Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Planinarski klub Železničar Niš

 • šetnja

  Zbog kiše odložena planinarska šetnja za gojazne i osobe sa dijabetesom

  Besplatna planinarska šetnja u okviru projekta "Otvori plavi krug", koja je planirana za 11. jun, odlaže se zbog najavljene kiše i biće organizovana u subotu, 25. juna.

  (1) detaljnije
 • besplatne šetnje

  Besplatne planinarske šetnje za gojazne i osobe sa dijabetesom

  Prva od četiri besplatne planinarske šetnje i razgovori sa lekarima za osobe sa dijabetesom, gojazne osobe i one koje su u riziku od ovih bolesti, kao i za sve ljude koji žele da razvijaju zdrave životne navike, biće održana u subotu, 11. juna kod Kameničkog visa.

  (6) detaljnije
 • Bojanine vode

  Neiskorišćeni potencijal Bojaninih voda - neprohodan put, smeće i skijaške staze nestale u rastinju

  “Neiskorišćeni turistički potencijal na dohvat ruke” - tako neke Nišlije opisuju Bojanine vode. Kažu da je tamo teško stići zbog neprohodnih puteva, a kada stignu zatiču smeće. Zbog klimatskih promena i zapuštenih staza nema šanse da tu bude skijalište, navode iz Skijaškog kluba “Niš” i ističu da lokalitet treba usmeravati ka letnjem i omladinskom turizmu, za šta je, kažu, gradska vlast bila zainteresovana samo do poslednjih izbora.

  (17) detaljnije
 • uspon na trem

  Zimski uspon na Trem za sve ljubitelje planinarenja

  Uspon na Trem i poseta Devojačkom grobu nakon 9 godina ponovo će biti organizovan ovog vikenda. Učesnici će, prema rečima organizatora, moći da uživaju u usponu i lepim prizorima zaplanjske strane Suve Planine.

  detaljnije
 • Planinari Ararat

  Zastava Niša na Araratu - niški planinari osvoji najviši vrh Turske

  Ekspedicija od 12 planinara, od čega 8 iz Niša, završila je zahtevni uspon na najviši vrh Turske Ararat. Zastava Niša zavijorila se na visini od preko 5.000 m, kaže Vesna Simić, Nišlijka koja je krenula na ovaj uspon, ali zbog povrede nije uspela i da ga završi.

  (1) detaljnije
 • meteorska kisa

  Posmatranje meteorske kiše sa Vinika

  Oni koji žele da daleko od gradskog svetla vide meteorski roj Perseida, odnosno najveću kišu zvezda padalica u godini, mogu se u ponedeljak pridružiti akciji "Zamisli želju" i posmatrati ovaj fenomen na brdu Vinik kraj Niša u noći između ponedeljka i utorka, 12. i 13. avgusta.

  (5) detaljnije
 • planinari Trem

  Na vrhove Suve planine u čast niškog alpiniste nestalog na Himalajima

  Kako bi odali počast alpinisti iz Niša Zoranu Miletiću, koji je izgubio život u pohodu na Mont Everest, sedamdesetak planinara podeljenih u tri grupe, osvojili su tri vrha Suve planine - Trem, Sokolov kamen i Mosor.

  detaljnije
 • planinari Zimski uspon na Trem

  Na “Zimskom usponu na Trem” planinari od 9 do 71 godine

  Skoro 900 planinara iz Bugarske, Makedonije, Srbije, kao i jedan Nemac upustilo se u jednu od najzahtevnijih akcija u Srbiji - “Zimski uspon na Trem”, koji organizuje niški Železničar. Najstariji učesnik pohoda na snegom okovani najviši vrh Suve planine bio je 71-godišnji Kruševljanin, dok je najmlađi 9-godišnji Paraćinac.

  (2) detaljnije
 • Zimski uspon na Trem

  Ove subote planinarska akcija “Zimski uspon na Trem”

  Od Gornje Studene, preko Devojačkog groba, pa do najvećeg vrha Suve planine Trema vodiće staza na akciji “Zimski uspon na Trem”, koju tradicionalno organizuje Planinarski klub Železničar, a koja će se održati u subotu, 23. februara.

  (1) detaljnije
 • Čegar

  Organizovano pešačenje od centra Niša do Čegra

  Kroz Niš, preko Vrežine, pa sve do spomenika na Čegru i Vinika, vodiće staza na ovogodišnjoj akciji Dani pešačenja u Srbiji. Svi koji žele da se pridruže akciji zakazanoj za subotu, 15. septembar, su dobrodošli, a dužinu staze mogu birati prema svojoj kondiciji (7 ili 18 km).

  (1) detaljnije
 • Pomračenje Meseca

  Posmatranje pomračenja Meseca i izlaska Sunca na Midžoru

  Zakazana za noć 27. i 28. jula, akcija koju organizuje Planinarski klub Železničar, obuhvatiće prvo gledanje pomračenja Meseca, koje će tada, kažu organizatori, biti najduže u 21. veku, a onda i noćni uspon na Midžor, na kome bi trebalo da planinari dočekaju izlazak Sunca.

  (5) detaljnije
 • planinari

  Niški planinari na najvišem vrhu Alpa - osvojili Mon Blan

  Planinarska ekspedicija, sastavljena od Srba, Makedonaca i Crnogoraca, popela se na vrh Mon Blan. U ovom podvigu učestvovalo je i troje Nišlija, pa se na najvišem vrhu Alpa i zapadne Evrope zavijorila i zastava ovog grada.

  (3) detaljnije
 • Planinarenje

  Niški planinari se spuštali abzajlom niz Jelašničku klisuru

  Strmim, gotovo vertikalnim stenama Jelašničke klisure spuštali su se niški planinari, a za mnoge od njih ovo je bio prvi put da se upuste u avanturu takve vrste. Planinari su se spuštali pomoću abzajla, posebnog užeta za ovakve egzibicije

  detaljnije
 • Zimski uspon na Trem

  Više od 1.000 planinara se popelo na Trem

  Od Gornje Studene preko Bojaninih voda i Devojačkog groba pa sve do Trema, najvišeg vrha Suve planine, kako kažu u niškom klubu Železničar, pešačilo je više od 1.000 planinara. Po 22. put održana je akcija “Zimski uspon na Trem”, a ove godine su je prelazili ljudi kako iz Srbije, tako i iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

  (9) detaljnije
 • uspon na trem

  Za vikend "Zimski uspon na Trem"

  Ljubitelji planinarenja imaće priliku da se u subotu 24. februara popnu na najviši vrh Suve planine - Trem, i to stazom dugom 12,4 km. U nedelju 25. februara, biće organizovan i uspon na Mosor za zainteresovane.

  detaljnije
 • Planinari arhiva

  Planinarski klub železničara proslavio 70 godina postojanja

  Po evidenciji, tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, svaki deseti Nišlija bio je u nekom periodu član Železničara, planinarskog društva koje je nedavno proslavilo svoj 70. rođendan. O tome da entuzijazam u klubu nije jenjavao tokom vremena, najbolje govori to što su sedamdesetih odlikovani Zlatnom značkom, kao najaktivnije planinarsko društvo u Jugoslaviji, a više od 30 godina kasnije proglašeni su i za najbolje u Srbiji.

  (1) detaljnije
 • Čegar

  Šetnja do Čegra za zdraviji i kvalitetniji život

  Kako bi pokazali važnost rekreacije, makar i u vidu obične šetnje, niški planinari rešili su da u subotu, 16. septembra, organizuju pešačku turu do Čegra za sve građane. U skladu sa svojom kondicijom, zainteresovani mogu odabrati staze različitih dužina, a okupljanje je zakazano za 7:20 ispred hotela “My place” i za 8:45 na bedemu kod Tržnog centra “Dis“.

  detaljnije
 • Planinarenja

  Niški planinari vode na planine Ozren i Devica

  Leto se bliži kraju, a sa njim i lepo vreme. Niški planinarski klubovi žele da iskoriste poslednje zrake sunca i zato pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže na dva izleta ovog vikenda - na Ozren u subotu, 9. septembra, dok je aktivnost na planini Devica predviđena za nedelju, 10. septembra.

  detaljnije
 • Triglav planinari

  Južnjaci osvojili Triglav i “odsanjali planinarski san”

  Prepuni utisaka vratili su se niški i pirotski planinari sa trodnevne akcije osvajanja najvišeg vrha bivše Jugoslavije. Ekspediciju je osmoro planinara opisalo kao odsanjan san mnogih planinara, ”rođenih u onoj velikoj, davno bivšoj Jugoslaviji, posebno jugonostalgičara”.

  detaljnije
 • Osvajali vrhove i uživali u prirodi

  Niški planinari osvajali vrhove Bugarske

  Put komšijske Bugarske je proteklog vikenda krenulo 37 planinara iz Niša, a osim osvajanja planinskih vrhova, posetili su i poznati Ski-centar "Bansko", koji se nalazi u podnožju Pirina. Od planinarskog doma “Vihren” koji se nalazi na 1.950 m, a odakle vodi veći broj staza, kretali su u šetnje, najčešće podeljeni u dve grupe. Narednog vikenda niški planinari će kampovati na Smrdanu na Suvoj planini.

  detaljnije
KOMENTAR DANA