi su sa kojima se slepe i slabovide osobe susreću svakodnevno. Pet godina nakon što je Grad Niš dobio prvu nagradu za strateško promišljanje i proaktivnost za osobe sa invaliditetom Marija Milanović opisuje kao dva koraka napred, pa jedan natrag.

    (1) detaljnije
  • slepi

    Slepi u Srbiji imaju pravo, ali ne i mogućnost tajnog glasanja na izborima

    Iako im Ustav garantuje da glasaju tajno, slepi u Srbiji ovo pravo ne mogu da iskoriste. Oni koji ipak odluče da izađu na birališta moraju ili da povedu asistenta ili umesto njih zaokružuje komisija. Da bi trebalo štampati listiće na Brajevom pismu ili primenti neki drugi model pozitivne prakse, naveli su iz Kancelarije Poverenika, dok iz Republičke izborne komisije nema odgovora o rešavanju tog problema.

    detaljnije
  • SLEPi

    Nebezbedno kretanje je jedan od najvećih problema za slepe i slabovide u Nišu, poručuju na Dan belog štapa

    Kako bi se slepi i slabovidi bezbedno kretali kroz grad potrebno je da se na najvećim raskrsnicama postave zvučni semafori, da se autobuska stajališta obeleže taktilnim trakama, kao i da se u gradskom prevozu obezbedi zvučna najava sledeće destinacije, kaže potpredsednica niškog Udruženja slepih i slabovidih Marija Milanović. Na Dan belog štapa podseća i da Nišu, ali i celoj Srbiji južno od Beograda, nedostaje i peripatolog – stručna osoba koja slepe i slabovide uči kako da se kreću uz pomoć pomagala.

    (4) detaljnije
  • SLIKA 1 invalidi

    Kako da kretanje u Nišu bude dostupno svima - preporuke nadležnima od udruženja osoba sa invaliditetom

    Da Niš ima samo tri zvučna semofara, nedovoljan broj staza sa slepe i da preko postojećih često ne mogu da prođu, kao i da su mnoge rampe nepropisno urađene, samo su neke od stavki koje su navedene u izveštaju PONS Fondacije koja okuplja osobe sa invaliditetom. Oni su su predstavnicima Grada predali spisak preporuka koje bi trebalo da sagledaju kako bi i osobe sa invaliditetom mogle da se samostalno kreću bez straha da će biti povređene u saobraćaju.

    (6) detaljnije
  • narodni muzej leskovac

    Leskovački Muzej pristupačniji slepim i slabovidim osobama

    Kroz postavku 19 taktilnih replika iz arheološke zbirke kulturnog nasleđa Leskovca, uvođenjem staza za slepe i slabovide i audio-vodiča, Narodni muzej u Leskovcu postaće pristupačniji osobama sa ovom vrstom invaliditeta. Izložba će biti otvorena na Svetski dan belog štapa, 15. oktobra u 12 sati, a nakon toga biće deo stalne postavke Muzeja.

    detaljnije
  • Karte pića na Brajevom pismu

    Karte pića na Brajevom pismu uskoro u 5 niških kafića

    Šta sve mogu da popiju i pojedu i koliko će to da ih košta, slepi i slabovidi građani će ubuduće moći da pročitaju sami, jer će se u nekoliko kafića u Nišu od 26. maja naći meni ispisan Brajevom azbukom. Karte pića osmislili su članovi Rotarakt kluba Niš-Mediana, a plan im je da ih uskoro bude u što više ugostiteljskih objekata.

    (2) detaljnije
  • Nema posla za slepe u Leskovcu

    Od 300 članova Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih osoba niko nije dobio posao od 1984. godine u Leskovcu.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: