Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Plan razvoja Grada

  • Leskovac natpis

    Aktivisti iz Leskovca: Rok za sugestije na plan razvoja prekratak, fingira se naše učešće, povlačimo se

    Nedostatak jasnih pravila, plana, metodologije rada radnih grupa, nepotpuni izveštaji o realizaciji aktivnosti iz prethodnog važećeg Plana razvoja grada, ali i nepoštovanje Zakona o planskom sistemu samo su neki od problema koji su se javili na početku procesa izrade Plana razvoja grada Leskovca 2021 - 2027, pa su iz Udruženja Tim 42 odlučili da se povuku, iako smatraju da se radi o vrlo značajnom projektu za razvoj tog grada.

    detaljnije
  • Niš centar kiša noć

    Odbornici konačno usvojili Plan razvoja Niša - verzija tri puta opširnija od prvobitne

    Sa zakašnjenjem od skoro pet meseci odbornici niške Skupštine usvojili su strateški dokument - "Plan razvoja grada Niša za period 2021 - 2027". Iako su stručna javnost, civilni sektor i opozicija osporavali proces i prvu verziju dokumenta koji je Gradsko veće i usvojilo, većnik za privredu i koordinator tela za izradu Plana Vladislav Marjanović rekao je za govornicom da je ona promenjena na predlog gradonačelnice Niša. Deo opozicije smatra da Grad bez kredita nema novac za sprovođenje tog dokumenta, dok su odbornici vladajuće koalicije o sadržini govorili u superlativu.

    (12) detaljnije
  • sneg Niš

    Gradsko veće prvo usvojilo sporni Plan razvoja Niša, pa produžilo rok za njegovu izradu

    Sa više strana osporavani nacrt strateškog dokumenta - "Plan razvoja grada Niša za period 2021 - 2027", usvojilo je Gradsko veće na sednici 29. decembra prošle godine, a samo 2 dana kasnije na poslednjem Veću za 2020. donet je zaključak da se proces izrade ovog dokumenta produži do kraja februara. Imenovani članovi tematskih radnih grupa ovog puta dobili su mejl sa pitanjem - da li žele ili ne da učestvuju u radu. Nadležni, za sada, ne odgovaraju na pitanja o novom raspletu događaja.

    (17) detaljnije
  • 1-6

    NKD: Civilni sektor i građani isključeni iz rada na Planu razvoja Niša

    Povlačenje nacrta Plana razvoja Niša za period 2021-2027 sa javne rasprave, kao i početak izrade novog, ali u skladu sa važećim zakonima i propisima, zahtev je Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ali i njenih partnera iz Niša. Primedbe i pitanja u vezi sa izradom ovog dokumenta uputili su Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, a odgovore očekuju.

    (6) detaljnije
  • grad Niš

    Opozicija i civilni sektor traže povlačenje nacrta Plana razvoja Niša: Sporno, nezakonito i netransparentno

    Zbog toga što je, kako ocenjuju, sporan postupak izbora eksperata i kreatora Plana razvoja Niša, prekratki rokovi za javnu raspravu i učešće javnosti, kao i, po njihovim rečima, zbog nedoraslog teksta i sadržaja u kome nema nekih od ključnih oblasti poput korupcije, niški odbor Dveri zahteva povlačenje ovog strateškog dokumenta. Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju Danijel Dašić takođe traži poništenje postupka zbog kršenja zakona.

    (15) detaljnije
  • Niš centar

    Plan razvoja Niša: Firma bivšeg potpredsednika lokalnog SNS bila zadužena za radne grupe

    Da je privatna firma Centar za poslovnu i inovacionu podršku, koja je u vlasništvu nekadašnjeg potpredsednika niškog SNS-a Miloša Milovančevića, bila zadužena za kontaktiranje potencijalnih članova radnih grupa oko izrade Plana za razvoj Niša, kaže većnik za privredu i koordinator tela za izradu Plana Vladislav Marjanović. Milovančević je 2013. godine hapšen zbog malverzacija oko "Plana strategije razvoja Gradske opštine Crveni Krst", a pojedinci koji su u Nacrtu gradskog plana navedeni kao učesnici u izradi, nisu ni znali da su u radnoj grupi.

    (20) detaljnije
  • Niš centar

    Deo Plana razvoja Niša napisan na osnovu neodržanih sastanaka sa nepostojećim radnim timom

    Na gradskom sajtu objavljen je dugo najavljivani nacrt dugoročnog strateškog dokumenta - Plana razvoja grada Niša za period 2021 - 2027, a jedan deo dokumenta odnosi se i na kulturu. Plan je, kako stoji u dokumentu, izradio Koordinacioni tim koji se sastoji od nekoliko radnih timova i grupa, a više članova Radne grupe za kulturu saznalo je da su njen deo tek danas, nakon što je dokument objavljen. Sastancima koji su, kako piše, održani - nisu ni prisustvovali.

    (31) detaljnije
  • pirot

    Piroćanci pripremaju plan kapitalnih investicija do 2024. godine

    Sa izradom četvorogodišnjog plana kapitalnih investicija krenula je pirotska Gradska uprava, a gradonačelnik Vladan Vasić poziva građane da daju svoje predloge i ideje koje se, kako je saopšteno, mogu dostaviti u elektronskoj formi do 18. decembra.

    detaljnije
  • bane jovanovic

    Bane Jovanović traži raspravu o realizaciji Programa razvoja grada za 2019. godinu

    Iako se 2020. godina bliži kraju, informacije o obimu i procentu realizacije Programa razvoja grada za 2019. godinu još nisu predstavljene, navodi odbornik Branislav Jovanović iz koalicije "Niš, moj grad". Zato je podneo odborničku inicijativu da se na predstojećoj sednici Skupštine raspravlja o ovoj temi.

    (16) detaljnije
  • pare

    Za koncertnu dvoranu Leskovac izdvaja 20 miliona, ostatak novca traži od ministarstva

    Da bi krenula u dugonajavljivanu izgradnju koncertne dvorane, odnosno rekonstrukciju dela Doma vojske, i povećala šanse da za to dobije novac na konkursu Ministarstva kulture, gradska vlast u Leskovcu je rešila da izdvoji 20 miliona dinara za prvu fazu ovog projekta.

    detaljnije
  • vodovodne cevi

    Rekonstrukcija zgrada, puteva i vodovoda planovi Leskovca za 2019.

    Prema planu infrastrukturnog razvoja, Leskovac će u 2019. godini započeti 29 projekata koji obuhvataju rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, toplotnih podstanica, toplovoda, zamenu stolarije i izgradnju ograde oko škola, kao i izradu projektno-tehničkih dokumentacija.

    detaljnije
  • Konj Ambasador Niš

    U Nišu većina razvojnih projekata iz 2018. čeka sledeću godinu

    Veliki projekti poput početka izgradnje Regionalne deponije "Keleš", akva-parka, Veletržnice, "Niša na Nišavi", "Delta sitija", pa čak i biciklističkih staza i groblja za kućne ljubimce, koji su bili u Programu razvoja Niša za ovu godinu, nisu još ostvareni. Ipak, Gradsko veće je usvojilo i plan o razvojnim projektima koji bi trebalo da se urade sledeće godine, u kojem su mnogi ovogodišnji projekti, i koji nije ništa manje ambiciozan.

    (4) detaljnije
  • program-razvoja-2019-javnarasprava-foto-jcm

    Program razvoja Niša - spisak potreba i želja, ali ne i obaveza

    I dok su kreatori Programa razvoja Grada Niša za 2019. godinu na javnoj raspravi o ovom dokumentu istakli da on služi da se i identifikuju potrebe i interesi grada, te da nije obavezno da će neki od projekata biti i urađeni naredne godine, neki od predstavnika niške opozicije istakli su da je reč o spisku želja i obećanja koja se godinama ne ostvaruju, poput deponije “Keleš “ i akva-parka.

    (8) detaljnije
  • Glavna autobuska stanica

    Vraćanje tramvaja, novi vrtići i autobuska stanica u programu za razvoj Niša

    Na niške ulice bi se nakon 60 godina mogli vratiti tramvaji, ukoliko bude usvojen, a kasnije i ostvaren Program za razvoj Grada Niša za 2019. godinu. Radna verzija ovog programa predviđa i izgradnju međugradske i prigradske autobuske stanice, pokretanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, kao i izgradnju vrtića na Ledenoj steni i Panteleju.

    (38) detaljnije
  • Niš tvrđava

    Groblje za kućne ljubimce i najam bicikala sledeće godine u Nišu?

    Niš bi, sudeći po planu razvoja koji će se ove nedelje naći pred odbornicima, sledeće godine trebalo da dobije infrastrukturu koja je svojstvena svetskim metropolama. Osim groblja za kućne ljubimce, planirano je da se uvede usluga rent-a-bajk, izgradi Veletržnica, Delta siti, Lidl, akva-park, Muzička dvorana, Univerzitetski sportski kompleks, “Niš na Nišavi”...

    (15) detaljnije
  • NIŠ.jpg

    Predstavljen Plan razvoja Niša za 2013.

    Glavni ciljevi za narednu godinu pored proslave MIlanskog edikta su gasifikacija, izmeštanje pruge, izgradnja nove hale, privlačenje investicija, ali i reaktiviranje projekta “Ada Ženeva”.

    (14) detaljnije
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: