Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Osmi mart

 • simfonsijki

  Koncert posvećen damama "Opera Gala" Niški simfonijski orkestar izvodi na sceni niškog teatra

  Neke od najznačajnijih arija iz opera i opereta, kao i valceri i uvertire Pučinija, Lehara i Štrausa biće na programu koncerta koji će Niški simfonijski orkestar izvesti u petak, 5. marta od 19 sati u Narodnom pozorištu Niš. Kako kažu u Simfonijskom, ovaj koncert tradicionalno organizuju u susret 8. martu i posvećuju ga damama.

  (3) detaljnije
 • art family

  Koncert "Damama na dar" u Nišu

  Povodom Međunarodnog dana žena, 3 dana nakon ovog praznika, u sredu, 11. marta od 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu koncert “Damama na dar” održaće septet Art family. Ovim nastupom biće otvorena ovogodišnja koncertna sezona niškog Fakulteta umetnosti.

  detaljnije
 • Nevena Petrušić

  "Uvek postoji opasnost da se stvari po pitanju prava žena vrate unazad"

  Povodom Međunarodnog dana žena, profesorka i aktivistikinja iz Niša Nevena Petrušić poručila je da jednom stečena prava, poput onog da žena sama odlučuje o rađanju dece ili abortusu, ipak mogu biti ugrožena. Podseća da je u Srbiji to pravo na neki način ograničeno pre više od 20 godina, kada je promenjen zakon, a danas na to utiču izjave zvaničnika i konzervativne snage.

  (11) detaljnije
 • ruke

  “Borba za ravnopravnost polova i dalje traje”

  Iako su žene danas u znatno povoljnijem položaju i sa više prava nego pre 50 godina, kaže predsednica Gradskog odbora za rodnu ravnopravnost u Leskovcu Ljiljana Božuta, borba za jednakost polova je proces koji traje i danas. Dodaje i da 8. mart ne treba proći samo u kupovini poklona i čestitanju praznika, već i u podsećanju na hrabre žene i promene koje su se dešavale svih ovih godina.

  (7) detaljnije
 • klasicna muzika

  Dva koncerta klasične muzike u Nišu damama na dar

  Povodom Međunarodnog praznika žena 8. marta, večeras će u sali Niškog simfonijskog orkestra biti održan tradicionalni osmomartovski koncert na kojem će kao solisti nastupiti Dragana i Isidora Moles, dok je u koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti na programu koncert “Damama na dar”.

  (1) detaljnije
 • dom kulture radan

  Muzičko-poetski kabare u sredu u Lebanu

  U muzici i poeziji poznatih srpskih pisaca moći će da uživaju Lebančani, u okviru kabarea koji će se održatiu sredu, 6. marta od 19 sati u Domu kulture “Radan”. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • zene

  “Suština 8. marta nisu pokloni, već borba za prava žena”

  Svakoga dana bi trebalo da insistiramo na ravnopravnosti polova, ocenjuje predsednica Gradskog odbora za rodnu ravnopravnost u Leskovcu Ljiljana Božuta, a 8. mart ne treba da prođe samo kao dan kada će se ženama deliti cveće i pokloni, već da se podsetimo šta on suštinski znači, a to je borba za prava žena. Sa time se slažu i istoričari koji podsećaju da su žene prvi put podigle glas za svoja prava još sredinom 19. veka.

  (1) detaljnije
 • pups

  U niškom PUPS-u izložba o uspešnim sportistkinjama

  Povodom Dana žena, u niškom PUPS-u je otvorena izložba panoa na kojima su prikazane uspešne srpske sportistkinje, a uz fotografije se nalazi i kraći tekst. Najavljuju da će uskoro napraviti sličnu postavku na kojoj će se naći samo žene sa juga Srbije. Za penzionere je održana i tribina o ovoj temi, kao i o rekreaciji u trećem dobu.

  (7) detaljnije
 • Mladi muzičar svira na klaviru; Ilustracija

  Počinje koncertna sezona niškog Fakulteta umetnosti

  Talentovani studenti i pobednici mnogobrojnih takmičenja će izvođenjem sonata, valcera i drugih kompozicija povodom Dana žena, započeti koncertnu sezonu niškog Fakulteta umetnosti, u sredu 7. marta. Biće izloženi i plakati studenata primenjene umetnosti.

  detaljnije
 • NKC

  U NKC-u tribina o položaju žena

  Koji problemi tište žene danas, kakav je njihov socijalni status i obrazovanje, kako njihov položaj može da se unapredi u društvu, neka su od pitanja o kojima će se diskutovati na tribini u Niškom kulturnom centru 7. marta, pred obeležavanje Međunarodnog dana žena.

  (3) detaljnije
 • osmomartovke tezge vranje foto i.m.

  Papuče i veš na najvećem broju osmomartovskih tezgi

  Iako su prodavcima ponuđene nove tezge, mnogi su svoju robu na šetalištu u centru Vranja postavili na betonu ili na improvizovanim tezgama. Ponuda je još raznovrsnija, pa i pored gradske odluke da se prodaju samo cveće i suveniri, prodavci nude uglavnom papuče i donji veš, dok cveća ima samo na jednoj tezgi

  (3) detaljnije
 • vokalna-grupa-konstantin

  Koncert "Konstantina" damama na dar

  Na Međunarodni praznik žena, 8. marta od 20 sati, u niškom Domu vojske nastupiće vokalna grupa Konstantin, a specijalni gost koncerta biće kompozitor i klavijaturista Kornelije Kovač.

  detaljnije
 • Žene iz sigurne kuće

  Skoro sve žene koje dođu u Sigurnu kuću su nezaposlene

  Iako je Međunarodni dan žena ustanovljen pre tačno 100 godina, pošto su se radnice širom sveta izborile za svoja prava, i dalje ima onih koje su ekonomski zavisne od partnera. Podaci iz niške Sigurne kuće kažu da više od 80 % žena koje u njoj borave - nemaju posao. 

  (1) detaljnije
 • Simfonijski orkestar

  Osmomartovski koncert u Simfonijskom orkestru

  Niški simfoničari će od 20 sati izvesti “Koncert damama”, koji, kako najavljuju, organizuju povodom Dana žena. Sa orkestrom će nastupiti sopran Marijana Mladenov i saksofonista Miloš Mijatović. 

  detaljnije
 • Jovanka Bončić naučnica

  Niške naučnice drže tribinu u EU info kutku

  Kakav je položaj žena koje se bave naukom u Srbiji, a kako su njihove prethodnice prolazile kroz istoriju i kakvo su nasleđe ostavile, 8. marta govoriće istaknute niške naučnice na tribini koja je zakazana za 10:30 u prostoru EU info kutka u Voždovoj ulici. 

  detaljnije
 • damama na dar

  Koncert dama sa Fakulteta umetnosti “Damama na dar”

  Na praznik žena, u utorak 8. marta od 18 sati, u Galeriji “Sinagoga” u Nišu profesorke i studentkinje niškog Fakulteta umetnosti pokloniće svim damama koncert.

  detaljnije
 • konstantin

  Koncert "Konstantina" damama na dar

  Na Međunarodni praznik žena 8. mart, niška vokalna grupa “Konstantin” prirediće celovečernji koncert u sali Doma vojske u Nišu od 20 sati koji će, kako kaže, pokloniti damama.

  (3) detaljnije
 • damama na dar

  Koncert “Damama na dar” na Fakultetu umetnosti

  Profesori i studenti niškog Fakulteta umetnosti damama za 8. mart, Dan žena, poklanjaju koncert koji će biti održan u utorak 10. marta.

  detaljnije
 • Nislijke-za-nezaborav.jpg

  Ko su "Nišlijke za nezaborav"?

  Ko su žene koje su obeležile istoriju Niša, a kojima grad do sada nije odao počast, tokom naredne nedelje saznaće niški đaci čijim će školama biti poslat kalendar "Nišlijke za nezaborav".

  (4) detaljnije
 • mars

  Osmomartovski marš za prava žena

  U petak 6. marta centralnim niškim ulicama prošetaće dame u maršu “Za ženska ljudska prava” koji se organizuje povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

  (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Zatvoriti je i pretvoriti u pešačku zonu i biciklističku stazu.

Saob ing Čitalac

Tekst: Još jedan udes u Knjaževačkoj - tamo gde je pre dva meseca poginuo pešak

Pronađite nas na: